GOZDNI POŽARI

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Uporabniški avatar
metodg
GE: PGD Brezje na Gor.
Kraj: Brezje na Gorenjskem
Kontakt:

GOZDNI POŽARI

Odgovor Napisal/-a metodg »

Včeraj smo imeli malo "večji" gozdni požar ob železniški progi. Ja, tudi pri nas se je začelo. Pa me zanima, a kdo uporablja kakšno zaščito dihal v goznih požarih.
Namreč, eden od gasilcev včeraj je pričel močno kašljati zaradi dima, čez nekaj trenutkov sem ga pa že opazil z nekakšno masko (samo za čez usta), kakršne uporabljajo pri lakiranju...

Stvar se mi sploh ni zdela neumna in sem že začel razmišljati v to smer. Gasilce na gozdnih požarih bo potrebno tudi zaščiti tudi proti dimu, ki ga vdihavajo...

Vaše mneneje????

Metod G. :D
Bomo zmogli??? BOMO JA!!!! ... je rekel mojster MIHA.
Andrej
Kraj: Duplje

Odgovor Napisal/-a Andrej »

Maske ki jih omenjaš (raspirator) smo tudi v našem društvu že uporabljali pri čiščenju ostankov požarišča, ko je bilo v zraku veliko prahu, pepela in ostankov tervola. Obnesle so se zelo v redu, zato jih imamo sedaj stalno na zalogi.

Andrej
Uporabniški avatar
metodg
GE: PGD Brezje na Gor.
Kraj: Brezje na Gorenjskem
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a metodg »

Andrej, a to mate te navadne, bele???

Metod G. :D
Bomo zmogli??? BOMO JA!!!! ... je rekel mojster MIHA.
Andrej
Kraj: Duplje

Odgovor Napisal/-a Andrej »

Ja čisto navadne. Dobiš jih v vsaki Merkurjevi trgovini, pa tudi cena ni visoka, vendar se je ne spomnim, ker smo jih kupili v lanskem letu.

Andrej
Uporabniški avatar
matjaž
GE: Kostanjevica na Krki
Kraj: Kostanjevica na Krki

Odgovor Napisal/-a matjaž »

Mi ne uporabljamo nič, hvala bogu pa tudi teh požarov zaenkrat nimamo :D Ideja pa vsekakor ni slaba.

LP!

Matjaž
"Isti način mišljenja s katerim smo reševali stvari v preteklosti, ne učinkuje za reševanje problemov v prihodnosti!"

Albert E.
Gost

Odgovor Napisal/-a Gost »

Priporocljiva so tudi ocala, ki gasilcu scitijo oci pred dimom. A jih ze kje uporabljate?
Uporabniški avatar
Milan Dubravac
Gasilci.org
Gasilci.org
Kraj: smokuč

Odgovor Napisal/-a Milan Dubravac »

Ja nekaj zaščitnih očal imajo fantje v Sežani. Mislim, da so lahko zelo dober pripomoček, ki ščiti proti dimu. Tudi maske, ki jih je Andrej omenil so dober pripomoček, saj je maska lahka in poceni. Sicer obstajajo kapuce za čez celo glavo ampak so kar nerodne, pa še cena je verjetno nerodna.
Ni ne bližnjice ne široke ceste do znanja (evklid)
Uporabniški avatar
JozeR
Kraj: Zagorje ob Savi

Odgovor Napisal/-a JozeR »

Tiste običajne, bele maske po mojem mnenju v dimu ne bodo kaj prida pomagale. Za čiščenje požarišč, ko se dviguje prah, pepel in ostali "večji" delci pa so verjetno OK.

Obstajajo gumijaste maske, ki pokrijejo dihala (usta in nos) in se nanje namestijo "ta pravi" filtri - vendar jih pri gasilcih še nisem zasledil. Pa še pri filtrih moraš potem izbrati pravega, ker so različni za različne vrste plinov.

Očala verjetno dobro ščitijo pred dimom če so povsem zaprta. Če so povsem zaprta, pa v vročini najbž kar dobro "švicajo"...

Jaz bi raje malo opazoval dogajanje na požarišču in se izogibal pretirani, nepotrebni izpostavljenosti dimu, kot pa s sabo vlačil vso to opremo. Da bi jo imel stalno nameščeno na obrazu ne verjamem, da bi si jo dovolj hitro namestil, ko bi me "zakadilo", pa tudi ne... :wink:

Na pomoč,
Jože
Uporabniški avatar
Gregor K.
moderator
moderator
Kraj: Nekje na poti...
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Gregor K. »

To so v bistvu podobne maskam, ki se uporabljajo za RKB zaščito.
So pa naravna katastrofa. Če nimaš kondicije, in gasiš v kakem bregu je nemogoče jo uporabljati, ker je poraba kisika prevelika...
Filtri so pa res različni. Za gasilsko uporabo je najbolj primeren tisti, ki ščiti pred CO2 in CO. Mislim da je črne barve...
Uporabniški avatar
lipe
GE: Preddvor

Odgovor Napisal/-a lipe »

Na nekaj slikah sem že videl gasilce, ki so uporabljali identične maske, kot so pri dihalnih aparatih (npr. auer...), vendar so bili nanje namesto plučnih avtomatov nataknjeni filtri ?!

Ali torej obstajajo filtri z nastavkom za masko dihalnega aparata ?
Se mi zdi da bi bila taka aplikacija včasih uporabna.

Oglejte si pripeto sliko.
Priponke
Maska s filtrom
Maska s filtrom
FiltersforFullFace.jpg (25.31 KiB) Pogledano 4448 krat
Uporabniški avatar
Volkec
GE: Kobarid
Kraj: Kobarid

Filtri...

Odgovor Napisal/-a Volkec »

Filtri imajo standardni navoj (E27- navoj od žarnic, če se ne motim), zato je uporaba filtrov na maski IDA možna, če ima ta navoj tudi maska.

Problem je ta, da ima skoraj vsak proizvajalec IDA svoj mehanizem pritrjevanja pljučnega avtomata na masko. Logično- če kupiš npr. InterSpiro aparat, moraš kupiti tudi njihov pljučni avtomat in masko (komercialna poteza).

Obstajajo tudi izjeme. V zadnji "pošiljki", je naše PGD dobilo 2 kompleta IDA Draeger (katerega tipa se ne spomnim) in oba imata navoj za pritrditev mask na pljučni avtomat.

Pomembna je tudi izbira filtra- le-ta je namenjen enkratni uporabi, ima pa tudi rok trajanja.

Ne vem, kako bi se uporaba maske s filtrom obnesla pri gozdnem požaru. Mogoče za krajši čas- veliko vas ve, kako je bilo v vojski lepo teči naokrog z zaščitno masko na obrazu :oops: ... Uporaba te priprave bi bila na strmem terenu, po mojem mnenju, samomorilska za povprečnega operativca.
Uporabniški avatar
lipe
GE: Preddvor

Odgovor Napisal/-a lipe »

LP!

Mogoče sem postavil vprašanje malo izven konteksta teme.
V Mislih nisem imel gozdnih požarov, ampak razne nevarne snovi in požare,
pri katerih se razvijajo le te.
Nanaša se na ogovor gregorja k., ki je omenjal maske s filtrom.
Uporabniški avatar
Gregor K.
moderator
moderator
Kraj: Nekje na poti...
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Gregor K. »

Lipe saj so tele maske v teoriji pri gozdnih požarih čisto uporabne, ker se da dobiti poseben filter za CO2. Pri starih vojaških maskah M2, ki jih ima še marsikatero GD, je ta filter črne barve.

V praksi pa ni denarja da bi jaz to nosil na gozdnem požaru, ki od tebe zahteva velike fizične sposobnosti oziroma obremenitve.
Bolje navadni filter!
Uporabniški avatar
Gasilčk
Kraj: Rakek
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Gasilčk »

Lep pozdrav.
Ko se že menite o belih maskah oz. raspiratorjih me zanima če jih pred odhodom v dim kaj navlažite. Pri nekaterih društvih sem opazil da uprabljajo kar mokre krpe. Mi sicer ne uporabljemo nič. Ne bi pa bilo neumno če bi imeli kaj.
Lep gasilski pozdrav Gasilčk
Uporabniški avatar
skerca
Kraj: Trzin

Odgovor Napisal/-a skerca »

Močenje maske poveča filtrilnost vendar tudi zmanjša dotok zraka.
Vaša odločitev....
Odgovori