Lep pozdravteoretik napisal/-a:V analizi je napisano, da so odpovedale radijske veze in, da je bila možna samo komunikacija preko mobilnih telefonov.
Zanimama me če je smiselna uporaba "internih telefonov v predoru", ker se na dveh fotografijah vidi svetlobni znak za telefon.
Komunikacija po žici bi bila po mojem mnenju najsigurnejša. (Samo razmišljam).
Oddaljujemo se od bistva problema. Bistvo je, da veze niso delovale. Tudi uporaba telefona v predoru ni možna, dokler niso vzpostavljeni »normalni« pogoji za intervencijo, se pravi da lahko odstranimo zaščito dihal. To pa kar nekaj časa ni možno. Dalje, v tej situaciji sedaj so bili telefoni blizu. Kako naj se uporabijo, če bodo od mesta intervencije oddaljeni 100 ali več metrov. Ali naj bo eden od gasilcev ali pa celo vodja zaprt v telefonsko govorilnico, da bo lahko komuniciral z nadzornim centrom. V intervenciji vodja potrebuje komunikacijo z ekipo pred predorom in ne nadzornim centrom. Dalje, tudi če jim uspe vzpostaviti vezo z ekipo pred predorom, kako naj vodja komunicira. Primer: zahteva po še petih posredovalcih, ko bodo štartali v predor me obvestite. Ali naj sedaj vodja čaka v govorilnici pet. deset, petnajst minut, da bo dobil potrdilo, da prihaja pomoč. Meni to ni logično. Dalje, ko pride pomoč, ali naj gre do vsakega vodja posebej in se mu dere na uho, kaj je njegova naloga, ker mu po vezah ne more povedati. Ker se situacija v intervenciji spreminja, tako v predoru, kot tudi pri drugih intervencijah, kako naj enotam posreduje spremembo komande. To je samo nekaj razlogov zakaj mora delovati UKW in ne telefoni.