Požar v predoru Karavanke

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Uporabniški avatar
MICKA
Kraj: Slovenski Javornik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a MICKA »

teoretik napisal/-a:V analizi je napisano, da so odpovedale radijske veze in, da je bila možna samo komunikacija preko mobilnih telefonov.

Zanimama me če je smiselna uporaba "internih telefonov v predoru", ker se na dveh fotografijah vidi svetlobni znak za telefon.

Komunikacija po žici bi bila po mojem mnenju najsigurnejša. (Samo razmišljam).
Lep pozdrav

Oddaljujemo se od bistva problema. Bistvo je, da veze niso delovale. Tudi uporaba telefona v predoru ni možna, dokler niso vzpostavljeni »normalni« pogoji za intervencijo, se pravi da lahko odstranimo zaščito dihal. To pa kar nekaj časa ni možno. Dalje, v tej situaciji sedaj so bili telefoni blizu. Kako naj se uporabijo, če bodo od mesta intervencije oddaljeni 100 ali več metrov. Ali naj bo eden od gasilcev ali pa celo vodja zaprt v telefonsko govorilnico, da bo lahko komuniciral z nadzornim centrom. V intervenciji vodja potrebuje komunikacijo z ekipo pred predorom in ne nadzornim centrom. Dalje, tudi če jim uspe vzpostaviti vezo z ekipo pred predorom, kako naj vodja komunicira. Primer: zahteva po še petih posredovalcih, ko bodo štartali v predor me obvestite. Ali naj sedaj vodja čaka v govorilnici pet. deset, petnajst minut, da bo dobil potrdilo, da prihaja pomoč. Meni to ni logično. Dalje, ko pride pomoč, ali naj gre do vsakega vodja posebej in se mu dere na uho, kaj je njegova naloga, ker mu po vezah ne more povedati. Ker se situacija v intervenciji spreminja, tako v predoru, kot tudi pri drugih intervencijah, kako naj enotam posreduje spremembo komande. To je samo nekaj razlogov zakaj mora delovati UKW in ne telefoni.
Polovično znanje je nevarnejše od neznanja (bolivijski)

V vsem imenitno bi uspeli, če dvakrat bi lahko začeli (Johann W. Goethe)
Uporabniški avatar
MICKA
Kontakt:

darko napisal/-a:Kako to da niso delovale zveze in prezračevanje, ča je do sedaj na vseh vajah in spremstvih to špilalo?
Darko
Če si podrobno prebral analizo, si opazil, da smo gasilci že dokazali, da prezračevanje ne deluje pravilno. Do sedaj se to še ni popravilo. Drugače pa mi že dolgo opozarjamo na problem delovanja UKW in prezračevanja, pa se nič ne spremeni. Odgovori so v tem smislu, ni panike bo že, pa do tega, če želimo kaj boljšega naj sami poskrbimo za to. Do sedaj smo na probleme opozarjali »po tiho«, ker pa se nič ne spremeni, smo se odločili, da začnemo »na glas«.
Primer, kaj dejansko pride v javnost po opravljenih vajah. Lansko leto, 7.10.06, smo imeli vajo v železniškem predoru Karavanke. Gasilci smo na vajo pristali pod pogojem, da se naredi »poštena« analiza, ker smo vedeli, da bo veliko problemov. Ne bom razlagal, kaj vse smo ugotovili na tej vaji, ker je to čisto druga tema, povem naj samo, da so možnosti za posredovanje v železniškem predoru še bistveno slabše, kot v cestnem. No, na analizo nas niso poklicali, niti nas niso obvestili o rezultatih analize. Edino informacijo smo dobili preko njihovega internega glasila, kjer pa je spet pisalo, da je vse v redu. Zaenkrat zgleda, da so vaje metanje peska v oči, ne pa prikaz dejanskega stanja in iskanja rešitev

LP

Uporabniški avatar
MICKA
Kontakt:

Re: tunel

erno napisal/-a: 1. Koliko vem ima Karavanški predor sistem prečnega in vzdolžnega prezračevanja cevi za dovajanje svežega zraka oz.izsesavanje izpušnih plinov ali dima.Ta sistem bi se moral avtomatično vklopiti in sprožiti ustrezne ukrepe.Sprašujem ali je bil sprožen in ni deloval dovolj učinkovito ali se ni sprožil sistem in je zatajila tehnika ali je botrovala človeška napaka.Ga je poskušal operater vspostaviti ročno oz je sploh imel informacijo kaj narediti in kako.
2. Ali je deloval vklop avtomatične močnejše razsvetljave
3. V nišah za klic v sili so radijske povezave med vzdrževalci ,reševalci ... in OC ali so tudi te odpovedale oz niso delovale
4. Kakšna je bila temperatura v tunelu
5. Kako ste komunicirali z avstrici in v kateren jaziku(mogoče je smešno vprašanje ampak nekateri smo se učili angleščino)
Prvo vprašanje. Ugotovitev glede vrste prezračevanja je povsem pravilna. Po prvih informacijah zaposlenega v nadzornem centru, se je program sprožil avtomatično. V sredstvih javnega obveščanja pa si lahko prebral, da je deloval povsem pravilno. Kot piše v analizi, mi nismo videli nič. Če je to pravilno delovanje, ne vem, vem pa, da tako delovanje nima zadovoljivega učinka, vsaj toliko časa ne, dokler se še sprošča dim.
[b]Drugo vprašanje. Ne vem, tudi če je, je bila vidljivost nič.
Tretje vprašanje[/b]. Preberi odgovor »Teoretiku«, če misliš, da odgovor ni zadovoljiv, postavi dodatna vprašanja.
Četrto vprašanje. Ne vem. Naša napaka, ker nismo merili temperature, kljub temu, da imamo ustrezne naprave za merjenje. Bom to pomanjkljivost vključil v analizo, hvala. Merjenje bi lahko izvedli šele po končani intervenciji (zaradi pomanjkanja gasilcev). Občutka vročine nismo imeli, ker so pač zaščitna sredstva naredila svoje, nekaj pa verjetno tudi adrenalin. Stene predora se po končanem gašenju ni dalo potipati brez rokavic, kar pa je povsem logično. Mimogrede, po končani intervenciji smo imeli spodnje perilo tako mokro, kot da bi se tuširali z njim, pa se med seboj nismo »špricali«. Intervencija pa je bila relativno kratka.
Peto vprašanje. Zelo umestno. Problem komunikacije je in bo še nekaj časa. Na našo srečo nekaj Avstrijcev govori slovensko, v naši enoti pa se znanje nemščine tudi dviguje. Je pa res, večina se nas je učila angleško, kar pa Avstrijci ne obvladajo prav dobro.

LP

Uporabniški avatar
MICKA
Kontakt:

Saki je napisal

Če pa sem s tem domnevno "ne dovolj" jasnim zapisom ekipi iz GARS-a povzročil kakšen neprijetni trenutek ali občutek, pa se jim iskreno opravičujem :oops:

Vzeto na znanje, sledi :beer:

darko

Odgovor Napisal/-a darko »

Micka!
Objasni mi zakaj ne deluje simpleks v tunelu.
Ali imate laringofone?

Lp od soborca s tunelskega izobraevanja
Darko
Uporabniški avatar
SAKI
Kraj: PGD ZAGORJE-mesto
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a SAKI »

MICKA napisal/-a:Vzeto na znanje, sledi :beer:
Z lahkoto 8)
IZKORISTI, A NIKDAR NE IZKORIŠČAJ!

Lp

Borut Satler
Uporabniški avatar
Jack
Kraj: Radovljica

Odgovor Napisal/-a Jack »

Mene pa zanima, kako so se vozila obnasala v dimu?

Ali ste po posredovanju morali menjati zracne filtre?

L.P.
Uporabniški avatar
Jack
Kraj: Radovljica

Odgovor Napisal/-a Jack »

Ja pa se tole me zanima, kam se je skril voznik vozila?
13:03 Prihod lastnika vozila. Ponudili smo mu pomoč, vendar nam je zatrdil, da se dobro počuti in ne potrebuje pomoči, ne naše in ne reševalcev. Zatrdil nam je tudi, da je bil v vozilu sam.
Cudno se mi zdi, da ga nihce ni iskal.

L.P.
Uporabniški avatar
MICKA
Kontakt:

darko napisal/-a:Micka!
Objasni mi zakaj ne deluje simpleks v tunelu.
Ali imate laringofone?

Lp od soborca s tunelskega izobraevanja
Darko
V gornjih odgovorih si lahko prebral da sistem zvez ni deloval. Zakaj je tako bodo povedali strokovnjaki.

V naši enoti se uporabljajo laringofoni, prav tako pa tudi klasičen sistem z mikrofonom na postajah.

Uporabniški avatar
MICKA
Kontakt:

Za Jacka

Vozila so v zadimljenem predoru delovala v redu in brez problemov. Glede filtrov ti sporočim naknadno ko dobim informacijo od vodje vzdrževanja vozil.

Voznik je zapustil svoje vozilo in se pred dimom odpravil v smeri Avstrije, od koder je pripeljl. Na tem delu je bila vidljivost dobra, pa tudi zadimljenosti ni bilo. Ko se je zadimljenost na mestu nesreče zmanjšala je voznik prišel nazaj.
Mi smo ga iskali v in okoli vozila v niši ter predorski cevi, vendar se zaradi zadimljenosti ni videlo nič.

darko

Micka še vedno ne vidim vzroka da ne bi deloval simpleks. Normalno pa je da SD pa ne more delovati in ne moreš imeti veze z reco.
Darko
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
GE: Zabreznica
Kraj: Breznica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Peter »

V karavanškem tunelu je za komunikacijo med intervencijsko ekipo in gasilci zunaj predora nameščen repetitorski sistem. Doseg simpleksa je v predorih brez ustrezne infrastrukture omejen.

Kogar tematika komunikacij v predorih bolj zanima, si lahko prebere spodnji dokument. Tuneli se začnejo na osmi strani spodaj.
http://www.safecomprogram.gov/NR/rdonly ... ations.pdf
darko

Peter simpleks v tunelu dela v vsakem primeru in je možnost pogovora med vozili v tunelu. Če ne drugače se razporedijo na primerni razdalji. Pa možnost je povečava oddajne moči, itd
Darko
Vendar nihče ni povedal kaj ni delalo, ali delajo samo na enem kanalu?
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
GE: Zabreznica
Kraj: Breznica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Peter »

Če si podrobno prebral analizo, si lahko pri poglavju Odpravljanje pomanjkljivosti prebral, da je šlo za komunikacije z "zunanjim" svetom. Glede na to sem tudi napisal, da simpleks te naloge brez pomoči ne bi mogel opraviti.
Uporabniški avatar
sebastjan.kamensek
Kraj: Železniki

Odgovor Napisal/-a sebastjan.kamensek »

Ali mi lahko kdo pove, približno koliko ima simpleks dometa. Vem da na to vpliva cela vrsta dejavnikov. To me zanima iz čiste radovednosti. Peter, a bi lahko povedal, kašno "pomoč" si imel v mislih - morda repetitor?

l.p.
!Vogn ni igrača!
Odgovori