Dimniški požar-kdo ukrepa?

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Odgovori
Uporabniški avatar
OperativeC_19
Kraj: Trbovlje - Gabrland

Odgovor Napisal/-a OperativeC_19 »

Se opravičujem Lenek... Narobe sm napisu..

Bo še ker kej napisu kako kakšno je kaj sodelovanje z dimnikarji v njihovem kraju??

Lep pozdrav!

Sandi
Druži nas skupno načelo, da ne bi kaj zagorelo...
Blaž Balant

Odgovor Napisal/-a Blaž Balant »

X
Zadnjič spremenil Blaž Balant, dne 9. Marec 2021, 5:36, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
bradica
Kraj: tm ker sm

Odgovor Napisal/-a bradica »

Priporočam vsem društvom :!: da se povežete z lokalno dimnikarsko službo(po možnosti za prvi stik v obliki sestanka in se dogovorite za obliko sodolovanja :?: :starwars: obvezno si izmenajte tel.št. po možnosti mobi št ).

Moje mnenje je da večina društev nima tel.št od dimnikarja ,kajti na centru nimajo vseh št.ali pa so zastarele :oops:
Gdor ne skače"ni GASILC"
Uporabniški avatar
tidl_lidl
Kraj: Ligojna

Odgovor Napisal/-a tidl_lidl »

Kot je že povedal Prostovolnji gasilec imajo zelo zagretega operativca, ki je tudi dimnikar. Lansko leto je bila organizirana sektroska vaja na temo Dimniški požari. Prvi dan smo imeli teorijo drugi dan pa praktični prikaz postopanja v primeru požara v dimniku. Moram povedati, da si vsi, ki so sodelovali pri pripravi zaslužijo odliko.
Spoštovanje drugih je cilj, ki ga moramo v ljudeh prebuditi!!!
jdrozg
Kraj: duplek
Kontakt:

dimniki,dimniki

Odgovor Napisal/-a jdrozg »

Če lahko zmotim konstruktivno razpravo bi okrog dimnikov rekel takole:
za dimnike so pri nas zadolženi po koncesijski pogodbi dimnikarji, za požare pa gasilci, če pa že zagorijo saje v dimniku, jih prepustimo dimnikarjem, okolico dimnika pa gasilci varujemo, da se ogenj ne razširi na okolico, ki je ponavadi podstrešje, polno odvečne krame. Ko pokličemo dimnikarje na intervencijo je zelo zanimivo poslušati lastnika in dežurnga dimnikarja, kako so nazadnje pometali in kdo je koga napodil(cena dimnikarskih storitev je precej zasoljena, po nekaterih izračunih višja od strojnih storitev in lastniki kaj radi napodijo dimnikarja)
Mislim, da je postopek o obveščanju dimnikarjev pravilen, saj se le oni plačani in usposobljeni za to delo, mi pa od tega nimamo nič čeprav je za plačilo 8% od koncesijske pogodbe namenjeno za preventivo.
Poleg prilagam nekaj slik iz dimika ki je bil pometen v novembru, prejšno nedeljo pa je zagorel. Lasnik in dimnikarji pa se ne morejo dogovoriti kdo laže. Mi smo v tem primeru nevtralni in bomo naslednjič poleg prispevka za koledar dobili še malico. Na zdravje!
Priponke
zgorete saje na dnu.jpg
od novembra se jih je nabralo za tri vedra.jpg
tri nevarnosti.jpg
darko

Odgovor Napisal/-a darko »

Jaz še vedno trdim da gasilci dimnike gasimo. Dimnikarji pa naj jih kurijo če želijo.
V zadnjem času je bilo kar nekaj požarov objektov, zaradi dimniških požarov. Zadnji večji je bil v bloku Senovem v sredo zvečer (18.1.). Zaradi požara so izselili (evakuirali) več kot 30 ljudi.
Darko
Uporabniški avatar
bradica
Kraj: tm ker sm

Odgovor Napisal/-a bradica »

JDROZG iz lastnih lastnih izkušenj ti povem, da je povsem možno da se toliko nabere v dimniški tuljavi(nekaj razlogov:nepravilno kurjenje-slaba kurjava-premajhna ali prevelika tuljava-prenizki ali "ovinkasti"dimniki in še in še)Vse to in še mnogo drugih faktorjev je produkt prekomernega sajenja v dimniku( med njimi so seveda lahko tudi dimnikarji )
In še to, cena ni vedno ovira verjemi!
Še nekaj o sliki,meni streha in ror(tako imenovan dimnik)na levi strani dosti poveta o lastniku :oops:
Vse ostalo o dimnikarju in gasilcu pa se strinjam s tabo,najbolj pa o šari na podstrešju.

P.S.Za varnost hiše naj prvo poskrbijo lastniki! :firing:J
Gdor ne skače"ni GASILC"
Uporabniški avatar
OperativeC_19

Zelo pohvalno je, prostovoljni gasilec, da ste imeli sektorsko vajo na to temo, saj se mi zdi zelo pomembno, da tudi gasilci vemo osnovne stvari o dimniških požarih... Mislim, da bi bile vsake toliko čase take vaje zelo koristne..
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kraj: Topole
Kontakt:

Re: dimniki,dimniki

Odgovor Napisal/-a Janez Koncilija »

jdrozg napisal/-a: Mislim, da je postopek o obveščanju dimnikarjev pravilen, saj se le oni plačani in usposobljeni za to delo, mi pa od tega nimamo nič čeprav je za plačilo 8% od koncesijske pogodbe namenjeno za preventivo.
.
Mi smo v tem primeru nevtralni in bomo naslednjič poleg prispevka za koledar dobili še malico. Na zdravje!
Sem že mislil prej napisat, pa sem si rekel, kaj bi nakladal. Ampak je res, kot je napisal jdrozg, da bomo pleg prispevka za koledar dobili še malico, torej je le nekaj od tega :D .

Pa šalo na stran. Mislim, da se večina dimniških požarov zgodi v okolju, kjer se ljudje med seboj poznamo, se pravi poznamo se kot sosedje, sovaščani, krajani in ti nas seveda poznajo tudi kot gasilce.

Torej, če gremo gasilci čistit dimnik (ob požaru sveda), ga gremo k ljudem, ki so nam znani in, ki nas sprejmejo z odprtimi rokami, ne tako kot dimnikarje, ki jih podijo. Tudi jaz sem ga namreč, kar sem tudi jasno napisal in kar si lahko pogledate na

http://pgd-topole.si/forum1/viewtopic.php?t=107

Hočem povedati, da nas nič ne stane, če smo že tam, da vržemo kroglo s krtačo skozi dimik, ometemo vrh dimnika (dimnikar itak ne bo šel na streho) in potem še saje in druge ostanke požara odstranimo z lopatico (ali zajemalko :wink: ), tako, da jih naložimo v vedro in odnesemo na prosto.

S tem seveda nismo opravili dimnikarske storitve, ker za to tudi nismo pooblaščeni, vendar pa ljudem s tem pomagamo in v trdi zimi bo veliko lažje čakal na dimnikarja, če si bo drug dan lahko malo zakuril.

Torej, ljudje so nam za našo pripravljenost nuditi pomoč tudi izven svojih okvirov hvaležni, zato je dejstvo, da bi nekateri radi plačali že kar takrat, kar seveda odklonimo, zelo se pa tak odnos odrazi pri raznosu koledarjev, kjer nas ljudje, ki jim pomagamo, ne pozabijo, še celo drugim povejo in dober glas gre od hiše do hiše.

Zato jaz o svojih sovaščanih samo pohvalno.

LP

Janez 8)
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Uporabniški avatar
OperativeC_19

Janez, vidim da so se tebi dimnikarji zelo zamerili:)

Ne morem se strinjati s tabo o tem, da dimnikarje podijo od hiše, no tudi podijo jih seveda, ampak čisto odvisno od stranke... Veliko ljudi se veseli prihoda dimnikarjev, splov na vaseh, prav tako pe se ne strinjam s tem, ko si napisal, da dimnikar itak ne bo šel na streho... Zakaj pa ne???

Pa saj si tudi ti na vašem forumu napisal, da si dal dimnikarju na koncu še tringelt ...:)

Dobro, pa to je že druga tema:)
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kraj: Topole
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Janez Koncilija »

OperativeC_19 napisal/-a:Janez, vidim da so se tebi dimnikarji zelo zamerili:)

Ne morem se strinjati s tabo o tem, da dimnikarje podijo od hiše, no tudi podijo jih seveda, ampak čisto odvisno od stranke... Veliko ljudi se veseli prihoda dimnikarjev, splov na vaseh, prav tako pe se ne strinjam s tem, ko si napisal, da dimnikar itak ne bo šel na streho... Zakaj pa ne???

Pa saj si tudi ti na vašem forumu napisal, da si dal dimnikarju na koncu še tringelt ...:)

Dobro, pa to je že druga tema:)
No, midva veva, kako je bilo s to zadevo, tringeld si je pa fant res zaslužil, je kvalitetno in brez sledu opravil svoje delo. Še iz svojega otroštva se spomnim, da je bil prihod dimnikarja vedno poseben dogodek, če ne drugega, je bil povsod pogrnjen časopis, saj so saje letele povsod.

No, sedaj so dimnikarji mnogo boljje opremljeni, tako, da, če hočejo, zapustijo za seboj čisto stanovanje. Mi je pa prav danes spet ena vaščanka potožila in menda je bilo celo na TV, da je morala določena stranka nabaviti ne vem za koliko čistil, da je pospravila za dimnikarjem.

Pa še zaradi strehe. Pri nas namreč še nisem videl dimnikarja, ki bi zlezel na streho. Vsi čistijo dimnik od gornjih dimniških vrat navzgor, tam pa s krtačo ne zadane robov dimnika in tam se nabirajo saje, ki se potem vnamejo.

Pa še ena cvetka. Po ometanju, ki ga je izvršil dimnikar po decembrskem požaru, je stranki rekel, da bo dimnik potrebno izžgati. Ljubi bog, dimnik sem videl na lstne oči, čist je bil ko solza, ko smo odšli, on pa potem naklada ljudem, ki ne vejo, kako pogledati v dimnik in temu se potem reće nategovanje strank.

Je pa z dimikarji verjetno tako, kot z gasilci, imajo bolj ali pa manj usposobljene, tako eni očistijo dimnik kvalitetno, kot nekateri gasilci kvalitetno pogasijo požar, eni pa samo brskajo po dimniku, tako, kot nekateri gasilci nalivajo vodo.

Zato bi bilo posploševati, da so vsi dimnikarji zanič, neprimerno in tega tudi ne trdim.

LP

Janez 8)
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
LESCE2
Kraj: Lesce-Gorenjska

Odgovor Napisal/-a LESCE2 »

No mi smo imeli dimniški požar dva dni nazaj. Če drugega ne sem zmrznil tam, ko smo čakali 4 ure da je zadeva zgorela. In nikoli več...dimnik naslednjič zaprašim kako ga bo pucal potem k bo zažokan še s prahom me pa malo briga. Če ni nekdo toliko, da dimnik pred zimsko sezono konkretno očisti, naj pa potem pozimi gaga in ometa dimnik.
Uporabniški avatar
OperativeC_19

LESCE2:

Tudi mi smo imeli pred 2 dnevom dimniški požar, sem očistil dimnik z očetom (ki je dimnikar), tako da večjega problema ni bilo, je pa bilo malo mrzlo, sam ko je zazeblo sem šeu malo "požokat" nazaj:):)
MarkoŠ
Kraj: Boh. Bistrica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a MarkoŠ »

Tudi mi smo imeli dimniški požar 8.2.2006 ob 02:34.
Izvozili smo z GVC 24/50 in GV1 z 8 gasilci.
Dimnik smo si na hitro ogledali iz njega seje močno kadilo.
Ker je bil dimnik star, v njem pa je bila močna vročina sem razmišljal ali samo stražimo ali se lotimo gašenja dimnik.
Dimnik ima v kuhinji etažni štedilnik, v dnevni sobi ima eno rozeto, 1 nadstropje više ima še 1 rozeto in na podstrešju ima dimniška vratca.
Odločili smo se za gašenje z RGA (gasilnik) S9.
Dimnik smo odprli v dnevni sobi (rozeto), v njem je bila močna žerjavica, takoj smo začeli gašenje z RGA S9 in tako zadušili oz. malo zmanjšali vročino, enako smo storili še v sobi. Pri tem smo pustili nekaj sledi od praha v dnevni.
Ko so to videli starejši gasilci se ni so strinjali z gašenjem dimnika (prah je umazal dnevno sobo).
V dnevni sobi smo odstranili ožgani opaž, v sobi pa smo odstrani tapison in lesene deske. Ob dimniku je bil stropnik, ki bi lahko zagorel.
Z GV1 smo odšli po dimnikarja, ga vrgli s postelje in pripeljali na kraj.
Dimnikar se je strinjal s tem, da smo dimnik gasili s prahom.
Iz podstrešne je ometal dimnik, gasilci pa smo varovali rozete z RGA S9 in VT v dnevni sobi,vendar ni bilo uspeha.
Dimnik je bil zabasan z sajami, da ga ni mogel prebiti.
Zaradi mraza -7 smo vozilo GVC 24/50 zamenjali z GVV2.
Počakali smo, da se je dimnik malo ohladil (spodnji del smo ohladili gasilci z gašenjem, zgornjega pa dimnikar z čiščenjem), potem smo lastniku pustili RGA S9 in mu naročili, da če bo nevarno naj aktivira gasilnik in takoj pokliče 112.
Takrat ni bilo več nevarnosti za ponovni vžig dimnika.

Sedaj me zanima a je prav, da smo gasili dimnik in umazali stanovanje?
Moja odločitev je bila gašenje, kot da bi zagorel strop (stropnik in les).
Samo škoda je, da ni bilo policije.

Podnevi je dimnikar čistil dimnik in verjetno še bolj umazal stanovanje, moral je spravit saje iz dimnika (dimnik je bil čisto zabasan z sajami).

V službi ljudstva na pomoč!
:lol: 8) :lol:
Uporabniški avatar
MICKA
Kraj: Slovenski Javornik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a MICKA »

stendlar napisal/-a:Dimnik smo si na hitro ogledali iz njega seje močno kadilo.

Čisto normalno, če gori.

... lesene deske.

Drugačnih ne poznam

Z GV1 smo odšli po dimnikarja, ga vrgli s postelje in pripeljali na kraj.

A je to pri vas praksa?

Zakaj tolikšna menjava vozil?
:lol: 8) :lol:
Polovično znanje je nevarnejše od neznanja (bolivijski)

V vsem imenitno bi uspeli, če dvakrat bi lahko začeli (Johann W. Goethe)
Odgovori