Nekaterim res ostane le trodelc
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Odg: Nekaterim res ostane le trodelc
ni samo pri nas tako:
http://dvd-ziskovec.hr/o-drustvu/danas.html
Rad Društva bio je većinom usmjeren na pripreme ekipa i na natjecanja no nije zapostavljena ni osnovna djelatnost – zaštita od požara.
http://dvd-ziskovec.hr/o-drustvu/danas.html
Rad Društva bio je većinom usmjeren na pripreme ekipa i na natjecanja no nije zapostavljena ni osnovna djelatnost – zaštita od požara.
-
malek
Pri nas je pa tako, da vedno najprej izvozi poklicna enota, nato pa na podlagi informacij, ki jih dobiva vodja izmene poklicnih gasilcev, med samo vožnjo na kraj, odloča katero najbližje društvo se aktivira. Nato pa še na samem kraju oceni ali je potreba po še dodatnih aktiviranjih PGD. Je pa tko: od viška nikoli e boli glava
- Oskar
- Naj forumovec 2004

- Kraj: Malečnik
- Kontakt:
Tako Ni dobro narejen plan aktiviranjamalek napisal/-a:Pri nas je pa tako, da vedno najprej izvozi poklicna enota, nato pa na podlagi informacij, ki jih dobiva vodja izmene poklicnih gasilcev, med samo vožnjo na kraj, odloča katero najbližje društvo se aktivira. Nato pa še na samem kraju oceni ali je potreba po še dodatnih aktiviranjih PGD. Je pa tko: od viška nikoli e boli glava
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Re: Nekaterim res ostane le trodelc
Mi imamo teoretično tak plan .
Vse kar je več od dimniškega se proži domače in osrednje društvo in društvo s cisterno. Nato pa še po potrebi in razsežnosti odvisno od stanja alaramirajo ostala društva v OGPju in po potrebi tudi poklicne.Se pa istočasno kliče še občinskega poveljnika in povelnjika društva . Se je pa zgodilo da so tudi poklicni že dobili poziv pred nami čeprav nima občina sklenjene pogodbe ... veliko je odvisno od tega kdo dela na CO.
Vse kar je več od dimniškega se proži domače in osrednje društvo in društvo s cisterno. Nato pa še po potrebi in razsežnosti odvisno od stanja alaramirajo ostala društva v OGPju in po potrebi tudi poklicne.Se pa istočasno kliče še občinskega poveljnika in povelnjika društva . Se je pa zgodilo da so tudi poklicni že dobili poziv pred nami čeprav nima občina sklenjene pogodbe ... veliko je odvisno od tega kdo dela na CO.
Oskar napisal/-a:Saj moj namen ni vzpodbujanje rivalstva med enotami , ker to je tako brezveze, da mi je kar hudo napisat. Problematiko je treba gledat iz zornega kota izobraževanja. To kar bom zapisal velja tudi za vse ostale osrednje enote po Sloveniji.
Naj se poskuša vodja intervencije, ki ima že veliko izkušenj, postavit v telo gasilca, ki nima priložnosti sodelovati na intervenciji pogosto. Tak gasilec bi bil zadovoljen že , če bi lahko z dihalcem na hrbtu malo prekopal na požarišču, malo poli z curkom, malo preizkusil novo baterijo itd...
Zato vas pozivam, tiste ki pišete plane aktiviranja, pokličite tudi nižje kategornike in jim pomagajte. Zgodi se lahko kriza in jih boste še kako potrebovali, trakrat pa bodo brez vsake "vroče prakse" Seveda to počnite po zdravi logiki in v skladu z ekonomiko.
Veliko se da narediti za izobraževanje tudi na intervenciji. In še primer, ki sem ga nedavno izvedel in drži kot pribito. Gasilska enota je bila na kraju dimniškega požara pred osrednjo enoto in že so napeljali klasično linijo do dimniških vratic in namestili C ročnik za trodelca , da bi užgali po dimniku. Namero so jim kolegi preprečili, še pravi čas. Tako se imamo!
di-du-di-du
-
Radovljica27
- GE: Radovljica
- Kontakt:
Sem dokaj neaktiven na forumu, ni mi pa dalo, da se nebi oglasil saj se o društvu v katerem sodelujem govori precej krivično. V Cerknici se držimo tiste tehtnice, ki jo tovariš Hočevar kaže na Igu, ko razlaga taktiko. Če je prav ne vem, delamo kot smo naučeni od učenih ljudi. ReCO Postojna aktivira po planu, ki ga je po informacijah, ki sem jih dobil iz strani ReCO Postojna dala GZ Cerknica (PGD Cerknica nima nič z GZ Cerknica). Glede na podatke se odločamo o aktivaciji drugih društev glede na njihovo opremljenost in usposobljenost. Aktiviranje drugega društva nam ni nikoli v podčast in smo vedno veseli njihove pomoči. Iz strani PGD Cerknica so vsa društva v GZ Cerknica bila in so še vabljena k sodelovanju v obliki vaj in drugih aktivnosti, vedno dobrodošli. Pri nas imajo možnost vse preizkusiti, uporabit, skupaj gremo tudi v kakšen organizacijski projekt. Nekateri to ponudbo dobro koristijo, za kar smo veseli saj s tem nabirajo znanje, tako se krepi tudi medsebojno poznavanje.krokodil_Kranj napisal/-a:Kolega mi je pravil, da imajo probleme tudi z cerkniškimi gasilci. Fovšija, rivalstvo, poniževanje drugih, napihovanje...
Dobro sodelujemo tudi s sosednjimi GEŠPi - Postojno in PiGD Kovinoplastiko. Novembra 2011 je bila izvedena meddruštvena vaja, več na naši spletni strani - prva stran, slike tudi v fotogaleriji. En članek je objavljen tudi na spletni strani PGD Postojna.
Prav tako sodelujemo z manjšimi društvi izven naše GZ. Posebno moram poudariti PGD Stari trg (GZ Loška dolina)-na področju operative in PGD Ljubljana Barje, s katerimi smo na področju mladine začeli s sodelovanjem letos, 2012. Nekaj sodelovanja je bilo v 2011 tudi s PGD Dolnji Logatec, upam pa da si bomo vzeli čas za še več sodelovanja z njimi v letu 2012. Omeniti moram tudi dobre odnose s PGD Vrhnika. Tu se moram vsem za sodelovanje tudi javno zahvaliti-HVALA VAM!
Ne morem tudi mimo dejstva, da za sodelovanje morata biti vedno vsaj 2 (enako kot za skregat se, le da se je skregat bistveno lažje). Mi smo opravili začetek.
Iz zgoraj napisanega upam, da lahko vsi vidimo, da v PGD Cerknica SODELUJEMO in imamo željo po sodelovanju z manjšimi in večjimi društvi.
Ostale debate zaenkrat ne bom komentiral.
- Janez Koncilija
- Naj forumovec 2006
- Kraj: Topole
- Kontakt:
kranjc napisal/-a:(PGD Cerknica nima nič z GZ Cerknica).
LP
Janez
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Janez lahko,
PGD Cerknica nima svojih članov v poveljstvu GZ Cerknica. To bo to. To sem napisal, da ne bo kdo mislil, da smo se rinili na načrtih aktiviranja. Upam, da se sedaj razumemo.
PGD Cerknica nima svojih članov v poveljstvu GZ Cerknica. To bo to. To sem napisal, da ne bo kdo mislil, da smo se rinili na načrtih aktiviranja. Upam, da se sedaj razumemo.
- Janez Koncilija
- Naj forumovec 2006
- Kraj: Topole
- Kontakt:
Čudna reč, ampak, kakor imate, pač imate. Ne bom več bezalkranjc napisal/-a:Janez lahko,
LP
Janez
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
ja pa kaj še, vsak poveljnik PGD v GZ je tudi član poveljstva GZ.kranjc napisal/-a:Janez lahko,
imate pa čisto zgrešeno filozofijo(ali pa samo ti)citiram:da smo se rinili na načrtih aktiviranja.ja kdo pa se bo zraven rinil če ne člani GZ
di-du-di-du
Re: Nekaterim res ostane le trodelc
Bistvo je, da se je na prvi strani te teme govorilo čez PGD Cerknica po krivici.
Janez, hvala da razumeš (ali pa se to delaš
), spoštujem.
To kar ti misliš gubina je pri nas t.i. razširjeno poveljstvo. Predlgam, da si prebereš Posebna pravila gasilske službe prostovoljnih gasilcev. Da ne bo tu debate, poveljstvo GZ definira točka 3.5. GZ Cerknica deluje na območju 2 občin. In tudi to ni bistveno kdo je in kdo ni član poveljstva, PGD Cerknica ne more neposredno vplivati na alarmiranje-ali pa so se mi v ReCO zlagali. Kdo je član in kdo ni član poveljstva pa bi bolj sodilo v drugo temo oz. drugo poglavje foruma.
Manjšim enotam željnim sodelovanja predlagam predvsem, da stopijo v kontakt z osrednjimi enotami. To je začetek sodelovanja. Pri nas tako deluje in kdor želi lahko sodeluje in počne še kaj drugega kot trenira trodelca. Verjemite, da smo tudi tisti, ki vodimo intervencije v osrednjih enotah veseli, da lahko pokličemo nekoga, za katerega vemo, da stvari zna.
Pa pustimo Cerknico prosim tu kjer je. Naj se še drugi pohvalijo o sodelovanju, mogoče bi bilo zanimivo prebrati eno pozitivno zgodbo manjšega društva, ki dobro sodeluje z osrednjo enoto.
Janez, hvala da razumeš (ali pa se to delaš
To kar ti misliš gubina je pri nas t.i. razširjeno poveljstvo. Predlgam, da si prebereš Posebna pravila gasilske službe prostovoljnih gasilcev. Da ne bo tu debate, poveljstvo GZ definira točka 3.5. GZ Cerknica deluje na območju 2 občin. In tudi to ni bistveno kdo je in kdo ni član poveljstva, PGD Cerknica ne more neposredno vplivati na alarmiranje-ali pa so se mi v ReCO zlagali. Kdo je član in kdo ni član poveljstva pa bi bolj sodilo v drugo temo oz. drugo poglavje foruma.
Manjšim enotam željnim sodelovanja predlagam predvsem, da stopijo v kontakt z osrednjimi enotami. To je začetek sodelovanja. Pri nas tako deluje in kdor želi lahko sodeluje in počne še kaj drugega kot trenira trodelca. Verjemite, da smo tudi tisti, ki vodimo intervencije v osrednjih enotah veseli, da lahko pokličemo nekoga, za katerega vemo, da stvari zna.
Pa pustimo Cerknico prosim tu kjer je. Naj se še drugi pohvalijo o sodelovanju, mogoče bi bilo zanimivo prebrati eno pozitivno zgodbo manjšega društva, ki dobro sodeluje z osrednjo enoto.
-
Simon M.
krajnc, že iz tvojega "reši čast posta" je razvidno da sodelujete predvsem z društvi izven GZ, očitno neuspešno vabite domača društva?
- Oskar
- Naj forumovec 2004

- Kraj: Malečnik
- Kontakt:
Kot vidite je tema silno zanimiva. Lahko bi ji dal podnaslov "kako smo si različni"
Bolj ko spremljam dogajanje po Sloveniji , bolj opažam razlike med občinami, zvezami , poveljstvi itd.. Pri pisanju Krajnca iz Cerknice mi je najbolj všeč tisti del, ki govori , da aktivirajo enote glede na njihovo opremljenost in usposobljenost. To sicer podpiram in na tak način smo dolgo delali v naši občini in GZ. Ampak z avtomatskih aktiviranjem domače enote poleg osrednje smo dosegli velik napredek pri znanju in izkušnjah. In to me je v občini Murska najbolj zbodlo da 98 % vseh požarov pogasi osrednja enota.
Kaj pa ostalih deset , jih sploh potrebujemo ?
Pa naj še jaz zapišem za mojo gasilsko enoto nekaj glede predstavnikov PGD v določenih poveljstvih. V organih UO GZ imamo predstavnika. OK lahko poroča na naših sejah UO tako da vemo kaj se dogaja na tem nivoju. ( izobraževanja, tekmovanja itd..) Slabše , in po mojem krivično pa je, da nimamo direktnega vpliva v poveljstvu občinske javne gasilske službe. Člani poveljstva Javne gasilske službe naše občine so namreč le sektorski poveljniki ! Le zakaj niso člani občinskega povelstva avtomatsko poveljniki gasilskih enot ? To mi nikoli ne bo jasno. To bo treba spremenit, vendar se bojim da naši poveljniki PGD nimajo dovolj jajc za to !
Bolj ko spremljam dogajanje po Sloveniji , bolj opažam razlike med občinami, zvezami , poveljstvi itd.. Pri pisanju Krajnca iz Cerknice mi je najbolj všeč tisti del, ki govori , da aktivirajo enote glede na njihovo opremljenost in usposobljenost. To sicer podpiram in na tak način smo dolgo delali v naši občini in GZ. Ampak z avtomatskih aktiviranjem domače enote poleg osrednje smo dosegli velik napredek pri znanju in izkušnjah. In to me je v občini Murska najbolj zbodlo da 98 % vseh požarov pogasi osrednja enota.
Pa naj še jaz zapišem za mojo gasilsko enoto nekaj glede predstavnikov PGD v določenih poveljstvih. V organih UO GZ imamo predstavnika. OK lahko poroča na naših sejah UO tako da vemo kaj se dogaja na tem nivoju. ( izobraževanja, tekmovanja itd..) Slabše , in po mojem krivično pa je, da nimamo direktnega vpliva v poveljstvu občinske javne gasilske službe. Člani poveljstva Javne gasilske službe naše občine so namreč le sektorski poveljniki ! Le zakaj niso člani občinskega povelstva avtomatsko poveljniki gasilskih enot ? To mi nikoli ne bo jasno. To bo treba spremenit, vendar se bojim da naši poveljniki PGD nimajo dovolj jajc za to !
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
62. člen PGS govori:Oskar napisal/-a:Le zakaj niso člani občinskega povelstva avtomatsko poveljniki gasilskih enot ? To mi nikoli ne bo jasno. To bo treba spremenit, vendar se bojim da naši poveljniki PGD nimajo dovolj jajc za to !
Gasilsko poveljstvo občine se imenuje v skladu z Zakonom o gasilstvu.
Sestava in velikost gasilskega poveljstva je odvisna od velikosti občine ter vrste in organiziranosti gasilskih enot v občini. Gasilsko poveljstvo sestavljajo poveljniki prostovoljnih in poklicnih gasilskih teritorialnih enot, poveljniki gasilskih sektorjev na območju občine ter gasilskih enot gospodarskih družb, zavodov in drugih organizacij. Če je v občini poklicna gasilska enota VI ali VII. kategorije, se v gasilsko poveljstvo vključijo tudi gasilski poveljniki formacijskih sestav iz take gasilske enote. Član gasilskega poveljstva občine je tudi poveljnik gasilske zveze, v katero se vključujejo gasilske enote z območja občine. Če gasilska zveza povezuje le prostovoljne gasilske enote na območju občine, poveljstvo take gasilske zveze opravlja tudi naloge gasilskega poveljstva v občinah.
Oskar, sedaj pa štejmo jajca, piščančke, kure, ........
če te je strah, delaj tisto česar te je strah !