Požar v Nožicah in občinske meje
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Odg: Požar v Nožicah in občinske meje
si ja nor kir curek!
Klemen Žagar, Gasilec [IDA, HELI, HTF-A], pom. pov. za IDA
http://www.facebook.com/PGDRimskeToplice
http://www.pgd-rimsketoplice.si/
http://www.facebook.com/PGDRimskeToplice
http://www.pgd-rimsketoplice.si/
Ti Pero pa si en navadn pravokator, upičiš se pa prov povsod! Ne pozabi, da imate tut vi spletno stran, kamor nalagate slike!!
Če bi gledo vsako malenkost, potem bi lahko napiso pol strani. Vsak se zmoti ali kaj pozabi, tudi mi. Poanta je, da se na take stvari opozori in se jih poizkuša odpraviti naslednjič.
Amapk se nisem spuščal v podrobnosti, omenil sem ENO samo stvar.
To, da pa tu zagovarjate SAMO VT za razvit notranji požar,ter za gašenje od zunaj, pač ni malenkost.
Lahko pa odpreš temo "naštej vse nepravilnosti na sliki" pa tam not začneš limat slike. Ti bom komentiral tudi naše.
lp
Amapk se nisem spuščal v podrobnosti, omenil sem ENO samo stvar.
To, da pa tu zagovarjate SAMO VT za razvit notranji požar,ter za gašenje od zunaj, pač ni malenkost.
Lahko pa odpreš temo "naštej vse nepravilnosti na sliki" pa tam not začneš limat slike. Ti bom komentiral tudi naše.
lp
Don't raise your voice, Improve your argument!
Ja res si provokator, Pero. Popaš slike vsepovprek in provociraš. V svoji 18 letni karieri poklicnega gasilca sem še vse požare gasil z VT, razen pri požarih v naravi, kjer so bile daljše tlačne linije. Če bi kdaj poizkusil Nepiro ergo ročnik, njegove kapacitete in zmogljivosti, nebi kvasil neumnosti, je pa potreben pravilen presek cevi, ja. Če lahko na HTF delaš s cevmi preseka 42 mm, pri 5 barih, verjemi da lahko tudi pri 30 barih pri preseku 38 mm VT. Če se moraš včasih tudi umakniti zaradi prehudega ognja, se boš umaknil, pa če imaš visok tlak ali pa srednji, nizkega tako ali tako dobimo iz potopnih črpalk. Druga slika (skedenj v ognju) pa je bila posneta ob prihodu na kraj intervencije, zato res ne mešaj jabolk in hrušk, no ne hrušk ampak jabolk in evkaliptusa...
Tomaz,tako se govori.
Lp
Lp
Ok Tomaz se oproscam, ker so me v vsej moji karieri vsi učili narobe, med drugim tudi kopica tvojih kolegov iz Iga. Res boš moral malo več postorit, da se ta tvoja dognanja razširijo in bo to postalo stalna praksa pri izobraževanju novih operativcev(IDA, HF AB,..). Mogoče kakšen članek/predstavitev na Rogli ?
Glede nepiro ročnika, ga imamo in sem ga kar nekajkrat sprobal. Za notranji napad mi ni všeč ker ne veš kakšno obliko curka imaš preden odpreš vodo. Ostalo pa velja enako kot za VT.
Glede nepiro ročnika, ga imamo in sem ga kar nekajkrat sprobal. Za notranji napad mi ni všeč ker ne veš kakšno obliko curka imaš preden odpreš vodo. Ostalo pa velja enako kot za VT.
Don't raise your voice, Improve your argument!
Re: Požar v Nožicah in občinske meje
tomaz
sam eno vprašanje glede druge slike:
praviš, da so glih prišli na intervencijo zelo razvitega požara, zato so pač takoj uporabili VT...in ti zagovarjaš tak pristop s tvojimi 18 letnimi poklicnimi izkušnjami?
sam eno vprašanje glede druge slike:
praviš, da so glih prišli na intervencijo zelo razvitega požara, zato so pač takoj uporabili VT...in ti zagovarjaš tak pristop s tvojimi 18 letnimi poklicnimi izkušnjami?
A. Suban
- Oskar
- Naj forumovec 2004

- Kraj: Malečnik
- Kontakt:
Zato se pa imenuje tudi hitronapadalna cev ! Prvo visokotlačno črpalko in navijak ter pištol ročnik smo v Mb uporabili že okrog leta 1975. V času do danes so se hitronapadalne cevi, bobni, ročniki razvijali v tej smeri, da so veliko učinkovitejši. Vemo pa da se druga napadalna skupina med tem času lahko loti klasike.
Taktika je živa stvar in Pero ne moreš kar tako govoriti, da so te in da učijo narobe. Največji učitelj je življenje- praksa in to imajo ljudje kot je Tomaž in njemu podobni.
Rogle pa raje ne omenjaj, ker nekako nisi bil nad njo preveč navdušen , kolikor se spomnim, čeprav si skoraj sosed.
Da pa rad provociraš itak vemo, jaz sem si skusil na svoji koži. Prosim te , počni to bolj na lahko in spoštuj mnenja starejših in izkušenejših.

Taktika je živa stvar in Pero ne moreš kar tako govoriti, da so te in da učijo narobe. Največji učitelj je življenje- praksa in to imajo ljudje kot je Tomaž in njemu podobni.
Rogle pa raje ne omenjaj, ker nekako nisi bil nad njo preveč navdušen , kolikor se spomnim, čeprav si skoraj sosed.
Da pa rad provociraš itak vemo, jaz sem si skusil na svoji koži. Prosim te , počni to bolj na lahko in spoštuj mnenja starejših in izkušenejših.
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Re: Požar v Nožicah in občinske meje
Oskar, nič narobe, kar si povedal, za manjše požare, sam jaz sem spraševal za sliko skedenj v ognju. mislim da se da tudi C linije potegnit v doglednem času za hiter začetek, sploh kadar je nesmisel VT (spet za skedenj v ognju).
lp
lp
A. Suban
gasilec iz Sečovelj:)
Pri nas je VT 38 mm ali vsaj 25 in ne 12 mm, črpalka daje 400 lit na min, dva navijaka in smo lepo izračunali, 140 lit na minuto daje cev 25 mm...
Kako znate sklepat iz ene same slike, bohpomagej, pol metra zraven je pa 5 napadov z srednjetlačnimi vodi, ampak se jih ne vidi. Nimam pooblastila za limat slike gor, vseh ostalih 30... pa iz avtolestve ,pa ob CAFS-u, marsikdo ne ve, kaj je sploh to, sodelovanje 4 PGD in poklicne enote, ter dve cisterni iz PGD-jev v garaži poklicne enote za morebitno novo intervencijo, dežurni nazaj v službi, ampak nič zato, psi lajajo in karavana gre dalje...
Pa še zadnja pripomba. Nikjer in nikdar nisem rekel, da je t.i. turbo ročnik neuporaben, kje pa, je pa enakovreden tudi VT ustrezen ročnik, poudarjam, ustrezen, ne navadna pištola in seveda pred takšnim ročnikom tudi ustrezna cev, ne pa špičalnik, kot pravi Oskar.
V tej temi se ne oglašam več, je čisto skrenila iz smeri ...
Pri nas je VT 38 mm ali vsaj 25 in ne 12 mm, črpalka daje 400 lit na min, dva navijaka in smo lepo izračunali, 140 lit na minuto daje cev 25 mm...
Kako znate sklepat iz ene same slike, bohpomagej, pol metra zraven je pa 5 napadov z srednjetlačnimi vodi, ampak se jih ne vidi. Nimam pooblastila za limat slike gor, vseh ostalih 30... pa iz avtolestve ,pa ob CAFS-u, marsikdo ne ve, kaj je sploh to, sodelovanje 4 PGD in poklicne enote, ter dve cisterni iz PGD-jev v garaži poklicne enote za morebitno novo intervencijo, dežurni nazaj v službi, ampak nič zato, psi lajajo in karavana gre dalje...
Pa še zadnja pripomba. Nikjer in nikdar nisem rekel, da je t.i. turbo ročnik neuporaben, kje pa, je pa enakovreden tudi VT ustrezen ročnik, poudarjam, ustrezen, ne navadna pištola in seveda pred takšnim ročnikom tudi ustrezna cev, ne pa špičalnik, kot pravi Oskar.
V tej temi se ne oglašam več, je čisto skrenila iz smeri ...
No, najprej se malo pomirimo, saj s kregom ničesar ne rešimo, tukaj smo zato, da kaj izboljšamo. V duhu tega predlagam, da se končno enkrat in za vselej reši dilema pravilnega posredovanja pri notranjih požarih in da nekdo, ki je za to resnično kompetenten razloži kaj je na tem resnično in kaj ne. V času odkar sem prostovoljni gasilec sem namreč naletel na deljena mnenja na tem področju. Nekateri zagovarjajo NT, spet drugi VT. Inštruktorji na ICZR, ki izvajajo šolanje po švedskem vzoru (hotfire) gasilce učijo, da se v notranjih napadih posreduje izključno z NT ter ne VT. Od nekaterih drugih poklicnih gasilcev sem zasledil (in smo imeli priliko spoznati nekoga tudi tukaj), da smatrajo VT (dostojnih premerov cevi 25mm, 38mm ter z Nepiro ročnikom) enakovreden NT. Kaj od tega je res, kakšne so specifikacije, kaj je bolje, kdaj je bolje? Naprošam naše poklicne kolege, da nam odgovorite, konec koncev se prostovoljni gasilci učimo od vas, zatorej podučite nas kaj je prav.
Sam nekako opazujem debato in se glede na vbito v glavo na Igu prevešam bolj na stran NT ter uporabe turbo ročnika, v primerjavi z VT ter Nepirom. Nepiro ročnik po mojem mnenju ne more biti enakovreden turbo ročniku, saj ima turbo ročnik nastavitve tudi za višje pretoke kot je 140l/m (ali kolikor propagira proizvajalec 200l/min pri 40 barih). Koliko pretoka potrebujemo za učinkovito gašenje? Kako je z gašenjem v notranjih prostorih, če potrebujemo višji pretok, kot ga lahko nudi Nepiro ročnik? Kako se obnaša Nepiro pri 40 barih? Kako je z dosegi curkov na ročnikih? V kakšnih primerih je bolje uporabiti turbo ročnik in kdaj Nepiro? Nikjer doslej še nisem zasledil primerjave specifikacij (številčno in grafično) med tema dvema primeroma, čeprav sam menim, da bi bilo za taktiko posredovanja še kako koristno. Poleg tega pa se zraven vleče še zgodovina raznih špičalnikov, ki resnično niso primerni za posredovanje v notranjih napadih. Na koncu sama zmeda in jeza zaradi nerazumevanja, niker pa pravih dejstev na papirju. Vem, da ni vse črno/belo zatorej naj nekdo, ki zadevo dobro pozna, obelodani tudi nam navadnim smrtnikom - prostovoljnim gasilcem.
Če je tema izven okvirja predlagam moderatorju, da jo preseli v novo. Prosim za strokovne odgovore ter se na njih zahvaljujem že vnaprej!
Sam nekako opazujem debato in se glede na vbito v glavo na Igu prevešam bolj na stran NT ter uporabe turbo ročnika, v primerjavi z VT ter Nepirom. Nepiro ročnik po mojem mnenju ne more biti enakovreden turbo ročniku, saj ima turbo ročnik nastavitve tudi za višje pretoke kot je 140l/m (ali kolikor propagira proizvajalec 200l/min pri 40 barih). Koliko pretoka potrebujemo za učinkovito gašenje? Kako je z gašenjem v notranjih prostorih, če potrebujemo višji pretok, kot ga lahko nudi Nepiro ročnik? Kako se obnaša Nepiro pri 40 barih? Kako je z dosegi curkov na ročnikih? V kakšnih primerih je bolje uporabiti turbo ročnik in kdaj Nepiro? Nikjer doslej še nisem zasledil primerjave specifikacij (številčno in grafično) med tema dvema primeroma, čeprav sam menim, da bi bilo za taktiko posredovanja še kako koristno. Poleg tega pa se zraven vleče še zgodovina raznih špičalnikov, ki resnično niso primerni za posredovanje v notranjih napadih. Na koncu sama zmeda in jeza zaradi nerazumevanja, niker pa pravih dejstev na papirju. Vem, da ni vse črno/belo zatorej naj nekdo, ki zadevo dobro pozna, obelodani tudi nam navadnim smrtnikom - prostovoljnim gasilcem.
vem, da nas niso učili in tudi na izpitih v praktičnem delu,ko sem opravljal za vodjo enot, uporabljati VT za notranje napade ampak izključno "C" cevovod in turbo ročnik torej NT iz GVC, hidranta ali zajetja vode.praksa pa pač dela posvoje.
di-du-di-du
- Oskar
- Naj forumovec 2004

- Kraj: Malečnik
- Kontakt:
Drži da smo skrenili iz požara v Nožicah, ampak je še v okvirih gašenja, tako da ne bomo nič brisali !
moderator
moderator
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Glede na to, da sem na požaru sodeloval kot poveljujoči enega izmed društev, je škoda debate, kateri jo je načel Pero. Prvo kot prvo, je težko govoriti o nečem, kjer te ni zraven, pa še to so več ali manj ugibanja oz. provokacije. Če si še enkrat preberete članek od Dave D. boste dobili dokaj dobro pojasnenje glede celotne intervencije. Zakaj VT ? V prvi fazi videnja požara je bil samo majhen dim iz hiše, zato tudi napad s hitro cevjo v notranjost objekta saj se ni vedelo v kakšni razsežnosti je požar.
Kar se pa tiče samih novinarjev, pa je škoda izgubljati besed saj večkrat gledajo na svojo korist in s tem naredijo samo kreg med nami, kateri bi morali sodelovati med seboj.
Kar se pa tiče samih novinarjev, pa je škoda izgubljati besed saj večkrat gledajo na svojo korist in s tem naredijo samo kreg med nami, kateri bi morali sodelovati med seboj.
Ker Janez dela to z občutkom !!
Jani Grat
PGD RADOMLJE
Jani Grat
PGD RADOMLJE