Gašenje z vodo

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
man260
Kraj: gorenjska

Odg: Gašenje z vodo

Odgovor Napisal/-a man260 »

Oskar napisal/-a:
man260 napisal/-a: (vsakoletna kontrola takrat, ko raznašamo koledarje).
To bi pa res rad videl, kontrolo, ne koledar ! :D
Ja čisto enostavno samo pregledamo veljavnost in vizualno isparavnost teh gasilnikov. Po potrebi jih napotimo na najbližji servis ali pa se zmenimo, za dostavo gasilnikov v gasilski dom, v katerem jih pride pregledat serviser. Največ pa se jih odloči za pregled gasilnikov ob dnevu odprtih vrat našega PGD. Po mojem je tudi tak vizualni pregled boljši kot nič ali ne :?:
Uporabniški avatar
sergej

Odgovor Napisal/-a sergej »

janez napisal/-a:Nimam časa, da bi pobrskal, vendar menim, da je to eden danes uporabljanih standardnih aparatov. Oznaki na aparatu 13A in A se nanašata na namen aparata in na način preizkusa. A je oznaka za razred gorljive snovi in sicer trdna gorljiva snov.

razred A - trdna gorljiva snov
razred B - tekoča gorljiva snov
razred C - plinsata gorljiva snov
razred D - požari kovin (določeni kemijski elementi in lahke kovine)

13 A je oznaka za skladovnico lesa (letvice 4x4 cm dolžine 60 cm zložene v skladovnico višine 60 cm na kovinskem podstavku 13 je dolžina /koliko ne vem/; vsebina gasilnika mora zadoščati za pogasitev take skladovnice - tako določajo normativi).

Janez

Janez, tole je pa malce nepopolno.
Tipsko žarišče A je:
letvice 5x5 (ne 4x4!)
dolžina 70 cm (ne 60!)
višina 70cm (ne 60)
med letvicami je 5 cm prostora (gledano vodoravno: letvica 5x5, prostor 5x5, letvica...)
vsaka druga vrsta so letvice 5x5 prečno, dolžine kolikor je velikost žarišča
13 = 13 dm oziroma 1,3m

Možakar je spraševal ali lahko z gasilnikom na vodo gasi naprave pod električno napetostjo in odgovor je bil jasen in nedvoumen:
DA, vsi gasilniki v skladu z EN3 so namenjeni tudi gašenju naprav pod napetostjo do 1000V z razdalje najmanj 1 (1,5)m. V kolikor niso preizkušeni za tovrstno gašenje, mora biti navedeno na gasilniku.
Uporabniški avatar
janez
dolgoprogaš
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a janez »

Bo držalo. Pisal sem na pamet, zato prosim jemljite moje podatke kot informativne, žal tega v objavi nisem posebej poudaril.
lahko pa je, da je bilo kdaj v preteklosti letvice 4x4 cm, se pač ne spomnim, nisem pa šel gledat normativov.

LP

Janez
DARJO

Odgovor Napisal/-a DARJO »

Kaj pa enote gasila? 13A bi lahko bila tudi gasilna sposobnost gasilnika
Uporabniški avatar
sergej

Odgovor Napisal/-a sergej »

janez napisal/-a:Bo držalo. Pisal sem na pamet, zato prosim jemljite moje podatke kot informativne, žal tega v objavi nisem posebej poudaril.
lahko pa je, da je bilo kdaj v preteklosti letvice 4x4 cm, se pač ne spomnim, nisem pa šel gledat normativov.

LP

Janez
Ni panike.
Nisem napisal zato da bi koga negiral ali kaj podobnega...so pač bolj "frišni" podatki :D
Odgovori