Požar v predoru Karavanke

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Uporabniški avatar
Fire|Man

Odgovor Napisal/-a Fire|Man »

Oprosti moderator, samo tole še dodam!
gasilec colly napisal/-a:Ko bi takrat pravično delili tunelska vozila,bi imela ta vozila samo poklicne enote.
Mislim, da ni problem, kdo bi moral dobiti "tunelce" temveč, da jih je premalo!

Še enkrat opravičilo moderatorju.
lp Uroš
"Pa sam gasilc' sm hotu bit!"
Uporabniški avatar
SAKI
Kraj: PGD ZAGORJE-mesto
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a SAKI »

Fire|Man napisal/-a:Mislim, da ni problem, kdo bi moral dobiti "tunelce" temveč, da jih je premalo!
Čeprav ta prvi stavek ni striktno na temo požara v predoru, zato se tudi jaz moderatorju že v začetku opravičujem, pa vendarle ne moremo mimo tega, da nebi opozorili na določene zadeve katere so s to temo - problematiko imenovanega predora bolj posredno kot neposredno tudi dejansko povezane :!:

Kot prvo, navedek kolega sem pustil zato, ker se z njim popolnoma strinjam 8)
Če hočemo izvesti reševanje uspešno in s čim manj tveganja za lastno življenje in življenje drugih moramo biti zato tudi primerno usposobljeni in opremljeni! Po lastnih izkušnjah, oziroma poznavanju ekipe GARS Jesenice sem prepričan, da lahko govorimo le o drugem delu :!:

V temi sem zasledil, da je lastnik tega predora država in ne DARS kateri je odgovoren za ostale predore na avtocestnem križu in v nadaljevanju tudi naročnik vozil kateri so bili nabavljeni za tovrstna reševanja.
Za intermeco, premetavanje komu in kako je bilo dodeljeno in zakaj se uporablja pa z razliko od prvega stavka nepodpiram :cry: Kajti s tem širimo samo nestrpnost, vozila pa tako in tako morajo obratovati kajti, če bodo leta stala v garaži in čakala le na intervencijo v predoru takrat zagotovo ne bodo delovala :!: Pa še to, kdor ima v enoti takšno vozilo ni pridobil ničesar razen sivih las, odgovornosti in veliko mero tveganja!

To se pravi, če nadaljujem začeto temo, da bi bil že "skrajni čas", da se nekdo, ki je za to področje na državi zave odgovornosti, tudi lastne in požene kolesa za razrešitev problematike "najbolj nevarnega" enocevnega predora v državi :!:
Pod to pa spada vsekakor tudi pripomba vodje te intervencije Matjaža Korbarja, ki je podal dejstvo, da je problematika tudi na številčnosti operativcev na posamezni izmeni :!:
Žal pa bomo verjetno priča zopet, kakor je že nekdo od kolegov navedel, da se bo po vseslovensko čakalo na najhujše in šele takrat ukrepalo :x In potem stara zgodba vse odgovorne roke oprane ter popljuvani gasilci kateri so tvegali svoja življenja za reševanje bolj kot bi bilo potrebno zaradi neodgovornosti ali celo ignorance odgovornih :!: Zatiskati si oči pred tem je blago rečeno otročje, kajti že vsak osnovnošolec v Sloveniji pozna karakteristike tega predora.

Sedaj se je rešilo, po zaslugi naših hitrih in hrabrih kolegov, kako pa bo naslednjič :roll: Vsekakor jim gredo vse pohvale za izpeljano inervencijo tako časovno kot tudi pogumno, saj je v predoru kar nekajkrat povečana stopnja tveganja pri kateri je vrnitev iz njega zmanjšana krepko pod 100%!
Upam, da bo zadeva spregledana prej kakor, da bomo priča podobnemu dogodku iz izobraževalnih oddaj na televiziji in slavi kakšnemu od kolegov :x

Še enkrat se opravičujem moderaturju, vendar ta tema že nekaj časa buri duhove in je že res skrajni čas, da se na tem nekaj premakne! Samo pranje predora in zamenjava razsvetljave nebo rešila življenj :!:

Lep pozdrav in srečno v bodoče :wink:
IZKORISTI, A NIKDAR NE IZKORIŠČAJ!

Lp

Borut Satler
Uporabniški avatar
Jani
Kraj: Kranjska Gora
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Jani »

SAKI napisal/-a:...pod to pa spada vsekakor tudi pripomba vodje te intervencije Matjaža Korbarja, ki je podal dejstvo, da je problematika tudi na številčnosti operativcev na posamezni izmeni :!:
Sem skoraj popolnoma prepričan, da se Korbarjeve besede niso nanašale samo na to intervencijo. Če pa so se, je pa precej naiven, če misli, da bo imel na izmeni dovolj gasilcev za kakšno resnejše posredovanje v predoru. Problem z moštvom je v tej enoti prisoten na vsaki intervenciji, kjer gori več kot kak kuhinjski element. Seveda pa gasilci za to niso krivi in niti ni kriv Matjaž in ne poveljnik oz. direktor Klinar. Pa pustimo to...

Mene bolj skrbi aktiviranje enot ob tovrstnih dogodkih. Že podatek, da je bilo čez mejo aktiviranih med 87 do 92 gasilcev, z več kot desetimi vozili nam pove, koliko resneje oni jemljejo take dogodke. Seveda, za sabo imajo zelo, zelo dobro šolo. Me prav zanima, iz koliko enot so bili, definitivno pa ne iz ene!

Pri nas, pa po ne_vem_katerem načrtu alarmiranja za intervencijo aktivirajo eno samo enoto, ki ima na izmeni 4 do 5 gasilcev. Za moje pojme je ta načrt zanič, pa naj bo teh 5 ali pa zaradi mene tudi 10 gasilcev ne vem kako sposobnih in srčnih.
Naj npr. povem, da predor leži v občini Kranjska Gora in v k.o. Dovje, kar pomeni, da po našem načrtu alarmiranja to območje pokriva PGD Dovje, ki pa o dogodku sploh ni bilo obveščeno, čeprav je v prej omenjenem aktu zapisano, da se za požar na prevoznih sredstvih aktivira poleg koncesionarja še lokalna enota, na področju katere je do požara prišlo.
Pred mnogimi leti, pa so za tovrstna posredovanja usposabljali tudi gasilce iz Mojstrane, ki imajo tudi GVC in bi v primeru resnejše nesreče še kako prav prišli, vendar jih ne_vem_kdo_že, že približno sto let ni povabil k sodelovanju na kaki reševalni ali gasilski vaji v predoru. In seveda jih tudi nihče ni aktiviral za omenjeni dogodek, pa čeprav so bili dogodku še malo bližje kot Jeseničani.

Seveda smo sedaj lahko pametni in pišemo, da za požar enega vozila pa res ni treba ne vem koliko enot... Ampak kot sem že napisal, Avstrijci že vedo, zakaj jih raje pokličejo nekaj več. Tudi Slovenci bi jih, verjemite mi, ampak zopet takrat, ko bi bilo lahko, tudi že prepozno. Do takrat pa - kar izigravajte srečo in niti predstavljam si ne, kako bo, ko bodo za gašenje požara avtobusa ali tovornjaka v predoru poklicali samo jeseniške gasilce, ne bo pa takega srečnega naključja, da bo v službi še poveljnik, pa podpoveljnik, pa serviser, pa še kdo po naključju... ...in bodo prišli trije... ki niso popolnoma nič krivi!

Jani
Uporabniški avatar
markf

Odgovor Napisal/-a markf »

jani se strinjam z tabo, na avstrijski strani je čakalo 80-90 prostovoljnih gasilcev, sedaj se poraja vprašanja ZAKAJ prostovljcev ni bilo na naši strani - ali niso potrebni ali jih niso hoteli aktiviarti - ali so pozabili na njih ....., ali jih pa načrt alarmiranja sploh ne predvideva

Pa vprašajmo se glede načrta alarmiranja, reco dela po njemu ampak ko se izvozi vodja intervencije lahko aktivira vse enote katere potrebuje, zakaj se tukaj niso?

lp
Uporabniški avatar
MICKA
Kraj: Slovenski Javornik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a MICKA »

V kratkem bodo rezultati analize in v njej bo tudi razlaga zakaj so se ali ne aktivirale določene enote. Prosim če lahko počakate do takrat.
Polovično znanje je nevarnejše od neznanja (bolivijski)

V vsem imenitno bi uspeli, če dvakrat bi lahko začeli (Johann W. Goethe)
Uporabniški avatar
Jani
Kraj: Kranjska Gora
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Jani »

Analiza gor, analiza dol...

Tokrat se je končalo srečno, prihodnjič vprašanje če se bo!

lp Jani
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Oskar »

Glede tokratnega požara osebnega vozila v predoru Karavanke bomo počakali do analize kot predlaga Micka.
Glede alarmnega plana v primeru nesreče v predoru Karavanke, pa odprite novo temo !

Hvala
moderator 2
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
GE: Zabreznica
Kraj: Breznica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Peter »

Končno je tu analiza. Opravičujem se vsem enotam, katere posredujejo v predoru, za tako zamudo, vendar smo mi želeli najprej stvari doreči z vsemi zadolženimi za varnost predora. Zaenkrat nam še ni uspelo, pričakujemo v roku dveh mesecev, da nam bo uspelo. Za komentarje bi prosil tiste, kateri imate izkušnje z gašenjem požarov v enocevnih predorih.

Kar je zapisano pri analizi, je vse kar smo imeli v GARS, brez kakršnih koli olepšav.

Ker do sedaj nisem nikoli sodeloval pri komentarjih na forumu, tudi sedaj ne bom. (Bo pa verjetno Prešeren)

Odgovoril bi samo tistemu, ki me ima za naivnega. Nisem naiven (vsaj kar se tiče mojih izjav pri tej intervenciji) ampak imam že veliko izkušenj s sodišči in je to samo varovanje lastne riti.

Z gasilskim pozdravom NA POMOČ, Matjaž KORBAR
Priponke
analiza.pdf
(275.89 KiB) Prenešeno 411 krat
Uporabniški avatar
MICKA
Kraj: Slovenski Javornik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a MICKA »

No Peter je pripel analizo, ki jo kot vidim kar pregledujete. Ni pa nobenih komentarjev, bi pa bili zaželjeni.
Polovično znanje je nevarnejše od neznanja (bolivijski)

V vsem imenitno bi uspeli, če dvakrat bi lahko začeli (Johann W. Goethe)
teoretik
Kraj: Radovljica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a teoretik »

V analizi je napisano, da so odpovedale radijske veze in, da je bila možna samo komunikacija preko mobilnih telefonov.

Zanimama me če je smiselna uporaba "internih telefonov v predoru", ker se na dveh fotografijah vidi svetlobni znak za telefon.

Komunikacija po žici bi bila po mojem mnenju najsigurnejša. (Samo razmišljam).
Svoboden si ko nisi odvisen od časa.
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
GE: Zabreznica
Kraj: Breznica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Peter »

Bogataj in Žmavc sta se danes pri vprašanju predsednika GZ Jesenice o varnosti v karavanškem predoru izmenjala za mikrofonom, na kratko je bilo pa v stilu "Nič se ne bojte, vse bo še dobro." Konkreten je bil samo podatek o tem, da tunelsko vozilo pride spomladi naslednje leto in da je za zamudo kriv Rosenbauer, ki ima takšne dobavne roke. Bognedaj, da bi kdo pomislil, da je bilo vozilo naročeno (pre)pozno. O financiranju gasilcev pa vse tiho je bilo.
darko

Odgovor Napisal/-a darko »

Kako to da niso delovale zveze in prezračevanje, ča je do sedaj na vseh vajah in spremstvih to špilalo?
Darko
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kraj: Topole
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Janez Koncilija »

MICKA napisal/-a: Ni pa nobenih komentarjev, bi pa bili zaželjeni.
Ni kaj dodajat, je vse napisano in to zelo dobro.

Od Tekstilindusa kaj podobnega ni pričakovati :twisted: .

LP

Janez 8)
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Uporabniški avatar
erno
Kraj: Slovenske Konjice

tunel

Odgovor Napisal/-a erno »

Kot vidimo je bila analiza narejena in napisana "brez dlake na jeziku" in je tudi prav tako.

Zanima me nekaj ključnih informacij,ki bi lahko bistveno spremenile potek intervencije.Vrjamen da tudi vas ,mogoče pa ste raziskali zakaj je bilo tako.

1. Koliko vem ima Karavanški predor sistem prečnega in vzdolžnega prezračevanja cevi za dovajanje svežega zraka oz.izsesavanje izpušnih plinov ali dima.Ta sistem bi se moral avtomatično vklopiti in sprožiti ustrezne ukrepe.Sprašujem ali je bil sprožen in ni deloval dovolj učinkovito ali se ni sprožil sistem in je zatajila tehnika ali je botrovala človeška napaka.Ga je poskušal operater vspostaviti ročno oz je sploh imel informacijo kaj narediti in kako.
2. Ali je deloval vklop avtomatične močnejše razsvetljave
3. V nišah za klic v sili so radijske povezave med vzdrževalci ,reševalci ... in OC ali so tudi te odpovedale oz niso delovale
4. Kakšna je bila temperatura v tunelu
5. Kako ste komunicirali z avstrici in v kateren jaziku(mogoče je smešno vprašanje ampak nekateri smo se učili angleščino)

Hvala za odgovore.
LP Erno

Čisti računi-dobri prijatelji

Slika
Uporabniški avatar
SAKI
Kraj: PGD ZAGORJE-mesto
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a SAKI »

SAKI napisal/-a:Če hočemo izvesti reševanje uspešno in s čim manj tveganja za lastno življenje in življenje drugih moramo biti zato tudi primerno usposobljeni in opremljeni! Po lastnih izkušnjah, oziroma poznavanju ekipe GARS Jesenice sem prepričan, da lahko govorimo le o drugem delu :!:
Vmešal se bom s samo kratko obrazložitvijo stavka iz moje predhodne objave, kajti opozorjen sem bil na to, da se lahko ali pa ga lahko kdo razume po svoje.

Zato naj povdarim, da sem z zapisanim dejstvom, da lahko v primeru GARS-a govorimo le o drugem delu mislil na to, da lahko govorimo o opremi katera je navedena kot druga v stavku in ne o usposobljenosti operativcev :!: :!: :!:
Kajti usposobljenost takšnih ekip je že zagotovo na nivoju kot mora biti, kar dokazuje tudi analiza :!: Pa tudi toliko izkušenj imam že za sabo, da vem, da pišče ne uči koklje ampak obratno :wink:

In, če si je kdo slučajno drugače razlagal moj prispevek od dejansko zastavljenega upam, da bo s tem prispevkom bistvo jasno, kajti jaz sem bil prepričan, da že prvi ni sporen :roll:
Če pa sem s tem domnevno "ne dovolj" jasnim zapisom ekipi iz GARS-a povzročil kakšen neprijetni trenutek ali občutek, pa se jim iskreno opravičujem :oops:

Še tako naprej in lp :wink:
IZKORISTI, A NIKDAR NE IZKORIŠČAJ!

Lp

Borut Satler
Odgovori