zgovoren napis

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Vrsho
moderator
moderator
GE: PGD Šentvid
Kraj: Šentvid pri Ljubljani

Odgovor Napisal/-a Vrsho »

Milan: Na kakšen način pa so posredovali gasilci? Kakor vidim, voznika ni bilo potrebno rezati iz avta?!

Mogoče se pa motim! :twisted:
Uporabniški avatar
Jure Čokl
Piranja
GE: Lukovica
Kraj: Trnjava
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Jure Čokl »

Po mojem so najprej posredovali tako, da so se držali za trebuhe in do solz smejali :lol: !

Potem pa so verjetno avto potegnili do mesta, kjer ga je lahko naložila vlečna služba.

Si predstavljaš da bi na avtu pisalo AMZS - pomoč na cesti :twisted: ?
"Čoklu kot ponavadi goflja prehiteva pamet. P.S.: Puno priča, malo radi!" Anonimni gost, 30. oktober 2005
Uporabniški avatar
Milan Dubravac
Gasilci.org
Gasilci.org
Kraj: smokuč

Odgovor Napisal/-a Milan Dubravac »

V razvitem svetu gasilci posredujejo pri vsaki prometni nesreči, predvsem zaradi požarnega zavarovanja (pa ne samo zaradi tega). Pri nas si žal včasih operaterji v centrih za obveščanje vzamejo pravico ''na pamet'' presojati ali so gasilci na mestu potrebni. Ne bom komentiral tega načina dela. V Evropi so že bili primeri, ko je med rutinskim posredovanjem prišlo do vžiga vozila.
Vse vas sprašujem, kdo bi odgovarjal, če bi se reševalcem na mestu prometne nesreče med oskrbovanjem ponesrečenca vžgalo vozilo, gasilcev pa ne bi bilo na mestu, ker po presoji operaterja v centru njihova pomoč ni potrebna (se ne izmišljujem, to sem že nekajkrat doživel!!)?
Ni ne bližnjice ne široke ceste do znanja (evklid)
Uporabniški avatar
Janez Tratnik
moderator
moderator
Kraj: Dobračeva - Žiri
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Janez Tratnik »

Milan Dubravac napisal/-a:V razvitem svetu gasilci posredujejo pri vsaki prometni nesreči, predvsem zaradi požarnega zavarovanja (pa ne samo zaradi tega). Pri nas si žal včasih operaterji v centrih za obveščanje vzamejo pravico ''na pamet'' presojati ali so gasilci na mestu potrebni. Ne bom komentiral tega načina dela. V Evropi so že bili primeri, ko je med rutinskim posredovanjem prišlo do vžiga vozila.
Vse vas sprašujem, kdo bi odgovarjal, če bi se reševalcem na mestu prometne nesreče med oskrbovanjem ponesrečenca vžgalo vozilo, gasilcev pa ne bi bilo na mestu, ker po presoji operaterja v centru njihova pomoč ni potrebna (se ne izmišljujem, to sem že nekajkrat doživel!!)?
Se 100% strinjam. Jaz se kot poveljnik osrednje enote v kraju borim za to, da bi nas klicali na take intervencije, saj je enota s koncesijo oddaljena 27 km. Ko sem to argumentiral poveljniku zveze mi je odgovoril (citat iz zapisnika seje). Poveljnik PGD Dobračeva je izrazil željo po prisotnosti dobračevskih gasilcev pri prometnih nesrečah v obliki zavarovanja kraja. Poveljnik zveze je dejal, da imajo za prometne nesreče podpisano koncesijo s strani uprave RS za zaščito in reševanje samo gasilci iz PGD Škofje Loke, da pa imajo že oni težave glede zavarovanja kraja, saj lahko pride do brisanja sledi o vzrokuh nesreče. Policija želi čim manj oseb na kraju saj jim otežuje delo (konec citata).

Ker vem da ta forum bere tako poveljnik zveze kot gasilci iz Škofe Loke ni moj namen komu hoditi v zelje ampak biti zraven samo zato kot je že omenil Milan. Dejstvo je, da gasilci iz Škofje Loke dejansko obvladajo svoje delo in imajo izredno hitre izvoze vendar pa se vseeno lahko zgodi, da pride do požara na vozilu.
Lep preostanek dneva vam želim.
Janez Tratnik, GSM: 041 587 444.
Simona
Vijolica
Vijolica
Kraj: Kamnik

Odgovor Napisal/-a Simona »

Naše društvo ima koncesijo za posredovanje pri tehničnih nesrečah. Sodelovanje društva z reševalci in policijo v našem kraju lahko rečem, da je na visokem nivoju. Zasluga za to pa gre predvsem našemu poveljniku, ki je vztrajal pri tovrstnem povezovanju. Tako, da imamo obdobna skupna izobraževanja vseh treh struktur, kjer vsak predstavi svojo opremo in način dela.

Tako je v veljavi in tudi se izvaja dogovor, da kadar ReCO kliče na nesrečo samo gasilce, ti obvestijo in prosijo za izvoz tudi reševalce in obratno.

V pripravi pa imamo skupno izobraževanje vseh treh struktur kaj in kako ob nesreči z nevarno snovjo. Izvedeno bo enkrat jeseni.
Uporabniški avatar
Gregor K.
moderator
moderator
Kraj: Nekje na poti...
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Gregor K. »

Glede "sodelovanja" policistov na prometnih nesrečah ne bom komentiral.
Sploh ne glede njihove strokovne prve pomoči.

Doživel sem že to, da so hoteli ponesrečenca (moj prijatelj, žal umrl na kraju nesreče) vleči kar skozi stransko šipo, kljub temu da sem jih tako jaz ki sem prihitel prvi na kraj nesreče(na "srečo" v flisu z našitkom mojega PGD, sicer bi me tako "strokovno" odstranii kasneje), kot tudi medicinska sestra ki je malo za mano prispela na kraj nezgode opozorila da naj ga pustijo pri miru (tačas sva mu sprostila dihalne poti, na boku je že ležal, sicer pa je bila situacija brezupna - čelno trčenje pri 90km/h, brez varnostnega pasu). Vlečenje sem jim moral fizično preprečiti, tako da je medic.sestra sploh lahko delala. Za njihovo prvo pomoč sem jih moral dobesedno prositi, maglitke nisem izprosil in je nato jo k sreči prinesel šofer tovornjaka ki je opazoval situacijo.ADIJO PAMET! :x
Do vžiga bi težko prišlo, saj sva z kolegom najprej na silo odprla havbo in odklopila akumulator.

Drugi primer pa je bil ta, ko je ponesrečenca vrglo iz avtomobila, nanj je padel manjši reklamni leseni kozolec. Glede na to da je bil pri zavesti, oziroma je občasno omedlel, smo ga položili na bok in pokrili z odejo. Drugemu udeležencu ni bilo nič, oziroma je bil le lažje poškodovan in je taval sem ter tja, ker je imel preveč maliganov v krvi.
No, ko je PP prispela na kraj nezgode (pred reševalci) je policist ponesrečencu s čevljem !? rahlo skoraj stopil na čelo ter mu malo zasukal glavo sem ter tja, in komentiral da je še živ... Ni veliko manjkalo pa bi izprosil batine od navzočih (sami mladi gasilci)... :roll:

Torej kar se policije tiče in njihovega "zavarovanja sledi" je meni logično da se bo najprej bojevalo za človeška življenja, potem pa dokazovalo kdo je kriv in kdo ne...

Milan se popolnoma strinjam s tabo, da bi se na vsako prizorišče karambola, kamor gre rešilec, klicala tudi najbližja enota gasilcev (PGD,PGE) :!:
To, kar vemo, je kapljica, to, česar ne vemo, je morje. (Newton)

In nazadnje jo stakne, ki bila mu je kos...

http://www.facebook.com/pgdokonina
Vrsho
moderator
moderator

Pa ne samo pri prometnih nesrečah! Tudi pri požarih policaji niso ravno v pomoč! :(

Se spomnim, ko je gorelo gospodarsko poslopje pri sosedu. Policaji so delali, rečeno po domače "gužvo". Malo je manjkalo pa bi se morali gasilci umikati policajem in ne obratno. :?
Pri požaru so sodelovali tudi domačini in ko je moj stric rekel policaju, naj mu posodi mag-liteko, da bi našel hidrant, je ta ni hotel dati. :x No to je samo en tak primer iz tega požara, je pa še kar nekaj drugih takih neprijetnih pripetljajev!
Uporabniški avatar
matjaž
GE: Kostanjevica na Krki
Kraj: Kostanjevica na Krki

Odgovor Napisal/-a matjaž »

Fantje, kjib temu da ste že šli iz teme pa naj še jas tukaj nekaj dodam!

Mi imamo z policisti čisto drugačne izkušnje. Že večkrat se je zgodilo, da so nam MAGLITE-ko posodili brez večjih težav, samo lepo si jih prosil. Kot drugo pa naj navedem primer, ko je prišlo, do večje intervencije, seveda se je v hipu nabralo polno firbcev, ki so onemogočili varen dostop gasilskih vozil na sam kraj intervencije. Policisti so v roke vzeli blokce in pričeli veselo pisati kazni! :wink:

Fantje, predlagam vam da na nivoju GZ-ja, OP-ja ali PGD-ja, pričnete sodelovati z njimi! Povabite jih na kakšen skupni sestanek, razkažite jim gasilski dom, tehniko, ...
... na koncu pa skupaj spijte kakšno pijačo pa bo veliko bolje, boste videli, tudi oni so LE ljudje!

LP!

Matjaž
"Isti način mišljenja s katerim smo reševali stvari v preteklosti, ne učinkuje za reševanje problemov v prihodnosti!"

Albert E.
Uporabniški avatar
Jure Čokl
Piranja
GE: Lukovica
Kraj: Trnjava
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Jure Čokl »

No,sveda, še podpis...

Matjaž ima prav.

Vrsho, je bil to požar nasproti OMV-ja? Tam so policisti delovali povsem korektno in celo pomagali so odstraniti firbce in nalepili so trak.

Moje iskušnje s policisti so tudi dobre - ob travniškem požaru pri progi blizu Stanežič so celo zaprli cesto in naredili prehod za gasilce, da smo lahko nemoteno delali. Najbolj mi je bilo pa všeč, ko je policist miril in tolažil neimenovanega ( :twisted: ) ljubljanskega poveljnika, ki je prvič v svoji karieri videl mrtvega človeka v vozilu. Saj je hudo, ampak policist (po moji oceni vsaj 190 cm) je deloval bolj kot kakšna mamica.

Ja, policisti so lahko koristni. Velikokrat pa to onemogočijo predsodki, ki jih nekateri imajo do njih. Ne vsi, seveda.
"Čoklu kot ponavadi goflja prehiteva pamet. P.S.: Puno priča, malo radi!" Anonimni gost, 30. oktober 2005
Vrsho
moderator
moderator

Ne nisem mislil tega požara nasproti bencinske črpalke, pač pa tistega pred dvemi leti in pol, ko je gorela "štala" na Poljanah (Ulica bratov Komel). Na tisti intervenciji so bili policaji res pod kritiko!

No na tistem požaru nasproti OMV-ja so pa delali korektno, so ogradili nevarno območje s trakom. V bistvu je njihovo delo dobro takrat, ko so neopazni, obenem pa poskrbijo za firbce.

Jaz na srečo še nisem videl mrtvega človeka, vrjamem pa da bi me zvilo... :o Včasih si težko predstavljam, da bi moral reševati umirajočega človeka, zato občudujem predvsem reševalce, ki se dnevno znajdejo v takih situacijah! Pa tudi gasilci (predvsem poklicni) so pogosto prisotni ob takih "neljubih" dogodkih.
Uporabniški avatar
Milan Dubravac
Gasilci.org
Gasilci.org

Komentar na izjavo Simone o sodelovanju služb prvih posredovalcev na kamniškem območju.

Vse v redu in prav to v veliki meri izboljšuje kvaliteto posredovanja, podobna sodelovanja so tudi pri nas in še za druge primere vem ampak to ni sistemska rešitev. Je pa seveda to odziv služb prvih posredovalcev na slab sistem. Žal v tem primeru moramo to ugotoviti. Tudi dva centra za obveščanje (112 in 113) sta v svetu prej izjema kot pa pravilo in tudi zaradi tega so včasih nesporazumi. Če bi bil center en sam bi bilo to mnogo bolj rentabilno, pa še po trije operativci bi lahko v njem delali.
V svetu se je sistem obveščanja in alarmiranja razvijal iz operativnih potreb (kako skrajšati čas od dogodka do začetka interveniranja). Pri nas pa smo ga postavili, operativne potrebe pa zdaj malo prilagajamo sistemu obveščanja.
Uporabniški avatar
Janez Tratnik
moderator
moderator
Kraj: Dobračeva - Žiri
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Janez Tratnik »

Milan Dubravac napisal/-a:Komentar na izjavo Simone o sodelovanju služb prvih posredovalcev na kamniškem območju.

Vse v redu in prav to v veliki meri izboljšuje kvaliteto posredovanja, podobna sodelovanja so tudi pri nas in še za druge primere vem ampak to ni sistemska rešitev. Je pa seveda to odziv služb prvih posredovalcev na slab sistem. Žal v tem primeru moramo to ugotoviti. Tudi dva centra za obveščanje (112 in 113) sta v svetu prej izjema kot pa pravilo in tudi zaradi tega so včasih nesporazumi. Če bi bil center en sam bi bilo to mnogo bolj rentabilno, pa še po trije operativci bi lahko v njem delali.
V svetu se je sistem obveščanja in alarmiranja razvijal iz operativnih potreb (kako skrajšati čas od dogodka do začetka interveniranja). Pri nas pa smo ga postavili, operativne potrebe pa zdaj malo prilagajamo sistemu obveščanja.
Mogoče je to zato, ker je bila policija (prej milica) tudi eden od organov oblasti v prejšnjem totalitarnem sistemu.
Se pa strinjam, kar je povedano zgoraj.
Lep preostanek dneva vam želim.
Janez Tratnik, GSM: 041 587 444.
Uporabniški avatar
Milan Dubravac
Gasilci.org
Gasilci.org

No kar se glede policije tiče imam iz leta v leto boljše izkušnje z njimi. Včasih so se tu in tam res pojavili problemi glede vrstnega reda postopkov. V zadnjem času pa so stvari že zelo dobro urejene in usklajene in vse tri službe na terenu ugotavljamo, da eni brez drugih težko delamo. Policisti celo velikokrat pomagajo nam predvsem v fazi reševanja ponesrečencev. To pred nekaj leti žal ni bilo običajno in smo na intervenciji vsi skupaj včasih prav smešno izpadli.
Uporabniški avatar
mezan
Kraj: Bled
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a mezan »

Tudi na Bledu se je letos prvič premaknilo v boljše in učinkovitejše sodelovanje med vsemi tremi interventnimi službami.
Z policijo imamo usten dogovor, da nas kličejo na prometne nesreče, z reševalci pa pismeni dogovor tako, da nas ReCO istočasno obvešča o prometnih nesrečah kot reševalce, s tem pa smo občutno zmanjšali čas prihoda na kraj nesreče, predvsem pa povečali hitrejše in učinkovitejše reševanje.
Sodelovanje oz. dogovora sta se že izkazala kot prava smer za nadalnje skupno delo gasilcev, reševalcev in policije.
Tudi po službi smo se nekajkrat že skupaj dobili na kavi in kakšno "pametno" usekali.
Uporabniški avatar
Milan Dubravac
Gasilci.org
Gasilci.org

Mežan,
isto kot v kamniškem primeru ste sami sprožili sodelovanje med službami in ne sistem. To je tisto kar ni dobro, se pa k sreči spreminja.

Da ste pa s policaji kakšno pametno usekali??? A je to tiskarski škrat Mežan al kaj? (mal heca, saj drgač so fejst fantje)
Odgovori