ZAGOTAVLJANJE OPERATIVNIH GASILCEV V DOPOLDANSKEM ČASU.
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
ZAGOTAVLJANJE OPERATIVNIH GASILCEV V DOPOLDANSKEM ČASU.
Zanima me, kako zagotavljate zadostno število operativnih gasilcev v dopoldanskem času. Imate kaki ključ po katerem delate, ali prepuščate te zadeve naklučju???
- man 14.284
- Kraj: Zgornja Bistrica
Odg: ZAGOTAVLJANJE OPERATIVNIH GASILCEV V DOPOLDANSKEM ČASU.
Tema ni ravno za tehnično reševanje pa vendar...so kar težave 60% operativnih gasilcev je odsotnih v dopoldanskem času(služba) večina teh nima možnosti izhoda iz delovnega mesta(ne da nebi želeli ampak zaradi narave dela) Do danes smo še vedno zagotovili izvoz je pa odziv precej manjši kot pozno popoldan oz zvečer. Smo pa že sprejeli določene ukrepe za zagotavlanje večjega števila operativcev prva takšna stvar je obveščanje tudi po telefonih( intervencija.net) in pa sofinanciranje vozniških izpitov kat. C iz strani društva za zagotovitev več voznikov(takšnih z izmenskim delovnikom) če potegnemo pod črto borimo se...
Ko smo že ravno pri izpitih za C sem opazil da policija dela izpite v slovenski vojski nevem zakaj nam tudi gasilcem ne omogočijo opravlanja izpitov v SV saj pa za vraga spadamo pod isto streho(MORS) ali je res bolše da še tiste € ki jih imamo damo raznim privat avtošolam??

Ko smo že ravno pri izpitih za C sem opazil da policija dela izpite v slovenski vojski nevem zakaj nam tudi gasilcem ne omogočijo opravlanja izpitov v SV saj pa za vraga spadamo pod isto streho(MORS) ali je res bolše da še tiste € ki jih imamo damo raznim privat avtošolam??
Pri prostovoljstvu je pač to generalni problem, saj nikoli ne veš koliko "borcov" boš dobil ob pozivu dopoldan. Mi se trudimo v enaki smeri, in imamo vizijo, da do konc drugega leta, vsi "redni" operativci z pogoji opravijo vozniški izpit za C kategorijo... rešujejo nas tudi serviserji, kateri imajo delovni čas servisiranja v dopoldanskem času... hvala bogu se tudi nam še ni zgodilo, da nebi izvozili, ampak lahko pa ti pride taki dan dokaj hitro... upajmo na najboljše...
glede zadnje trditve pa ti dam popolnoma prav!!!
lp
glede zadnje trditve pa ti dam popolnoma prav!!!
lp
V Malečniku smo ravno danes imeli intervencijo v dopoldanskem času (10:15) šlo je za dimniški požar. Izvozili smo z posadko 7-mih operativcev z GVC 16/25 kasneje še GVM-1 z 4-mi operativci. Je pa res da so ravno v tistem času bili v domu štirje gasilci ki so se pripravljali da gredo očistit žlebove, dva sma pa bila pri sosedih kjer zidajo...
Vijolčno sveti se nebo !
Delo z maldino, da imaš potem za vsako generacijo čimveč navdušenih mladih operativcev. Potem pač lahko samo upaš, da jih bo nekaj ostalo v bližini in bodo imeli omogočen izhod z dela.
Upam, da tako kot skrbite za usposabljanje za "c" kategorije, skrbite tudi za zdravniške preglede po 4.členu, usposabljanja za gašenje notranjih požarov (A in B), TR , NS ...Ni važno samo da se pripeljemo na lokacijo, potem je ponavadi potrebno tudi kaj postoriti...
Marsikje vidiš na takšnih intervencijah po večini veterane ter mladoletne! gasilce...
Glede "C" kategorije in tenhičnega rešavanja. Prvi avto ki zivozi je ponavadi HTV (ponavadi vozen z B).
Upam, da tako kot skrbite za usposabljanje za "c" kategorije, skrbite tudi za zdravniške preglede po 4.členu, usposabljanja za gašenje notranjih požarov (A in B), TR , NS ...Ni važno samo da se pripeljemo na lokacijo, potem je ponavadi potrebno tudi kaj postoriti...
Marsikje vidiš na takšnih intervencijah po večini veterane ter mladoletne! gasilce...
Glede "C" kategorije in tenhičnega rešavanja. Prvi avto ki zivozi je ponavadi HTV (ponavadi vozen z B).
Don't raise your voice, Improve your argument!
Pero ne rabiš upat, z tem se ni za igrat ( naši operativci več kot 40kom. ima opravljenih večino usposabljanj, tudi obnovitvene ...
v našem primeru je na žalost HTV vozen samo z C kategorijo, zaradi kilaže... ampak novo vozilo bo tudi to spremenilo
lp
Pero ne rabiš upat, z tem se ni za igrat ( naši operativci več kot 40kom. ima opravljenih večino usposabljanj, tudi obnovitvene ...
v našem primeru je na žalost HTV vozen samo z C kategorijo, zaradi kilaže... ampak novo vozilo bo tudi to spremenilo
lp
-
Matjaž Zupan
V dopoldanskem času je težava predvsem tam, kjer je le malo gasilcev zaposlenih v bližini doma (predvsem kje na obrobju, kjer ima večina do službe 10 km ali več) in je zato težje dobiti zadostno število ljudi za izvoz. Potem se pač zgodi, da je izvoz kasnejši ali pa gredo vozila na intervencijo na pol prazna in zato niso učinkovito izrabljena.
Takih primerov je po Sloveniji verjetno malo morje, le da se ta problem premalo izpostavlja.
Takih primerov je po Sloveniji verjetno malo morje, le da se ta problem premalo izpostavlja.
Re: ZAGOTAVLJANJE OPERATIVNIH GASILCEV V DOPOLDANSKEM ČASU.
Vsaj pri nas se ponavadi napolnita obe dve vozili, pa še kakšen človek več prišiba, pa čeprav dopoldne. Je pa res kot je že nekdo zgoraj napisal: v dopoldanskem času pride več starejših (še ne veteranov) ki niso več tako aktivni. Tukaj pa zna nastati problem, saj nekateri ne vedo kje se "skriva" vsa oprema v vozilu, tako pa poteče malo več časa kot če pridejo redni operativci. Sam vem da sem v srednješolskih letih enkrat ob pozivu šibal iz mesta (cca8km) do gasilskega doma, sploh ne vem kako mi je uspelo tako hitro prit iz te gneče, pa sem še ujel GVM-a.
Kar pomnim pa se še ni zgodilo da ne bi izvozili.
Kar pomnim pa se še ni zgodilo da ne bi izvozili.
Ali pa, da sploh ne izvozijo.. tudi to se je že zgodilo.Matjaž Zupan napisal/-a:Potem se pač zgodi, da je izvoz kasnejši ali pa gredo vozila na intervencijo na pol prazna in zato niso učinkovito izrabljena.
FIREFIGHTERS we are reversing new side!

-
RescueMajstr
Pa vseeno delo opravljaš prostovoljno v svojem prostem času.
Če te ni doma ne moreš izvozit. Ne razumem zakaj bi bil zaradi tega kdorkoli na kakršenkoli način odgovarjal. Pri nas je praksa da ob pozivu poveljniku in namestniku pošljemo sporočilo da smo doma im bomo urigiral ta pa to sporoči naprej na center za obveščanje, če v 1 minuti nihče ne pošlje sporočila poveljnik pokliče na center in sporoči naj proži 2 alarm ker smo trenutno operativno nesposobni in je problem rešen. Čeprav je pa res, da to v praksi nismo še nikoli preizkusili saj smo ponavadi v cca 5min že izvozili s polno posadko! Tako je, država z večanjem brezposelnosti skrbi za hiter odzivni čas prostovoljnih gasilcev, vse ima svoje dobre lastnosti. 
V našem društvu do sedaj še nismo imeli problemov z izvozi v dopoldanskem času, res pa je da udeleženost ni tako številčna kot npr. popoldan ali med vikendi. V dopoldanskem času se predvsem udeležujejo starejši operativci, ki so že v pokoju pa kakšni študentje, ki pač imajo malo več časa. V večini so ostali operativci v dopoldanskem času v službi, le kaki 3-4 delajo izmensko, tak da so na voljo tudi dopoldan. Drugače pa kakšni odhodi iz službe ne pridejo v poštev, ker itak večina dela v bolj oddaljenih krajih (Maribor, Avstrija...), tak da bi do gasilskega doma potrebovali vsaj 20 min. Sicer pa tak, ko se prožijo pozivniki se istočasno kliče poveljnika, in on ponavadi odredi dodatna aktiviranja enot istočasno z aktiviranjem matičnega društva, v dopoldanskem času (npr. požari večji od smetnjaka, dimnika...). Tako na kaj "večjega" v dopoldanskem času izvozijo 2-3 enote istočasno.
Majstr prostovolno je samo članstvo v pgd ko pa si enkrat član operativne enote si se pa DOLŽAN odzvati pozivu na intrvencijo pa coki ne misli da bi bile sankcije mišlene za operativca če ne pride na intrvencijo ampak za društvo če naprimer ne izvozi na požar v predpisanih časovnih okvirih ali pa če sploh ne izvozijo.
Vijolčno sveti se nebo !
-
RescueMajstr
Država pa je DOLŽNA (kolikor je meni znano) delodajalcu povrniti stroške oz. plačo za dan ko sem odsoten na delu zaradi večje intervencije, pa je temu res tako?
Prav tako zaradi tega delodajalec nebi smel 'odpustiti' delavca zaradi odsotnosti na intervenciji pa mi je ob zadnjih večjih poplavh delodajalec lepo povedal "ne rabiš več nazaj pridt". Kdo je zdaj kje komu dolžan?!
Jaz to dojemam po svoje pa naj bo zapisano karkoli hoče biti, pridružil sem se gasilcem ker rad pomagam sočloveku ki potrebuje pomoč, če me ni zraven me pač ni zraven, isto dojemam za celotno društvo. Če jih ni jih pač ni, je pa naša naloga da zagotovimo čimprejšno pomoč drugih društev (zato jih imamo), če sami nismo zmožni speljati.
Jaz to dojemam po svoje pa naj bo zapisano karkoli hoče biti, pridružil sem se gasilcem ker rad pomagam sočloveku ki potrebuje pomoč, če me ni zraven me pač ni zraven, isto dojemam za celotno društvo. Če jih ni jih pač ni, je pa naša naloga da zagotovimo čimprejšno pomoč drugih društev (zato jih imamo), če sami nismo zmožni speljati.
-
Sašo11
Mali tona jaz se niti pod razno ne strinjam s tabo pa sem že kar nekaj časa v operativi! Najlažje je reči si dolžan je dolžan itd. Predstavljaj si, da si poveljnik. Tvoj kraj nazaduje ljudje imajo večinoma službe v drugih krajih. Kaj boš storil. Problem še zdaleč ni več samo v delodajalcih. Imaš s.p. in en delavec manj je polovica tvoje proizvodnje. Ne smemo kar posploševati. Naloga naše najvišje inštance ter države je, da bi imeli operativci tudi prednost pri zaposlitvah v javni upravi in zavodih kjer njihov odhod ni problematičen in je v samem kraju. In še je rešitev. Predvidevam da si mljaši. A si upaš sprejemati take odgovornosti nase na katere lahko ne boš imel vpliva.
Nisem komentiral tega kako je z odhodom z dela in tudi razumem da redko kdo lahko odide z delovnega mesta v primeru intrvencije, vem da je in bo problem glede tega in tudi sam nimam možnosti da odidem z delovnega mesta če ne druga zaradi oddaljenosti od enote. Vsi se sklicujejo da smo prostovoljci, kaj če bi vsa ostala duštva isto razmišjala, ko se eni tak radi zanašajo na to da če nebomo mi bo pa drugo društvo ali poklicna enota...
Prosim te da mi pojasniš kakšne odgovornosti imaš v mislihSašo11 napisal/-a:A si upaš sprejemati take odgovornosti nase na katere lahko ne boš imel vpliva.
Vijolčno sveti se nebo !