Študij Varstva pri delu in požarne varnosti

Tečaji, vaje, šola ...
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Aljaž
Kraj: Šempeter v Sav. dol.
Kontakt:

Študij Varstva pri delu in požarne varnosti

Odgovor Napisal/-a Aljaž »

Zdravo.

Mene pa zanima kako je kaj s študijem varstva pri delu in požarne varnosti? A kdo od vas bil na tem študiju ali je pa me mal zanima menje o tem, ker se bom mogel kmalu odločiti kje bom nadeljeval izobraževanje pa bi rad šol med gasilske vode pa če lahko kdo kej pove o tem.
Hvala že v naprej :lol:

Lp Aljaž
Lp. Aljaž Kotnik
Kjer je dim je tudi ogenj! Je blo, je in vedno bo!
Uporabniški avatar
swordfish
GE: Vrsnik

Odgovor Napisal/-a swordfish »

Kaj konkretno te pa zanima?? :?:

Lp Marko
Aljaž
Kontakt:

Ja mal kak je kej študij, ali so kake omejitve pri opisu, ker jaz hodim na elektro. Pa to se lahka pol opredeliš bol na varstvo pri delu al sam na požarno varnost pa kaj lahko pol postaneš?

LP Aljaž
Lp. Aljaž Kotnik
Uporabniški avatar
swordfish
GE: Vrsnik

Odgovor Napisal/-a swordfish »

Meni osebno je bila ta smer zelo zanimiva zaradi raznolikosti področij ki se jih med študijem obravnava.Glede omejitve vpisa zaradi smeri srednje šole mislim da ni problema,v našem razredu si našel vse možne profile od kuharja do policista.
Za ostale informacije pa je najbolje da si ogledaš naslednjo povezavo

http://www.fkkt.uni-lj.si/si/?23
ali pokličeš v referat (01 5007 600).

Lp Marko
Uporabniški avatar
Pero

Odgovor Napisal/-a Pero »

http://www.fkkt.uni-lj.si/si/?59
tule mas predmetnik pa katere izpite mores opravit.
Spodaj pise tudi da je obvezna praska 5mesecev, mozno tudi v gasilski brigadi.

Naziv ki ga dobis je : diplomirani varnostni inženir/ka , torej VSŠ program.
Kaksne so moznosti zaposlitve ?
Kaj bo sedaj z bolonsko deklaracijo ? so to novi podatki al stari ?

LP
Don't raise your voice, Improve your argument!
Aljaž
Kontakt:

Hvala lepa vsem!

Lp
:lol:
Lp. Aljaž Kotnik
Uporabniški avatar
gapex
Kraj: Šmarca
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gapex »

Hmmm če si maturant, bi lahko vedel, da so bili februarja informativni dnevi, tudi za to določeno smer. Malo tako tako je to. Saj sem mnenja, da si vsak, ki obiskuje to smer ustvari neko svojo sliko. Zato bi bilo bolje, če bi se udeležil inf. dneva. :) No pa še tole, ni mi žal, da sem se odločil za ta študij, sedaj, ko sem proti koncu ti lahko tudi rečem, da brez muje se še čevelj ne obuje. :wink:
"Ne boj se za pomoč, mi b`dimo dan in noč." Posvetilo Otona Zupančiča na praporu Gasilske župe Kamnik iz leta 1928.

"Taktika brez tehnike je brez moči, tehnika brez taktike je brez smisla."/M. Vrhovec
Aljaž
Kontakt:

Ja to je pa tudi res: brez muje se še čevelj ne obuje. Glede informativnih pa to da še mam 1 leto v srednji pol pa bomo videli. Res se zdi 1 leto mal velik kr se za nadaljno šolanje zanimamm, vendar čas hitro teče včasih prehitro :!: :lol:

Lp
Lp. Aljaž Kotnik
študent OTV

Odgovor Napisal/-a študent OTV »

Učni program je zelo interdiscipliniran, saj imaš raznorazne predmete od naravoslovnih do družboslovnih. Zanimanje z leti narašča zato je mogoče, da se bo dvignila spodnja meja za vpis.

Sicer pa je tri leta predavanj in 5 mesecev prakse. Pogoji za napredovanje v naslednje letnike niso tako zahtevni, je pa treba veliko sprotnega dela.

Smo parkrat bili tudi v GBL, enkrat pa nam je predaval tudi g. Jože Ložnar Kranjc, sicer tudi varnostni inženir.

Kaj več pa lahko pove tudi Suzy, ki je še oziroma je bila na praksi v GBL.
Uporabniški avatar
Zabavko
Kraj: Kranj-Primskovo

Odgovor Napisal/-a Zabavko »

Tudi sam sem zaključil ta študij (07/2006)
Glede študija je bilo nekaj napisanega...tako da o tem ne bom.
Bom pa nekaj o tem kako je PO študiju!
Na zavodu za zaposlovanje komaj čakajo, da prideš k njim! NOT!
Sej ne rečem, da zaposlitev ni. JE! Se da dobit. Vendar ni to ravno pogosta zahteva. Če pa je, se pa včasih zgodi, da zahtevajo strojnega inž s strokovnim izpitom.
Zato mislim, da je mogoče celo bolje, če se odločiš nadaljevanja v elektro smeri (če te zanima) in po študiju opravil strokovne izpite (varstvo pred požarom, varstvo pri delu, andragoško-pegagoški). Tako boš v določenih primerih lažje konkuriral, saj imaš znanje iz druge smeri. Pri strokovnih izpitih je pa važna samo stopnja izobrazbe. In ne smer. Lažje je seveda opraviti če si iz te smeri. Vendar se tudi to da nadoknaditi!
Meni je žal...da nisem šel na strojno in potem na strokovne...sedaj bi bil gospod!
Kot dodatek: strokovni izpit iz VPP in VZO (VPD) sem opravljal na svojo željo (stroške) zavod NIMA posluha za to...

Delo?
Se da dobit. Najlažje pri privat firmah. Tam pa vemo kako je...čim več dela za čim manj plače. Seveda obstajajo izjeme.
Pojavlja se vse več oglasov s strani varnostnih služb (za var. inž.). Tudi sam sem zaposlen pri eni (sicer na področju VPP).

Upam, da sem nekaj pripomogel.
Aja plača?
Hja...odvisno. Načeloma pa var. inž. dobijo okoli 650-800euro. Seveda tudi več... Vendar bajnih denarjev NI za pričakovat...kdor ima 4 številke (v evrih) je že 8)
Večina mojih sošolcev ima tako plačoin tudi na večini razgovorih mi je bila taka predstavljena.
Gasilci smo čudne žvali! Ko drugi spijo mi na pomoč hitimo!
nikinika

Odg: Študij Varstva pri delu in požarne varnosti

Odgovor Napisal/-a nikinika »

Evo, se pridružujem še sama k tej debati!

Se strinjam z Zabavkom.....skor bolje je če narediš kakšen drug tehnični faks in nato strokovne izpite. Diplomiranci trogarama varstva pri delu in požarne varnosti nimamo čisto nobenega privilegija, čeprav bi bilo za pričakovati, da pa nam skoraj ne bi bilo potrebno narediti strokovnega izpita. Torej je skoraj bolje narediti kakšen drug tehnični faks in potem še strokovne izpite.

Tudi meni je včasih malce žal, da nisem naredila kakšnega drugega tehničnega faksa, a kaj hočemo. To je bila moja želja in po svoje je po eni strani tudi tako vredu, čeprav si tudi sama razbijam glavo s tem kje dobiti službo. Vedno je problem, ker v podjetjih, kjer opravljaš prakso ostaneš leto ali dve po praksi, potem pa se vdno najde nekdo, ki te prehiti in ostaneš brez delovnega mesta. Pa čeprav na faksu vedno poslušaš kolk se pa varnostni inženirji rabijo. Se rabijo, a nas na žalost prehitijo že zaposleni v podjetjih, ki lepo naredijo strokovni izpit in je to to.

Plače....sem slišala in poznam varnostne inženirje tudi s 4 mestnimi številkami plač. Ampak imajo vsaj 5 let kilometrine za sabo.

kar pa se samega študija tiče.....mogoče sem čudna, ampak mene je vedno jezilo, da se je polovica študentov "prešvercala" skozi izpite in vsak ki pač je malce iznajdljiv in zna preplonkat stvari lahko naredi ta faks. Eni smo pač malce čudni in smo se raje učili, mogoče tudi zato, ker je bla želja po študiju resnična. Nekateri so pač pristali na tem faksu zato, ker se itak okoli govori, da če nimaš kaj drugega možnost študirat, da pa lepo pojdi na Varstvo pri delu, ker se itak da plonkat. Ja, se da, ampak sama sem videla potem kako je bilo že na opralvjanju prakse. Mogoče sem samo jst padla v tako podjetje, kjer sm znanje kar pošteno rabila. Nekateri so tudi oz. večina tistih, ki so se dobesedno prešvercali do abs. staža pa so itak obupali in ugotovili, da ta smer pač ni za njih in delo tudi ne.

Tko.....kdor se odloči za ta študij mora pričakovati kar nekaj problemov z zaposlitvijo po diplomiranju, če seveda nima kakšnih noro dobrih vez in že v naprej obljubljene službe. Je pa res, da pa trenutno, ko opravljam tečaj NGČja ugotavljam da mi je sam študij prinesel kar nekaj znanja tud za ta tečaj:) tako da osvežujem znanje :) :)

pa lp
Uporabniški avatar
SuZaNcA
Kraj: Ljubljana-BIZOVIK
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a SuZaNcA »

Pod pisanje nikinike se absolutno podpišem obenem pa dopišem še nekaj (kar seveda ne velja samo za to področje)...saj v času študija ni problem plonkat in "se švercat". To je pa ja najmanjši problem. Na opravljanju 5 mesečne prakse se kaj hitro pokaže iz kakšnega testa si, ti ta zadeva in način dela leži ali ne. Hitro se tudi ugotovi ali si prespal vsa predavanja računalništva (AutoCAT), požarne preventive in podobnih predmetov, ali pa si po naključju tudi kaj odnesel od tam.

Mogoče je en problem študija tudi premalo povdarjanja oz. prikazovanja prakse. Saj so nam vedno govorili: "Ja veste ta zadeva pa tako in tako izgleda v praksi." Ja super, ampak še bolj super bi pa bilo da bi bili dejansko na samem "kraju zločina" (beri firmi, proizvodnji, objektu), kajti le tako lahko dobiš občutek kakšno je stanje v praksi. Saj počasi se tudi to popravlja (na boljše seveda).
Sam predmetnik je kar zanimiv, saj zajema širok spekter znanja. Od pravnih osnov, pa vse tja do elektrike, varstva okolja, gradbeništva, mehanike in podobno. Informacij je ogromno, novega znanja tudi (če ga le hočeš sprejeti). Sama sem na ta faks prišla iz gimnazije in mi je največ preglavic delala mehanika :roll: obenem pa mi je bilo pri matematiki veliko lažje kot sošolcem iz strokovnih srednjih šol (integrali, odvodi,...).

Kar se tiče prakse, pametno jo je čim bolje izkoristit. Zase lahko rečem da sem bila kar aktivna in sem odnesla več kot veliko. Navezala pa sem tudi kar nekaj novih stikov, poznanstev, kateri mi še dandanes prav pridejo in na katere se lahko obrnem, ko me kaj zanima.

LP
Suzi
Če v življenju srečaš limono, kupi tequilo in sol ter pokliči še mene :D
nikinika

Odgovor Napisal/-a nikinika »

Na opravljanju 5 mesečne prakse se kaj hitro pokaže iz kakšnega testa si, ti ta zadeva in način dela leži ali ne. Hitro se tudi ugotovi ali si prespal vsa predavanja računalništva (AutoCAT), požarne preventive in podobnih predmetov, ali pa si po naključju tudi kaj odnesel od tam.
Se strinjam s tem ja, da se najbolj na praksi pokaže kaj si se naučil...tud pri meni je blo tko, da sm bla na koncu v bistvu sama seb hvaležna, da sem kšno oceno slabše mela na faksu, pa sm vseen na praksi znala in s tem pač stala za svojim prav.
Mogoče je en problem študija tudi premalo povdarjanja oz. prikazovanja prakse. Saj so nam vedno govorili: "Ja veste ta zadeva pa tako in tako izgleda v praksi." Ja super, ampak še bolj super bi pa bilo da bi bili dejansko na samem "kraju zločina" (beri firmi, proizvodnji, objektu), kajti le tako lahko dobiš občutek kakšno je stanje v praksi. Saj počasi se tudi to popravlja (na boljše seveda).
Tud to še 1x podpišem....sm tud v poročilu prakse napisala komentar, pač kiga moreš podat, da sta praksa in pa teorija s faksa v velikihi primerih dokaj v nesoglasju in se ne marata preveč :D
Sama sem na ta faks prišla iz gimnazije in mi je največ preglavic delala mehanika :roll: obenem pa mi je bilo pri matematiki veliko lažje kot sošolcem iz strokovnih srednjih šol (integrali, odvodi,...).
Tud jst sm pršla z gimnazije in ja...se strinjam s tem, da pri matematiki je bla to velka prednost :)

Pa ja...prakso moreš izkoristit za poznanstva veze in dobre reference :) Jst jih sicer mam, ampak služba je pa še vedno problem ;)

Ane Suzy!

Pa lp
Uporabniški avatar
M-Coki
Kraj: Malečnik

Odgovor Napisal/-a M-Coki »

Mene pa zanima št. kreditnih točk (ECTS), ki jih ''prinese'' ta smer študija in kako konkretno zgleda 5 mesečna praksa? #-o
FIREFIGHTERS we are reversing new side!
Slika
Slika Slika
Uporabniški avatar
SuZaNcA
Kraj: Ljubljana-BIZOVIK
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a SuZaNcA »

M-Coki napisal/-a:...kako konkretno zgleda 5 mesečna praksa? #-o
Glede prakse ti lahko odgovorim konkretno za svoj primer. Prakso sem opravljala v Gasilski brigadi Ljubljana. V tem primeru praksa sestoji iz 4 mesečnega dela v preventivnem oddelku in 1 mesečnega dela v operativi.

V preventivnem oddelku se seznaniš oz. spoznaš vse tisto kar te učijo med študijem in imaš čas primerjati ali je vse tako kot so ti "obljubljali" ali je kaj drugače. Sama konkretno sem sodelovala pri izdelavi požarnih načrtov in požarnih redov. Tako da sem osvežila in predvsem nadgradila svoje znanje iz programa AutoCAT (hvala :) ) ter znanje iz področja predpisov, zakonodaje (sem ugotovila da je Tehnična smernica TSG-1-001:2005 skoraj kot Biblija :twisted:). Opravljala sem tudi meritve hidrantnega omrežja po objektih, pregledovala ustreznost gasilnikov,... Pokazali so mi tudi kako se izdelajo strokovna mnenja s področja požarne varnosti. Moja praksa je potekala od konca septembra do začetka februarja, tako da sem sodelovala tudi na vajah, katere je GBL v sklopu Meseca požarne varnosti izvajala v podjetjih.

Nato pa je sledil mesec operative. Dodelijo te dvem izmenam (ker delo opravljaš samo v dnevnem času) in tisti mesec zate velja enako kot velja za gasilce. Hodiš z njimi na intervencijo, pomagaš pri raznoraznih opravilih, katera določi vodja izmene. V tem mesecu je tudi čas da postaviš vsa vprašanja o gasilski tehniki, taktiki, ipd. katera se ti porajajo v glavi.

Po končani praksi je potrebno v referat oddati poročilo, katero je kar precej obsežno (več lahko prebereš na http://www.fkkt.uni-lj.si/attachments/1 ... sa-otv.pdf ). Meni ga je uspelo oddati na 59 straneh :roll:

Zaenkrat toliko...upam da sem ti vsaj približno odgovorila.

LP
Suzi

P.S. Pogoj za opravljanje prakse je opravljen izpit iz predmeta Praktikum, zato polagam na srce da se ta izpit opravi v prvem možnem roku (pa tudi če 14 dni noč in dan študiraš snov :!: )
Če v življenju srečaš limono, kupi tequilo in sol ter pokliči še mene :D
Odgovori