Tečaj za vodjo skupine
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
- Oskar
- Naj forumovec 2004

- Kraj: Malečnik
- Kontakt:
Tečaj za vodjo skupine
Verjetno vam je znano , da je eden od pogojev za pristop k tečaju za vodjo enote (NGČ) tudi opravljen tečaj za vodjo skupine. Zanima me , kako kaj upoštevate v gasilskih zvezah oziroma društvih ta pogoj , oziroma kakšne so izkušnje s tem tečajem, ki ima eno (za mnoge zelo pomembno) "pomanjkljivost" da ne prinese nič na epaleto uniforme .
Povejte, ali se vam zdi ta program dober in če ste izvedli kakšen tečaj , kakšni so bili odzivi gasilcev in kako je potekalo.
Povejte, ali se vam zdi ta program dober in če ste izvedli kakšen tečaj , kakšni so bili odzivi gasilcev in kako je potekalo.
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
- metodg
- GE: PGD Brezje na Gor.
- Kraj: Brezje na Gorenjskem
- Kontakt:
V naši GZ bo v tem tednu poslan razpis za tečaj za vodjo skupine.
V zadnjih letih se je ta tečaj kar opustil, vendar se mi to ne zdi prav.
Zato podpiram odločitev GZS, da je postavila ta pogoj za napredovanje oz. pristop k tečaju za vodjo enote.
Kakšen je bil odziv na to usposabljanje bom pa lahko podal, ko ga bomo končali.
Metod G.
V zadnjih letih se je ta tečaj kar opustil, vendar se mi to ne zdi prav.
Zato podpiram odločitev GZS, da je postavila ta pogoj za napredovanje oz. pristop k tečaju za vodjo enote.
Kakšen je bil odziv na to usposabljanje bom pa lahko podal, ko ga bomo končali.
Metod G.
Bomo zmogli??? BOMO JA!!!! ... je rekel mojster MIHA.
-
Matjaž Zupan
Ja pri nas smo imeli mislim da 2001 tečaj za vodjo skupine, na katerem si predaval tudi ti Oskar. Tečaj res da ne prinese skoraj nič na paleto uniforme, je pa po moje treba vedet, da nikoli ne veš vsega, ostalemu pa ne škodi če obnoviš.
Sicer pa smo imeli v naši zvezi letos tečaj tudi za NGČ, na katerem so bili skoraj vsi ki so imeli opravljen tečaj za vodjo skupine, blo pa je enih par (mislim da trije ali štirje) za katere pa ne vem če so imeli opravljen tečaj ker so že precej gasilskih let za sabo in niso moja bližnja generacija.
Sicer pa smo imeli v naši zvezi letos tečaj tudi za NGČ, na katerem so bili skoraj vsi ki so imeli opravljen tečaj za vodjo skupine, blo pa je enih par (mislim da trije ali štirje) za katere pa ne vem če so imeli opravljen tečaj ker so že precej gasilskih let za sabo in niso moja bližnja generacija.
Za pristop k tečaju za vodjo enote je nujni predpogoj, da imajo tečajniki predhodno opravljen tečaj za vodjo skupine. GZ, ki organizira tečaj za vodjo enote, ga mora prijaviti na GZS. Prijava za ta tečaj mora vsebovati poleg ostalih podatkov tečajnikov tudi: datum/letnico kdaj je tečajnik opravil tečaj za vodjo skupine. Če vsi podatki ustrezajo pogojem, potem je tečaj potrjen, drugače se napiše kateri tečajniki ne izpolnjujejo pogojev in zato k tečaju ne morejo pristopit.
Po Sloveniji se ta tečaj izvaja vedno bolj pogosto, kajti drugače se ne da napredovati po lestvici činov. Je pa smiselen, kajti poudarek tečaja je na tem, da zna tečajnik po opravljenem tečaju voditi skupino - trojko, ki se v taktiki vedno bolj uveljavlja kot osnovna celica za posredovanje v intervenciji.
O tem, da se ne pridobi čina bi se pa dalo razpravljati ure in ure...
Pridobljenega znanja ti ne more vzeti nihče. Čini, če jih preveč sončiš pa lahko kajhitro "abšlesajo"
.
Po Sloveniji se ta tečaj izvaja vedno bolj pogosto, kajti drugače se ne da napredovati po lestvici činov. Je pa smiselen, kajti poudarek tečaja je na tem, da zna tečajnik po opravljenem tečaju voditi skupino - trojko, ki se v taktiki vedno bolj uveljavlja kot osnovna celica za posredovanje v intervenciji.
O tem, da se ne pridobi čina bi se pa dalo razpravljati ure in ure...
Pridobljenega znanja ti ne more vzeti nihče. Čini, če jih preveč sončiš pa lahko kajhitro "abšlesajo"
LP!
Tečaja za vodje skupine sem se pred leti udeležil v Kranju in moram priznati da sem se med njim naučil mnogo uporabnega.
Če ne drugega, sem takrat prvič obiskal ICZR na Igu!
Zdi se mi kar prav, da je pogoj za pristop k tečaju za NGČ, saj prinese več kvalitetnega predznanja kot le tečaj za gasilca.
Če ne bi bilo takih pogojev, bi lahko teoretično opravil le 4 tečaje in postal VGČ (vmes bi le potrpežljivo čakal) ??
Je pa re da v praksi ta čin ne izstopa (vsaj pri nas).
Tečaja za vodje skupine sem se pred leti udeležil v Kranju in moram priznati da sem se med njim naučil mnogo uporabnega.
Če ne drugega, sem takrat prvič obiskal ICZR na Igu!
Zdi se mi kar prav, da je pogoj za pristop k tečaju za NGČ, saj prinese več kvalitetnega predznanja kot le tečaj za gasilca.
Če ne bi bilo takih pogojev, bi lahko teoretično opravil le 4 tečaje in postal VGČ (vmes bi le potrpežljivo čakal) ??
Je pa re da v praksi ta čin ne izstopa (vsaj pri nas).
-
Matjaž Zupan
Res je. Ni mogoče strniti vse ure tečajev za gasilca, NGČ, GČ,... v en tečaj za VGČ in pri tem popolnoma osvojiti vsa znanja, ki se pridobijo na posameznih tečajih.Jure napisal/-a:Tudi kasneje je čin VGČ veliko več vreden (mislim v smislu znanja), če je kandidat opravil vse korake, kot pa če je skakal. Skratka - Lipe, strinjam se.
Ne pravim, da direkten prehod od gasilca do VGČ ne pomeni ničesar (pač pohvalno glede na to, da je zanimanje za gasilerijo nekam upadlo), vendar je zame bolje znanje pridobivati počasi kot pa naenkrat vse tisto, kar prej izpustiš.
- Janez Koncilija
- Naj forumovec 2006
- Kraj: Topole
- Kontakt:
Ups, vidim, da sem ga polomil
. Svoje vprašanje za tečaj vodje skupine sem namreč tlačil v temo za ViGČ. Če se komu od razpravljalcev da, naj pogleda še tja, glede na prebrano pa vidim, da tečajev za vodjo skupine ni. Pri nas smo se naivno držali Pravil in ga organizirali že davnega leta 1997
.
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
LPSkavt napisal/-a:Pri nas bomo organizirali tečaj za vodjo skupine v januarju. Če ima kdo kaj uporabnega gradiva....marko.gorse@skavt.net
Lepo da se bo nekaj odvijalo tudi pri nas! Marko kje bo potekal omenjeni tečaj kdo ga organizira?? Daj mi malo osnovnih podatkov če lahko....
Lp sosed iz planote:)!
tečaj za vodjo skupine
Izkušnja iz Ljubljane.
Leta 2000 smo imeli prvi tak tečaj v GZ Ljubljana. Danes je večina teh tečajnikov že v činu NGČ. Kot predavatelj, na tem tečaju sem ugotovil, da je osnovno znanje teh kandidatov na višjem nivoju, kot tistih, ki so tečaj obiskovali brez tečaja vodje skupine.
Zato smo odločeni s tem striktno nadaljevati. Letos je bil končan še en tečaj. Vsi predavatelji smo bili na zaključni analizi enotni (izjemna motiviranost tečajnikov in visok nivo znanja).
Z doslednim izvajanjem tega tečaja, dokazujemo tudi to, da ni vse na ramah in v značkah; predvsem je v glavi.
Leta 2000 smo imeli prvi tak tečaj v GZ Ljubljana. Danes je večina teh tečajnikov že v činu NGČ. Kot predavatelj, na tem tečaju sem ugotovil, da je osnovno znanje teh kandidatov na višjem nivoju, kot tistih, ki so tečaj obiskovali brez tečaja vodje skupine.
Zato smo odločeni s tem striktno nadaljevati. Letos je bil končan še en tečaj. Vsi predavatelji smo bili na zaključni analizi enotni (izjemna motiviranost tečajnikov in visok nivo znanja).
Z doslednim izvajanjem tega tečaja, dokazujemo tudi to, da ni vse na ramah in v značkah; predvsem je v glavi.