To te pa res ubije !

Tečaji, vaje, šola ...
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

To te pa res ubije !

Odgovor Napisal/-a Oskar »

http://tvslo.si/#ava2.147952016;;

Pogledal sem prispevek o delavni nesreči v gozdu kjer sodelujejo gasilci z , mislim da z orodnim vozilo. Kmetijska oddaja ljudje in zemlja je poučna oddaja in tega bi se morali zavedat vsi ki jo tvorijo in konec koncev tudi sodelujoči v oddaji. Tole posredovanje v kombinizonih in alu čeladah je podn od podna. Nimam besed ! Tudi tekst je bil slab. Skratka šlampasto narejeno.
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Uporabniški avatar
VladoP
GE: Radlje ob Dravi
Kraj: Radlje ob Dravi
Kontakt:

Re: To te pa res ubije !

Odgovor Napisal/-a VladoP »

Ko se drugod po Slovenji trudimo in želimo dvigniti ugled gasilcev na različne načine (predstavitve, plakati, vaje, ...), kjer želimo nastopati čimbolj strokovno in resno pa v Radečah dva kljukca (za enega dvomim, da je še operativno sposoben) z GVV-1, brez rokavic in alu čelado na nacionalni televiziji posredujeta ob delovni nesreči v gozdu in v treh minutah vse uničita. :evil:
rok č
Kraj: Tam kjer se Pohorje vidi

Odg: To te pa res ubije !

Odgovor Napisal/-a rok č »

tomaz napisal/-a:Danes je bila na SLO1 na sporedu Kmetijska oddaja, v kateri je bila predstavljena nesreča v gozdu.
Mnenje.....
Spoštujem vse gasilce in vso opremo ki so jo kupili s težko prisluženim denarjem in vem da se vsak gasilec rad pojavi na televiziji, ampak kot je že znan slovenski pesnik dejal "Le čevlje sodi naj kopitar", bi to predstavitev prepustil profesionalcem v svoji branži, oziroma društvu ki ve kako se streže stvari. Bi mogoče potem bili na sliki gasilci s popolno osebno in skupno opremo, pa še kaj več bi naredili kot se samo z lučkami pripeljali in potem pomagali še samo pri prenosu.
Pa brez zamere!
lp, Rok
gozd seka naj gozdar

Odgovor Napisal/-a gozd seka naj gozdar »

Ne morem da se ne bi pri tem malo zasmejal samemu sebi, oz ustvarjalcem oddaje.

Gozdarski strokovnjaki so večkrat poudarili pomen in funkcijo OSEBNE VAROVALNE OPREME (čelada, čevlji, pas, hlače, jakna, rokavice) pri delu v gozdu. Gozdarski strokovnjaki so večkrat poudarili IZOBRAŽEVANJA in USPOSABLJANJA za varno delo v gozdu, delo z žago, tehniko podiranja dreves, delo z vitlom in traktorjem.
Gozdarski strokovnjaki so večkrat poundarili, da se pri nesrečah v gozdu poškodujejo lastniki gozdov in tsiti, ki niso poklicni sekači. Neke vrste "hobi gozdarji" kot so/smo/ste prostovljni gasilci "hobi gasilci". Ne živimo/živite/živijo od tega da so gasilci (za € seveda).

Kaj smo od tega videli pri gasilcih?

Osebna oprema ? Ali je to osebna oprema v letu 2012, ki se izteka? (Ok, sedaj se bo kdo oglasil, in rekel da je kriza. Vsa ta oprema, ki sta jo imela gasilca izvira še časovno izpred krize.)

Usposobljenost ? Na vsakem tečaju se izpostavi osebno zaščitno opremo gasilca. če so na tečaju tudi praktične vaje se jo izpostavi in uporablja tudi tam! že od najnižjega nivoja. Uporaba osebne varovalne opreme je neke vrste "ogledalo usposabljenosti" gasilca. Sedaj boste skočili v luft, ker ste od poklicne enote videli šoferja strojnika, ki je na intervenciji imel samo jakno na sebi! Če je bil prizor zaigran bi morala opremo najti v vozlu takoj, ne pa da jih usmerja gozdar za prvo pomoč

Opremljenost ? Minimalna škatlica PP bo zelo pomagala. Sploh ne dvomim. KJe pa je še kakšna dodatno oprema. OK, imela sta jo reševalca. Tudi tadva nista bila "NMP Slovenije", ampak neka privat firma. O privat firmah se je tukaj že veliko govorilo.

Sicer smo po bitki vsi generali. Ampak dotični gasilci so vedeli v kaj se spuščajo. Če je v društvu taka kriza da ni opreme, da bi se pokazali v malo boljši luči, bi si pa v sosednjem PGD sposodili osebno zaščitno opremo za dva gasilca in pa večjo torbo za prvo pomoč. Verzija B, će PGD ni sposobno zagotoviti da se predstavi v dobri luči pač odkloni tak projekt.
Poleg tega sta se na "intervencijo" pripeljala samo dva gasilca. OK. V nekaj slovenskih POKLICNIH GASILIHKIH ENOTAH je to nekaj običajnega. Ampak poklicnah nas/vas/jih je okoli 1000. Prostovoljcev pa je po nekih "ocenah" 130.000 (če ne že 140.000 ali pa 160.000), predstavnika ene od teh kategorij prostovoljnih gasilcev smo videli v posnetku. Upam da ne bo naslednjič v posnetku še kak pionirček in članica s klobučkom! Sicer je pa dotično PGD dokaj blizu "štaba" gospoda/tovariša predsednika GZS AK-ja...

Kaj imamo vse pod pojmom gozdarska nesreča? Drevo pod človekom smo videli sedaj. Kaj pa če bi bil prevnjen traktor in pod njem ukleščen voznik?

Naslednja taka neumnost naj se gre snemat v ICZR na Ig kjer imajo traktor za te namene da se vadi reševanje izpod njega. In tudi opremljenost bo malo boljša.

Ni kaj, mislim da so ustvarjalci oddaje dosegli, da so gozdarji kljub več kot 10 smrtnim primerom pri delu sedaj bolje predstavljeni v jasvnosti kot gasilci.
Mogoče je bil pa to njihov namen.
Uporabniški avatar
janez
dolgoprogaš
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a janez »

Oddaje nisem gledal in je tudi ne bom. Je pa Oskar napisal: " Tole posredovanje v kombinizonih in alu čeladah je podn od podna. Nimam besed ! Tudi tekst je bil slab. Skratka šlampasto narejeno." In meni je tovolj jasna in verodostojna ocena.

Tudi če je bila pojavnost gasilcev (ali tistih, ki so se igrali gasilce) v oddaji slaba je pa navedek strokovnjaka gozd seka naj gozdar: "Neke vrste "hobi gozdarji" kot so/smo/ste prostovljni gasilci "hobi gasilci". Ne živimo/živite/živijo od tega da so gasilci (za € seveda)".

Vljudno ga prosim, ne zahtevam obrazložitev kaj je "hobi gasilec". Jasno, razumljivo, tako, da bo zdržala na sodišču.

Če mislil množico prostovoljnih gasilcev, ki žrtvujejo svoj prosti čas in so vselej na razpolago in pripravljeni pomagati komurkoli (tudi nejmu "gozd seka naj gozdar") potem so to PROSTOVOLJNI (torej neplačani) gasilci in nikakor ne "hoby gasilci". Svoje poslanstvo opravljajo v svojem prostem času in neplačano. Takih ljudi pa ne ponižujemo in ne imenujemo "hoby karkoli". Prostovoljni gasilci imamo sistem usposabljanja, osnovnega, nadaljevalnega, trajnega in specialnega, torej imamo dovolj (raznovrstnega) znanja za opravljanje svojega dela.

Pričakujem da bo imel "gozd seka naj gozdar" toliko razuma in poguma, da se bo opravičil, zelo ponižno in iskreno opravičil. In to mislim povsem resno!

Množičnost gasilske organizacije in pripravljenost njenih članov, da pomagajo pri vseh nesrečah je pripeljala do tega, da gasilce alarmirajo ob vsaki nesreči. Odzivni časi so kratki, usposobljenost in opremljenost zadovoljiva (na evropskem povprečju ali celo malo višja). Torej so povsem uporabni za različne naloge. Tudi da "posodijo roko", ko je treba prenesti poškodovanca in podobno.

"Vsa ta oprema, ki sta jo imela gasilca izvira še časovno izpred krize.)" Dragi moj "gozd seka naj gozdar" koliko pa si do sedaj prispeval v svojem kraju za nabavo gasilske opreme? Vsa naša gasilska oprema izvira izpred krize, še preden se je kriza pojavila so prirezovali denar za gasilce, odkar je kriza ga skoraj ni več. Živimo od prihranjenega, uporabljamo prihranjeno. In bojimo se kako dolgo bomo še zdržali.

"Opremljenost ? Minimalna škatlica PP bo zelo pomagala." Oskar je napisal, da so gasilci prišli z orodnim vozilom, nekje v tekstu sem zasledil GVV. Obe vozili imata kar bogato opremo za nudenje prve medicinske pomoči. Ne majhno škatlico, ampak kar zajeten kovček. Prepričan sem, da bi ga uporabili, če bi bilo potrebno.

Ob vsem "hoby pisanju" mi gre na bruhanje. "gozd seka naj gozdar" je dosegel svoje. Resno bom postavil vprašanje kaj naj gasilci počnemo v gozdu (razen nabiranja gob)? Imamo sicer terenska vozila, usposbljeno članstvo, potrebno opremo (vitla, škripce", žage itd) smo pripravljeni takoj pomagati. Vendar čemu če je pa res "gozd seka naj gozdar".

Iz povedanega razberem, da so gasilci počeli neumnosti. Kaj pa je od njih zahteval režiser? Koliko se vtikal v njihovo delo, kaj je želel posneti, koliko pa ima pojma o gasilskem delu? In gasilci so ga ubogali.

In še besedo gasilcem. Pa kaj hudiča se pustite zvabiti na vsako pasjo procesijo. Ali zato, da ste se videli na televiziji? Kupte si ceneno kamero in se posnemite. Glejte in se čudite svojim neumnostim. Če je res, da sta dva "hoby gasilca" glumila budale, naj se pa v domačem društvu pogovorijo.

Z gnevom, užaljenostjo in veliko jeze

Janez
Uporabniški avatar
Gregor K.
moderator
moderator
Kraj: Nekje na poti...
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Gregor K. »

No, sam prispevek sem si po naključju ogledal šele po temle pisanju.

Načeloma je prispevek vsebinsko korekten, je pa tudi mene zbodla v oči uporaba neustrezne opreme. Ne mislim zastarele, ker ni potrebno da za učinkovito in varno delo uporabljamo najnovejšo opremo - tudi "zastarela" povsem dobro služi. Uporaba alu čelade in sodelovanje gasilca, katerega ne bi ravno uvrstil med operativne gasilce pa res ni na mestu, vendar je to stvar enote, ki je sodelovala in njenega poveljnika.

Kar se pa tiče posledic tele vsebine oziroma motečih dejavnikov na mnenje javnosti o gasilcih - fantje in dekleta, če lahko nekaj takega resno vpliva na mnenje vaše okolice o vas, potem se zamislite nad svojim delom, ne nad prispevkom!

Kar se tiče nesreč v gozdu - večinoma je na te nesreče aktivirana GEŠP. Po načrtu bi morala biti. Vem pa vsaj za dva primera, ko bi ponesrečenec bil zagotovo mrtev, če bi čakal na prihod GEŠP ali osrednje enote in mu je (neupravičeno aktivirana?) teritorialna GE rešila življenje. Za nudenje PP moramo gasilci biti usposobljeni. Vsaj morali bi biti. Če katera enota ni - naj se vpraša zakaj ne?

Pri nas se v enoti držimo načela, da z motorno žago delajo tisti, ki so tega dela vešči. Glede na podeželsko okolje jo imamo vsi kar pogosto v rokah, ampak eno je rezati drva na dvorišču, drugo pa podirati drevesa ali jih klestiti v vprašljivih situacijah.
To, kar vemo, je kapljica, to, česar ne vemo, je morje. (Newton)

In nazadnje jo stakne, ki bila mu je kos...

http://www.facebook.com/pgdokonina
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kontakt:

Temo sem dal v forum izobraževanje ker pač želim, da pogledamo stvari iz te plati. Poučen prispevek sem gledal že tri krat. Pa če odmislim osebno opremo, vrsto sodelujočeh gasilcev in tehniko, ki so jo imeli na razpolago še vedno ostajam pri mmnenju da je bilo narejeno šalabajzarsko. Če že režiser ni imel pojma kaj gasilci počnejo ko je pod debelo vejo človek , bi moral to storiti poveljnik enote, ki je sodelovala pri snemanju. Tako je na koncu vejo prerezal kar sodelavec ponesrečenega - gozdar.
Podoben primer sem zasledil pri neki firmi za varovanje, ko so se spravili snemat poučen video o gašenju gorečega olja. Da glava boli kako slabo narejeno.

Dam pa prav tako Janezu kot Gregu. Posredovanje GEŠP res lahko traja zaradi oddaljenosti dlje časa , ampak tako kot tem filmu pa le ne bi bilo.

Moj zaključek je preprost: V tem filmu lahko vidite kako se ne delajo poučni filmi, pa čeprav je bilo vse o varnem delu strokovno povedano od strani stroke- gozdarja. To je kot če bi vrhunski kirurg uspešno operiral, asistent pa bi pozabil odpreti jeklenko s kisikom ! To te pa res ubije ! :D
pgd_babici
Kraj: Koper/Babiči

Odgovor Napisal/-a pgd_babici »

Odg: Predstavitev gasilcev v medijih

Objava pgd_babici » 14. oktober 2012, 21:26
http://tvslo.si/predvajaj/ljudje-in-zem ... 2016/22,00
besede novinarke ob odhodu reševalnega vozila ,veljajo tudi za nastopajoče gasilce!

Čas bi že bil,da bi neuporabno opremo izločili iz uporabe v operativi(alu in veplast čelade)
prenešen komentar!
LP Robert
Uporabniški avatar
Zbiljc
GE: Medvode
Kraj: Bojna linija

Odgovor Napisal/-a Zbiljc »

Takih nesreč v gozdu se bojim v naših gozdovih.
Večinoma v gozdu delata po dva delavca.
Zaradi nepoznavanja gozdov je oteženo lociranje kraja nesreče, kar večinoma res lahko reši lokalno GD.
Opreme teh dveh gasilcev je res "švoh", čeprav v naši okolici ne bi bilo veliko drugače.
Torej po mojem mnenju aktiviranje lokalnega društva zaradi poznavanja lokacije, osrednja enota za hitro pomoč, GEŠP pa zato ker ima več opreme in izkušenj iz podobnih posredovanj. Seveda je lahko tudi drugače, to odloči operater na ReCO. Bil sem na nesreči, kjer nam je primerne opreme zmanjkalo za pomoč ponesrečencu, pa je bila prisotna GEŠP, NMP, naša enota in lokalna enota. Po tistem nam je bilo obljubljeno s strani poveljnika CZ, da dobimo vsaj en nahrbtnik za PP, pa vendar...Še vedno vsi "čakajo na njegove", da bo razdelil škatle z opremo. In, če pride, Bog ne daj, do podobne nesreče pri nas, upam, da me ne bo zraven, ker mi bo sicer nerodno s čim ne pridemo na kraj, saj oprema čaka v skladišču. #-o :evil: :cry: :oops: Po tem bo pa nerodno tistemu, ki ima spravljeno
Kar se govori za mojim hrbtom, je vzpodbudno, saj so tisti, ki govorijo, vedno vsaj korak za menoj
Uporabniški avatar
Gregor K.
moderator
moderator
Kraj: Nekje na poti...
Kontakt:

Odg: Re: To te pa res ubije !

Odgovor Napisal/-a Gregor K. »

Zbiljc napisal/-a:Takih nesreč v gozdu se bojim v naših gozdovih.
Večinoma v gozdu delata po dva delavca.
Zaradi nepoznavanja gozdov je oteženo lociranje kraja nesreče, kar večinoma res lahko reši lokalno GD.
Opreme teh dveh gasilcev je res "švoh", čeprav v naši okolici ne bi bilo veliko drugače.
Torej po mojem mnenju aktiviranje lokalnega društva zaradi poznavanja lokacije, osrednja enota za hitro pomoč, GEŠP pa zato ker ima več opreme in izkušenj iz podobnih posredovanj. Seveda je lahko tudi drugače, to odloči operater na ReCO. Bil sem na nesreči, kjer nam je primerne opreme zmanjkalo za pomoč ponesrečencu, pa je bila prisotna GEŠP, NMP, naša enota in lokalna enota. Po tistem nam je bilo obljubljeno s strani poveljnika CZ, da dobimo vsaj en nahrbtnik za PP, pa vendar...Še vedno vsi "čakajo na njegove", da bo razdelil škatle z opremo. In, če pride, Bog ne daj, do podobne nesreče pri nas, upam, da me ne bo zraven, ker mi bo sicer nerodno s čim ne pridemo na kraj, saj oprema čaka v skladišču. #-o :evil: :cry: :oops: Po tem bo pa nerodno tistemu, ki ima spravljeno
Zbiljc mi boš ti našel novo službo,ko se bom odločil in na kraj mimo načrtov poslal enoto/enote po svoji presoji?

Brez zamere ampak osnove dela ReCO bi lahko vsak gasilec poznal, če pa pomislim kak vik in krik ženejo nekatere gasilske enote ob tem če pride sosednja enota 100metrov čez mejo(ker operater ni mogel pridobiti točne lokacije), potem raje ne pomislim kaj bi bilo v zgornjem primeru.

Oskar za popolne laike se mi zdi film sprejemljiv...
To, kar vemo, je kapljica, to, česar ne vemo, je morje. (Newton)

In nazadnje jo stakne, ki bila mu je kos...

http://www.facebook.com/pgdokonina
Uporabniški avatar
Zbiljc
GE: Medvode
Kraj: Bojna linija

Odgovor Napisal/-a Zbiljc »

Ne, ne bom ti je :P Ravnal se boš pač po načrtu, ki ga imaš.
No, resno...
Tudi pri tem primeru, ki sem ga omenil, lokalno društvo ni bilo aktivirano, pač pa so šli, ker so pač naši "mimo šli".
Boš pa v takih primerih težko dobil lokacijo, no, "primerno" enoto, kateri območje pripada. Kar se mene tiče, so "naš ogenj in vaš ogenj" popolnoma brezvezni, čeprav bi se nekateri najraje skregali, samo da so "imeli" intervencijo. Lokalni ljudje pač poznajo teren, ki ga gasilci iz GEŠP ne.
Kar se govori za mojim hrbtom, je vzpodbudno, saj so tisti, ki govorijo, vedno vsaj korak za menoj
zvrc

Odgovor Napisal/-a zvrc »

Tukaj se ne gre za to ali mora posredovati GEŠP ali lokalno društvo, temveč je beseda o tem, da je prispevek narejen šalabajzersko. Strokovnjaki, ki so sodelovali, prispevka sploh ne bi smeli avtorizirati.Glavna nit prispevka je pomembnost uporabe zaščitne opreme, strokovna usposobljenost in izkušnje za delo v gozdu. Po razlagi gozdarjev je sledil zaigran prikaz nesreče v gozdu, ki je vse postavil na glavo. Ponesrečenca, ki je bil pravilno opremljen (dajal je tudi videz usposobljenosti) prideta reševat tudi gasilca z aluminijastima čeladama in v kombinizonih. Iz orodnega vozila sta celo vzela motorno žago in odhitela reševat. To je tako kot bi v filmu o varni vožnji mimogrede prevozili stop znak. Sprejemljivo za laike?
Uporabniški avatar
Medija

Odgovor Napisal/-a Medija »

Prispevek RTV-ja o posredovanju ob nesreči v gozdu je skropucalo na kvadrat. Za primerjavo si lahko ogledate podoben video o nesreči v gozdu, ki je nastal pred leti na cerkljanskem. Moje mnenje je, da je video iz Cerkna na tako visokem nivoju, da jim RTV-jevci tudi do kolen ne pridejo.

... sleep with one eye open ...

Metallica - Enter Sandman
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kontakt:

Odg: Re: To te pa res ubije !

zvrc napisal/-a:Tukaj se ne gre za to ali mora posredovati GEŠP ali lokalno društvo, temveč je beseda o tem, da je prispevek narejen šalabajzersko. Strokovnjaki, ki so sodelovali, prispevka sploh ne bi smeli avtorizirati.Glavna nit prispevka je pomembnost uporabe zaščitne opreme, strokovna usposobljenost in izkušnje za delo v gozdu. Po razlagi gozdarjev je sledil zaigran prikaz nesreče v gozdu, ki je vse postavil na glavo. Ponesrečenca, ki je bil pravilno opremljen (dajal je tudi videz usposobljenosti) prideta reševat tudi gasilca z aluminijastima čeladama in v kombinizonih. Iz orodnega vozila sta celo vzela motorno žago in odhitela reševat. To je tako kot bi v filmu o varni vožnji mimogrede prevozili stop znak. Sprejemljivo za laike?
Po mojem ne. Se podpišem pod tvoje razmišljanje.
tomaz112

Odgovor Napisal/-a tomaz112 »

Mogoče bi lahko kdo, ki ima izkušnje z reševanjem izpod dreves opisal, kako to poteka, kakšno opremo se pri tem uporablja itd.
Odgovori