Praktične vaje

Tečaji, vaje, šola ...
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Odgovori
Uporabniški avatar
nejč
Kraj: Dvorjane
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a nejč »

Bobby napisal/-a:
Oskar napisal/-a:Vse razumem, ampak haberkorni pa nimajo od zadaj na križu sponke.
elanovi pasi pa kolikor vem niso več uporabni za samoreševanje , ali se motim. Kaj če se komu kaj zgodi , ali imajo še kje elanove pase z atestom ?
Elanovi pasovi, so pomojem še vedno uporabni, kar se tiče samoreševanja.....

Slika
Slika

Lahko se pa zgodi tudi tole....

Slika
Slika

Zato je v pomojem v tem momentu najbolje, da vsaka enota posebej presodi kaj potrebuje kaj ji ustreza, čeprav je tveganje z elanovimi pasovi večje :?
Res pa je, da haberkorna še nisem sprobal v praksi (enkrat sem ga imel nameščenega na sebi pa bi ga lahko 2x okol sebe ovil :D )

lp :wink:

Boby jaz Elanovih pasov vseeno nebi svetoval operativi :evil: :wink:
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kraj: Topole
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Janez Koncilija »

nejč napisal/-a:
Boby jaz Elanovih pasov vseeno nebi svetoval operativi :evil: :wink:
Svetovati se ga niti ne sme, saj je obdbje teh pasov mimo in imamo nove, ki ustrezajo EU normam.

J epa vprašanje, kako se s temi novimi pasovi znajdejo operativci, ampak o tem smo nekje že pisali, tu pa govorimo o praktičnih vajah in priročniku, ki ga bo lahko spremljal Bobbyev video :D .

Ker je zraven dobra glasba, ki "seka" bo zanimiv tudi za mlade gasilce :lol: .

LP

Janez 8)
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Uporabniški avatar
MatKme
Kraj: Celje - Škofja vas

Odgovor Napisal/-a MatKme »

ELANOVI pasovi naj bi bili povsod po Sloveniji že izven uporabe, vendar se dogaja, da jih nekatera društva še imajo... (jih še niso nabavili oz. ni sredstev za nabavo).
Glede Haberkornovih pasov pa nimam kaj reči... so v redu samo navaditi se jih je potrebno. :D :)
Lep pozdrav! Matevž Kmecl
Uporabniški avatar
Denis
Kraj: Vrbje - Spodnja savinjska dolina
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Denis »

Nekje sem zasledil uporabo osmice, ja uporaba že samo ali ste prepričani da je varna ?? Kajti varnost osmice ki je padla iz 1 metra je vprašljiva, zato se mi postavlja vprašanje če imamo na zaščitnem pasu priterjeno osmico in gremo v požar itd.. ali lahko tudi temperatura ali druge nevarne snovi ki se sproščajo pri požaru poškoduje osmico ?
Ta hudi PGD VRBJE.
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kontakt:

Denis napisal/-a: ali lahko tudi temperatura ali druge nevarne snovi ki se sproščajo pri požaru poškoduje osmico ?
Če bi temperatura poškodovala osmico, potem je zanesljivo, da je tudi gasilec ne bo več rabil. Žal.

LP

Janez 8)
Uporabniški avatar
pilot

Odgovor Napisal/-a pilot »

Osmica zdrži nekak 30kN kar pomeni, da zagotovo zdrži enega gasilca tudi če je nekoliko poškodovana.
Kdor živi od meča bo z mečem pokončan.
Uporabniški avatar
Denis
Kraj: Vrbje - Spodnja savinjska dolina
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Denis »

No mogoče sem dal v napačno temo ampak jo bo moderator prestavu če bo potrebno. Torej nujno rabim praktični del za tečaj vodjo enot prikazan na listih torej delo z lestvijo, notranji napad, vrvna tehnika itd.. naj bi bilo prikazano na listih z opisom ter slikovnim materialom lahko je v elektronski obliki.
Ta hudi PGD VRBJE.
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kontakt:

Denis napisal/-a: naj bi bilo prikazano na listih z opisom ter slikovnim materialom lahko je v elektronski obliki.
Naj bi bilo...pa še nekaj časa ne bo :? Takšne stvari si moraš kar sam poslikat, kajti priročnika ni oziroma je tako star (čeprav še vedno uporaben), da ga nobena gasilska knjižnica več ne premore.

Kakšno koristno slikco boš mogoče našel tule, če se ti da brskati:

http://www.pgd-topole.si/galerija/index.php?cat=10

Pa tale filmček, ki ga je zelo dobro sestavil Bobby tudi kaj pokaže:

http://www.pgd-topole.si/videos/Vaje1.wmv

LP

Janez 8)
Uporabniški avatar
uros11

Odgovor Napisal/-a uros11 »

pilot napisal/-a:Osmica zdrži nekak 30kN kar pomeni, da zagotovo zdrži enega gasilca tudi če je nekoliko poškodovana.
Pilot: verjetno si slišal za nekaj nesreč v gorah kjer so se ponesrečili tuji državljani (3 čehi, 2 slovaka)?
Gorska reševalna služba je ugotovila da so se planinci poskodovali zaradi poškodovane osmice!
osmice so pa pobirali pod severno steno triglava kjer so jih ostali odvrgli!
pravilo za alpiniste je, da če pade osmica iz višine več kot 1 meter je zanič!!
in čehi so te osmice pobrali in glej kje so končali!
zato ti ne priporočam da govoriš da zagotovo zdrži enega gasilca tudi poškodovana osmica!
jaz jo za sebe nebi uporabljal!!!!
samo nove in tiste ki jih samo jaz uporabljam!!!
Za pamet pravijo, da je edina stvar, ki je pravično razdeljena na svetu! Vsak zase pravi, da jo imama največ na svetu!

Lep pozdrav Uros
Uporabniški avatar
pilot

Odgovor Napisal/-a pilot »

Pust ti čehe pri meru, ko grejo v hribe s supergam sred zime, pol lohk veš kok mal jih briga kakšno imajo drugo opremo. Pomen nekoliko poškodovana je bilo pri meni v mislih kakšna praska tu in tam, nevem pa kakšne poškodbe si ti imel v mislih.
Kdor živi od meča bo z mečem pokončan.
Uporabniški avatar
Uroš Lenarčič
Kraj: PGD Slape-Polje

Odgovor Napisal/-a Uroš Lenarčič »

MatKme napisal/-a:ELANOVI pasovi naj bi bili povsod po Sloveniji že izven uporabe, vendar se dogaja, da jih nekatera društva še imajo... (jih še niso nabavili oz. ni sredstev za nabavo).
Glede Haberkornovih pasov pa nimam kaj reči... so v redu samo navaditi se jih je potrebno. :D :)
Pri nas imamo še vedno elane. Na žalost. Nove haberkorne naj bi pa dobili do konca leta (če bo vse po sreči). Do takrat me ne pa vidite na lestvi.
Cogito, ergo sum.

Slika
Uporabniški avatar
BAČO
moderator
moderator
Kraj: Dol pri Hrastniku
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a BAČO »

pilot napisal/-a:Pomen nekoliko poškodovana je bilo pri meni v mislih kakšna praska tu in tam, nevem pa kakšne poškodbe si ti imel v mislih.
Pilot, tukaj se moram žal strinjati z Urošem11, kajti mikro-razpoke na osmicah, ki padejo samo iz 1 m višine, so lahko praktično nevidne, ko pa osmico uporabiš, pa lahko pride do najbolj črnega scenarija :? .

Varen dan vsem :!:

BAČO 8)
Urban ROMIH
PGD Dol pri Hrastniku
NA POMOČ !!!
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Oskar »

Tole temo o praktičnih vajah bom malo obudil.
Na spletni strani GZS sem zasledil anketno vprašanje na katero je odgovorilo preko 600 gasilcev. Na vprašanje , kolikokrat na leto imajo v enoti praktične vaje je kar 5,7 % odgovorilo da nikoli. :shock:

Če na hitro izračunam je to preko 60 gasilskih enot v Sloveniji, ki sploh nimajo vaj !
Kaj menite na to. Kdo je kriv ?
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Uporabniški avatar
saxtenor3

Odgovor Napisal/-a saxtenor3 »

Komplet operativa če mene vprašaš!! Za to ni nikoli kriv samo eden. Predsednik in poveljnik ker zato nič ne naredita, mentorji ker ničesar ne organizirajo in konec koncev operativci ker ne "gnjavijo" da bi radi imeli vaje.
Marsikje imajo vaje šele potem ko se jih nekaj skupaj spravi in reče"opa,zdaj pa bi bilo potrebni nekaj naredit,smo že malo pozabili te stvari"!!

Pa tudi mišlenje nekaterih enot je tako da če imajo malo več intervencij na leto da potem že ne rabijo vaj! Pa to ni res. Poznam nekaj enot ki imajo prevej dela čez leto pa kljub temu najdejo čas za vaje......
Ni lepšega občutka kot da nekomu rešiš življenje......
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
GE: Zabreznica
Kraj: Breznica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Peter »

Odgovori