Zanima me ...

Tečaji, vaje, šola ...
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Odgovori
hrib

Odg: Zanima me ...

Odgovor Napisal/-a hrib »

Mene zanima kaj pomeni Lenzbetrieb, ne znam "razvozlat",pomoč:
http://ffw-euerbach.de/buergerinfo/fach ... laert.html
jmiro

Odgovor Napisal/-a jmiro »

Malo sem razmišlaj in "kunštval" prevod iz nemščine, katere ne govorim niti pasivno.
Mislim, da je to spodbujanje gasilske črpalke za črpanje velike količine vode pri nizkem hidrostatičnem tlaku črpane vode. To se uporablja za prečrpavanje velike količine vode npr. 1600 l/min pri 8 barih, iz bazenov, poplavljenih kleti itn, kjer je nizek nivo vode. Mogoče je to močnejša ali dvostopenjska vakumska črpalka za izsesavanje zraka!?
Menim, da se v teh primerih v sesalnih ceveh in posledično v vakuski črpalki pojavlja prekomerna količina zraka, kar duši pričakovani pretok. To se dogaja tudi, če sesalni koš položiš v smer plitve tekoče vode, za večji kamen ali skalo, proti toku. Torej proti toku ob skalo, bi bilo pravilno!? A je, a ni!!!???

L.p. Miro
Uporabniški avatar
bronchi

Odgovor Napisal/-a bronchi »

Pozdravljeni.
Zanima me, če se to uporablja tudi v Sloveniji ? =P~ :oops:

http://www.youtube.com/watch?v=_sz8uh1FXXY&NR=1

hvala, lp
Star pregovor pravi ,če vprašaš takoj si nevednež 5min ,če ne vprašaš nikoli si nevednež celo življenje. :D
Uporabniški avatar
lucky
Kraj: notranjska

Odgovor Napisal/-a lucky »

Na tečaju IDA, učijo tudi izvlačenje kolega in sicer tako, da z eno roko podpreš glavo in primeš eno naramnico z drugo pa primeš drugo naramnico dihalca, to je pa ameriški patent -ista pašta- :)
Uporabniški avatar
janez
dolgoprogaš
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a janez »

Ker smatram (upam), da gre za resno vprašanje sem malo pogledal naokoli in zaključujem takole.
Moje znanje nemščine je bolj borno. Nekoliko bolj popoln je besedni zaklad kar se tiče gasilskega izrazoslovja. Vendar pojma »LENZBETRIEB« še nisem zasledil.

Nemško-slovenski slovar daje naslednje rezultate:

lenzen – izprazniti, prazniti (beseda se omenja v povezavi z ladjarstvom)
Lenzloch – iztočna odprtina (beseda se omenja v povezavi z ladjarstvom)
Lenzmonat – mesec marec (slovensko sušec)

Torej pomeni beseda LENZ… prazniti ali sušiti (ali osuševati)
Samega pojma »LENZBETRIEB« slovar ne omenja. Gre za sestavljeno beseda iz LENZ – prazniti, sušiti, osuševati in besede BETRIEB kar pomeni obratovanje, delovanje…. Torej bi lahko prevedli v POSTOPEK IZČRPAVANJA ali POSTOPEK OSUŠEVANJA. Gre za črpanje vode iz popljavljenih kleti.

Na spletni strani PGD Eurrbach (FF Euerbach) je pojasnjeno:

O izpraznilnem črpanju govorimo gasilci kadar z cetrifugalno črpalko pri nizkem tlaku črpamo velike količine vode (primer 1600l/min pri 3 bar) Pri običajnem obratovanju črpalke črpamo 1600 l/min pri 8 bar izstopnega tlaka.

To uporabljamo kadar moramo prečrpati velike količine vode kot v primeru poplavljenih kleti.

Torej gre za postopek, ko uporabljamo centrifugalno gasilsko črpalko za črpanje vode iz kleti. Ker delujemo pri prostem izlivu, v črpalki ne nastaja tlak – črpalka deluje z neobičajno nizkim tlakom, zagotavlja pa pretok velikih količin vode.

Nazivni pretok je definiran pri 1,5 m sesalne višine in obratovalnem tlaku 8 bar.

Spletna stran FF Euerbach je kar bogata in simpatično urejena. Tudi sam pogosto pobrskam po njej.

Menim pa, da vsi, ki ppovezujete LENZBETRIEB z IDA in postopki rešebanja pod IDA ne iščete v pravi smeri.

LP

Janez
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
GE: Zabreznica
Kraj: Breznica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Peter »

Pred leti sem prevajal navodila za MB Fox in je bil v enem delu omenjen tudi Lenzbetreib, ki sem ga takole prevedel.
Položna krivulja zmogljivosti črpalke nam pove, da lahko črpalko uporabljamo tudi za črpanje velikih količin vode pri nizkem pritisku.
Pri 1.5 m sesalne višine je pretok vode prb. 2100 l/min.
Die flache Leistungskennlinie der Pumpe ermöglicht auch einen einwandfreien Lenzbetreib.
Fördermengebei 1,5 m Saughöhe ca. 2100 l/min.
Janez, tisti IDA je že druga stvar.
RomanB
GE: PGD Repnje-Dobruša
Kraj: Vodice
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a RomanB »

Živjo, sem izkoristil tole temo za par vprašanj.

Pravkar je imelo naše društvo intervencijo (dimni požar) in dogovor v društvu je, da v primeru, če poveljnik in podpoveljnik nista prisotna, vlogo vodje prevzamem jaz. Bili smo samoproženi, preko SMS, od poveljnika, ki ga je klical lastnik hiše. Problem pri našem kraju je, da smo v nekakšni "sivi coni" kjer UKW postaje nekako ne vlečejo centra, oz večino časa le vse hršči. Kljub temu sem izvoz javil in nekako izmed hrščanja razumel, da so zadevo sprejeli (na spinu je tudi odprt dogodek, naslova nisem vedel, zato piše le kraj).
Po končani intervenciji, ko smo prišli v dom, sem klical številko 112, da bi prijavil intervencijo (če slučajno ni bila) in jo seveda zaključil. Gospod na drugi strani me vpraša, če bi poročilo sploh pisali.
-Zanima me, če se za take požare poročil sploh ne piše, oz ne javlja intervencij, če nismo proženi preko pozivnikov?
No potem sem mu vseeno povedal vse podatke, ki jih rabi vedeti, nakar me čez recimo 15min kliče nazaj in pravi, da me ne more pisati za vodjo, ker nisem v sistemu SPIN. Res je da uradne intervencije še nisem vodil ampak kakor sem seznanjen, dobiš geslo šele kasneje. Za vodjo sem potem rekel naj piše poveljnika.
-Ali moraš sedaj prej zaprositi za geslo, ali ga ne moreš sploh dobiti, če nisi poveljnik oz. podpoveljnik?

Upam, da sem dokaj jasno napisal in zastavil vprašanja. Pa oprostite moji "zelenosti". :mrgreen:
Uporabniški avatar
Tadcom
GE: Ptuj

Odgovor Napisal/-a Tadcom »

RomanB napisal/-a:Živjo, sem izkoristil tole temo za par vprašanj.

Pravkar je imelo naše društvo intervencijo (dimni požar) in dogovor v društvu je, da v primeru, če poveljnik in podpoveljnik nista prisotna, vlogo vodje prevzamem jaz. Bili smo samoproženi, preko SMS, od poveljnika, ki ga je klical lastnik hiše. Problem pri našem kraju je, da smo v nekakšni "sivi coni" kjer UKW postaje nekako ne vlečejo centra, oz večino časa le vse hršči. Kljub temu sem izvoz javil in nekako izmed hrščanja razumel, da so zadevo sprejeli (na spinu je tudi odprt dogodek, naslova nisem vedel, zato piše le kraj).
Po končani intervenciji, ko smo prišli v dom, sem klical številko 112, da bi prijavil intervencijo (če slučajno ni bila) in jo seveda zaključil. Gospod na drugi strani me vpraša, če bi poročilo sploh pisali.
-Zanima me, če se za take požare poročil sploh ne piše, oz ne javlja intervencij, če nismo proženi preko pozivnikov?
No potem sem mu vseeno povedal vse podatke, ki jih rabi vedeti, nakar me čez recimo 15min kliče nazaj in pravi, da me ne more pisati za vodjo, ker nisem v sistemu SPIN. Res je da uradne intervencije še nisem vodil ampak kakor sem seznanjen, dobiš geslo šele kasneje. Za vodjo sem potem rekel naj piše poveljnika.
-Ali moraš sedaj prej zaprositi za geslo, ali ga ne moreš sploh dobiti, če nisi poveljnik oz. podpoveljnik?

Upam, da sem dokaj jasno napisal in zastavil vprašanja. Pa oprostite moji "zelenosti". :mrgreen:
Tukaj imaš zahtevek za dostop do spina:
http://spin.sos112.si/SPIN2/javno/zahtevek.aspx
Po poslanem zahtevku, ti administrator, če ugotovi da si upravičen do njega dodeli geslo, ki ga prejmeš na elektronski naslov.
RomanB
Kontakt:

Re: Zanima me ...

To povezavo poznam, ampak verjetno nisem upravičen, če nikoli še nisem bil pisan kot vodja? Ali se je treba vnaprej registrirati?
Uporabniški avatar
pilot

Odgovor Napisal/-a pilot »

Absolutno zahtevat SPIN poročilo, neglede na dogodek (seveda če je dogodek res intervencija), pa naj bo to požar, prometna nesreča, pomoč reševalcem, lažna intervencija...
Če za dogodek enota ni aktivirana preko pozivnikov, ampak interno, mislim, da je v SPIN-u vpis način aktiviranja - samoaktiviranje ali nekaj podobnega.
Za poročilo SPIN je pa potrebno posredovati podatke: čas aktiviranja, čas izvoza. čas prihoda, čas odhoda z intervencije in prihod v enoto, vodja intervencije (ni nujno, da je že kdaj vodil intervencijo, geslo se dodeli kasneje), število gasilcev,...

Razlog zakaj zahtevat SPIN poročilo je pa predvsem pravne narave. Uporaba modre luči in sirene, interventna vožnja nad omejitvami hitrosti, in ostale kršitve cpp, lahko hitro povzročijo veliko težav (primer PGD Bled, ko so se na njih spravli redarji; če so imeli SPIN poročilo ne vem). S SPIN poročilom je pa zelo lahko dokazovati upravičenost vsega zgoraj naštetega, brez njega pa zelo teško, če že skoraj nemogoče.

Kar se pa tiče, da na RECO nočejo ali ne želijo odpirati SPIN poročila, se mi pa zdi da se nekaterim operativcem ne da to počet. Ne glede na mnjenje operativca pa vseeno vztrajajte ali pa se nato obrnite na vodjo RECO.
Kdor živi od meča bo z mečem pokončan.
Uporabniški avatar
pilot

Odgovor Napisal/-a pilot »

Pozabil sem še dodati del 41. člena iz Zakona o gasilstvu:

Vodja intervencije mora najkasneje v petih dneh po intervenciji izdelati in predložiti poročilo o intervenciji organu, pristojnemu za varstvo pred požarom. Vsebino in način poročanja predpiše minister.
Kdor živi od meča bo z mečem pokončan.
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Oskar »

- Prvo: Kdo vodi oziroma je vodja intervencije je stvar gasilske enote, ki mora delovati v skladu s pravili službe. Vpisovanje nekoga drugega, ki ni bil na intervenciji je napačno ! V tem delu nima RECO pristojnosti. Vodja je dolžan posredovati vse podatke na RECO.
- Drugo: Če imate težave z radijsko postajo lahko koristite GSM in z njim komunicirate z RECO.
- Tretje: Poskušajte s preventivo osveščat krajane, da takšne dogodke javljajo na 112. Sicer pa s samoaktiviranjem ni nič narobe, le izvoz je treba takoj javiti na center.
- Četrto: Bi odpirali SPIN ali ne bi odpirali SPIN ne sme biti dileme. Ponovno o tem odloča vodja intervencije saj mora poznati kaj je intervencija in kaj je neka usluga krajanu. :D

O takšnih zadevah vam predlagam organizacijo posveta na ravni GZ. Sicer ne vem če bo čas, ob tako obširnem tekmovalnem programu #-o
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
RomanB
Kontakt:

pilot napisal/-a:Pozabil sem še dodati del 41. člena iz Zakona o gasilstvu:

Vodja intervencije mora najkasneje v petih dneh po intervenciji izdelati in predložiti poročilo o intervenciji organu, pristojnemu za varstvo pred požarom. Vsebino in način poročanja predpiše minister.
http://www.uradni-list.si/files/RS_-199 ... 6-0000.PDF
Je to ta predpisan obrazec? Ne najdem pa šifranta.
Oskar napisal/-a:- Prvo: Kdo vodi oziroma je vodja intervencije je stvar gasilske enote, ki mora delovati v skladu s pravili službe. Vpisovanje nekoga drugega, ki ni bil na intervenciji je napačno ! V tem delu nima RECO pristojnosti. Vodja je dolžan posredovati vse podatke na RECO.
- Drugo: Če imate težave z radijsko postajo lahko koristite GSM in z njim komunicirate z RECO.
- Tretje: Poskušajte s preventivo osveščat krajane, da takšne dogodke javljajo na 112. Sicer pa s samoaktiviranjem ni nič narobe, le izvoz je treba takoj javiti na center.
- Četrto: Bi odpirali SPIN ali ne bi odpirali SPIN ne sme biti dileme. Ponovno o tem odloča vodja intervencije saj mora poznati kaj je intervencija in kaj je neka usluga krajanu. :D

O takšnih zadevah vam predlagam organizacijo posveta na ravni GZ. Sicer ne vem če bo čas, ob tako obširnem tekmovalnem programu #-o
In ravno to je zdaj napisano, nekdo, ki ga na intervenciji ni bilo. Podatke sem jaz vse povedal in, ko gledam prenešeno poročilo iz SPINa v Vulkanu, vse lepo piše. Kako bomo rešili direktno klicanje poveljnika, ne vem, zaenkrat pa k sreči kar se tiče posredovanja ni bilo nič slabše.

Hvala vsem za temeljite odgovore.
Mrtinc

Odgovor Napisal/-a Mrtinc »

Mene pa zanima nekaj glede usposabljanja na Igu. In sicer, prihodnji petek in soboto sem prijavljen na usposabljanje za informatika. Ne vem pa kdaj se usposabljanje v petek začne. Če ima kdo kakšne informacije bi bil zelo vesel.
kmhslo

Re: Zanima me ...

Odgovor Napisal/-a kmhslo »

Mi smo začeli ob 13:45
Drugače pa bi tvoja GZ morala dobiti urnik in ti ga posredovat naprej ...
Odgovori