Zanima me ...

Tečaji, vaje, šola ...
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Odgovori
Uporabniški avatar
VladoP
GE: Radlje ob Dravi
Kraj: Radlje ob Dravi
Kontakt:

Re: Zanima me ...

Odgovor Napisal/-a VladoP »

Če boste prisotni z vso tehniko, zaščiteni in delali z glavo, lahko tudi zakuriš. Do česa hujšega ne bi smelo priti na objektu, saj boste ogenj nadzirali, za varnost gasilcev pa itak znate poskrbet.

Takšne vaje so vedno pogostejše po enotah.

http://www.pgdradlje.si/content/blogcategory/78/115/ <-- čisto na dnu strani
robit

Odgovor Napisal/-a robit »

v primeru da sploh ne smete kuriti obstajajo dimne naprave in dimne "bombe", samo če je objekt nemenjen rušenju nevidim problema zakaj nebi malo zakurilnačeloma nima biti kaj narobe, je pa res če zakurite seno je potem veliko odpdnega sena in če je to potrebno posptaviti je kar nekaj dela je pa to najcenejša in najučinkoviteja vatianta pomoje lahko pa u kaki pločevinasti kanti zakurite droben les in ga prekrijete z svežimi smrekovimi vejami pa se bo kadilo
Uporabniški avatar
janez
dolgoprogaš
Kraj: Ljubljana

Odg: Zanima me ...

Odgovor Napisal/-a janez »

Če si se odločil, da bo vaja v dimu imaš na razpolago:

1. napravo za proizvodnjo dima (dimotvorec). Proizvaja neškodljiv dim - "disko dim" - tega uporabljajo tudi razni ansambli, uporabljajo ga na odrih in v diskih. Dim je hladen in se giblje bolj pri tleh, lahko pa nadzoruješ intenziteto proizvodnje dima. Za delovanje naprave potrebuješ elektroko, se pa naprav ogreva kakih 20 minut. Če naprave nimate obstoja tudi varianta izposoja. Teh naprav je kar precej v gasilski lasti. Poišči!

2. Dimne "bombe". Na tržišču je kar nekaj ponudbe. Cena ni pretirana. Na razpolago sta vsaj dve "velikosti". Običajno postavljamo aktivirano bombo v prazno pločevinko - kar tako iz boljšega občutka varnosti. Dim ni škodljiv zdravju, pogosto pa "sede" v želodec za kakšen dan.

3. Star pločevinast sod postaviš na tri opeke, naluknjaš obod (bolj spodaj). Notri daš naročje sena in zakuriš. Dim je vroč in je gibanje dima enako kot pri požaru. Je pa dim malo toksičen (sledi slabo počutje in glavobol). Saj boste verjetno uporabljali izolirne dihalne apatare - mar ne? Ali se to smatra kot kurjenje pa ne vem (v sodu in dvignjeno od tal) - pogovori se z lastnikom objekta. Ko je vaje konec vliješ v sod vedro vode, počakaš, da se sod ohladi in vse skupaj odneseš.

Prvi in tretji način dimljenja uporabljajo tudi v Izobraževalnem centru na Igu.

LP

Janez
Uporabniški avatar
martin
Kraj: Grosuplje

Odgovor Napisal/-a martin »

Ta zadnja varianta od janeza je še najbolj blizu mojega mišljenja.

Imamo dimno napravo v društvu, vendar je za njo potrebna elektrika in sem obvezen s seboj vedno vlačiti agregat (hiša je brez elektrike) ter štrikati podalške od kleti do 2 nadstropja. Poleg tega je za njo potrebno poskrbeti tudi po uporabi (očistiti z destilirano vodo), kar pa od vseh sodelujočih ne morem pričakovati, e me ni zraven, zato sem se za prvih nekaj vaj odločil za zadimljenje po starem.

Janez...kako se obnaša prižgano seno v sodu? Ker bo spodaj dober vlek zraka, bo s tem tudi plamen višji. Ali kaj rešim, če najprej na tla dam sloj suhe slame nato sloj mokre in vse skupaj zaprem z pokrovom, na vrhu oboda soda pa enako kot spodaj naredim luknje, kjer bi na strani izhajal dim? Moram kurišče v sodu kaj dvignit od tal ali bo dovolj le to da ga postavim na opeke in preluknjam še poden od soda?
Mislim, da bi bila to potem prava kurilna naprava, ki bi delala ogromne količine dima, ogenj pa ne bi oplazil zidov, ali po možnosti stropa.

Dobil bom sod in slamo in najprej probal zunaj.

Za nasvete pa se vsem lepo zahvaljujem.
Potrpežljivost je božja mast!
(samo revež je tisti, ki se z njo maže)
Uporabniški avatar
janez
dolgoprogaš
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a janez »

Po dve vrsti lukenj spodaj in zgoraj in pokrov je dobra kombinacija. Seno lahko malo navlažiš. domilo bo v vsakem primeru. Po mojem je dvig od tal za 20 cm (betonski blok) povsem dovolj. Dna ne luknjaj, pusti celo dno. Lahko pa daš na dno malio dvignjeno rešetko, bo boljši vlek.

Na igu imajo "peč" zunaj, v notranjpost je speljan samo "dimnik".

Če poiskusiš na prostem boš imel vse potrebno vedenje.

LP

Jnaez
Uporabniški avatar
martin
Kraj: Grosuplje

Odgovor Napisal/-a martin »

Hvala.
Potrpežljivost je božja mast!
(samo revež je tisti, ki se z njo maže)
slovenc

Odgovor Napisal/-a slovenc »

kolk prostih mest pa letos razpisuje GBL?
Uporabniški avatar
med_o

Odgovor Napisal/-a med_o »

V časniku Dnevnik je bil v kratkem oglas za delovno mesto gasilec/začetnik. Nič ni pisalo, da je na voljo več prostih mest.
mareex

Odgovor Napisal/-a mareex »

Na zavodu za zaposlovanje v oglasu iščejo 4 kandidate
Miiha
GE: PGD Podova

Odgovor Napisal/-a Miiha »

slovenc

Odgovor Napisal/-a slovenc »

Super hvala za linke :)
Uporabniški avatar
tedy199
GE: Čušperk

Odgovor Napisal/-a tedy199 »

Aaa to vsako leto razpisujejo ali je samo zdaj ta priložnost?
K72

Odgovor Napisal/-a K72 »

Ima kdo kaj informacij o tečaju, ki se izvaja na Igu na temo vrvne tehnike ter reševanja iz globin in višin, tečaj naj bi bil predvsem za GEŠP. Je kje objavljen program izobraževanja?

Lep pozdrav
Uporabniški avatar
peugeot
GE: Sela
Kraj: Sela

Odgovor Napisal/-a peugeot »

Pred časom je bilo slišati da naj bi bil v pripravi poseben tečaj oz. celo "specialnost voznik gasilskega vozila". Zanima me ali se je/bo iz tega kaj izcimilo. Torej, ve kdo kaj več o tem? Hvala :)
Uporabniški avatar
Mayamaya

Odgovor Napisal/-a Mayamaya »

Ste imeli v zadnjem času kje kakšno dobro operativno gasilsko vajo? Potreboval bi kakšne dobre scenarije/predloge :)
Odgovori