Zanima me ...

Tečaji, vaje, šola ...
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Odgovori
ida

Odg: Zanima me ...

Odgovor Napisal/-a ida »

Je možno opravljati tečaj za IDA kot samoplačnik ?
Uporabniški avatar
SašoK
GE: Bistrica ob Dravi
Kraj: Bistrica ob Dravi

Odgovor Napisal/-a SašoK »

ida napisal/-a:Je možno opravljati tečaj za IDA kot samoplačnik ?
Na tem naslovu boš našel vse potrebne informacije:

http://www.gasilec.net/organizacija/kontakti
Z gasilskim pozdravom: Na pomoč!
napadalec1

Odgovor Napisal/-a napadalec1 »

pozdravljeni. mene pa zanima koliko operativcev ima lahko gas. društvo prve kategorije in koliko ima lahko uporabnikov dihalnih aparatov?
Uporabniški avatar
zagii
GE: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a zagii »

Društvo lahko ima neomejeno št. operativnih gasilcev in nosilcev IDA... Samo če je denar za primerno zaščitno opremo ;)

Priporočljive minimalke za 1. kategorijo pa so:

12 gasilcev ali 15 če je društvo oddaljeno več kot 15min od enote višje kategorije
in pa
2(4 če 15min oddaljena) gasilca nosilca IDA in usposobljena za notranji požar modul a in b.
Klemen Žagar, Gasilec [IDA, HELI, HTF-A], pom. pov. za IDA

http://www.facebook.com/PGDRimskeToplice
http://www.pgd-rimsketoplice.si/
napadalec1

Re: Zanima me ...

uu hvala:)
Uporabniški avatar
Dave D
GE: Loka pri Mengšu
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Dave D »

zagii napisal/-a:Društvo lahko ima neomejeno št. operativnih gasilcev in nosilcev IDA... Samo če je denar za primerno zaščitno opremo ;)

Priporočljive minimalke za 1. kategorijo pa so:

12 gasilcev ali 15 če je društvo oddaljeno več kot 15min od enote višje kategorije
in pa
2(4 če 15min oddaljena) gasilca nosilca IDA in usposobljena za notranji požar modul a in b.
To so minimalni standardi, presežek pa je vedno dobrodošel. Če gori v hiši bi potemtakem morala obadva, ki imata hotfire modul A in B priti na intervencijo in skupaj posredovati (do prihoda ostalih enot), da bi zadostili standardom, za kar pa pri prostovoljcih ni garancije. Zato je bolje, da je še kdo drug tudi usposobljen, da se lahko formira vsaj ena napadalna ekipa do prihoda ostalih proženih enot. Za udeležbo na izobraževanju za IDA pa se žal gleda, koliko je vseh izobraženih za IDA v društvu, če imate presežek, imajo prednost druga društva.
napadalec1

sej to je problem ker jih ima osem opravljen tečaj IDA vendar jih pol od teh ni več blizu oz. ne stanujejo več v bližini društva. Zato bi želeli da pošljemo nove na tečaj vendar ne vem če nam bo odobreno..
Uporabniški avatar
Dave D
Kontakt:

Glejte, da se prijavite na tečaj pravočasno (s tolikimi prijavami kot vam pripadajo na leto) in molite :) Skrajni ukrep, da preko predstavnika vaše gasilske zveze kontaktirate vodjo izobraževanja na GZS, Simono Oblak in ji predstavite vašo težavno situacijo ter vas morda, vštevši oteževalne okoliščine, vzame preko vrste. Ni pa garancije, saj se vsi spopadajo s podobnim problemom (nižjekategorniki).

Škoda, da ni bilo odgovora na zgornje vprašanje, če se da tečaj opraviti proti plačilu... to tudi mene resnično zanima.
kmhslo

Odgovor Napisal/-a kmhslo »

Premaknite jih v rezervo ali pa izključite iz društva ;)
napadalec1

delamo na tem;)
Uporabniški avatar
Dave D
Kontakt:

Hja izključiti iz društva jih kar ne morete tako po domače, lahko pa jih premaknete v rezervo, vendar to pomeni, da niso več operativni gasilci in ne morejo biti zavarovani na intervencijah, če slučajno pridejo nanjo (vsaj tako je pri nas). Kar se tiče premikanja v rezervo so tudi določene omejitve. Kvota za prvokategornike je zelo nizka (4 x IDA) in lahko še tako obračamo statuse gor in dol, 4 je gasilci z IDA vedno ostanejo (poveljnik, podpoveljnika in še vodja skupine), tako da s tem manevriranjem ne narediš dosti. Morda pri enotah višje kategorije. Težko recimo, da vodje operative nimajo narejenih IDA, kar bi bilo sramotno za moje pojme.
Uporabniški avatar
Zbiljc
GE: Medvode
Kraj: Bojna linija

Odgovor Napisal/-a Zbiljc »

Poveljnik in podpoveljnik gresta "noter"?
Kar se govori za mojim hrbtom, je vzpodbudno, saj so tisti, ki govorijo, vedno vsaj korak za menoj
napadalec1

Pri nas ima tečaj IDA opravljenih 7 gasilcev. Tri od teh smo želeli premakniti v rezervo in poslati 3 druge na tečaj..
Uporabniški avatar
gubina
Kraj: LJ-okolica

Odg: Re: Zanima me ...

Odgovor Napisal/-a gubina »

Zbiljc napisal/-a:Poveljnik in podpoveljnik gresta "noter"?
in zakaj ne, če sta oba prisotna na intervenciji.eden od njiju lahko komot.pri dolgotrajnih intervencijah se pa itak gasilci izmenjujejo.
di-du-di-du
Uporabniški avatar
Dave D
Kontakt:

Odg: Re: Zanima me ...

napadalec1 napisal/-a:Pri nas ima tečaj IDA opravljenih 7 gasilcev. Tri od teh smo želeli premakniti v rezervo in poslati 3 druge na tečaj..
Se pravi 7 - 3 = 4, kar je minimum za 1. kategorijo. Se pravi, da zadostujete pogojem :) Razumeš problematiko?

P.s. Ne mešati pojmov poveljnik in vodja intervencije. Poveljnik lahko prav tako nadane IDA in gasi v notranjih prostorih, če je potreba. Seveda pa mora ta čas nekdo voditi intervencijo (poveljnik zveze, poveljnik sosednjega društva ipd.). To se zelo pogosto dogaja, še posebej pri prvokategornikih, ko ni toliko ljudi izobraženih za ida, oz. tudi če so ima poveljnik verjetno največ izkušenj. Pri "pravem" ognju pa se naprej najprej pošlje izkušenejše, ne nekoga, ki je pravkar naredil IDA. Razumeš?
Odgovori