Zanima me ...

Tečaji, vaje, šola ...
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Odgovori
Uporabniški avatar
gobi
Kraj: Wajdušna-Ajdovščina-sin burje
Kontakt:

Odg: Zanima me ...

Odgovor Napisal/-a gobi »

Žani napisal/-a:Imam dva vprašanja, za katere ne najdem nikjer v literaturi. Kako gasimo napalm bombe in kako gasimo fosforn bombe?. Hvala za pomoč ! Pozdrav!
Napalmov obstaja več vrst (razlikujejo se po sestavu), v glavnem pa naj bi se jih gasilo s peno in prahom, unčinkovit pa naj bi bil tudi razpršen vodni curek, še posebej pri napalmih katerim je primešan fosfor. Na ravnih površinah sta dobra tudi zemlja in pesek. Na navpičnih površinah pa poiskušamo gorljivo snov odstranit in jo pogasiti na tleh.

Fosfor gasimo z razpršenim vodnim curkom, mokro zemljo ali mokrim peskom. Odletele koščke fosforja pa je najbolje pobrati v posodo z vodo in jih v nadalje zakopati.

Obe zažigalni sredstvi sta lepljivi.

Toliko z moje strani :wink:
LP, Robert Kopatin
Ko gredo drugi ven ,gremo mi noter!
Slika
Uporabniški avatar
Žani
Kraj: Teharje

Odgovor Napisal/-a Žani »

Zopet imam eno vprašanje. Iščem po literaturi, pa ne najdem. Kako dobimo penilno število. Vem da je za težko peno od 0-20, srednja 20-200 in lahka 200-1000. Kašknega upoštevam pri računanju, a si penilno število kar izmislim glede na vrsto pene?. Hvala za odgovor.

L.P.
Uporabniški avatar
Marko Š.
GE: Gornja Radgona

Odgovor Napisal/-a Marko Š. »

Žani napisal/-a:Zopet imam eno vprašanje. Iščem po literaturi, pa ne najdem. Kako dobimo penilno število. Vem da je za težko peno od 0-20, srednja 20-200 in lahka 200-1000. Kašknega upoštevam pri računanju, a si penilno število kar izmislim glede na vrsto pene?. Hvala za odgovor.

L.P.
Že na forumu
viewtopic.php?f=4&t=9544
Uporabniški avatar
Žani
Kraj: Teharje

Odgovor Napisal/-a Žani »

Hvala, sem našel to temo, vendar odgvora še vedno nimam. Po teh odgovorih vpliva na penilno število medmešalec, ročnik in penilno sredstvo. Po mojem mnenju ima največ vpliva ročnik. Ampak kako? V PGD imamo nove ročnike za peno, pa ni na nobenem podatka o penilnem številu, samo pretok in delovni tlak. Prav tako medmešalec. Tudi na penilu ni drugega podatka kot % mešanja. V knjigi tehnika I.-IV. sem našel neke karakteristike od ročnikov za peno z nekim faktorjem penjenja ( po mojem bi to bilo lahko tudi penilno število), vendar si iz tistih številk ne znam pomagati.
Penilno število je velikega pomena pri idelavi pene. In če pri teoriji izračuna jemljemo neke povprečne vrednosti, nam to v praksi veliko ne koristi, saj je velika razlika v količini pene, ali imamo pri srednji peni penilno število 30 ali 190. Pa je vse srednja pena.

L.P.
stkalec
Kraj: Središče ob Dravi

Odgovor Napisal/-a stkalec »

a ni to podatek,ki ga poda proizvajalec penila
MartinV

Odgovor Napisal/-a MartinV »

Pozdravljeni!

Armatura, katera primeša zrak mešanici vode in penila je ročnik, zato medmešalec nima vpliva na količnik primešanega zraka. Za posamezni ročnik lahko pridemo do penilnega števila na dva načina:
-izkustveno; da z praktičnim delom mešamo peno v določeni časovni enoti in iz tega izračunamo penilno število ali
-da nam podatek o penilnem številu poda proizvajalec ročnika za peno.

Lep dan še naprej!

Martin
teoretik
Kraj: Radovljica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a teoretik »

Pozdravljeni !

Izračun penilnega števila lahko dobiš v knjigi Kemija v gasilstvu iz leta 2002, avtorja Bojana Grma in Borisa Stevanoviča, na strani 199.

Penilno število je razmerje med volumnom raztopine penila in vode in volumnom nastale pene.

Penilno število = volumen pene / volumen tekočine

Penilno število lahko izražamo tudi po naslednji formuli: penilno število = 1 / gostota pene

Pri izračunih penilnega števila upoštevamo, da ima penilo gostoto, ki je približno enaka vodi ( 1 kg/liter)

Trditev, da je faktor za težko peno od 0 do 20 je nesmiselna, saj pri nič ni nič, od 1 do 5 pa je le emulzija in ne pena. Zato je faktor možen le od 5 do 20.

Primer izračuna: Kakšno je penilno število pene, če en liter pene tehta 0,2 kg. (gostota 0,2 kg/l)

penilno število = 1/gostoto pene = 1 / 0,2 = 5 Penilno število pene je 5.
Svoboden si ko nisi odvisen od časa.
Uporabniški avatar
bronchi

Odgovor Napisal/-a bronchi »

Preverjanje radijskih zvez

Pozdrav vsem!
Zanima me, oz. imam prošnjo, če bi bil lahko kdo tako dober in bi mi magari na zs poslal potek (po vrsti) kako izgleda preverjanje radijskih zvez.Lepo prosim
p.s.tečaja še vedno ni od nikoder, na vezah pa bi rada bila prisotna..
pa ne se smejat :oops: :) #-o
hvala in lp

....podpis pove vse ....
Star pregovor pravi ,če vprašaš takoj si nevednež 5min ,če ne vprašaš nikoli si nevednež celo življenje. :D
Uporabniški avatar
Pero

Odgovor Napisal/-a Pero »

ena verzija tak na hitro:

ti: center X javi se, kliče enota Y. (X= lokalni ReCO, Y=ti)
center : na zvezi
ti: enota Y pričenja s preverjanjem radijskih zvez

počakaš če javi da ma zaseden kanal, drugače nadaljuješ:

ti: enotaX začenja preverjanje radijskih zvez pod klicnim znakom enota1

ti: enota2 enota 2, kliče enota1 , kamo me slišiš, sprejem
enota2 : enota 2 na sprejemu , slišim te za 5 , sprejem
ti: enota1, jaz te slišim za 4, končano

ti: enota3 enota3 , kliče enota1 ..... in tako naprej, koliko postaj/klicnih znakov pač testiraš

ko končas:
ti: enotaX pod klicnim znakom enota1 zaključuje preverjanje radijskih zvez, hvala vsem za sodelovanje, končano

Če si ti testirana enota , se pač samo javiš ko te pokličejo, in oceniš zvezo z 1 do 5. 5 je kristalno čsita zveza, 1 je čisti šum.
Don't raise your voice, Improve your argument!
Uporabniški avatar
zagii
GE: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a zagii »

v primeru da ti sporočiš

ti: enota2 enota2, kako me slišiš, sprejem
enota2: kšššššš...t
ti: enota2 enota2, slišim te za 1, pošli mi poziv če me slišiš
enota2: odda dva poziva tako da, dvakrat pritisne na PTT (se pravi oddaja)

za naprej je pa tko RAZUMEM oz. DA je en poziv
ne RAZUMEM oz. NE sta dva poziva

ostale komunikacije se ne da in more čim hitreje zamenjati baterijo ali poiskati novo radijsko postajo.
Klemen Žagar, Gasilec [IDA, HELI, HTF-A], pom. pov. za IDA

http://www.facebook.com/PGDRimskeToplice
http://www.pgd-rimsketoplice.si/
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Oskar »

gasilec-benjamin » 25. feb 2011, 17:32
Lep pozdrav namreč zanima me kaj use rabiš da lahko pregleduješ gasilne aparate.
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
sixkiller

Odgovor Napisal/-a sixkiller »

...katero ročno radijsko postajo kupiti?
Uporaba je predvidena predvsem za napadalce, tako, da bo v kompletu tudi laringofon. Pogoji so tudi: nizka cena !!!, IP zaščita, enostavnost rokovanja.
Kako je glede digitalnega signala ZARE? Se splača kupovati postaje, ki podpirajo oba signala ali je to kar nuja? Prosim za koristne nasvete.
Sam da vode ne zmanka!
Vrsho
moderator
moderator
GE: PGD Šentvid
Kraj: Šentvid pri Ljubljani

Odgovor Napisal/-a Vrsho »

Mislim, da so najbolj prodajane ročne radijske postaje Motorola in pa Kenwood. V moji enoti imamo večinoma Motorole GP360 in smo zelo zadovoljni z njimi, opremljene pa imamo z ročnimi mikrofoni in ne z laringofoni.

Je pa tako, da je Kenwood cenejši, vendar sam nimam izkušenj z njim tako, da ne morem narediti primerjave.

Ugodna cena je pa zelo relativen pojem... Za nekoga je ugodno 100 EUR, za drugega pa 1.000 EUR.
Uporabniški avatar
Scottusa
GE: PGD Brezovica pri Bo

Odgovor Napisal/-a Scottusa »

Pri nas smo kupili postajo Kenwood TK-2170 in smo z njo zelo zadovoljni. Postaja je kar cenejša od Motorole in ustreza enakim standardom. Tudi avtonomnost baterije je zelo dobra.
sixkiller

Odgovor Napisal/-a sixkiller »

Noben ne ve kako bo v prihodnosti z digitalnim signalom? Kot vem je že dolgo v uporabi. Dvomim pa, da bo nekoč dokončno izpodrinil analognega. Se motim? Omenjeni postaji ne podpirajo obeh signalov, ane?
Sam da vode ne zmanka!
Odgovori