Radijske veze

Tečaji, vaje, šola ...
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Odgovori
Uporabniški avatar
_strojnik_
Kontakt:

Radijske veze

Odgovor Napisal/-a _strojnik_ »

Prosil bi, če ima kdo pripravljenega kaj gradiva s področja radijskih vez (power point slaide). Recimo predavanje pri tečaju za gasilca. Gradivo potrebujem za pripravo krajšega izobraževanja....

Hvala že v naprej :)

Lp
SLOVENSKO JE BITI GASILEC !!!
Uporabniški avatar
Matej B.
GE: Ptuj / Tržec
Kraj: Ptuj - Tržec
Kontakt:

Odg: Radijske veze

Odgovor Napisal/-a Matej B. »

"Teorija brez prakse je kot voz brez akse!!!"
Uporabniški avatar
Jacksy
GE: Mozirje
Kraj: Mozirje

Odgovor Napisal/-a Jacksy »

Bom si izposodil kar tole temo za moje vprašanje.

Pred časom sem opravil izpit za radioamaterja, torej se smatra da sem vešč dela z radijskimi postajami. Poskeniral sem svojo licenco oziroma dovoljenje izdano na APEK-u in jo dal v društvu naprej v upanju da mi bo priznana tudi specialnost "Uporabnik radijskih vez", vendar me je poveljnik razočaral z novico, da mi pač specialnost ni priznana. Nisem vrtal v kje se je zataknilo. :x

Torej se na vas obračam z vprašanjem kaj za hudiča (oprostite izrazu) te naučijo na tem nekaj urnem tečaju za radijske veze, česar se jaz nisem naučil v 100 in več urah tečaja za radioamaterja. Pa da ne bo pomote to niso CB frekvence kjer se govori karkoli in brez prave discipline. [-o<

Oprostite nad mojim razburjenjem vendar me je v slabo voljo spravilo dejstvo da imam izobraževanje za radijske veze v gasilskem domu ravno takrat ko bi moral tekmovati na slovenskem radioamaterskem maratonu. (takmovanje kdo v določenem času vzpostavi čimveč zvez z drugimi radioamaterji)

Pa lep radioamaterski 73 od S51JS
Uporabniški avatar
_strojnik_
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a _strojnik_ »

V naši GZ poznam kar nekaj radiomaterjev, ki jim je specialnost priznana.... tako, da ne vem kej se je zataknilo pri vas! Je pa res, da so dobili specialnost priznano že nekaj leta nazaj! Možno je, da se je med tem časom kaj spremenilo... #-o #-o
SLOVENSKO JE BITI GASILEC !!!
Uporabniški avatar
Jacksy

Sem bil na uradnih urah GZ in mi je taknik rekel da se APEK-ova radioamaterska licenca res ne priznava za spacialnost "uporabnik radijski vez". Sicer ne vem zakaj?

Kolikor sem gledal gradivo ki je nalimano tu na portalu gasilci.org tudi ni nič takega česar se nismo naučili na radioamaterskem tečaju.
Veliko je govora o repetitorjih, o tem kako se veza vzpostavi, nekaj o simplex kanalih in tako naprej...
Uporabniški avatar
spidi
Kraj: PGD Jesenice

Odgovor Napisal/-a spidi »

Jacksy napisal/-a:Bom si izposodil kar tole temo za moje vprašanje.

Pred časom sem opravil izpit za radioamaterja, torej se smatra da sem vešč dela z radijskimi postajami. Poskeniral sem svojo licenco oziroma dovoljenje izdano na APEK-u in jo dal v društvu naprej v upanju da mi bo priznana tudi specialnost "Uporabnik radijskih vez", vendar me je poveljnik razočaral z novico, da mi pač specialnost ni priznana. Nisem vrtal v kje se je zataknilo. :x

Torej se na vas obračam z vprašanjem kaj za hudiča (oprostite izrazu) te naučijo na tem nekaj urnem tečaju za radijske veze, česar se jaz nisem naučil v 100 in več urah tečaja za radioamaterja. Pa da ne bo pomote to niso CB frekvence kjer se govori karkoli in brez prave discipline. [-o<

Oprostite nad mojim razburjenjem vendar me je v slabo voljo spravilo dejstvo da imam izobraževanje za radijske veze v gasilskem domu ravno takrat ko bi moral tekmovati na slovenskem radioamaterskem maratonu. (takmovanje kdo v določenem času vzpostavi čimveč zvez z drugimi radioamaterji)

Pa lep radioamaterski 73 od S51JS
Tole vprašanje je še vedno aktualno tudi po 4ih letih ;)

73 S56LA
Smo gasilci z Jesenic, to je res to ni vic!
gasilec667

Odgovor Napisal/-a gasilec667 »

Sva že dva ki se zanimava, sem pa bodoči član S59ABL :)
trenutno še poteka tečaj in sem se hotel že v naprej pozanimati, če bo možnost priznanja tečaja kot specialnost, glede na to koliko stvari se naučimo na tečaju za radioamaterje. in kolikor vem se na tečaju za specialnost uporabnik radijskih zvez govori predvsem o tem, kaj se lahko in kaj se ne sme delati na ZARE frekvencah ter kako in na kakšen način se dela na ZARE ipd.

Lp
Uporabniški avatar
Jacksy

Po štirih letih radioamaterskega staleža, po ravno toliko letih specialnosti Uporabnik radijskih postaj v PGD in kot pomočnik poveljnika za RP v PGD Mozirje (nočem se hvalit samo toliko da povem da sem v radiovezah že dokaj domač) lahko povem da tistih 6 ure predavanj in praktičnega dela z RP sploh ni napačnih in je precej zanimivo poslušati določene lokalne posebnosti sistema RP ZARE ki vam/nam jih niso povedali an RA tečaju. Vsaj mi smo imeli to srečo da nam je predaval lokalni predavatelj ki je poznal lokalne posebnosti in morebitne druge dogovore.

Vsi pa vemo da tudi stanje na radioamaterskih bandih ni rožnato oziroma vse prej kot rožnato, odnos nekaterih operaterjev... neupoštevanje hamspirita....
Enako stanje pa je na ZARE kanalih, radijski promet je na nivoju PMR postajic 6 letnih otrok....

Tako da moje mnenje je da takšen nekajurni tečaj ni nobenemu škodoval. Bo pa še preteklo veliko Savinje, Save ali pa Drave, da se bo stanje izboljšalo na zadovoljivo raven.

Lep radioamaterski 73 de S55X
robit

Re: Radijske veze

Odgovor Napisal/-a robit »

Mene pa zanima na koga se obrnit glede antene za postajo v gasilnem domu. Odločili smo se namestiti postajo v GD potrebno pa bi bilo dat anteno na streho, sama montaža nebi bila problem to bi že, zanima pa me kakšno anteno, kakšen kabel, usmerjenost antene, vrsta antene itd. na koga bi se lahko obrnili? Ima kdo kake izkušnje s tem?
Uporabniški avatar
Jacksy

Odg: Re: Radijske veze

robit napisal/-a:Mene pa zanima na koga se obrnit glede antene za postajo v gasilnem domu. Odločili smo se namestiti postajo v GD potrebno pa bi bilo dat anteno na streho, sama montaža nebi bila problem to bi že, zanima pa me kakšno anteno, kakšen kabel, usmerjenost antene, vrsta antene itd. na koga bi se lahko obrnili? Ima kdo kake izkušnje s tem?
Mogoče kakšen radioklub v okolici?
Uporabniški avatar
spidi
Kraj: PGD Jesenice

Odg: Re: Radijske veze

Odgovor Napisal/-a spidi »

Jacksy napisal/-a:
robit napisal/-a:Mene pa zanima na koga se obrnit glede antene za postajo v gasilnem domu. Odločili smo se namestiti postajo v GD potrebno pa bi bilo dat anteno na streho, sama montaža nebi bila problem to bi že, zanima pa me kakšno anteno, kakšen kabel, usmerjenost antene, vrsta antene itd. na koga bi se lahko obrnili? Ima kdo kake izkušnje s tem?
Mogoče kakšen radioklub v okolici?
Jaz bi predlagal enako ;)
Smo gasilci z Jesenic, to je res to ni vic!
Odgovori