Elektrika v gasilstvu

Tečaji, vaje, šola ...
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Uporabniški avatar
BAČO
moderator
moderator
Kraj: Dol pri Hrastniku
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a BAČO »

Pero napisal/-a:da se ni spremenilo pravis ? kaj pa visok tlak,turbo rocniki,gasenje z vodo,peno ? ifex ? hi-pres ?itd... (to loci dobrega predavatelja od , salbih = zastarelih , ki jih tak sinfate...)
Pero, predavati predmet ELEKTRIKA ali GASILSKA TAKTIKA, je pa kar precejšnja razlika :roll: .

LP BAČO 8)
Urban ROMIH
PGD Dol pri Hrastniku
NA POMOČ !!!
Uporabniški avatar
Pero

Odgovor Napisal/-a Pero »

ja elektrika sama se ni veliko spremenila, ostale stvari okoli nje pa.
Ce si dober predavatelj, vklucis tudi te stvari not. Sploh pa moderne pristope
k gasenju (to kaj najbol zanima poslusalce), vsi vemo kaj se zgodi ce je celo predavanje samo eno vlko podajanje teorije in koliko snovi odnesejo poslusalci s takega predavanja...
Ce je tvoj interes bit dober predavatelj, pozivis take stvari z primeri iz prakse...

Ce pa ti mislis, da so te stvari samo za temo o "gasilskih armaturah" ali pa za v "taktiko" pa mislim da si tud malo zastarel...

@ baco:
Potem pa ti pri TAKTIKI rece, elektriko ste tk posebaj jemali , v glavnem ne spricat gor, izklopte predn grete gasit, in s tem stavkom zakljuci to poglavje...
In pol beres clanke o poskodovanih gasilcih...

p.s. Nebi vedel kaj bo na rogli , ce bos prodajal , me definitivno ne bo, za podajanje pa se lahko zmenimo...
Don't raise your voice, Improve your argument!
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
GE: Zabreznica
Kraj: Breznica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Peter »

Pero a boš poslal kakšno tvojo prezentacijo za objavo na portalu?
Uporabniški avatar
Pero

bom , samo se bojim da bos moral pocakat par let :roll: :wink:

LP
Aljaž
Kraj: Šempeter v Sav. dol.
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Aljaž »

Pero res je da se je veliko v elektriki spremenil od takrat, sam veliko je ostalo istega sam micro tegnologija napreduje. Gasenje visokonapetostnih in nizkonapetostnih pa se ni veliko spremenila. :oops:
Jst sm podal samo en naslov ki vam bi lahko bil v pomoč.
No povej konkretno kaj rabiš pa ti bom poskusil odgovorit, pa to ko govoriš da ti nočmo dat svojih prezentacij na to temo, mal pomisl kaj rečeš :roll:
Povej kaj rabiš pa ti bom poskusil odgovorit. :evil:
Lp. Aljaž Kotnik
Kjer je dim je tudi ogenj! Je blo, je in vedno bo!
Uporabniški avatar
Pero

jaz sicer ne rabim, ampak me veseli da je vsaj nekdo spremenil svoje misljenje (oz se boljse izrazil kot prej).
Zmotila me je predvsem aroganca in "norcevanje - smejanje" v prvih postih , zato sem tudi se spustil v debato v tej temi...

Ne bit zaj jezni, ce se je kdo spoznal v mojem pisanju, naj vam bo to v razmislek, kot prvite : "skupaj spreminjajmo stvari na bolje".

LP
andre
Kraj: PGD Šmartno pri Litiji

Odgovor Napisal/-a andre »

Dober večer. Tovarišija jaz sem predavanje o štromu v gasilstvu spravil pod streho. Uporabil sem gradivo iz l.84, nekaj iz svoje glave, nekaj iz spletnih strani, nekaj pa iz navodil za predavatelje oz. mentorje. Ne vem pa zakaj je potrebno toliko raznovrstnih replik za eno čist klasično vprašanje :če lahko kdo kaj pomaga........, Moj namen je, da so predavanja dinamična, pestra in zanimiva za tečajnike. Vsi vemo, kako je ves dan gledati predavatelja, ki ti 2 šolski uri deklamira določen predmet. Naš in tudi vaš namen je , da smo strkovnejši,boljši in učinkovitejši pri podajanju določenih tem. Še dve besedi o denarju. Pri nas delamo bohemsko. Včasih še za gorivo in "kofe# ni.Že 40 let vem, da z gasilstvom ne bom nič zaslužil.
Z veseljem , Andrej
NA POMOČ!
andre
Aljaž
Kraj: Šempeter v Sav. dol.
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Aljaž »

No me veseli da si spravil predavanje pod streho. Jst sm pač napisal en vir s katerim si si la pa nisi pomagal. Ker nekatere stvari v tem priporočniku ostale nespremenjene do danes. Kar pa je izplačili je pač tako, vedi da je to prostovolno delo.
Lp. Aljaž Kotnik
Kjer je dim je tudi ogenj! Je blo, je in vedno bo!
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Oskar »

Pero , ali se zafrkavaš ali res ne veš kaj bo na Rogli ??
Pa še čisto blizu si doma ! :D
Na portalu je že program , pa prijavnice itd...
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Uporabniški avatar
Pero

offtipic :
ja sem nasel , na zacetku sem videl temo, potem pa je nisem spremljo v podrobnosti :wink:
DragoP

Elektrika v gasilstvu

Odgovor Napisal/-a DragoP »

Stanovski kolegi

Z zanimanjem sem prebral diskusijo na temo Elektrika v gasilstvu- pa čeprav se je glavnina teme vrtela okoli prosojnic. Na temo elektrike sem enkrat v preteklosti že podal komentar pri temi Specialnosti. Imam občutek, da bi se v gasilstvu tej temi najraje izognili. Pa je vendar po mojem mnenju tema pomembna za ustrezno delovanje na požarišču (kakor tudi preventivno).
Navkljub vsemu bi želel podati nekaj informacij. Omenjeno gradivo iz leta 1984 je še vedno na voljo , ni pa edino pri GZS. V letu 1998 je izšel Priročnik za gasilca, kjer sem sam pripravil prispevek na tem Elektrotehnika in Gasilstvo (v zmanjšanem obsegu). Tema elektrike je zelo zahtevna, zato je potrebno najti pravo mero in način, kako le to približati gasilcem (na različnih nivojih in vlogah).
Ravno zaradi tega bi naj bila tematika elektrike čimbolj primerno predstavljena v novem samostojem priročniku, ki bo predvidoma pripravljen še letos. Nadaljevanje tega dela pa bi bile tudi izvedene prosojnice za posamezne tečaje, ki bi jih lahko predavatelji koristili za osnovo (in dodali svoje).
Pa vendar navkljub vsemu si upam trditi (sem tudi gasilec in predavatelj)
da je temo elektrike najbolje predavati, če si v osnovi te stroke, v nadaljevanju gasilec in po možnosti še operativec s praktičnimi izkušnjami .
Glede na to da je v pripravi nov priročnik, bo vsaka sugestija ali tudi želja dobrodošla, prav tako pa so dobrodošle tudi praktične izkušnje posameznikov tako s področja predavanj, kakor preventive in operativnega nastopanja.

Drago
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Oskar »

Drago, naj ne zveni kot provokacija ampak čisto resno vprašanje?

Sam imam na Cd- jih veliko gradiva , večina v pover point programu. To so pripomočki pri predavanju.
Ali si ti kdaj pomislil , oziroma želel , dal pobudo na GZS, da bi izdelali za elektriko kak program v elektronski obliki in ponudili predavateljem in tečajnikom ?

Pred kratkim sem dobil v dar PP za taktiko za gasilca. Zelo dobro narejeno , tekst , foto , grafika !
Spati nisem mogel , ko sem videl predavatelja taktike z prosojnicami iz Vrhovčeve knjige ( mimogrede sploh ni bila slaba knjiga in še vedno je , le malo je zastarela) in takoj sem poklical avtorja in ga poprosil , če lahko kopiram in delim PP taktika. Bil je za.

Torej , Drago , če boš kaj sestavil se priporočam. Ampak , ne zastonj, postavi ceno in to je to.

Najboljša je zamenjava učnih pripomočkov.
Pa še nekaj , najlažje predavaš če si sam izdelaš program , če si človek prakse in stroke !
To pa ni lahko doseči in zato fehtamo materiale in jeclamo na tečajih.

:cry:
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Uporabniški avatar
Mitja Gregorič
Naj forumovec 2003
Naj forumovec 2003
Kraj: Volčja Draga
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mitja Gregorič »

Zagovarjam Oskarjeve zadnje besede!

Vsak si mora narediti sam potem tudi "predela " snov in se ob kasnejšem predavanju ta snov ne "zatika"..

najlažje je dobit nekaj malega vedet in potem "zmagoslavno" predavat...

:twisted:
Operativci - Bratje v ognju,dimu in pepelu

Slika
Slovenski gasilci >KLIKNI< !!!
andre
Kraj: PGD Šmartno pri Litiji

Odgovor Napisal/-a andre »

Halo ! Jaz se strinjam z vsemi tremi. Z elektriko v gasilstvu se trudim že deset let cca. Vsakič na predavanju poskušam biti izviren, natančen. Vsi vemo, da je za tečajnike elektrika špansko selo. Vedno uporabljam primere iz prakse in svoje izkušnje. Ko se pripravljam na predavanje se držim priročnika, vendar kakšne stvari spustim, kakšne pa dodam. Verjetno ima vsak predavatelj svoje videnje, kaj je primerno za predavanje, kaj pa ne. Seveda govorimo o elektro stroki. Pomembno je tudi ali je tečaj začetni ali nadaljevalni ipd. VENDAR! Vsaka čast avtorju za elektrotehniko in gasilstvo, toda jaz mislim, da so določene teme prezahtevne in preobširne. Naprimer.
-vrste zeščit pred napetostjo dotika še vsi elektrikarji ne poznajo Po moji oceni je ta priročnik primeren za 3 letnik elektro šole, ne pa toliko za tečajnika, ki komaj čaka, da bo lahko šel domov. Meni kot elektrikarju je knjiga všeč, ker obdela vse, kar kot predavatelj potrebujem. Za tečajnike pa jev določenih temah preobširna. Pa brez zamere.

P.S.: Danes smo zaključili predavanje na temo elektrika. Mislim, da sem zadel bistvo in, da so tečajniki nekaj znanja pridobili-

lp andrej
andre
Uporabniški avatar
pbb

Odgovor Napisal/-a pbb »

Oskar napisal/-a: Pred kratkim sem dobil v dar PP za taktiko za gasilca. Zelo dobro narejeno , tekst , foto , grafika !
in takoj sem poklical avtorja in ga poprosil , če lahko kopiram in delim PP taktika. Bil je za.

:cry:
Avtor, pa naj bo le zapisan na PP! :D :wave:
če te je strah, delaj tisto česar te je strah !
Odgovori