112+113=112

Vse gasilske teme, ki ne spadajajo v ostale podforume.

Moderator: Vrsho

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

Re: gost

Odgovor Napisal/-a Oskar »

bralec napisal/-a:Oskar,

to običajno delajo novinarji DNEVNIKA, novinar Tomaž BUKovec in še nekateri.

Vsako jutro po 6. uri zjutraj je na sporedu radia Ljubljana I črna kronika. O dogajanjih preteklega dne oz. noči poročajo vodje izmen 112 in 113. Vodja izmene 113 je že večkrat po statistiki dogajanja dodal še uporabna navodila za občene ( uprepanje za udeleženca prometne nesreče, ...).
"Naši 112 " pa še nič, upam, da vsaj kaj razmišljajo o tem. Naj navodila potegnejo dol z njihove spletne strani, prilagodijo, poenostavijo, ...
Naj ukrepajo in naj se ne izgovarjajo na vse mogoče načine.

Lep pozdrav!
Dragi bralec , sem vesel , če je kje še kakšen novinar ki pozna zadevo.
Glede promocije 112 pa imaš popolnoma prav.
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Uporabniški avatar
nekky
Kraj: Notranjska - Ivanje selo
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a nekky »

Cao!

Tudi jaz sem mnenja, da bi bilo veliko bolje ko bi imeli eno številko za vse. Če ne drugače bi bili tako aktivirani vsi hkrati, ne pa da se gasilci znajdejo prej na kraju prometne nesreče kot policaji in podobno.

papa
Nekky
Vse naše sanje se lahko uresničijo, če imamo dovolj poguma, da jim sledimo!

Walt Disney
Uporabniški avatar
swordfish
GE: Vrsnik

Odgovor Napisal/-a swordfish »

http://www.rtvslo.si/modload.php?&c_mod ... _id=140293

Očitno novinarji še vedno ne ločijo med številkama 112 in 113.Na tej povezavi je objavljen članek o varnem kurjenju kresov. Članek je povsem korektno napisan, zmotilo me je le, ko je na koncu poziv da je v primeru požara potrebno obvestiti Re-co na številko 113.

Lp Marko
Uporabniški avatar
matej1
GE: Ilirska Bistrica
Kraj: Ilirska Bistrica

Odgovor Napisal/-a matej1 »

Kje v članku pa si ti opazil številko 113.
Napisana je pravilna številka ReCO in to je 112.

lp
Uporabniški avatar
SUXic
GE: Dolič-Šentflorjan
Kraj: Dolič

Odgovor Napisal/-a SUXic »

Zgleda, da so na hitro popravili :wink:
Moje ime Aleš RAKOVNIK
Uporabniški avatar
swordfish
GE: Vrsnik

Odgovor Napisal/-a swordfish »

Še en dokaz da stvari spreminjamo na bolje!! :D

Lp Marko
Uporabniški avatar
boštjančk
Kraj: povžarija

Odgovor Napisal/-a boštjančk »

Oskar napisal/-a:Zastrupitev pri kurjenju

Na številki 113 kranjske policijske uprave so v sredo okoli 13.30 prejeli obvestilo, da se je v okrepčevalnici Savica v Ukancu z ogljikovim monoksidom zastrupil moški, ki nujno potrebuje zdravniško pomoč. Dežurna ekipa reševalcev je 69-letnemu domačinu iz Bohinjske Bistrice nudila prvo pomoč in ga je s helikopterjem letalske policijske enote odpeljala v bolnišnico na Jesenice. Policisti so ugotovili, da je domačin s prijateljico prišel v okrepčevalnico Savica, ki je bila dalj časa zaprta. Ob prihodu je zakuril peč na trdno gorivo in se nato lotil čiščenja vodnega filtra. Ker je bil dimnik peči zamašen, je v notranjosti okrepčevalnice nastala prevelika koncentracija ogljikovega monoksida, zaradi česar je domačin izgubil zavest. Kmalu za tem ga je prijateljica našla ležečega na tleh in ga je spravila na svež zrak ter poklicala pomoč.

[/b]
Če je šla prijava na 113 so ponovno šle dragocene minute !
Ali res ni novinarja, ki bi na koncu članka to tudi napisal in bralcu razložil , kdaj je potrebno klicat 113 in kdaj 112 ?? :evil:

Kar se tiče dragocenih minut, tukaj ni bistvene razlike. Oba centra imata direktne telefonske linije z reševalnimi postajami (vsaj v Lj je tako) in ko pokličejo, so te klici prioritetni, to pomeni, da se ob prvi sprostitvi linije ta klic iz 112 ali 113 pojavi na prvem mestu. Problem v minutah nastane, ker je vse skupaj zelo butasto nastavljeno oziroma sistem ni dorečen kot bi moral biti. :evil:

Kamor koli pomoči potreben pokliče, pušča podatke, kjer poteče minimalno cca 30 - 40 sek, ponavadi pa raje več, sploh če je prisotna panika. Po klicu na prej omenjeni dve številki, se klic veže na RP ali na GE, kjer dispečerji pobirajo še bolj natančne podatke, kar je logično in če je potrebna NMP je kot tretji sogovornik še zdravnik.

Tu je izguba časa, ker stvari niso organizirane kot bi morale biti, čeprav bi morale biti že zdavnaj. Glede nato, da se vse bolj gledajo stvari skozi denar, pa bi bilo še bolj smiselno, da se centra 112 in 113 združita in za telefoni delajo ljudje, ki so imeli z določeno službo stike tudi na terenu (pa ne samo en dan), alli pa še to ne - velja za 112 :!:

Res pa je, da so za urejanje takšnih stvari v upravi nastavljeni ljudje z nemajhinimi dohodki - predvidevam; in bojo že pogruntali kakšno pametno :evil: do konca stoletja, glede na njihovo ažurnost.
Gobc me je zmer tepu!
Bivši član povžarske konjenice
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
GE: Zabreznica
Kraj: Breznica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Peter »

Ko se venomer znova pojavlja vprašanje, zakaj je kdo klical 113 namesto 112 imate tukaj dva dobra razloga:
Zakon o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami (ZVNDN-UPB1) napisal/-a:4. člen
(obveščanje o nevarnostih)
Vsakdo mora obvestiti najbližji center za obveščanje ali policijo o vsaki nevarnosti naravne ali druge nesreče takoj, ko jo je opazil
ali je zanjo izvedel.
Zakon o varstvu pred požarom (ZVPoz-UPB1) napisal/-a:45. člen
(obveznost prijave)

(1) Kdor opazi, da grozi neposredna nevarnost požara ali eksplozije oziroma kdor opazi požar, mora nevarnost odstraniti oziroma požar pogasiti, če to lahko stori brez nevarnosti zase in za druge.
(2) Če sam tega ne more storiti, mora takoj obvestiti najbližjo gasilsko enoto, center za obveščanje ali policijsko postajo.
Pri tem mu mora pomagati vsak, ki razpolaga s sredstvom za zveze ali prevoznim sredstvom.
Uporabniški avatar
Ndrej
GE: PGD Prečna
Kraj: Prečna, Novo mesto
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Ndrej »

franci1
GE: PGD Šentjernej
Kraj: Šentjernej

Odgovor Napisal/-a franci1 »

Ne vem, koliko je to stara stvar, ampak tudi številka 112 bo imela svoj dan, mislim, da nekje v februarju drugo leto.

http://www.eena.org/view/en/112_day.html

Za vse, ki bi pa radi dosegli večjo prepoznavnost številke 112, morda bo majčkeno pomagal podpis pod peticijo, ki jo pripravljajo na tej strani :

http://www.112petition.eu/

pa klik na slovensko zastavo za malo razlage v slovenščini....
:)
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kontakt:

Odg: 112+113=112

Včeraj sem prejel račun za plin in zraven lepo oblikovan list a4 z NASVETI ZA RAVNANJE S PLINSKIMI NAPELJAVAMI UTEKOČINJENEGA NAFTNEGA PLINA IN ZEMELJSKEGA PLINA.
Nasvete je izdelala Mariborska Plinarna - skupina Istrabenz
Pohvalno si rečem, ljudje potrebujejo te nasvete. vsak plin je obdelan tudi v 6 oziroma 3 točkah , KAKO UKREPAT OB UHAJANJU ALI POŽARU !

In kaj najdem ? :shock: :evil:
Plinarna svetuje, med drugimi ukrepi, OB UHAJANJU PLINA ALI POŽARU NA PLINOVODNIH NAPRAVAH pomoč POLICAJEV z klicem na 113 ! :shock: :shock:

Ni kaj dodati !
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kontakt:

Danes sem prejel prijazno zahvalo iz strani Plinarne, za to, da sem jih opozoril na napako !
Bodo nemudoma popravili navodilo !
Lepa gesta, =D> spreminjamo na bolje !
Uporabniški avatar
VladoP
GE: Radlje ob Dravi
Kraj: Radlje ob Dravi
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a VladoP »

Hah šele sedaj vidim... stvar, ki je šla na bolje. Ndrej je objavil sliko gasilskega vozila nekega trgovca z kamerami 4 poste višje. Ko sem takrat to videl sem za "hec" poslal mail. Očitno so popravili številko. Pa ne samo to, ob enem so mi ponudili tudi 15% popust pri vzvratnih sistemih. =D>
Uporabniški avatar
boštjančk
Kraj: povžarija

Odgovor Napisal/-a boštjančk »

Ravno pred kratkim sem na eni od radijskih postaj slišal reklamno sporočilo, ki je opozarjalo poslušalce, da v primeru nesreče in možnih poškodovanih pokličejo številko 113 :shock: , na še večjo žalost, pa sem opazil, da ta radijske postaja ni edina, ampak se vrti ta oglas kar na večini radijskih postaj.

Ob vsem se mi pa poraja eno vprašanje; mogoče pa le ne naredimo dovolj, da bi ljudje pravilno ukrepali in klicali pravo številko. Moje osebno mnenje je, da je bolj pomembno prej obvestiti NMP in GE, ter nato policijo.
Gobc me je zmer tepu!
Bivši član povžarske konjenice
Uporabniški avatar
M-Coki

Odgovor Napisal/-a M-Coki »

boštjančk - kdo pa je bil naročnik oglasa oz. reklamnega sporočila? #-o
FIREFIGHTERS we are reversing new side!
Slika
Slika Slika
Odgovori