Pozdravljeni,
sem član društva druge kategorije. Naš vozni park zajema GVGP-1 in AC 16/80. Problem nastane v primeru intervencije v dopoldanskem času, saj so večinoma vsi gasilci, ki imajo vozniško doovoljenje za C kategorijo v službah. Torej, kdo lahko v takem primeru pelje na intervencijo. Je lahko to upokojeni voznik avtobusa, ki to delo še vedno honorarno opravlja, vendar zaradi svojih let ne sme sodelovati na intervenciji. Ali moraš biti za intervencijsko vožnjo gasilec operativec. V našem društvu se je že dogodilo, da je poveljnik poklical lokalnega avtoprevoznika, ki sicer ni član našega društva, da je peljal cisterno na požarišče. Ko sem vodstvu v našem društvu rekel, da razen gasilcev operativcev nihče ne sme peljat so mi je bilo rečeno, da se to sme narediti. ("A po tvoje naj bi pa čakali v domu, da vse pogori?")
Kdo ima torej prav?
Kdo je lahko voznik?
Moderator: Vrsho
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Odg: Kdo je lahko voznik?
Voznik na intervenciji sme biti vsak , ki ima vozniško dovoljenje vsaj dve leti za omenjeno kategorijo. Seveda moraš imeti polek takega voznika še človeka,ki bo znal upravljat z opremo v vozilu. Vaš problem ni osamljen, jaz sem storil isto kot vaši vodilni. Toda to je že problem ,tako delo lahko narediš enkrat dvakrat. Bolje tako kot pa da pelje gasilec ,ki nima izpita. Verjemi tudi to se je dogajalo. Pri nas in kolikor slišim tudi drugot društva sofinancirajo izpit za C kategorijo. Splača se malo pogledat kdo dela doma, da ne bo potem odšel na špedicijo.
Malo morgenBrko napisal/-a:Voznik na intervenciji sme biti vsak , ki ima vozniško dovoljenje vsaj dve leti za omenjeno kategorijo. Seveda moraš imeti polek takega voznika še človeka,ki bo znal upravljat z opremo v vozilu. Vaš problem ni osamljen, jaz sem storil isto kot vaši vodilni. Toda to je že problem ,tako delo lahko narediš enkrat dvakrat. Bolje tako kot pa da pelje gasilec ,ki nima izpita. Verjemi tudi to se je dogajalo. Pri nas in kolikor slišim tudi drugot društva sofinancirajo izpit za C kategorijo. Splača se malo pogledat kdo dela doma, da ne bo potem odšel na špedicijo.
Re: Kdo je lahko voznik?
Voznik vozila je lahko vsak, ki ima opravljeno C kategorijo. V primeru intervencijske vožnje pa ne sme biti več mlad voznik oz. ne sme imeti več kot 5 kazenskih točk. V primeru da je voznik mlad voznik oz. ima več kot 5 kazenskih točk lahko pelje na intervencijo brez uporabe svetlobnih in zvočnih signalov ter upoštevajoč cestno-prometne predpise.
LP Janez
LP Janez
Odg: Re: Kdo je lahko voznik?
pa tudi če ni član PGD?J.J. napisal/-a:Voznik vozila je lahko vsak, ki ima opravljeno C kategorijo. V primeru intervencijske vožnje pa ne sme biti več mlad voznik oz. ne sme imeti več kot 5 kazenskih točk. V primeru da je voznik mlad voznik oz. ima več kot 5 kazenskih točk lahko pelje na intervencijo brez uporabe svetlobnih in zvočnih signalov ter upoštevajoč cestno-prometne predpise.
LP Janez
di-du-di-du
Ni problem član ne član PGD. Civili ali laiki v gasilskem smislu, kot taki niso usposobljeni za uprabo gasilske opreme, niso seznanjeni z varnostnimi ukrepi, nimajo zaščitne opreme, ne poznajo postopkov varstva pri delu z gasilsko opremo in še cel kup stvari. Takemu poveljnik ali vodja intervencije ne sme dovolit uporabe gasilskih sredstev....ali pač na svojo odgovornost!gubina napisal/-a:pa tudi če ni član PGD?J.J. napisal/-a:Voznik vozila je lahko vsak, ki ima opravljeno C kategorijo. V primeru intervencijske vožnje pa ne sme biti več mlad voznik oz. ne sme imeti več kot 5 kazenskih točk. V primeru da je voznik mlad voznik oz. ima več kot 5 kazenskih točk lahko pelje na intervencijo brez uporabe svetlobnih in zvočnih signalov ter upoštevajoč cestno-prometne predpise.
LP Janez
gubina napisal/-a:pa tudi če ni član PGD?J.J. napisal/-a:Voznik vozila je lahko vsak, ki ima opravljeno C kategorijo. V primeru intervencijske vožnje pa ne sme biti več mlad voznik oz. ne sme imeti več kot 5 kazenskih točk. V primeru da je voznik mlad voznik oz. ima več kot 5 kazenskih točk lahko pelje na intervencijo brez uporabe svetlobnih in zvočnih signalov ter upoštevajoč cestno-prometne predpise.
LP Janez
Toliko v podrobnosti sicer nisem šel, ampak jaz nebi dovolil nekomu , ki še nikoli ni vozil gasilskega vozila, da vozi pod nujno, ker takrat potrebuješ dodatne izkušnje in previdnost. Že če samo po tem forumu pobrskaš lahko vidiš da se tudi izkušenim voznikom na intervencijah dogajajo nesreče. Načeloma te pa nihče ne ovira, da ti ta oseba pelje kamion na kraj intervencije po CPP. Seveda pod pogojem, da ti odgovorna oseba društva to odobri
LP Janez
no tole je tudi meni bolj všeč.J.J. napisal/-a:gubina napisal/-a:pa tudi če ni član PGD?J.J. napisal/-a:Voznik vozila je lahko vsak, ki ima opravljeno C kategorijo. V primeru intervencijske vožnje pa ne sme biti več mlad voznik oz. ne sme imeti več kot 5 kazenskih točk. V primeru da je voznik mlad voznik oz. ima več kot 5 kazenskih točk lahko pelje na intervencijo brez uporabe svetlobnih in zvočnih signalov ter upoštevajoč cestno-prometne predpise.
LP Janez
Toliko v podrobnosti sicer nisem šel, ampak jaz nebi dovolil nekomu , ki še nikoli ni vozil gasilskega vozila, da vozi pod nujno, ker takrat potrebuješ dodatne izkušnje in previdnost. Že če samo po tem forumu pobrskaš lahko vidiš da se tudi izkušenim voznikom na intervencijah dogajajo nesreče. Načeloma te pa nihče ne ovira, da ti ta oseba pelje kamion na kraj intervencije po CPP. Seveda pod pogojem, da ti odgovorna oseba društva to odobri![]()
![]()
LP Janez
di-du-di-du
T_R!
Vem, da ste v zadregi, vendar (po mojem mnenju) vaš upokojeni voznik avtobusa ne sme sodelovati na intervenciji, kar si lahko prebereš v 19. členu Zakona o gasilstvu (Uradnili list 113/1005)! Če pa je mlajši upokojenec, pa ga bi vseeno spravili v operativne vrste, ga pa potem, ko dopolni 63 let čaka predpis iz drugega odstavka, točke 2.3 Posebnih pravil gasilske službe ....: "Veteran lahko glede na svojo zdravstveno in fizično sposobnost opravlja naloge na organizacijskem in preventivnem področju, na operativnem pa samo naloge svetovalne, izobraževalne in vzgojne narave."
Je pa možnost, da poiščitete znotraj društva ali izven njega (tiste ki bodo še postali gasilci) mlajše, perspektivne kandidate, kateri imajo po vašem predvidevanju zaposlitev in način življenja, ko bodo kar v največji meri zadostili prisotnost na intervencijah v za vas kritičnih časih dneva. Nekatera društva sklenejo dogovor s kandidati za pridobitev ustrezne kategorije vozniškega dovoljenja in pri tem v celoti ali v določenem razmerju financirajo oz. sofinancirajo ustrezno voznikovo usposabljanje. Ta finančni vložek se mi zdi primerlijiv s tem, kot bi investiral v neko opremo za večjo sposobnost delovanja OE. Mi smo na ta način pridobili tri nove voznike, med že nekajletnimi člani OE.
L.p. Miro
Vem, da ste v zadregi, vendar (po mojem mnenju) vaš upokojeni voznik avtobusa ne sme sodelovati na intervenciji, kar si lahko prebereš v 19. členu Zakona o gasilstvu (Uradnili list 113/1005)! Če pa je mlajši upokojenec, pa ga bi vseeno spravili v operativne vrste, ga pa potem, ko dopolni 63 let čaka predpis iz drugega odstavka, točke 2.3 Posebnih pravil gasilske službe ....: "Veteran lahko glede na svojo zdravstveno in fizično sposobnost opravlja naloge na organizacijskem in preventivnem področju, na operativnem pa samo naloge svetovalne, izobraževalne in vzgojne narave."
Je pa možnost, da poiščitete znotraj društva ali izven njega (tiste ki bodo še postali gasilci) mlajše, perspektivne kandidate, kateri imajo po vašem predvidevanju zaposlitev in način življenja, ko bodo kar v največji meri zadostili prisotnost na intervencijah v za vas kritičnih časih dneva. Nekatera društva sklenejo dogovor s kandidati za pridobitev ustrezne kategorije vozniškega dovoljenja in pri tem v celoti ali v določenem razmerju financirajo oz. sofinancirajo ustrezno voznikovo usposabljanje. Ta finančni vložek se mi zdi primerlijiv s tem, kot bi investiral v neko opremo za večjo sposobnost delovanja OE. Mi smo na ta način pridobili tri nove voznike, med že nekajletnimi člani OE.
L.p. Miro