Gasilski in državni simboli, jih poznamo in spoštujemo?

Vse gasilske teme, ki ne spadajajo v ostale podforume.

Moderator: Vrsho

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Uporabniški avatar
MICKA
Kraj: Slovenski Javornik
Kontakt:

Odg: Gasilski in državni simboli, jih poznamo in spoštujemo?

Odgovor Napisal/-a MICKA »

Na Oskarjevi sliki je naša zastava sploh napačna saj ima narobe postavljen grb.
Polovično znanje je nevarnejše od neznanja (bolivijski)

V vsem imenitno bi uspeli, če dvakrat bi lahko začeli (Johann W. Goethe)
Uporabniški avatar
Brko
Kraj: Rojstna vas Matevža Haceta

Odgovor Napisal/-a Brko »

Za vzgled bi bili lahko Amerikanci, pri njih vidiš zastavo povsod.Pri nas jo je župnik prvi obešal na faroužu. Moram reči, da sem se tudi sam potrudil in pripravil za obešanje SLO zastave.
Uporabniški avatar
Jacksy
GE: Mozirje
Kraj: Mozirje

Odgovor Napisal/-a Jacksy »

Ko smo pa že ravno pri zastavah me pa zanima kakšna je postavitev zastav pred gasilskem domu če imamo Slovensko, občinsko in gasilsko, ter kakšna je postavitev zastav na tekmovanjih?
Uporabniški avatar
pbb

Odgovor Napisal/-a pbb »

Samo res, kaj je zdaj prav. To je tako kot v gasileriji pazi na, kateri strani stojiš in gledaš v ............... smer!!
Priponke
jaz sem slikal z druge strani......
jaz sem slikal z druge strani......
če te je strah, delaj tisto česar te je strah !
Uporabniški avatar
pbb

Odgovor Napisal/-a pbb »

PRAVILA PRI IZOBEŠANJU SLOVENSKE ZASTAVE

Zastava na drogu

Barve je vedno potrebno gledati v vrstnem redu od zgoraj navzdol. To pomeni da so v našem primeru: bela, modra (plava), rdeča. Grb se nahaja odzgoraj in ne odspodaj. Če izobesimo zastavo na drog tako, da je bela barva odzgoraj, je avtomatsko tudi grb zgoraj in do napake ne more priti! Napačna postavitev barv pomeni srbsko in ne slovensko zastavo!

Zastava na oknu

Kadar izobesimo zastavo iz okna je pravilo, da si barve sledijo v naslednjem zaporedju, gledano od zunaj. Torej gledano iz ulice na hišo si barve sledijo vedno od leve proti desni – bela, modra in rdeča. Grb na zastavi je v tem primeru levo zgoraj! Ko zastavo izobešamo, jo tisti ki to počne vidi v nasprotnem vrstnem redu – na njegovi levi je rdeča, potem modra in na desni bela!

Zastava na prosto stoječem drogu

V primeru da izobesimo slovensko zastavo na prosto stoječi drog, velja enako pravilo kot pri izobešanju zastave iz okna. Zastava visi pred drogom v zaporedju barv od leve proti desni – bela, modra, rdeča!

:huh:
Priponke
zastava na drogu.gif
Uporabniški avatar
MICKA
Kontakt:

Tri zastave

zastava EU, zastava RS, prapor PGD

smer gledanja proti zastavam

štiri ali več zastav

zastava RS, zastava EU, zastava občine, prapor PGD

smer gledanja proti zastavam

Tako naj bi bile izobešene zastave. Upam da vam kaj pomaga.

LP

Uporabniški avatar
pbb

Odgovor Napisal/-a pbb »

Malo sem se portudil in skiciral, kako se zastave obešajo na stavbo. Vakak slika ima svoj pomen obešanja zastav. Mislim, da bo iz slik razvidno, kdaj uporabiti katero kombinacijo.

:huh:
Priponke
obešanje zastav.pdf
(868.29 KiB) Prenešeno 383 krat
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kraj: Topole
Kontakt:

Odg: Zanima me ...

Odgovor Napisal/-a Janez Koncilija »

bzovc12 napisal/-a:Če sem pravilno videl posnetek pa je kmalu ko je stopila v dvorano, opazila da nekaj ni vredu in začela zavijati zastavo okoli droga, tako da bila videti bolj prava, no malo pa tudi zato da je bila krajša in je lažje plapolala z njo :)

Spoštovati moramo svojo domovino!!!!
Ni šlo za otvoritveno slovesnost, to je bilo kakšen dan prej v razgovoru z novinarjem, zastavica pa je bila nepravilno pritrjena na palčki - na nasprotni, kot je grb.

Me pa veseli, da se je debata tako razvila.

LP

Janez 8)
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Uporabniški avatar
Skavt
Kraj: Nadlesk- Loška dolina
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Skavt »

Slovensko trobojnico je leta 1948 uradno potrdil cesar Franc Jožef I. Habsburško-Lotarniški. Od takrat se je na njej pojavilo več simbolov barve pa so ostale iste.

Lansko leto sem se kot pripadnik enega od hisoričnih slovenskih polkov (5. krajnsko štajersko koroški dragonski polk "Nikolaj car Rusije") v AO udeležil srečanja takšnih enot v Linzu. Tam smo skupaj z kameradi iz polka videli kaj pomeni spoštovanje zastave in praporov. Na začetku prireditve so se naši gostitelji (poveljnik 7. dragonskega polka, avstrijski brigadni general, predstavnik družine Habsburžanov, deželni glavar in župan mesta Linz), poklonili pred vsako zastavo in praporjem, ki so jih nosile sodelujoče enote. Tudi pozneje, ko je bila maša za cesarja Karla I. je bil najprej postroj za zastave, ki so nato v formaciji odšle v cerkev, tam pa so jih na častnem mestu celo mašo držali praporščaki. Pri nas se je namreč razpasla navada, da zastave in prapore ob takšnih priložnostih prislonimo na zid in vmes enega prižgemo.
Z znanjem raste dvom!
Uporabniški avatar
janez
dolgoprogaš
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a janez »

No, da ne bo vse slabo o gasilcih!

Te dni sem videl na TV posnetek otvoritve stavbe Nacionalnega preiskovalnega urada. Policijska godba je intonirala državno himno, visoki policijski funkcionarji pa so stali v lepih uniformah z ministrico v sredini. Nihče ni pozdravljal.

Uniformirana oseba, ki ne stoji v postroju, pozdravlja z roko: državni grb, državno zastavo (pri dvigu ali spustu) ter državno in evriopsko himno.

LP

Janez
Uporabniški avatar
Don Micky
Kraj: Tolmin

Odgovor Napisal/-a Don Micky »

Pozdravljeni;

najprej popravek lapsusa Skavta; mislim, da je Franc Jožef bolj malo potrjeval slovensko trobojnico leta 1948, takrat so bolj potrjevali tisto z parolo....delavci vseh dežel....potrditev je bila opravljena 1848 leta, verjetno ima to kaj opraviti s pomladjo narodov.

Sam sicer nisem prevelik pripadnik simbolike, niti tiste najbolj opevane nacionalne. Bolj kot ne izobešanje slovenske zastave me moti zanemarjanje slovenske besede in malo da ne celo norčevanje iz našega jezika. Potrebno se je zavedati, da je naš narod ostal in obstal prav zaradi jezika, ki je edinstven in bogatejši od mnogih jezikov večjih narodov. Od Trubarja, ki nas je poimenoval Slovenci, pa do danes smo zamenjali veliko držav, mnogo zastav, še več denarja, ostal pa je jezik, ki se je skozi čas oblikoval in izpopolnjeval, vendar ostal! Mogoče se kot Primorec, še toliko bolj zavedam pomena slovenske besede, ki je bila prav v času okupacije našega ozemlja in izvajanju neusmiljenega raznarodovanja fašistične Italije glavno orožje in najtrdnejši simbol Tigrovcev v boju za ohranitev Slovencev na tem ozemlju. Več kot 20 let uničevanja in zanikanja našega obstoja na tem ozemlju zagotovo nebi bilo moč ubraniti zgolj s simboliko zastav ali orožjem, ki je med drugim tudi pokalo v tem času, če nebi obstajala tako močna zavest v slovenski jezik.
Na žalost je danes moč videt "ljubitelje Slovenije"; patirote, nacionaliste, tukaj si.si, ....ali kaj vem kaj še, ki znajo izkazat sovjo pripadnost narodu samo z nošenjem simbolov in širjenjem sovražne retorike do drugačnih. To, kdo so bili Kosmač, Gregorčič, Bevk (omenjam pisce iz meni bližnjih krajev) in ostali veliki pisci slovenske besede je za mnoge nacionaliste stvar šole in učnega uspeha, ne pa neka splošna nacionalna zavest.
Prav tako na žalost nimamo v slovenskem gasilstvu ne odlikovanja, ne tekmovanja ali kaj drugega kar bi kazalo spoštovanje in čast do človeka, ki je prvi poveljeval in izdal knjižico, kjer so bila opisana slovenska povelja. Hm kod je to že bil ?????.........IM :)
Za konec samo še to, da na svetovnem spletu obstaja mnogo slovenskih forumov v raznoraznih izpeljankah in temah, na žalost je le malo takih, da so tudi berljivi, saj se po nekaterih piše malo da ne v obliki, ki je bližja kitajskim pisankam, kot pa naši abecedi. Hvala bogu, administratorju in moderatorjem, ter redkim jezikoslovcem, ki se znajdete tu, da ta forum ostaja čist in berljiv ter razumljiv prav zaradi nenehnega opozarjanja po berljivem pisanju.
Verjetno sem se malo oddaljil od teme, ki je dobra in kaže odnos nas, do nas samih pa obračajmo kot hočemo. Slovenska zastava naj bo in ko je, naj bo prav obrnjena, čista in urejena. Ni pa potrebno s tem pretiravat in preko zastave izkazovat pretirana čustva do domovine.

Lep pozdrav od elekrotehnika ;)!
Bolj star, bolj nor!
Uporabniški avatar
mali_tona
GE: Malečnik

Odgovor Napisal/-a mali_tona »

Mene zanima koliko od članov tega foruma za državne praznike doma izobesi slovensko zastavo in to tudi pravilno ??
če smo že pri spoštvanju in odnosu do RS
Vijolčno sveti se nebo !
Uporabniški avatar
MICKA
Kontakt:

Primer napačno izobešene državne zastave se lahko vidi na sedežu GZS.

zastavoslovec

Odgovor Napisal/-a zastavoslovec »

Prav te dni proučujem, od kod izhaja zastava Janeza Kranjskega Janeza "rdeča-bela-plava". Seveda, ta zastava ni niti slovenska narodna zastava, niti zastava Slovenije oziroma državna zastava. Lahko bi bila le hrvaška narodna zastava, ker je po opevanem brez grba. V pismih ugotavljate, da tudi gasilci premalo veste o nabavi in uporabi zastav vseh ravni ter gasilskih praporov. Pred leti sem o tem pisal v Gasilcu, potem sem reviji ponudil, da bi izdali slikovno prilogo, v kateri bi pravilno opredelili vse v zvezi z zastavami. Menili so, da tega ne potrebujete. Prenekateremu društvu ali zvezi pa sem pisal tudi po tem, ko sem v Gasilcu videl povsem napačno uporabljene ali razporejene zastave in prapore. Na stenah, mizah, v stojalih, itn. Nihče se v teh letih ni oglasil in si zaželel pravilnega znanja o tem. Tudi Gasilska zveza Slovenije ne, kljub temu, da menim, da bi bilo prav, da bi gasilsko izobraženi kader dobro poznal tudi ravnanje s simboli. Vse zastavice in zastave, ki so prikazane v forumu so napačno uporabljene. Tako namizna kot one na drogovih z ročico. Skratka, nadaljujemo tisto, kar je 22. 5. 1992 storila pred OZN naša državna delegacije, ki je z zmečkano zastavo Slovenije dala vedeti vsemu svetu, da ji je prav malo mar za državo, ki jo predstavljajo. Pa še to! Pogosto rečejo, da so športniki najboljša promocija za našo državo. Promocija je lahko pozitivna ali negativna. Pri uporabi zastav so zagotovo tisti, ki delajo prav slabo uslugo državi, ki jim tudi omogoča nastopanje. Pa za to ne krivim njih, ampak osebje, ki jih spremlja in, ki ga tudi absolutno nič ne zanima, kako se predstavljajo po svetu. Prav danes se spominjamo 20. obletnice prve vlade Republike Slovenije. Izobraževanje o tej temi jih absolutno ne zanima, ampak se vsi še vedno izgovarjajo, da smo mlada država. Črnogoci so to imel odlično urejeni prvi dan obstoja nove države, pa tudi Srbi, kljub temu, da so v teh letih že trikrat menjali svojo podobo, imajo to celovito urejeno.
Aleksander Golež
Kraj: Maribor

Re: Gasilski in državni simboli, jih poznamo in spoštujemo?

Odgovor Napisal/-a Aleksander Golež »

Jaz bi želel smiseln članek na 4 straneh o tej temi prečitat v reviji 112. Saj se ve, katero je trenutno nejkvalitetnejše gasilsko glasilo.
Pot v pekel je tlakovana z dobrimi nameni. (Dante)
Odgovori