Vožnja gasilskih vozil ali kako biti frajer

Vse gasilske teme, ki ne spadajajo v ostale podforume.

Moderator: Vrsho

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Odgovori
Uporabniški avatar
Miha76
Kraj: Kresnice
Kontakt:

Vožnja gasilskih vozil ali kako biti frajer

Odgovor Napisal/-a Miha76 »

Pred cca. pol leta se mi je kot poveljniku društva dogodilo, da je do mene pri gasilskem domu pristopila mati otroka, kateri je bil v pionirski ekipi in zelo razburjena dejala, da želi podatke voznika, ki je vozil kombi dva dni prej, saj je baje bila vožnja z vozilom tako zelo v nasprotju s CPP, celo zelo nevarna, da svojega otroka ne bo več spustila na gasilske vaje, saj ne želi, da se otrok vozi s takimi vozniki. Po pogovoru in pomiritvi sva si ogledala potne naloge vozila in samo vozilo, ki ga imamo v društvu in ugotovila, da je bilo vozilo, ki ga je videla drugačno in očitno last nekega drugega gasilskega društva. Z zagotovilom o ustrezni vožnji voznikov in pa predvsem pregledom evidence, kdo je kdaj vozil, sem jo pomiril, sem pa sam pri sebi pomislil, kaj je bilo fantu, da se je tako dokazoval po cesti z gasilskim vozilom.

Minilo je pol leta in včeraj v nedeljo dne 20.09. sem se popoldne vračal iz centra Ljubljane po Dunajski cesti. Tik pred Smeltom je z leve strani iz bencinske črpalke nenadoma preko dvojne neprekinjene črte zapeljal rdeč gasilski kombi Iveco in se vrinil v kolono, ki je peljala v smeri Črnuč. Ko mu je voznik za njim na to dejanja poblendal, je voznik kombija prižgal modre luči in jih nato ugasnil. Pot je nato nadaljeval proti križišču z obvoznico, brez smernika zamenjal vozni pas in nato zapeljal desno na obvoznico v smeri Šmartinske. Tu je pot nadaljeval po obvoznici, kjer se je brez smernikov razvrstil takoj na prehitevalni pas in se šele čez nekaj časa umaknil na vozni pas, kljub temu, da je bil le-ta ves čas prazen. Pri vožnji mimo sem videl, da sta v vozilu spredaj dva mlajša fanta, pri čemer je voznik jedel sendvič iz česar smatram, da vozilo ni bilo na nujni vožnji, pa tudi smer vožnje ni bila v smeri kraja društva navedenega na vratih vozila.

Sem rekel, dobro so fantje na relacijski vožnji in nadaljeval. Jaz pri Šentjakobu zapeljem z avtoceste in se ustavim na rdeči luči in glej gasilski kombi se pripelje za mano. Prižge se zelena puščica za smer desno in speljam, voznik gasilskega vozila pa se ob meni mirno odpelje levo skozi križišče v smeri Šentjakoba pri prižgani rdeči luči na semaforju. V ogledalu sem nato videl, da je skozi drugi semafor, pri zeleni luči ponovno za trenutek vklopil modre luči in nadaljeval do križišča zasavske ceste v Šentjakobu, kjer je skozi križišče mislim da skozi rdečo luč, kolikor sem videl v ogledalu, zavil levo v smeri Šmartinske ceste.

Nevem, kaj sta imela fanta (dva sem videl spredaj v vozilu) od tega, a kršenje CPP na tako grob način vsekakor ni v prid dobremu ugledu gasilcev v javnosti, da niti ne omenjam same varnosti tako njiju kot drugih udeležencev v cestnem prometu.

Takšna vožnja ti da kot poveljniku društva marsikaj misliti, saj si konec koncev odgovoren za delo operative in tudi vožnjo voznikov, ki si jim v upravljanje zaupal vozilo.

Iz vsega lahko le sklepam, da sta si fanta dala duška, vendar kakšna je cena tega? V tem primeru le zgražanje drugih udeležencev, lahko pa bi bila cena tudi višja.
LP
Miha
Vrsho
moderator
moderator
GE: PGD Šentvid
Kraj: Šentvid pri Ljubljani

Odg: Vožnja gasilskih vozil ali kako biti frajer

Odgovor Napisal/-a Vrsho »

Do sedaj so bili po takih dejanjih "znani" predvsem policisti, sedaj pa očitno še gasilci. Sicer sem zagovornik tega, da se takih dejanj ne sme posploševati a na žalost vse skupaj meče slabo luč na celotno organizacijo.

Za situacijo, ki si jo opisal, vem kam je bil dotični kombi namenjen ampak to sploh ni bistvo. Takšna dejanja niso dopustna in takemu bi vedno privoščil kazen... Zloraba intervencijskih luči bi morala biti še posebej obravnavana!
Uporabniški avatar
gubina
Kraj: LJ-okolica

Odgovor Napisal/-a gubina »

leta nazaj si je fant iz društva "izposodil" GVM in se malo popeljal naokoli.če se ne bi delal frajerja po okolici verjetno niti ne bi vedeli za njegovo "izposojo".sledil je ukrep izključitve iz društva.upam da bodo člani tega društva prepoznali svoja frajerja v tem opisu in ustrezno ukrepali.
di-du-di-du
Uporabniški avatar
hec

Odgovor Napisal/-a hec »

Zloraba modrih luči, gasilskih vozil ostale tehnike, gasilskih objektov....itd mora bit strogo sankcionirana. Kot gasilci bi morali imet do teh stvari ničelno toleranco!!! Nedavna zloraba policijskih pooblastil se je zaključila z 2x odpovedjo delovnega razmerja......sam imam 2 kolega, ki sta zaradi kršenja zakonodaje dobila zadnji opomin pred prekinitvijo delovnega razmerja.....primerov nešteto! Samo v prostovoljnem gasilstvu pa se lahko počene vse...in nikome ništa!!!

Če je omenjeno društvo res izključilo člana je pa to samo pohvale vredno =D>
crispl

Odgovor Napisal/-a crispl »

Mislim ,da taki frajerji sploh ne bi smeli sesti v intervencijsko vozilo.Tudi poveljnik mora imeti toliko jajc in takim tipom prepovedati vožnjo z gasilskimi vozili.Dokler se nič ne zgodi je vse v redu,ko pa pridejo problemi,pade vse na poveljnika društva. #-o
Uporabniški avatar
Pero

Odgovor Napisal/-a Pero »

Pred tremi leti v Grčiji nas je prehitevalo gasilsko terensko vozilo z lučjo in sireno. Mislis sem si, da se pelje na intervencijo in se nisem preveč sekiral. 700m naprej po isti cesti smo videli isto gasilsko vozilo, parkirano pred trafiko, gasilec pa je bral sveže kupljen časopis.
Zgleda da so morali it nujno prebrat kje gori :lol: :roll:
Don't raise your voice, Improve your argument!
Odgovori