Radoveden pozdrav!
Garažne hiše
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Garažne hiše
Zadnje čase sem bil kar nekajkrat v garažnih hišah, pa sem se vprašal kako bi izgledalo, če bi zagorelo. Npr zagori v garažni hiši, nekje štiri etaže pod zemljo. Posredovanje bi izgledalo verjetno tako kot posredovanje v predoru? Le da še je tukaj zelo otežen dostop gasilcem in še dosti drugih stvari, ki otežujejo intervencijo. Vaši pogledi?
Radoveden pozdrav!

Radoveden pozdrav!
Ni bogat tisti ki ima, ampak je bogat tisti ki da!
Vsega ne morem vedeti, toda o vsem nas lahko poučijo.
Re: Garažne hiše
Dobra tema za debato. Dostop je za večja vozila resnično nemogoč. Se pravi, notranje hidrantno omrežje (mokro ali suho) in sprinkler, ostalo pa na ho-ruk ali improvizacijaMatej K napisal/-a:Zadnje čase sem bil kar nekajkrat v garažnih hišah, pa sem se vprašal kako bi izgledalo, če bi zagorelo. Npr zagori v garažni hiši, nekje štiri etaže pod zemljo. Posredovanje bi izgledalo verjetno tako kot posredovanje v predoru? Le da še je tukaj zelo otežen dostop gasilcem in še dosti drugih stvari, ki otežujejo intervencijo. Vaši pogledi?
Radoveden pozdrav!
![]()
dostop
Res zanimivo vprašanje.
Kar se diče dostopa se mi zdi, da je zelo problematična tudi vičina. Saj so garažne hiče (strop) zelo nizko spuščene, naša vozila pa so veeelika (no ne vsa).
Mogoče ima kdo že kaj izkušenj s tovrstnimi posredovanji?
LP Silvo
Kar se diče dostopa se mi zdi, da je zelo problematična tudi vičina. Saj so garažne hiče (strop) zelo nizko spuščene, naša vozila pa so veeelika (no ne vsa).
Mogoče ima kdo že kaj izkušenj s tovrstnimi posredovanji?
LP Silvo
Pa ne vsi. To je ena od nižjih teperatur pri kateri se aktivirajo.kosma napisal/-a:Sprinklerji delujejo na 68 stopinj celzija.
Kar pa se tiče garažnih hiš, mislim, da sprinklerji lahko samo omejojo požar ne morejo pa ga pogasiti. Če si predstavljate avto v katerem gorijo sedeži, sprinklerji pa veselo zalivajo po strehi. Seveda voda iz njih teče pod določenimi koti, vendar po mojem ne doseže vseh točk v avtu in pod njim, Tudi v primeru iztekanja goriva bi verjetno sprinkler bolj malo opravil. Bog pa ne daj, da se užge naprimer kombi, ki ima v kasonu naloženo snov, ki čudno reagira z vodo.....
Z znanjem raste dvom!
- Mitja Gregorič
- Naj forumovec 2003

- Kraj: Volčja Draga
- Kontakt:
V naši garažni je sprinkler vodna zavesa nameščena le v prehodu,ki povezuje obe garažni hiši.Mala enoetažna garaža je opremljena z divžnimi parkirnimi mizami-rampami in večja pa je dvoetažna in sprejme caa. 250 vozil veliko je tudi dostavnih,servisnih,skladiščnih prostorov raznih trgovin in poslovalnic ter razne strojnice in energetska postrojenja poslovnega centra.
Nad njima pa sta grajni večji poslovni stavbi (skupni prezračevalni jaški,energetski jaški,stopnišča ....itd.)
Dostop v njo je možen z vozili- višina caa. +/- 2,6 m ....
Pri posredovanju oz. gašenju požarov v takih objektih pa je jasno da so interventna vozila vedno zunaj
(logično
)
Če bi v takem objektu zagorelo bi bilo za gasilce saj je garaža kot dokaj zaprt prostor v katerem močno zagori posredovanje kar zahtevno zaradi visokih termparatur ki se razvijajo in dima ( recimo kot pri gašenju v tunelih)
problemi tudi z dimom in njegovim širjenjem v višje postavljene prosotore -(stopnišča, inštalacijske in energetske jaške )
Poklicni kolegi so kar nekaj takih požarov že gasili (največ v Ljubljani )tako da bodo oni tudi naveč vedeli povedati iz prakse o tem...ker so to v praksi tudi dali skozi...
Nad njima pa sta grajni večji poslovni stavbi (skupni prezračevalni jaški,energetski jaški,stopnišča ....itd.)
Dostop v njo je možen z vozili- višina caa. +/- 2,6 m ....
Pri posredovanju oz. gašenju požarov v takih objektih pa je jasno da so interventna vozila vedno zunaj
Če bi v takem objektu zagorelo bi bilo za gasilce saj je garaža kot dokaj zaprt prostor v katerem močno zagori posredovanje kar zahtevno zaradi visokih termparatur ki se razvijajo in dima ( recimo kot pri gašenju v tunelih)
problemi tudi z dimom in njegovim širjenjem v višje postavljene prosotore -(stopnišča, inštalacijske in energetske jaške )
Poklicni kolegi so kar nekaj takih požarov že gasili (največ v Ljubljani )tako da bodo oni tudi naveč vedeli povedati iz prakse o tem...ker so to v praksi tudi dali skozi...
Za informacijo, v avtohišo ljubljanskega BTC-ja, zaradi višine ne moreš vstopiti niti z MB Sprinterjem, razen v prvi dve vrsti pritličja (iz smeri Kolosej), s tem, da že prej narahlo podrsaš po kontrolni višinski točki pred vstopom 
Sem poskusil
, ker ko sem prišel do kontrole višine vozila, ki je precej oddaljena od samega uvoza, nisem mogel več nazaj
Za mano se je, normalno, nabrala kolona, ki ravno tako ni imela kam
Zato sem zapeljal počasi pod ploščicami, ki so se rahlo dotikale strehe vozila (preverjeno brez poškodb)
Skratka zadeva, da bi služila svojemu namenu bi morala stati na mestu uvoza, ne pa, da je od njega oddaljena cca. 30m in to v zavoju tako, da jo tisti, ki prvič pride tja niti ne opazi
Za sam vstop v etaže pa bi bilo po mojem mnenju ustrezno le vozilo za tunele, katerih pa zaradi svoje velikosti ne more doseči
Zato vozila v tem primeru, kot je omenil že Mitja, ostajajo zunaj
Več o tem bi sigurno znali povedati gasilci GB Ljubljana
Verjetno bi bil postopek pogasitve požara v kletni etaži, ki se je že dokaj dobro razširil in ušel nadzoru (temperatura, dim, eksplozije), kljub požarnim sistemom v njej, enako kot v tunelih (primer Francija-Anglija)
Ko je bila odstranjena oziroma je pogorela vsa, ali skoraj vsa gorljiva snov
To pravim za razširjeni požar, eno ali dva vozila bi izkušeni gasilci, in verjetno so ljubljanski že imeli kakšen podoben primer, s svojim strokovnim pristopom obvladali in pogasili
Ne poznam pa zadeve v Mariboru, ali imajo te garažne hiše ali ne, kajti, če imajo kakšen tak primer bo Oskar prava oseba za ta odgovor
Sem poskusil
Skratka zadeva, da bi služila svojemu namenu bi morala stati na mestu uvoza, ne pa, da je od njega oddaljena cca. 30m in to v zavoju tako, da jo tisti, ki prvič pride tja niti ne opazi
Za sam vstop v etaže pa bi bilo po mojem mnenju ustrezno le vozilo za tunele, katerih pa zaradi svoje velikosti ne more doseči
Zato vozila v tem primeru, kot je omenil že Mitja, ostajajo zunaj
Več o tem bi sigurno znali povedati gasilci GB Ljubljana
To pravim za razširjeni požar, eno ali dva vozila bi izkušeni gasilci, in verjetno so ljubljanski že imeli kakšen podoben primer, s svojim strokovnim pristopom obvladali in pogasili
Ne poznam pa zadeve v Mariboru, ali imajo te garažne hiše ali ne, kajti, če imajo kakšen tak primer bo Oskar prava oseba za ta odgovor
IZKORISTI, A NIKDAR NE IZKORIŠČAJ!
Lp
Borut Satler
Lp
Borut Satler
Definitivno bo Oskar najbolj pristojen, ampak tudi jaz ti lahko povem, da stanje ni nič boljše. V Cityju se z VW Transporterjem še lahko prebiješ od vhoda do izhoda, s Peugeot Boxerjem pa že več ne greSAKI napisal/-a:Ne poznam pa zadeve v Mariboru, ali imajo te garažne hiše ali ne, kajti, če imajo kakšen tak primer bo Oskar prava oseba za ta odgovor
Ja pa ko hodiš po garažni hiši moraš včasih prav pazit da te kdo ne povozi. Čudno da se ne zgodi kaka nesreča, glede na to kako eni vozijo?
Rafter
ce bi imelo cabrio Peugeot Boxerja bi mogoce slo?!

Rafter
ce bi imelo cabrio Peugeot Boxerja bi mogoce slo?!
Ja malo večje hiše imajo požarne sektorje, ki jih ločijo požarna vrata, ki se ob požaru zaprejo. Dobra stran je da preprečijo širjenje požara. Slaba stran? Mogoče ljudje ki ostanejo v sektorju pa ne najdejo izhoda. No pa da ne bom vedno gledal na najslabše možne variante še nekaj o teh požarnih vratih.
Ta vrata drži odprta magnet in ko pride do alarma se magnet izklopi in spusti vrata. Vrata po alarmu preprosto odpremo in jih stisnemo nazaj na magnet. Zelo preprosto delovanje in izjemen učinek. Seveda je potrebno vrata redno pregledovat in preizkušat, drugače ne služijo svojem namenu.

- Oskar
- Naj forumovec 2004

- Kraj: Malečnik
- Kontakt:
Nekaj je jasno , v garažne hiše za osebna vozila pač ne moremo z večjimi gasilskimi vozili. To je povsod po svetu. Kaj bi pa počeli v garažni hiši ko gori , če vozilo ni za to prirejeno (kot nprm, tunelsko)
Pomembno je , da osebje garažne hiše , ob prihodu gasilcev poda točno lokacijo kje je nastal požar. Potem pa peš po stopnišču z linijo ali cevjo iz ZH ki so praviloma nameščeni tudi ob iztopu iz stopnišča v etažo.
Če delujejo avtomatska protipožarna vrata nam veliko pripomorejo, tako kot ventilatorji.
Gasilsci pa dobro vedo , da je potrebno najprej pazit nase nato šele na pločevino na kolesih ki gori !
V Mariboru je najmanj 5 garažnih hiš. Nabolj poznam City, ker tam vršimo preglede HO. Nova pod Kolosejem pa še čaka , da si jo gasilci ogledajo !
Kaj bo če zagori v 3 kleti si čisto ne znam predstavljat. Če bom imel srečo bom preživel !

Pomembno je , da osebje garažne hiše , ob prihodu gasilcev poda točno lokacijo kje je nastal požar. Potem pa peš po stopnišču z linijo ali cevjo iz ZH ki so praviloma nameščeni tudi ob iztopu iz stopnišča v etažo.
Če delujejo avtomatska protipožarna vrata nam veliko pripomorejo, tako kot ventilatorji.
Gasilsci pa dobro vedo , da je potrebno najprej pazit nase nato šele na pločevino na kolesih ki gori !
V Mariboru je najmanj 5 garažnih hiš. Nabolj poznam City, ker tam vršimo preglede HO. Nova pod Kolosejem pa še čaka , da si jo gasilci ogledajo !
Kaj bo če zagori v 3 kleti si čisto ne znam predstavljat. Če bom imel srečo bom preživel !
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Ja teh hiš je vedno več. Nova je tudi pod novimi študentskimi domovi pri Pristanu, samo mislim da še ni odprta. Bi blo zanimivo organizirat kako vajo v eni izmed hiš.
Oskar pa tvojo mašinco za dim zraven.