Pomoč pri prepoznavi značke
Moderator: pes
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Pomoč pri prepoznavi značke
Pozdravljeni, pred časom sem iz zemlje izkopal značko za katero predvidevam, da je gasilska. Iskal sem jo na spletu vendar o njej nisem našel nobenih podatkov. Mogoče kdo od vas pozna značko. Zanima me pa predvsem koliko je stara. Za odgovor se vam že v naprej lepo zahvaljujem, lep pozdrav, Jernej

Re: Pomoč pri prepoznavi značke
Kranjski orel?
Kar se govori za mojim hrbtom, je vzpodbudno, saj so tisti, ki govorijo, vedno vsaj korak za menoj
Odg: Pomoč pri prepoznavi značke
Pozdravljeni!
Iz slike sodeč (natančno bi bilo mogoče odločiti z neposrednim ogledom) je mogoče govoriti, da gre za kokardo (znak) za pokrivalo iz obdobja med 1919-1933. V primeru, da ne gre za kokardo, pa je civilni gasilski znak (kokarda ali civilni znak: pomembna je velikost). Manjka tudi podatek, ali je bil pod znakom kakršenkoli tekstil (praviloma rdeče barve). V uporabi je bilo več verzij tega znaka (kokarde) - razlike so praviloma v samem enoglavem orlu (v spodnjem delu).
Lep dan še naprej!
Martin
041327040
Iz slike sodeč (natančno bi bilo mogoče odločiti z neposrednim ogledom) je mogoče govoriti, da gre za kokardo (znak) za pokrivalo iz obdobja med 1919-1933. V primeru, da ne gre za kokardo, pa je civilni gasilski znak (kokarda ali civilni znak: pomembna je velikost). Manjka tudi podatek, ali je bil pod znakom kakršenkoli tekstil (praviloma rdeče barve). V uporabi je bilo več verzij tega znaka (kokarde) - razlike so praviloma v samem enoglavem orlu (v spodnjem delu).
Lep dan še naprej!
Martin
041327040
Pozdravljen Jernej,
jaz sem včeraj v Šempetru pri NG naletel na prav tako zadevo. Pa me zanima če si že kaj zvedel o tej oznaki. Ali pa vsaj, če ni skrivnost, v kateri SLO regiji
si izkopal zadevo.
Še slika moje oznake. V zbirki pa posedujem staro gasilsko čelado, ki ima na kokardi prav take roke, ki se rokujejo, ob straneh pa ima levje glave.
Lp, Toni
jaz sem včeraj v Šempetru pri NG naletel na prav tako zadevo. Pa me zanima če si že kaj zvedel o tej oznaki. Ali pa vsaj, če ni skrivnost, v kateri SLO regiji
si izkopal zadevo.
Še slika moje oznake. V zbirki pa posedujem staro gasilsko čelado, ki ima na kokardi prav take roke, ki se rokujejo, ob straneh pa ima levje glave.
Lp, Toni
Evo najdu. Slika AO Gasilske čelade PGD Kanal.
http://www.pgd-kanal.si/index.php/drust ... li-drustva
Grb na čeladi je identičen.
http://www.pgd-kanal.si/index.php/drust ... li-drustva
Grb na čeladi je identičen.