NOŠENJE GASILSKE UNIFORME

Vse kar je povezano z organiziranostjo gasilstva in predpisi
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Odgovori
Uporabniški avatar
VladoP
GE: Radlje ob Dravi
Kraj: Radlje ob Dravi
Kontakt:

Odg: NOŠENJE GASILSKE UNIFORME

Odgovor Napisal/-a VladoP »

Slika

Kaj lahko pričakujem od gasilskega častnika, ki opravi takšen tečaj? #-o
firefly

Odgovor Napisal/-a firefly »

VladoP napisal/-a:Kaj lahko pričakujem od gasilskega častnika, ki opravi takšen tečaj? #-o
...samo jaz ne kapiram?... :oops:
Uporabniški avatar
mali_tona
GE: Malečnik

Odgovor Napisal/-a mali_tona »

Mislim da vem kaj hoče VladoP povedat gre namreč zato da se bi naj izobraževanj udeleževali v delovnih uniformah na sliki pa je namreč samo en v delovni uniformi vsi ostali v civilu.
Vijolčno sveti se nebo !
kaplar
GE: pgd žerovnica

Odgovor Napisal/-a kaplar »

Točno ,na izobraževanja se hodi v gasilskih oblekah .Nad tečajem za vodjo enot pa "drži roko" regijsko poveljstvo . A so zaspali ? Vprašanje ki je bilo zastavljeno je primerno fotografiji !
Uporabniški avatar
KUMBY
GE: PGD Ponikva
Kraj: Ponikva
Kontakt:

Re: NOŠENJE GASILSKE UNIFORME

Odgovor Napisal/-a KUMBY »

Ja to imate prav. Samo predavatelji bi tudi morali biti vsi obvezno v delovnih uniformah, jih je pa recimo samo 50%, ostala polovica pa kar lepo v civilu. Sem to videl že kar marsikje. Potem pa naredijo slab zgled. Jaz razumem, če prideš iz službe direkt na predavanja,da neboš nosil zraven delovne obleke.V vseh ostalih primerih, pa se spodobi da imamo gasilci oblečene delovne obleke ko smo prisotni na izobraževanju. Kako pa je z tem, če pride v predavalanico recimo poveljnik zveze v civilu ali se morajo tečajniki postaviti v držo mirno, predavatelj pa pozdravi povlejnika in poroča o tem koliko je prisotnih in kaj delajo.
sosed

Odgovor Napisal/-a sosed »

VladoP napisal/-a:Slika

Kaj lahko pričakujem od gasilskega častnika, ki opravi takšen tečaj? #-o
Tečaji v GZ Šaleške doline v Velenju so očitno tradicionalno namenjeni pridobitvi čina, pa še to le formalno.
S kolegom sva obiskovala ta tečaj nekaj let narazen in je obakrat bila ŽALOST!
Testi za sprejemne so bili razdeljeni kak teden naprej,tečajniki in predavatelji (z izjemami) pa razpuščeni ko čreda. Po razgovoru s kar nekaj tečajniki smo si bili enotni,da se nismo naučili nič novega kar smo pri nas imeli že na vodji skupine,da o vodji enote ne govorim.
Ampak čin so dobili vsi in veselo šli na pivo. :(
Sam se ne bi hvalil da sem obiskoval ta tečaj saj na to nisem ponosen!
zvrc

Odgovor Napisal/-a zvrc »

Najboljše, da na ravni GZS naredimo komisijo, ki bo preverila vse tečaje, če so bili udeleženci primerno oblečeni, imeli pravilno zapete gumbe, pripete čine in značke, zloščene (črne!) čevlje..... Kajti to pa res ne gre, da bi bili bodoči častniki v predavalnicah oblečeni v kavbojke. Nekateri pač iščejo in najdejo dlako v jajcu.
Uporabniški avatar
janez
dolgoprogaš
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a janez »

Biti v uniformi, biti v civilni obleki…. to je sedaj vprašanje.

Pavšalno odgovoriti na to dilemo je nesmiselno. Ali naj bodo tečajniki na gasilskih tečajih (vseh nivojev) v gasilskih delovnih oblekah ali v civilni obleki? Večna dilema.

Na tečaju za gasilca in nadaljevalnem tečaju za gasilca lahko pričakujem, da bodo tečajniki v civilni obleki. Marsikatero gasilsko društvo ne opremi tečajnikov z ustrezno obleko. To opravičujejo, češ najprej naj uspešno opravi tečaj potem ga bomo oblekli, za vaje naj si obleko sposodi. Logična in lahko bi rekel opravičljiva razlaga.

Po drugi strani tečajniki pridejo na tečaj neposredno iz šole, službe ali drugih obveznosti, kjer pač ni primerno, da so v gasilski obleki. Tudi to razumem in toleriram civilno obleko.

Prav tako je dilema, kako naj bodo oblečeni na izpitih. Sam se s tem ne obremenjujem, sem pa dosleden: civilna obleka je pač civilna (kakršna pač je), gasilska delovna obleka je narejena in jo nosimo v skladu s Pravilnikom o gasilskih uniformah, oznakah, činih ter izkaznicah (podpisal Minister za obrambo Karl Erjavec dne 9. 10. 2007). Tu pa je treba biti dosleden. Ko kandidat pristopi k izpitu, ga ima izpraševalec pravico zavrniti, če je v gasilski obleki in to tako na hojladri. Mirno mu reče: »Pojdite in se uredite, nato pa pristopite k izpitu«. Pri tem je en sam pogoj, da je predavatelj sam brezhibno urejen.

Hujše je, ko prihajajo tečajniki popolnoma neurejeni na tečaje v Izobraževalni center za zaščito in reševanje na Ig. Tu ne gre za osebno neurejenost, tu gre za predstavitev slovenske gasilske organizacije navzven. Pogosto sovpadajo gasilski tečaji na Igu z raznimi mednarodnimi seminarji. Takrat pač tujci vidijo kakšni smo. Pajaci! In spet smo pri reku: »Riba smrdi pri glavi«. Ko bo organizator tečaja (Gasilska zveza Slovenije) odslovil neurejene tečajnike bo zavladal red.

Po drugi strani pa še nisem zasledil, da bi vodja tečaja za vodjo enote (nižji častnik) takole nagovoril tečajnike: »Nižji častnik je v vsaki uniformirani strukturi tisti, ki nosi največjo odgovornost. Od nižjega častnika je odvisen uspeh ali neuspeh akcije. Prepričan sem, da ste prav vi tisto najboljše v gasilski organizaciji in da boste na tečaju pridobili potrebno znanje in boste po uspešno opravljenem izpitu sposobni voditi enoto. Zavedati se morate, da bo od vas in predvsem od vas odvisen uspeh intervencije. In ker se pripravljate na tako pomembno in odgovorno nalogo, so tudi moja pričakovanja glede vaše prizadevnosti zelo visoka…«

In seveda morajo biti predavatelji in inštruktorji tudi temu primerni. Kolikor bomo dajali, toliko se nam bo vračalo.

LP

Janez
Uporabniški avatar
toma
Kraj: Mežica

Odgovor Napisal/-a toma »

Moje osebno mnenje je ,da bi morali biti tako tečajniki kot predavatelji oblečeni v gasilsko delovno uniformo ko gre za udeležbo na tečaju ,pa ni važno za kak tečaj se gre ali je osnovni ali nadaljevalni ali katerikoli drug. Od osnovnega dalje se kali gasilstvo od tam naprej se uči tudi naše poslanstvo in ne vidim razloga zakaj nebi bili vsi že na samem začetku gasilske poti oblečeni v uniformo,če pa se je kdo slučajno sramuje pa nima kaj iskat va naših vrstah.se pa upravičeno vprašam ,če se že nekdo že na začetku sramuje uniforme ali se bo morda kasneje, če mu rata kot predavatelju tudi morda sramoval ponujenega honorarja?
Janez tudi mene si učil pa ne enkrat in še sedaj sem hvaležen ,da si imel svojo avtoriteto in svoje zahteve ,brez tega nebi bili to kar smo -gasilci.
Gasilec znanja ne proda , ampak ga podari.

NA POMOČ !
bibo

Odgovor Napisal/-a bibo »

toma napisal/-a:... predavatelji oblečeni v gasilsko delovno uniformo ko gre za udeležbo na tečaju ...
Tovariš Toma kaj pa to je gasilska delovna uniforma? Kako naj bodo po vaše oblečeni predavatelji? Kajti jaz vas popolnoma nič ne razumem.
Nabavni
GE: Preska Medvode
Kraj: Medvode
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Nabavni »

Joj ste frustrirani (nekateri?).

Marsikaj bi bilo prav, da bi bilo tako in tako kot piše na papirju.
Papir prenese vse, realnost je pa druga pesem. Že tako ali tako je težko najti kandidate za izobraževanja kot so tečaji za vodjo enote in enot.
tri tedne vsak dan po službi ali celo to, da se moraš v službi dogovoriti, za zamenjavo turnusa, da boš šel lahko na to predavanje. No in potem se ti najde še pametnjakovič, ki bi rad ves svet spravil v kalup, da moram priti na predavanje v gasilski delavni obleki? pa kaj si ti NOR? že tako moram iti prej iz službe, da pridem ob 16:15 na izobraževanje katero traja do pol devetih zvečer?

Ja res je lepo je videti, da je predavatelj v delavni uniformi, enako vsi tečajniki, toda to je teorija in kaj takega je praktično nemogoče vsaj dokler bomo to delali prostovoljno. Ko bom pa za udejstvovanje na takšnih izobraževanjih plačan in ne bom v skrbeh, da me v službi gledajo postrani se bomo pa drugače pogovarjali.

1000% podpiram, da se izobraževanj tudi če so tečaji višjih poveljstev le te obiskuje v CIVILU.
Važno je znanje katerega tam pridobiš ne pa da si ga obiskoval v pravkar preoblečenih ''gatah'' :)
Gost

Odgovor Napisal/-a Gost »

Red je red
Nisem še videl lovca , da bi v kakršnem koli položalu in situaciji, prišel v trenerki ali kavbojkah . Zakaj je to tako težko izpeljati pri gasilcih?? :shock: :shock:
Uporabniški avatar
Ico
Kraj: PGD Zagorje-mesto
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Ico »

Nabavni napisal/-a:Joj ste frustrirani (nekateri?).

....
Ja res je lepo je videti, da je predavatelj v delavni uniformi, enako vsi tečajniki, toda to je teorija in kaj takega je praktično nemogoče vsaj dokler bomo to delali prostovoljno. Ko bom pa za udejstvovanje na takšnih izobraževanjih plačan in ne bom v skrbeh, da me v službi gledajo postrani se bomo pa drugače pogovarjali.

1000% podpiram, da se izobraževanj tudi če so tečaji višjih poveljstev le te obiskuje v CIVILU.
Važno je znanje katerega tam pridobiš ne pa da si ga obiskoval v pravkar preoblečenih ''gatah'' :)
Ti kar nehaj hoditi na tečaj, ker s takšnim razmišljanjem NISI material za NGČ ali GČ. Pa še v službi ne boš imel težav, saj je danes vsaka služba zlata vredna.
LP iz zagorske doline
Mi gremo noter, ko gredo drugi ven !
http://www.pgdzagorje-mesto.si
Gost

Odgovor Napisal/-a Gost »

Pred kar nekaj leti sem bila na tečaju za NGČ in že takrat smo morali biti v obleki. Na predavanja sem hodila med tednom direktno iz službe z avtobusom in moji kolegi iz društva so mi prinesli na tečaj delovno obleko, v katero sem se preoblekla pred tečajem. Torej se vse da, če se le hoče, kajne?

V GZ Žalec se danes nihče več ne sprašuje obleka da ali ne in to velja za vse tečaje, posvete, delavnice...
Se pa čudijo predavatelji, ki pridejo od drugod in jih je včasih celo malo sram, ko so edini brez obleke.

Sabina
miško1

Odgovor Napisal/-a miško1 »

Vsi tisti ki zagovarjate red in kalupe. Se sprijaznite z tem da status prostovoljnega gasilca pri nas ni urejen, zato so take težnje lahko samo pobožna želja. Osebni zgled in visoke noreme pa v današnji družbi nimajo neke veljave če niso pravno formalno utemeljene in priznane z strani države.
V tujini ob takšnih pogojih kakršni veljajo pri nas za operativne gasilce (delovno pravna zakonodaja....itd) vrjetno sploh noben nebi pristopil na tečaj
Odgovori