Dokazovanje porabe sredstev s strani lokalne skupnosti
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
- Gregor K.
- moderator

- Kraj: Nekje na poti...
- Kontakt:
Dokazovanje porabe sredstev s strani lokalne skupnosti
Pozdravljeni!
Na našem koncu smo bili odgovorni v vseh PGD naše občine seznanjeni, da je v bodoče potrebno vsako leto konec leta na občino dostaviti račune, s katerimi dokazujemo oziroma prikazujemo porabo sredstev, ki jih je PGD prejelo za svoje redno delovanje s strani lokalne skupnosti. (gre za cca. 5.000 eur denarja letno)
Porabo sredstev požarne takse z računi dokazujemo že sedaj.
Po besedah predstavnikov občine je to zahtevala državna revizorka ob pregledu.
Občina neposredno financira tako svoja PGD kot GZ v sorazmernem deležu in ne PGD preko GZ, kot je to urejeno kje drugje.
Zanima me namreč le, ali je morda takšna praksa še kje, oziroma ali to "pije vodo" ali pa je v ozadju morda kakšna glava iz domačega zeljnika?
Lep pozdrav,
Gregor
Na našem koncu smo bili odgovorni v vseh PGD naše občine seznanjeni, da je v bodoče potrebno vsako leto konec leta na občino dostaviti račune, s katerimi dokazujemo oziroma prikazujemo porabo sredstev, ki jih je PGD prejelo za svoje redno delovanje s strani lokalne skupnosti. (gre za cca. 5.000 eur denarja letno)
Občina neposredno financira tako svoja PGD kot GZ v sorazmernem deležu in ne PGD preko GZ, kot je to urejeno kje drugje.
Zanima me namreč le, ali je morda takšna praksa še kje, oziroma ali to "pije vodo" ali pa je v ozadju morda kakšna glava iz domačega zeljnika?
Lep pozdrav,
Gregor
To, kar vemo, je kapljica, to, česar ne vemo, je morje. (Newton)
In nazadnje jo stakne, ki bila mu je kos...
http://www.facebook.com/pgdokonina
- mundat
- GE: Gornja Radgona
- Kraj: PGD Gor. Radgona
Odg: Dokazovanje porabe sredstev s strani lokalne skupnosti
mi tudi dobimo "dinar" direktno iz Občine, ampak nam ( razen požarne takse ) ni treba predlagati računov ob poročilu. Konec leta se naredi poročilo o porabi sredstev in to je to...
PGD Gornja Radgona IV. kategorija
Gasilska enota širšega pomena
predsednik društva
predsednik društva
-
ssecnik
GregorK,
zadeva ne pije vode ali pa pije vodo?To sem slišal od tebe in g.Kresalove.
Za vse nas,kmetavzarje,pa velja že od nekdaj ,da zadeva drži vodo,torej je v redu,oziroma,ne drži vode,torej pušča in je zanič.
Ne uporabljaj izrekov,če jih ne poznaš!
Kar se pa tiče dokazovanja porabe sredstev,ob koncu leta se naredi obračun,poročilo se prebere na občnem zboru.Če je zraven župan lahko samo zardeva,saj je višina porabljenih sredstev nekajkrat višja, kot je prispevek občine.
LP Srečo
zadeva ne pije vode ali pa pije vodo?To sem slišal od tebe in g.Kresalove.
Za vse nas,kmetavzarje,pa velja že od nekdaj ,da zadeva drži vodo,torej je v redu,oziroma,ne drži vode,torej pušča in je zanič.
Ne uporabljaj izrekov,če jih ne poznaš!
Kar se pa tiče dokazovanja porabe sredstev,ob koncu leta se naredi obračun,poročilo se prebere na občnem zboru.Če je zraven župan lahko samo zardeva,saj je višina porabljenih sredstev nekajkrat višja, kot je prispevek občine.
LP Srečo
- Gregor K.
- moderator

- Kontakt:
Srečo sem mislil, da je tema namenjena v moji prvi objavi zapisanemu vprašanju, pa vidim, da je očitno bolj pomembna raba in poznavanje reka oziroma izreka "piti vodo". Ne vem sicer koga uvrščaš v svoj krog kmetavzarjev (po tvoji izjavi, da ne bo pomote!), sam rek je namreč kar pogosto uporabljan, ali pa imam le to "srečo", z omenjeno osebo imam namreč toliko skupnega kot voda z ognjem.
Morda se boš ob temle potolažil: http://razvezanijezik.org/?page=piti+vodo
Morda bi ob branju foruma človek lahko recimo dejal tudi, da naj uporabniki ne pišejo po forumu, vkolikor ne obvladajo osnov pravopisa in uporabe ločil v stavkih? Pa vendarle menim, da je forum namenjen v prvi vrsti izmenjavi informacij in poučna zadeva, ne pa strogo formalna in ne vidim potrebe po dlakocepstvu.
Tudi meni je povsem jasno, da bi večina PGD zgolj s sredstvi, katera prejmejo od lokalne skupnosti obubožala in da so odhodki golega delovanja operativne enote in povezanih dejavnikov viški od prihodkov iz tega naslova, ampak očitno to ni jasno čisto vsem.
Morda se boš ob temle potolažil: http://razvezanijezik.org/?page=piti+vodo
Morda bi ob branju foruma človek lahko recimo dejal tudi, da naj uporabniki ne pišejo po forumu, vkolikor ne obvladajo osnov pravopisa in uporabe ločil v stavkih? Pa vendarle menim, da je forum namenjen v prvi vrsti izmenjavi informacij in poučna zadeva, ne pa strogo formalna in ne vidim potrebe po dlakocepstvu.
Tudi meni je povsem jasno, da bi večina PGD zgolj s sredstvi, katera prejmejo od lokalne skupnosti obubožala in da so odhodki golega delovanja operativne enote in povezanih dejavnikov viški od prihodkov iz tega naslova, ampak očitno to ni jasno čisto vsem.
- Marjetica
- moderator

- Kraj: Hotinja vas-mariborska regija
Očitno je potrebno to dokazovanje na podlagi revizorskega poročila. Tudi v naši občini smo do sedaj dostavljali račune samo za požarno takso, saj so to sredstva, ki bi naj bila namenjena strogo za operativo. V letošnjem letu je tudi naša občina imela revizijo in so zahtevali (ne sicer račune) specifikacijo porabljenih sredstev, ki smo jih dobili kot dotacijo za redno delo. Celo so zahtevali nekakšno "bruto" bilanco, ker je to zapisano v pogodbi med občino in PGD. Čeprav se ukvarjam s financami mi ni čisto jasno za kakšno bruto bilanco gre.Gregor K. napisal/-a:Pozdravljeni!
Gregor
Vse vodi k temu, da nas bodo v bodoče kontrolirali za vsak porabljen evro. Popolnoma jasno pa je, da s tem denarjem, ki ga dobimo od občine PGD še zdaleč ne more preživeti.
V hitrosti časa nikar ne pozabite nase in sebi ljube ljudi!!!
- Gregor K.
- moderator

- Kontakt:
Za kakšno revizijo gre?Je zadeva običajna ali gre za izredni nadzor? Na spletni strani računskega sodišča namreč ni nikjer ne duha ne sluha o kakšni reviziji,pa so podatki javni.
- Marjetica
- moderator

Gre za revizijo poslovanja občine. In ker občina daje finančna sredstva tudi gasilskim društvom, je revizorka zahtevala vse podatke - račune, poročila, program dela, finančni plan, porabo sredstev - smo si dopisovali z občino kar nekaj časa, da smo dostavili vse kar je revizorka zahtevala.
- Gregor K.
- moderator

- Kontakt:
Re: Dokazovanje porabe sredstev s strani lokalne skupnosti
To mi je jasno, vendar pa me zanima ali je ta revizija poslovanja vsakoleta praksa v vseh občinah ali...?
- Marjetica
- moderator

Ne to ni vsako leto, saj taka revizija tudi nekaj stane, v naši občini je trajala kar nekaj mesecev.
- Peter
- Upravnik

- GE: Zabreznica
- Kraj: Breznica
- Kontakt:
Pri nas je sledljiv vsak občinski evro. Na našo pobudo, smo Občini pred leti začeli pošiljati podrobno realizacijo po računih. Na začetku smo jim pošiljali tudi skenirane račune in ostale dokumente, vendar so rekli, da naj to ostane pri nas in da bodo povedali, če bodo kaj potrebovali.
Pri nas je ustanovljena skupna notranja revizija občin Jesenice, Bohinj, Gorje, Kranjska Gora in Žirovnica. Do sedaj so vse revizije minile brez pripomb.
Pri nas je ustanovljena skupna notranja revizija občin Jesenice, Bohinj, Gorje, Kranjska Gora in Žirovnica. Do sedaj so vse revizije minile brez pripomb.
-
racunovodja GZ
Pozdravljeni,
v prvem trenutku me je debata malce zmedla. Zakaj? Zato, ker naša GZ prejme zneske za delovanje GZ samo na podlagi zahtevka občini, ki ima za priloge fotokopije računov in to že več kot 5 let. Zadeva je v nekaterih primerih zelo zoprna, ker naša občina poravna zahtevek v roku 30 dni. Za nekatere zadeve ( nakazila potnih stroškov, avtorskih pogodb v primeru izobraževanja) pa je potrebno potnemu nalogu ali avtorski pogodbi priložiti potrdilo o nakazilu upravičencu. Kar pomeni, da mora GZ imeti sredstva na tekočem računu, vendar od kje? Skratka birokracija na višku, fotokopiranju ni konca, kot da nimamo drugih težav in problemov. saveda pa imamo dodatne stroške fotokopiranje in dodatno delo.
Če na občino dostaviš račun za malico po občnem zboru ali po tekmovanju ti tudi pod razno ne bodo poravnali stoška za pivo. To uvrstijo med alkohol in alkohola ne plačajo. Samo vodo in sok. Zapeli smo se tudi na začetku mandata, ko smo želeli opremiti poveljstvo s zaščitno obleko in radijsko postajo. Ni šlo. Račun so zavrnili.
Če ti gostinec poskrbi za prehrano ( npr. tekmovanju) ne pristaja na 30 dnevni plačilni rok.In takih "jajc" je veliko.
Večkrat smo že zaprosili za odgovor na vprašanje, kaj dela GZ? Izvaja dejavnost ali opravlja usluge za občino. Je to dejavnost ali usluga? Konkretnega odgovora ni.
Skratka, do planiranih sredstev ni lahko priti.
Lep pozdrav!
GZ
v prvem trenutku me je debata malce zmedla. Zakaj? Zato, ker naša GZ prejme zneske za delovanje GZ samo na podlagi zahtevka občini, ki ima za priloge fotokopije računov in to že več kot 5 let. Zadeva je v nekaterih primerih zelo zoprna, ker naša občina poravna zahtevek v roku 30 dni. Za nekatere zadeve ( nakazila potnih stroškov, avtorskih pogodb v primeru izobraževanja) pa je potrebno potnemu nalogu ali avtorski pogodbi priložiti potrdilo o nakazilu upravičencu. Kar pomeni, da mora GZ imeti sredstva na tekočem računu, vendar od kje? Skratka birokracija na višku, fotokopiranju ni konca, kot da nimamo drugih težav in problemov. saveda pa imamo dodatne stroške fotokopiranje in dodatno delo.
Če na občino dostaviš račun za malico po občnem zboru ali po tekmovanju ti tudi pod razno ne bodo poravnali stoška za pivo. To uvrstijo med alkohol in alkohola ne plačajo. Samo vodo in sok. Zapeli smo se tudi na začetku mandata, ko smo želeli opremiti poveljstvo s zaščitno obleko in radijsko postajo. Ni šlo. Račun so zavrnili.
Če ti gostinec poskrbi za prehrano ( npr. tekmovanju) ne pristaja na 30 dnevni plačilni rok.In takih "jajc" je veliko.
Večkrat smo že zaprosili za odgovor na vprašanje, kaj dela GZ? Izvaja dejavnost ali opravlja usluge za občino. Je to dejavnost ali usluga? Konkretnega odgovora ni.
Skratka, do planiranih sredstev ni lahko priti.
Lep pozdrav!
GZ
-
ssecnik
GregorK,
tudi slučajno me nisi potolažil,ta tvoja povezava dokazuje,da glede slovenskega jezika pač nimaš pomislekov.Zato pa so zapisniki taki kot so.Več kot 90 % ljudi v naši organizaciji ne zna sestaviti enega lepega stavka.Ne samo uniforma,tudi to je naše ogledalo. Poglej si enkrat kakšen star zapisnik ali poročilo.
Ti pa v napad z "Razvezanijezik",pa kaj misliš,da imajo tam prav?Ti bom jaz povedal,naslednji izraz na tej povezavi je bil "nimaš za burek"!
Sicer pa,pri nas se občina ne vmešava v porabljena sredstva,ta tako ali tako gredo v društva preko nabavljene opreme.Kakšen kos opreme kupi tudi občina in ga dobi društvo neposredno.Smo pa imeli v društvu davčnega inšpektorja in to cel dan,pregledal je vse papirje,našel ni nobenih nepravilnosti.Me pa zanima ali je prišel po kakšnem namigu ali zato ker smo davčni zavezanci?
tudi slučajno me nisi potolažil,ta tvoja povezava dokazuje,da glede slovenskega jezika pač nimaš pomislekov.Zato pa so zapisniki taki kot so.Več kot 90 % ljudi v naši organizaciji ne zna sestaviti enega lepega stavka.Ne samo uniforma,tudi to je naše ogledalo. Poglej si enkrat kakšen star zapisnik ali poročilo.
Ti pa v napad z "Razvezanijezik",pa kaj misliš,da imajo tam prav?Ti bom jaz povedal,naslednji izraz na tej povezavi je bil "nimaš za burek"!
Sicer pa,pri nas se občina ne vmešava v porabljena sredstva,ta tako ali tako gredo v društva preko nabavljene opreme.Kakšen kos opreme kupi tudi občina in ga dobi društvo neposredno.Smo pa imeli v društvu davčnega inšpektorja in to cel dan,pregledal je vse papirje,našel ni nobenih nepravilnosti.Me pa zanima ali je prišel po kakšnem namigu ali zato ker smo davčni zavezanci?
- mundat
takšen način kot ga je opisal "računovodja GZ" so hoteli uvesti tudi na naši občini, ampak smo se VSA društva odločno postavila naproti temu. To je največja BEDARIJA kar si lahko zmislijo.
Kot prvo, da bo nekdo na občini meni govoril, kaj je opravičeni strošek in kaj ne??? Pa še to takšen, ki nima pojma o gasilstvu!!! Mislim ej...TAKO PA NE. Mi smo vedno dobivali denar v dvanajstinah. Mala društva so si denar šparala, da so si lahko pol kupili kakšen kos opreme...po novem pa nebi imeli kaj šparat, ker mesečnih prilivov nebi bilo več...drugi extrem pa smo seveda društva z dosti večjo porabo in jaz enostavno nimam časa za vsako stvar pisati neke zahtevke, pa upati da mi bodo veleumi na občini potrdili strošek in mi ga vrnili. Odločno se postavite in preprečite občini takšen način "sodelovanja" v naprej.
Bo konkrektnem bojkotu vseh društev v občini, je le-ta klonila in smo ostali na dvanajstinah. Baje še letos, ampak sem prepričan da bomo društva spet enotno nastopila in preprečila takšno brezvezno politiko pisanja zahtevkov!!! NE SI DOVOLIT TEGA! Itak dobimo samo drobtinice, pa še da pridemo do teh bi nam radi zakomplicirali pot....NEMA NIŠTA!!!!
Kot prvo, da bo nekdo na občini meni govoril, kaj je opravičeni strošek in kaj ne??? Pa še to takšen, ki nima pojma o gasilstvu!!! Mislim ej...TAKO PA NE. Mi smo vedno dobivali denar v dvanajstinah. Mala društva so si denar šparala, da so si lahko pol kupili kakšen kos opreme...po novem pa nebi imeli kaj šparat, ker mesečnih prilivov nebi bilo več...drugi extrem pa smo seveda društva z dosti večjo porabo in jaz enostavno nimam časa za vsako stvar pisati neke zahtevke, pa upati da mi bodo veleumi na občini potrdili strošek in mi ga vrnili. Odločno se postavite in preprečite občini takšen način "sodelovanja" v naprej.
Bo konkrektnem bojkotu vseh društev v občini, je le-ta klonila in smo ostali na dvanajstinah. Baje še letos, ampak sem prepričan da bomo društva spet enotno nastopila in preprečila takšno brezvezno politiko pisanja zahtevkov!!! NE SI DOVOLIT TEGA! Itak dobimo samo drobtinice, pa še da pridemo do teh bi nam radi zakomplicirali pot....NEMA NIŠTA!!!!
predsednik društva
predsednik društva
- mundat
pa daj no - NE KOMPLICIRAJ TI Z NEKIM PRAVOPISOM!!! pa pi*** ma******, kaj se še bomo vse šli....ssecnik napisal/-a:GregorK,
predsednik društva
predsednik društva
- Gregor K.
- moderator

- Kontakt:
Dragi ssecnik tvoje pisanje na mojo rabo reka v tej temi nima z njo prav nič skupnega. Če pa sva ravno pri slovenščini, pa mi je hudo žal, da imam to "čast", pisati si s tako zahtevnim bralcem. Moja slovenščina s pravopisom in pravorečjem v vseh dopisih, zapisnikih, strokovnih tekstih in prazničnih čestitkah je do sedaj bila povsem dobra za vse gasilce(od katerih nas je po tvojem 90% nepismenih), profesorje slovenščine, doktorje, magistre, župane, podjetja in še koga. Zate ni. Torej prosim ne beri, kajti lepše pisati v dragem mi materinem jeziku žal ne zmorem. Mimogrede pa popravi tvoje umeščanje ločil in presledkov.ssecnik napisal/-a:GregorK,
Potem se pa čudimo za kakšne imajo nas, gasilce? Saj vendar delamo sami norce iz sebe.
Mundat krasno napisano, pa slovenščina gor ali dol.
Mi imamo financiranje (ki je z izjemo zneska res zgledno, kot tudi odnos) isto urejeno na dvanajstine, me pa moti, da nam želijo ob vsem delu nakopati še več birokracije