Pravilnik o posebnih pogojih za vozila za prevoz otrok

Vse kar je povezano z organiziranostjo gasilstva in predpisi
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Uporabniški avatar
hec

Odg: Pravilnik o posebnih pogojih za vozila za prevoz otro

Odgovor Napisal/-a hec »

Peter napisal/-a:Malo sem se pozanimal, koliko bi stala vgradnja in uporaba tahografa in številke so kar zanimive:
- tahograf in vgradnja okoli 1500 EUR
- letni strošek za prenos in obdelavo podatkov tahograf 100 EUR + (en) voznik 180 EUR = 280EUR
- redni pregled tahografa na dve leti 150 EUR
- kartica društva na pet let 49,90 EUR
- kartica voznika na pet let 49,90 EUR /voznika
- papir za izpis podatkov
- obvezen omejevalec hitrosti za vozila nad 3,5t

Ne vem pa hec, kako je s starostjo otrok. Če se ne motim, so otroci do 18. leta, razen, če posamezen zakon ne predpisuje drugače. Kako je to v ZVCP?
To z leti otrok sem že tudi sam malo pozabil kako piše, vsekakor pa imamo v kvoti pod 18 let otroke in mladostnike tudi leta so nekje opredeljena vendar.... :-k
Rok Ušen
GE: Savinjska

Odg: Pravilnik o posebnih pogojih za vozila za prevoz otrok

Odgovor Napisal/-a Rok Ušen »

Jaz bi rekel, da se človek smatra za otroka do dopolnjenega 14 leta.

Tako je bilo lansko leto rečeno našemu poveljniku na enem posvetu, ki so ga imeli poveljniki in je tekla tema tudi o zakonskih predpisih.
Rok Ušen, GČ I. st.
deja94

Odgovor Napisal/-a deja94 »

Kolikor sem se pozanimal in to na pravem naslovu, je novi pravilnik veljaven za tiste, ki se ukvarjajo profesionalno z prevozi, tako da to za gas. društva naj ne bi veljalo
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
GE: Zabreznica
Kraj: Breznica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Peter »

Saj ne, da ti ne bi verjel, da so ti tako povedali (napiši kje), vendar je mnenje Ministrstva za promet, ki je pravilnik izdalo takšno:
Ministrstvo za promet napisal/-a:Pri prevozu pa je nenazadnje irelevantno, v čigav namen se uporablja vozilo. Zgoraj opisane določbe so zavezujoče za prevoz skupine otrok, ne glede kdo je lastnik vozila in v čigavem imenu se prevoz opravlja.
Če imaš kakšen drugo uradno mnenje, ga prosim objavi.
jmiro

Odgovor Napisal/-a jmiro »

Vidim, da se strinjamo z varnostjo za prevoz otrok, za kar bi bila vozila po pravilniku vstrezno opremljena. Po mojem mnenju bi elektronski tahograf s kartico lastnika (društva) povsem dovolj. V slučaju izrednega dogodka-nesreče (bog ne daj) pa bi vstavili kartico lastnika, preiskovalec (p. sodnik, policist) pa bi na ključ lahko potegnil podatke, ki jih beleži tahograf. Kartica voznika beleži samo dnevne postanke vozila.
Za varno vožnjo, za voznika in mentorja v avtu in ostalo, pa bomo morali tako kot do sedaj poskrbeti sami v društvih. Mislim, da nam je veliko do tega, da so naši mladi člani varni, se dobro počutijo in da opravičimo zaupanje staršev.

Sicer pa se bodo, tako kot za vse probleme do sedaj, za razumno rešitev in uskladitev podvizali na GZS!!!???
In potem se svizec..........

l.p. Miro
bušman

Odgovor Napisal/-a bušman »

jmiro napisal/-a:Vidim, da se strinjamo z varnostjo za prevoz otrok, za kar bi bila vozila po pravilniku vstrezno opremljena. Po mojem mnenju bi elektronski tahograf s kartico lastnika (društva) povsem dovolj. V slučaju izrednega dogodka-nesreče (bog ne daj) pa bi vstavili kartico lastnika, preiskovalec (p. sodnik, policist) pa bi na ključ lahko potegnil podatke, ki jih beleži tahograf. Kartica voznika beleži samo dnevne postanke vozila.
Za varno vožnjo, za voznika in mentorja v avtu in ostalo, pa bomo morali tako kot do sedaj poskrbeti sami v društvih. Mislim, da nam je veliko do tega, da so naši mladi člani varni, se dobro počutijo in da opravičimo zaupanje staršev.

Sicer pa se bodo, tako kot za vse probleme do sedaj, za razumno rešitev in uskladitev podvizali na GZS!!!???
In potem se svizec..........

l.p. Miro
Pozdravljeni.Kolikor poznam te stvari glede tahografov,se tu nekje ne strinjam.In sicer glede vožnje brez kartice voznika.Kartica voznika mora biti vstavljena v tahograf pred vožnjo(ali pa ves čas) in med samo vožnjo,ne pa samo v času "izrednega dogodka"-kako pa vemo,kdaj se neljubi dogodek pripeti? Če bi vozili z "praznim" tahografom,je isto,kot če voziš brez tahografa.Kako pa bo preiskovalni oz. policaj vedel,kdo je vozil? To je enako,kot če denimo posodim kartico nekomu,ki je nima in potem vozi in počne vse sorte na moje ime! Mislim,da sem bil dovolj razumljiv.
Še to: od kod informacija,da kartica voznika beleži samo dnevne postanke vozila? Omenjena kartica in sam tahograf beleži popolnoma VSE dogodke,ki se dogajajo z vozilom :hitrost vozila(na 2 sekundi natančno),vsak premik vozila,čas postankov,trajanje vožnje,dolžino prevožene poti,prekoračitve hitrosti,vikend pavze,voznike,ki so vozili vozilo,itd.In vse to za daljše obdobje-tudi do enega leta nazaj.Skratka,zelo občutljiva zadeva. LP Bušman

PS. Pri prevozu oseb MORA biti napisan tudi potni nalog.
jmiro

Bušman! Vse kar si naštel beleži tahograf, kartica voznika beleži dnevne pavze od 0 do 24 ure. V primeru ko te zaustavi policist (SENP in PPP Grič, ki imajo edini ključ za kontrolo) preverijo režim vožnje, pri čemer je vtaknjena voznikova kartica. Lahko zahteva izpis na "termografski" papir za vsak dan nazaj od 0 do 24 ure. Če pa želiš pregledati vožnje za do 90 dni nazaj pa mora biti vstavljena kartica lastnika, ki je ena edina v firmi prevoznika oz. društva, ki je lastnik enega ali več vozil z elektronskim tahografom. Enako morajo storiti, ko praznijo tahograf najmanj na 90 dni. Potni nalogi za prevoz v cestnem prometu niso potrebni, če se ne motim, že od začetka l.2008, lahko pa jih pišeš zaradi evidencev v društvu. Zato je pa podjetnikom tudi všeč elektronski tahograf, ker imajo vse evidence voženj v elektronski obliki. Tahograf beleži kaj se dogaja z vozilom, če je vstavljena kartica ali ne. Zato odvzem podatkov ob kakršnemkoli dogodku ni sporen, samo kartica lastnika mora biti vstavljena, ne voznika. Predvsem je tu štos v pavzah, seveda patudi v hitrostih. Verjetno pa gasilci v društvu nimamo po dve vozili za prevoz oseb oz. otrok, da bi sk križno presedali in pretikali kartice ali počeli še kaj, kar elektronki tahograf omogoča.
Glej, tako informacijo imam jaz. Upam da bo kakšen "profi" voznik kaj napisal o tem.

L.p. Miro
amater
Kraj: pgd Sostro

Odgovor Napisal/-a amater »

jmiro napisal/-a:Bušman! Vse kar si naštel beleži tahograf, kartica voznika beleži dnevne pavze od 0 do 24 ure. V primeru ko te zaustavi policist (SENP in PPP Grič, ki imajo edini ključ za kontrolo) preverijo režim vožnje, pri čemer je vtaknjena voznikova kartica. Lahko zahteva izpis na "termografski" papir za vsak dan nazaj od 0 do 24 ure. Če pa želiš pregledati vožnje za do 90 dni nazaj pa mora biti vstavljena kartica lastnika, ki je ena edina v firmi prevoznika oz. društva, ki je lastnik enega ali več vozil z elektronskim tahografom. Enako morajo storiti, ko praznijo tahograf najmanj na 90 dni. Potni nalogi za prevoz v cestnem prometu niso potrebni, če se ne motim, že od začetka l.2008, lahko pa jih pišeš zaradi evidencev v društvu. Zato je pa podjetnikom tudi všeč elektronski tahograf, ker imajo vse evidence voženj v elektronski obliki. Tahograf beleži kaj se dogaja z vozilom, če je vstavljena kartica ali ne. Zato odvzem podatkov ob kakršnemkoli dogodku ni sporen, samo kartica lastnika mora biti vstavljena, ne voznika. Predvsem je tu štos v pavzah, seveda patudi v hitrostih. Verjetno pa gasilci v društvu nimamo po dve vozili za prevoz oseb oz. otrok, da bi sk križno presedali in pretikali kartice ali počeli še kaj, kar elektronki tahograf omogoča.
Glej, tako informacijo imam jaz. Upam da bo kakšen "profi" voznik kaj napisal o tem.

L.p. Miro

Kartica beleži nazaj samo za 28 dni.
Če si dober si dober,če si pa najboljši si pa iz Sostra.
bušman

jmiro napisal/-a:Bušman! Vse kar si naštel beleži tahograf, kartica voznika beleži dnevne pavze od 0 do 24 ure. V primeru ko te zaustavi policist (SENP in PPP Grič, ki imajo edini ključ za kontrolo) preverijo režim vožnje, pri čemer je vtaknjena voznikova kartica. Lahko zahteva izpis na "termografski" papir za vsak dan nazaj od 0 do 24 ure. Če pa želiš pregledati vožnje za do 90 dni nazaj pa mora biti vstavljena kartica lastnika, ki je ena edina v firmi prevoznika oz. društva, ki je lastnik enega ali več vozil z elektronskim tahografom. Enako morajo storiti, ko praznijo tahograf najmanj na 90 dni. Potni nalogi za prevoz v cestnem prometu niso potrebni, če se ne motim, že od začetka l.2008, lahko pa jih pišeš zaradi evidencev v društvu. Zato je pa podjetnikom tudi všeč elektronski tahograf, ker imajo vse evidence voženj v elektronski obliki. Tahograf beleži kaj se dogaja z vozilom, če je vstavljena kartica ali ne. Zato odvzem podatkov ob kakršnemkoli dogodku ni sporen, samo kartica lastnika mora biti vstavljena, ne voznika. Predvsem je tu štos v pavzah, seveda patudi v hitrostih. Verjetno pa gasilci v društvu nimamo po dve vozili za prevoz oseb oz. otrok, da bi sk križno presedali in pretikali kartice ali počeli še kaj, kar elektronki tahograf omogoča.

L.p. Miro
Znikomer se ne bom o tem in podobnem.Kar sem napisal drži,ravno tako za potne naloge.Z omenjenim tahografom imam opravka vsak delovni dan že 2 leti,tako,da...
In po tvoje-kaj vidiš na ipisnem listku za vsak dan nazaj? Zvoznikovo kartico lahko izpišeš dogodke na omenjen listek za vsaj 6 mesecev nazaj.Preverjeno!
Še to: ob prometni nesreči vozila z omenjenim tahografom je policaj PP odvzel podatke iz vozila na licu mesta-v tem času je bila v tahograf vstavljena voznikova kartica(udeleženca)in ne lastnika vozila,kot si ti napisal.
lp Bušman
Uporabniški avatar
Franci
Kraj: Velike Lašče
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Franci »

Tahograf beleži vse dogotke za eno leto nazaj in se jih da tudi stiskat brez katerekoli kartice.
Preverjeno na domačem tahografu. :wink:
Stati inu obstati. /Trubar/
jmiro

Hvala za informacije, katerih bi v zvezi s tem rad čimveč pridobil. Ne bom polemiziral. Gasilsko vozilo, ki bo imelo vse razen tahografa bo ravno toliko varno kot z njim. Odgovorni v društvu bodo poskrbeli za voznika z dovolj izkušnjami, v ustreznem psihofizičnem stanju, itn. Tahograf bo pa velika finančna postavka med društvenimi stroški.
Delo mladinskih komisij po društvih pa bo poleg vseh ostalih težav imelo še eno več!?

L.p. Miro
bušman

Franci napisal/-a:Tahograf beleži vse dogotke za eno leto nazaj in se jih da tudi stiskat brez katerekoli kartice.
Preverjeno na domačem tahografu. :wink:
Danes sem probal-da se prepričam:
-brez vstavljene kartice(nobene) sem uspel natisniti podatke na izpisni listek samo do datuma 26.4.09
-z vstavljeno mojo(voznikovo)kartico sem natisnil podatke za najbolj oddaljen datum 12.9.09
lp Bušman
bušman

Še to sem pozabil-na izpisnem traku ob izpisu ni razvidno kdo je vozil,če ni vstavljena kartica voznika.
Uporabniški avatar
pimi

Odgovor Napisal/-a pimi »

Pozdravljeni!
Da ne bom odpiral nove teme, ki se tudi nanaša na naslov bom kar tukaj nadaljeval.

Zanima me kako druga društva rešujete problem z prevozom otrok?
Skoraj vsa društva imajo kombije z 8+1 sedežem. Tudi če imaš novi avto (pod 12 let), pa tahograf pa ne vem kaj, še vedno ne moreš peljat desetine...prvo ker ni toliko sedežev, drugo ker ne smejo sedet spredaj(če niso več kot 12 in 150cm) pa še spremljevalec manjka. V našem društvu bomo sploh imeli težave, ker smo zbrali tudi desetino pionirčkov. Kako rešiti ta problem, ne da bi recimo starši mogli dostavit otrok in si sposojevat od drugih kombije?
Uporabniški avatar
Tona
Kraj: BREZJE-MB

Odgovor Napisal/-a Tona »

Pri nas je tako , da otroke na vaje dostavijo starši , na tekmovanja in ostale aktivnosti pa gre kdo zraven z osebnim vozilom .
Največja tema v življenju je nevednost in žal tudi neumnost .
Odgovori