HRVATI ŽELIJO imeti protipožarni center! "SO SPOSOBNI&

Vse kar je povezano z organiziranostjo gasilstva in predpisi
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Uporabniški avatar
Vesna Škodnik Gabrovec
Kraj: Prebold

HRVATI ŽELIJO imeti protipožarni center! "SO SPOSOBNI&

Odgovor Napisal/-a Vesna Škodnik Gabrovec »

Zadnje dneve, sem bila pozorna na komentarje, ki so se navezovali na požare v Hrvaški. Čudilo me je tudi, da je tako malo njihovih gasilcev sodelovalo.

Glede na to, da nisem gasilka, pa me je kljub vsemu presenetil njihov vozni park. Izjava, Iva Sanaderja, me je pa tako vrgla iz tira, da sem takoj pisala Zmagu Jelinčiču, da poskuša doseči, da bi ta center bil pri nas.

Imamo boljšo lego, boljšo opremljenost, večjo pripadnost in številčnost. Vsekakor pa usposobljen kader, ki je številčno zastopan bolje, kot pri Hrvatih.

http://24ur.com/naslovnica/novice/svet/ ... 1186585926
Audere et Labora!
(upaj si in dejstvuj!)
bušman

Odgovor Napisal/-a bušman »

Kaj pa še.Če ga hočejo,naj ga imajo!Pri nas so stvari(zaenkrat)urejene-zatorej naj ga ustanovi,kdor ga rabi.Bušman
Uporabniški avatar
Vesna Škodnik Gabrovec

Center naj bo pri nas

Če, bi bil tak center pri nas, bi k nam pritekalo več evropskega denarja, posledično bi prineslo nova delovna mesta, boljšo opremljenost in kakšen Caniader ne bi bilo problem nabaviti in vse kar sodi zraven.

Če oni to dosežejo, oz. pridobijo ta center, boste avtomatično pod njihovo komando, kljub temu, da so slabše organizirani.

Gasili ste že v Italiji, Makedoniji, Hrvaški,.......... Hrvatom ste poleg pomoči pri gašenju, mimogrede podarili tudi veliko reševalne opreme.

Kako so bili hvaležni? Popljuvali so vašo pomoč.
Audere et Labora!
(upaj si in dejstvuj!)
sasolovrenc

Odgovor Napisal/-a sasolovrenc »

Lahko kdo to malo razloži?
kakšen protipožarni center je to mišljen?

Hvala za odgovore.

LP
Uporabniški avatar
Vesna Škodnik Gabrovec

IG

Točno vam ne morem povedati. Bo pa to, če se ustanovi, zelo podobno kot je fundacija za razminiranje, ki ima sedež na IGU. Hrvatom ne paše, da je to pri nas. Ampak, ker dobro delujejo, so njihova nasprotovanja, sami sebi namen.

Spodnji link, vam bo dosti povedal

http://nato.gov.si/slo/nato/vrhunsko-za ... dni-sklad/
Audere et Labora!
(upaj si in dejstvuj!)
Uporabniški avatar
Milan Dubravac
Gasilci.org
Gasilci.org
Kraj: smokuč

Odgovor Napisal/-a Milan Dubravac »

V bodoče prosim, da se malo zmanjša količina politike v tem forumu. Ne zastrupljajte še nas gasilcev s tem.
Jaz poznam gasilstvo na Hrvaškem in mislim, da so kar dobro usposobljeni in organizirani veste. Ne žalit gasilstva,ker so pač hrvatje. Vodenje jim teče bolje kot pri nas na našo žalost, ker tam gasilstvo k sreči vodijo gasilci! Probleme imajo v opremi, pač denarne težave ampak jih rešujejo.
Pri nas je že bila ideja, da bi bil v Sežani neke vrste sredozemski center za gozdne požare pa nič odziva od politike. Vlak pa je potem gladko odpeljal!
Predlagam, da najprej pometemo pod svojim pragom je dosti dela in potem dobivamo ideje o evropskem denarju, ki kar priteka kao.
Mimogrede, hrvati so od EU dobili in izvedli če se ne motim že 3 vaje, kaj pa mi?? Mi se pač trudimo, da nas na naslednjem kongresu ne bi kdo zamenjal slučajno in si s svojimi smešnicami tratimo čas.
Vsako leto so razpisi za EU sredstva za veliiiko projektov, pa doslej nobene prijave! Jaz sem se enkrat trudil in se zaustavil nekje na sredi. Pravila so jasna in vsaj 10 milijonov eurov letno je na voljo za razne projekte v različnih skladih!
Ideja hrvaškega predsednika vlade je dobra in če pogledam neobremenjeno so se pač znašli in mogoče jim bo uspelo. Pri nas pa od vrha organizacije ni ne idej ne volje po tem, da bi kaj strokovnega naredili za našo skupno veliko državo EU.
Tudi ideja g.Hočevarja o usposabljanju albanskih gasilcev je padla v vodo pa še kaj bi se našlo. In ni kriv nobeden od zunaj, ki se javi tule na forum in kao rešuje nekaj kar tako ampak smo krivi sami!!
Ni ne bližnjice ne široke ceste do znanja (evklid)
darko

Odgovor Napisal/-a darko »

Tak center bi lahko bil pri nas saj so nam domači svetovalci in šefi zmetali že kar nekaj drv -polen pod noge in kar dobro gori. Tako da imamo prakso z gašenjem.
Žal pa organizacijsko ne more biti pri nas saj je nemogoče nabaviti niti bloke in svinčnike za štab, kaj šele ostalo. Hrvatje s pridom uporabljajo pri gašenju in opazovanju video nadzor, radijsko vodena letala z ustrezno navigacijo, letalstvo in druge pripomočke. V slo je nemogoče nabaviti tudi poveljniško vozilo in še marsikaj drugega. Da ne povem o usposabljanju, specialnostih, .......
Darko
Andrej Z.cestar

Odgovor Napisal/-a Andrej Z.cestar »

Hrvatje so nas na področju gašenja požarov v naravnem okolju že krepko prehiteli, predvsem se bomo morali mi kaj naučiti od njih ne pa oni od nas.
Uporabniški avatar
Vesna Škodnik Gabrovec

ODGOVOR MILANU DUBRAVCU

Milan, zelo lepo si podal svoje mnenje in želje in ti bom poskušala odgovoriti.

Preden sem se odločila za pisanje Zmagu Jelinčiču, sem predhodno poklicala Janeza Hočevarja in se z njim posvetovala. Povedal mi je o zadevah, katere si tudi ti navedel. Trenutno, tudi ni najbolje razpoložen, ker obrača liste in vnaša popravke, pa ne ve, če se bo to upoštevano.

Janez Hočevar te zelo ceni. To sem razbrala iz njegovih besed. Želi, da bi se podobno misleči in strokovno podkovani združili in gasilstvo kot celoto, dobro zastopali in jo peljali naprej.

Kolikor sem razbrala iz tvojih besed, pa je bilo to do sedaj onemogočeno. Mogoče, se bo pa to zdaj lahko spremenilo. Uletela sem na neobičajen način v vaše vrste in pritiskam na vas. Spodbujam vas, da se zavedate vaše pomembnosti in moči. Nič, pa to vspodbujanje ne bi pomagalo, če nebi vpletla zunanjih akterjev.

Dejstvo je, da dokler se boste ukvarjali samo z vašimi notranjimi težavami in zunanji svet ne bo zvedel o vaših globalnih težavah, se nič ne bo spremenilo.

Jaz osebno, nisem proti nobenemu gasilcu na svetu. Se pa zavzemam predvsem za Slovenske, saj tu živim. Zakaj sem omenila Sanaderjevo željo. On bo to iztržil, če naši ne bodo nič storili. Koliko bodo pa imeli Hraški gasilci od tega, verjemi mi, bore malo. Mi smo v EU in trenutno imamo večje možnosti, če pa nihče ne bo na to odreagiral, bo šlo to mimo nas, kot vedno do sedaj, kot si omenil, da vaše vodstvo ni imelo posluha, še manj naši politiki.
Audere et Labora!
(upaj si in dejstvuj!)
Uporabniški avatar
Ico
Kraj: PGD Zagorje-mesto
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Ico »

Imam predlog: Sanader naj zamenja Janšo, pa smo polovico naredili !
LP iz zagorske doline
Mi gremo noter, ko gredo drugi ven !
http://www.pgdzagorje-mesto.si
Uporabniški avatar
erno
Kraj: Slovenske Konjice

lp

Odgovor Napisal/-a erno »

Kako že gre tisti pregovor:

Če faušija bi gorela .......

Smo pač taki mi slovenčki vedno bili in bomo nevoščljivi do naših sosedov. Jih ne zagovarjam ker tudi meni nekako ne ležijo pri srcu ampak ,če niso mogli pri nas narediti centra pred leti (se povezat in iztržit nekaj miljonov €€€ z kvalitetnim kadrom) naj ga naredijo pri sosedih bomo pa tja hodili.
Glejmo to iz drugega zornega kota,če ga res naredijo.
-Se peljam do Iga je 130 km do Sežane je 200 km ali do Zagreba je 100 km
-Mogoče je to še večja priložnost za naše inštruktorje-mednarodne izkušnje.
-Kanaderi bi bili vrjetno blizu ob potrebi za posredovanje pri nas

Pa še kaj bi se našlo.

Ne vse tako črno gledat če bodo sosedi imeli kaj mi pa ne.
Pa tudi mi nismo tako hudičevo slabo organizirani je pa res ,da potrebujemo kr nekaj sprememb in te spremembe vsakoletno po potrebi nadgrajevat in dopoljnjevat.
LP Erno

Čisti računi-dobri prijatelji

Slika
jdrozg
Kraj: duplek
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jdrozg »

Tudi jaz nebi zagovarjal sosedov vendar kar je res je res.
Do osamosvojitve so se naši kadri (gasilski tehniki in inžinerji)šolali predvsem v gasilski šoli Zagreb. Mi še takšne šole danes nimamo.
Hrvati niso v NATU pa so organizirali tri vaje nazadnje v Zadru letos.
Tekmovanje CTIF - gasilsko olimpijado, tista v KUOPIO na finskem je bila Slovenska, pa smo bili posranci in je nismo bili sposobni organizirati.
Baje da če bi rekli "ja" bi tudi pred Varažinom dobili olimpiado Slovenci, pa nismo.
O Sežani in drugem nebi govoril, pa saj negre za evre, znanje je tisto, ki pride z temi projekti.
Tega pa se bojimo, ker bi kak star general lahko le gledal kot bik v nova vrata.
Uporabniški avatar
Ico
Kraj: PGD Zagorje-mesto
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Ico »

Ja, včasih smo polni sami sebe, kako smo dobri. Pa vendarle ugotavljamo, da vse le ni zlato, ki se sveti.

Ko pregledujem njihove web strani, sem kar malo presenečen, kaj vse počnejo na področjih izobraževanja, preventive, tekmovanj ..... Res so nekateri bolj ubogo opremljeni, ampak tudi to se hitro izboljšuje.

Poleg vsega so v svetu bolj prepoznavni - poglejte njihove našitke - v njih je gasilsko obeležje in iz našitka takoj veš, da imaš opravka z gasilci. Kaj pa mi ? Noter smo namalali grbe občin - saj so nekateri lepi, ampak .... kako tujec ve, da ima opravka z gasilci. Po napisu že ne.
http://www.pgdzagorje-mesto.si/nasitki/tuji.htm

Poglejte recimo našitek hrvaške gasilske zveze in našega, pa vam bo vse jasno.
Priponke
Znak GZS-1.gif
hvz.jpg
LP iz zagorske doline
Mi gremo noter, ko gredo drugi ven !
http://www.pgdzagorje-mesto.si
Uporabniški avatar
Vesna Škodnik Gabrovec

samo v vednost

Sanader predlagal regionalni center za boj proti požarom
Večer - Svet
sreda, 8. avgust 2007 ob 18:23
Hrvaški premier Ivo Sanader je danes v pismu Evropski komisiji in državam Jugovzhodne Evrope v luči številnih gozdnih požarov na Hrvaškem in sosednjih državah predlagal, da bi ustanovili regionalni center za zaščito pred gozdnimi požari. Kot je sporočila hrvaška vlada, je Sanader v pismu, ki ga je poslal predsedniku komisije Joseju Manuelu Barrosu, predlagal še, da bi bil tovrsten center na Hrvaškem, ki ima v regiji "najboljšo protipožarno infrastrukturo, sredstva in strokovno znanje

Okolje, 7. 2007 07:35, zadnji poseg ob 14:42
Zagre - RTV SLO

Potem ko so včeraj zvečer na območju Dubrovnika znova izbruhnili požari, je premier Sanader pozval k ustanovitvi kriznega centra.

Ivo Sanader je ob tem opozoril, da so se novi požari znova razširili iz BiH-a, kjer po njegovih besedah protipožarna varnost ni ustrezno organizirana. Kot je dejal, bo zato Evropski komisiji predlagal, naj nekje na Hrvaškem ustanovi center za koordinacijo v primeru naravnih nesreč na območju jugovzhodne Evrope, ki bi ga financirala Evropska unija
Audere et Labora!
(upaj si in dejstvuj!)
Uporabniški avatar
Miran 70
Kraj: Dravograd Koroška

Odgovor Napisal/-a Miran 70 »

Vesna , z tvojim pisanjem na forumu si samo vmešala politiko v gasilstvo.
Cenim vse gasilce na svetu neglede iz katere države so. To tvoje podcenjevanje drugih gasilcev in kaj bi lahko imeli mi ne oni,mi pa že počasi gre na živce.

Mislim pa da so nas Hrvaški gasilci krepko prehiteli tako po izobraževanju, opremljanju in organiziranju.

Bil sem priča letos na morju,v Starem gradu - Paklenica -, ko je gorel narodni park, kako so se organizirali, kako so gasili kakšna tehnika je bila uporabljena.

Ni bilo nobenih problemov in zastojev,vodja je bil poveljnik zadarske županije,ki je imel vse vajeti v rokah od canaderjev,helikopterjev in zračnih traktorjev,kje in kako bodo gasili,kje se kdo nahaja in tako naprej.

Samo poglejte požare na Krasu, brez vrha MK se ne da voditi in gasiti požara. Pravzaprav MK pride tja in pametuje ter daje izjave za TV pa je že narodni heroj.Na gasilce ki so gasili pa se pozabi.
Na hrvaškem sem poslušal vsaki dan kako težko delo opravljajo gasilci ker gasijo pri 40 stopinjah, v strmem pobočju in tako dalje.

Mislim da če bodo dobili sosedje ta center , ga pač bodo. Zaradi tega se svet ne bo podrl.
Tudi mi bi lahko imeli marsikaj, če ne bi določeni na vrhu potrebovali preveč časa za razmislek.
Imamo preveč generalov ki bi hoteli biti odlikovani na račun drugih in svojega ne dela.

Hrvaška bo še letos kupila 3 Canaderje in 2 helikopterja samo za požare v naravnem okolju.

KAJ PA NAŠA DRŽAVA, KAJ BODO KUPILI ZA POŽARE V NARAVI. NIČ !!!!!
Raje bodo kupili 135 oklepnikov kot pa eno letalo ali pa helikopter.
Kjer je dim, je tudi ogenj.
˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘
Pozdravljena koroška,kjer koli si.
L.P.Miran 70
Odgovori