Programiranje Baofeng UV-5RA

Včasih življensko pomemben del gasilske opreme.
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Odgovori
marjan82
GE: Petanjci

Odg: Programiranje Baofeng UV-5RA

Odgovor Napisal/-a marjan82 »

pokmon napisal/-a:
Jacksy napisal/-a:
pokmon napisal/-a: OK Sprejmem kritiko. Potem takem je RX frequency = oddajna frekvenca in TX frequency = sprejemna frekvenca. .
Negativno, RX je sprejemna (zapomni si Recive), TX oddajna (Trancive). Oddajna frekvenca je nekaj v našem primeru celo MHz niže.
Hvala ker se trudiš z mano. Meni je to čisto jasno kaj pomeni RX in pa TX. Problem mi je nastal zaradi primerjave tabel RX/TX na tem seznamu http://shrani.si/f/1z/EY/tCW8zxV/zare-frekvence.jpg
in pa frekvence vpisane pod RX/TX v konfiguracijski tabeli, ki je na tem forumu in se uporablja za programiranje Baofeng. Če imaš voljo poglej in primerjaj pod duplex kanali.

Na tem seznamu je obrnjen TX/RX zaradi tega ker ima repetitor oddajno frekvenco na 173MHz sprejemno pa na 168MHz, se pravi da na sami postaji (lastni ali je to mobilna ali ročna) moraš imet sprogramirano glih obratno kot na tem seznamu (TX 168MHz/RX 173MHz)...
pokmon

Odgovor Napisal/-a pokmon »

Negativno, RX je sprejemna (zapomni si Recive), TX oddajna (Trancive). Oddajna frekvenca je nekaj v našem primeru celo MHz niže.
Hvala ker se trudiš z mano. Meni je to čisto jasno kaj pomeni RX in pa TX. Problem mi je nastal zaradi primerjave tabel RX/TX na tem seznamu http://shrani.si/f/1z/EY/tCW8zxV/zare-frekvence.jpg
in pa frekvence vpisane pod RX/TX v konfiguracijski tabeli, ki je na tem forumu in se uporablja za programiranje Baofeng. Če imaš voljo poglej in primerjaj pod duplex kanali.[/quote]

Na tem seznamu je obrnjen TX/RX zaradi tega ker ima repetitor oddajno frekvenco na 173MHz sprejemno pa na 168MHz, se pravi da na sami postaji (lastni ali je to mobilna ali ročna) moraš imet sprogramirano glih obratno kot na tem seznamu (TX 168MHz/RX 173MHz)...[/quote]

Hvala za obrazložitev. Sedaj je jasno kot beli dan. Prosil bi samo še za pomoč in sicer: Na tej povezavi http://www.up.gov.si/fileadmin/up.gov.s ... kanali.pdf je seznam pomorskih VHF frekvenc.
Nameravam jih dopisati v *.dat datoteko poleg ZARE. Kaj je v tem seznamu RX in kaj TX pri kanalih ki so v duplexu? Hvala!
polo98

Odgovor Napisal/-a polo98 »

Prvi link( tabela), kdo jo je spisal nima 3 čiste o zvezah. RX in TX sta obrnjena =D>

Za pomorce pa; Duplexs TX je nižja frekvenca in moraš dodati 4,5 Mhz plusa.
pokmon

Na tej povezavi http://www.up.gov.si/fileadmin/up.gov.s ... kanali.pdf je seznam pomorskih VHF frekvenc.
Nameravam jih dopisati v *.dat datoteko poleg ZARE. Kaj je v tem seznamu RX in kaj TX pri kanalih ki so v duplexu? Predvidevam da so "ladijske postaje" TX in "obalne postaje" RX.
Hvala!
polo98

@pokmon, en post višje sem ti napisal! Sedaj se pa res sprašujem nekaj...
Oboje postaje so TX in RX, ker drugače duplexs NE dela! :banging:
pokmon

polo98 napisal/-a:@pokmon, en post višje sem ti napisal! Sedaj se pa res sprašujem nekaj...
Oprosti, ker nisem toliko podučen kot nekateri... :?
Če bi želel pomagat, potem bi bil bolj pomemben podatek, kako naj vpisujem v tabelo VHF pomorske frekvence (RX/TX), kot pa razlagati tehnične podatke.
Verjetno bo potem ta dopolnjena *.dat datoteka še komu koristila veliko bolj, kot pa pametovanje #-o na forumu.
pokmon

pokmon napisal/-a:
polo98 napisal/-a:@pokmon, en post višje sem ti napisal! Sedaj se pa res sprašujem nekaj...
Oprosti, ker nisem toliko podučen kot nekateri... :?
Če bi želel pomagat, potem bi bil bolj pomemben podatek, kako naj vpisujem v tabelo VHF pomorske frekvence (RX/TX), kot pa razlagati tehnične podatke.
Verjetno bo potem ta dopolnjena *.dat datoteka še komu koristila veliko bolj, kot pa pametovanje #-o na forumu.
Če bi želel pomagat in ne "pametovat" potem bi enostavno napisal takole:
Postaja na plovilu: CH1:TX=156.050 RX=160.650
CH2:TX=156.100 RX=160.700
CH3:TX=156.150 RX=160.750 in tako naprej. Saj ni tako težko :!:
marko10
Kraj: lokev

Re: Programiranje Baofeng UV-5RA

Odgovor Napisal/-a marko10 »

Pozdravljeni.

Kaj se bi dalo dobiti datoteko z ZARE frekvencami s končnico .csv, ker datoteke .dat iz drugega posta ne morem uvoziti v CHIRP program.

lp
Radovljica27
GE: Radovljica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Radovljica27 »

Ta kitajski jajček moram kar pohvalit =D> mi je padel po 5 betonskih stopnicah najprej z anteno potem pa ga je odbijalo sem ter tja dokler se ni srečal s steno... brez poškodb.
Imam kratko anteno in dobro lovi iz Taleža sem slišal pogovor ReCo Kranj - GRS Kranj na prometni pri Peračici za 5. Kasneje pa še pogovor med gorskimi reševalci in helikopterjem ko so bili na reševalni akciji. Oboje na približno 10 km zračne razdalje brez ovir
polo98

Odg: Re: Programiranje Baofeng UV-5RA

marko10 napisal/-a:Pozdravljeni.

Kaj se bi dalo dobiti datoteko z ZARE frekvencami s končnico .csv, ker datoteke .dat iz drugega posta ne morem uvoziti v CHIRP program.

lp
Kateri OS pa uporabljaš? Na XP dela normalno.

Edit: nisem sprobal, sprobaj si sam https://www.google.si/#q=convert+dat+to+csv+free
Uporabniški avatar
b4d

Odgovor Napisal/-a b4d »

Radovljica27 napisal/-a:Imam kratko anteno in dobro lovi iz Taleža sem slišal pogovor ReCo Kranj - GRS Kranj na prometni pri Peračici za 5. Kasneje pa še pogovor med gorskimi reševalci in helikopterjem ko so bili na reševalni akciji. Oboje na približno 10 km zračne razdalje brez ovir
Tole ni najboljsi kriterij, na 10km vidne zracne razdalje skoraj vsaka postaja sprejema ze ce prst dovolj globoko vtaknes :D
polo98

b4d napisal/-a:
Radovljica27 napisal/-a:Imam kratko anteno in dobro lovi iz Taleža sem slišal pogovor ReCo Kranj - GRS Kranj na prometni pri Peračici za 5. Kasneje pa še pogovor med gorskimi reševalci in helikopterjem ko so bili na reševalni akciji. Oboje na približno 10 km zračne razdalje brez ovir
Tole ni najboljsi kriterij, na 10km vidne zracne razdalje skoraj vsaka postaja sprejema ze ce prst dovolj globoko vtaknes :D
Odvisno od terena. Če boš nekje v mestu med bloki... je že problem z vsako postajo na razdalji 500m (simplex). RPT je povsem druga zgodba.

En moj primer: Živim na višini 400 m.n.v (okolica Črnomlja) in sem se pogovarjal na PMR446 postajico z enim iz Zagreba. Postaja odda vsega 0,5W :shock:
Na 5W in zunanjo anteno sem pa imel zvezo tam doli na tro mejo z ČR-BIH-SR sedaj si pa zračunajte, kakašna je razdalja do doli.
marko10
Kraj: lokev

Odg: Re: Programiranje Baofeng UV-5RA

Odgovor Napisal/-a marko10 »

[quote="polo98"][quote="marko10"]Pozdravljeni.

lp[/quote]

Kateri OS pa uporabljaš? Na XP dela normalno.

Edit: nisem sprobal, sprobaj si sam https://www.google.si/#q=convert+dat+to+csv+free[/quote]

Rešeno.
Naložil sem program iz drugega posta, naložil frekvence v postajo, pol pa s CHIRP programom še dodatno uredil zadevo.
Potrebno je še testirat postajo.

Problem je v tem ker CHIRP programček ne podpira .dat datoteke.

lp

Marko
gasilec1976

Odgovor Napisal/-a gasilec1976 »

Pozdravljeni
Mene pa zanima kako je z polnjenjem teh postaj.
So polnilci tako narejeni da se postaje lahko stalno polnejo?
Ali je bolše postajo izklopit iz polnilca in jo npr. 1x mesečno napolnit?
Hvala za odgovore
Uporabniški avatar
b4d

Re: Programiranje Baofeng UV-5RA

Odgovor Napisal/-a b4d »

Sam si nebi upal imeti niti sam polnilec neprestano v elektriko vtaknjen, kaj sele postajo. Ce ga odpres vidis kako so narejeni in so manjsi "fire hazard".

Ce te skrbi za baterijo, ce bo postaja nenehno na polnilcu (prizgana ali ugasnjena) bo verjetno baterija v manj kot letu odpovedala. Raje vsakic izprazni do konca pa ponovno napolni.
Odgovori