Skeniranje kanalov
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
- Marko Zibelnik
- Kraj: Dvor pri Polhovem Gradcu
- Kontakt:
Skeniranje kanalov
Pri uporabi ročnih UKV postaj me zanima naslednje:
Ali je možno ročne UKV postaje sprogramirati tako, da se v postaji določi prioritetni delovni kanal; npr. 41?
Ko pritisnem tipko za oddajo PTT postaja normalno oddaja na tem kanalu, ko pa spustim tipko za oddajo, pa bi postaja avtomatsko po parih sekundah začela skenirati kanale, ki bi jih ravno tako prej določil na listo kanalov, ki so kot druga prioritetna lista.
V primeru, da bi pa rad spet nekomu nekaj povedal po 41. kanalu, pa bi postaja sama preklopila spet nazaj na osnovni prioritetni kanal in oddajala na njemu.
Ali je možno ročne UKV postaje sprogramirati tako, da se v postaji določi prioritetni delovni kanal; npr. 41?
Ko pritisnem tipko za oddajo PTT postaja normalno oddaja na tem kanalu, ko pa spustim tipko za oddajo, pa bi postaja avtomatsko po parih sekundah začela skenirati kanale, ki bi jih ravno tako prej določil na listo kanalov, ki so kot druga prioritetna lista.
V primeru, da bi pa rad spet nekomu nekaj povedal po 41. kanalu, pa bi postaja sama preklopila spet nazaj na osnovni prioritetni kanal in oddajala na njemu.
Izkušnje so najboljša šola, samo šolnina je včasih zelo draga - Sartre
No, vem da jo to možno (odvisno od tipa postaj), ker smo to delali v SV, ampak je bil tam namen prisluškovati namišlenemu nasprotniku med izvajanjem določenih nalog-tega pa se gasilci menda ja ne gremo.
Za gasilsko uporabo pa mislim da je povsem odveč, saj navadno vnaša samo zmešnjavo. Še dobro da so kanali razdeljeni po skupinah, ker drugače bi vsi vse posušali-prisluškovali, kar pa vedno ni prav. Namesto skeniranja naj ima vodja intervencije pomočnika-vezista, pa bo ta problem rešil. Za vodjo neke skupine, pa je prav, da se drži določenega kanala. Mislim da takšna skeniranja na marsikateri iintervenciji prinesejo več škode kot koristi. Če mi ne verjemaš obišči en ReCO (kateri spremlja promet vsaj na lokalno pripadajočih repetitorjih), ko je gost radiski promet, pa boš v živo videl kako to izgleda.
Za gasilsko uporabo pa mislim da je povsem odveč, saj navadno vnaša samo zmešnjavo. Še dobro da so kanali razdeljeni po skupinah, ker drugače bi vsi vse posušali-prisluškovali, kar pa vedno ni prav. Namesto skeniranja naj ima vodja intervencije pomočnika-vezista, pa bo ta problem rešil. Za vodjo neke skupine, pa je prav, da se drži določenega kanala. Mislim da takšna skeniranja na marsikateri iintervenciji prinesejo več škode kot koristi. Če mi ne verjemaš obišči en ReCO (kateri spremlja promet vsaj na lokalno pripadajočih repetitorjih), ko je gost radiski promet, pa boš v živo videl kako to izgleda.
- Janez Tratnik
- moderator

- Kraj: Dobračeva - Žiri
- Kontakt:
Mislim, da je Marko vprašal zadevo, ki je aktualna. Zakaj?
Primer intervencije.
Imaš simpex kanal, potem repetitorski kanal, pa recimo kanal za komunikacijo z napadnimi skupinami ... Vodja mora to imeti ves čas na sluhu. Ali zato imeti tri postaje? Zadeva z vezistom je sicer teoretično zanimiva praktično pa malo manj realna.
Mi rešujemo zadevo na način, da se vodja vedno opremi z dvema postajama in z GSM, za katerega ReCO ve številko. In nam kar funkcionira.
ZARE + bo zadevo sicer še precej bolj zakompliciral.
Primer intervencije.
Imaš simpex kanal, potem repetitorski kanal, pa recimo kanal za komunikacijo z napadnimi skupinami ... Vodja mora to imeti ves čas na sluhu. Ali zato imeti tri postaje? Zadeva z vezistom je sicer teoretično zanimiva praktično pa malo manj realna.
Mi rešujemo zadevo na način, da se vodja vedno opremi z dvema postajama in z GSM, za katerega ReCO ve številko. In nam kar funkcionira.
ZARE + bo zadevo sicer še precej bolj zakompliciral.
Lep preostanek dneva vam želim.
Janez Tratnik, GSM: 041 587 444.

Kot gasilec se rodiš in večno ostaneš!
Gasilce rajši pokličite prehitro kot prepozno!
Janez Tratnik, GSM: 041 587 444.

Kot gasilec se rodiš in večno ostaneš!
Gasilce rajši pokličite prehitro kot prepozno!
Možno že, pa smiselno?
Pogovarjaš se z RECO preko repetitorja. Postaja se ustavi na repetitorskem kanalu.
Napadalci v prostoru imajo težavo, ti pa tega ne veš ker jih ne slišiš,
ker si pač na druem kanalu.
V razmislek!
P.S. skeniranje je bilo preiskušeno v praksi, pa so uporabniki prešli nazaj na navden režim delovanja. Nisem bil jaz ta uporabnik.
Mato
Pogovarjaš se z RECO preko repetitorja. Postaja se ustavi na repetitorskem kanalu.
Napadalci v prostoru imajo težavo, ti pa tega ne veš ker jih ne slišiš,
ker si pač na druem kanalu.
V razmislek!
P.S. skeniranje je bilo preiskušeno v praksi, pa so uporabniki prešli nazaj na navden režim delovanja. Nisem bil jaz ta uporabnik.
Mato
Počasi da ne ustrelite (pogasite) samega sebe!! (vojak Švejk)
- Marko Zibelnik
- Kraj: Dvor pri Polhovem Gradcu
- Kontakt:
Skeniranje kanalov
Moje videnje!
Pri nas je praksa takšna, da na terenu delamo na 41. simpleksnem kanalu, z ReCO pa delamo na 15. dupleksnem kanalu.
Najbolj je torej v intervenciji zaseden 41. kanal. Ta kanal bi bil zato na postaji nastavljen pod prioriteto. Hkrati s tem, bi bilo pa dobro, da bi postaja ob mirovanju na 41. kanalu skenirala še 15. kanal in eventuelno kakšnega dodatnega.
Če želi vodja intervencije komunicirati z operaterjem se ročno prestavi na 15. kanal, če želi operater na ReCO doklicati vodjo intervencije pa itak le tega dobi takrat, ko postaja skenira in ni aktivna na 41. kanalu.
Glede tega, da bi bila postaja potem preveč zasedena, pa mislim, da se ni za bat. Navsezadnje, tudi če bi bila, še vedno lahko skeniranje izklopiš, pa delaš z ročno na 41. kanalu, z mobilno v avtu pa na 15. kanalu.
Pri nas je praksa takšna, da na terenu delamo na 41. simpleksnem kanalu, z ReCO pa delamo na 15. dupleksnem kanalu.
Najbolj je torej v intervenciji zaseden 41. kanal. Ta kanal bi bil zato na postaji nastavljen pod prioriteto. Hkrati s tem, bi bilo pa dobro, da bi postaja ob mirovanju na 41. kanalu skenirala še 15. kanal in eventuelno kakšnega dodatnega.
Če želi vodja intervencije komunicirati z operaterjem se ročno prestavi na 15. kanal, če želi operater na ReCO doklicati vodjo intervencije pa itak le tega dobi takrat, ko postaja skenira in ni aktivna na 41. kanalu.
Glede tega, da bi bila postaja potem preveč zasedena, pa mislim, da se ni za bat. Navsezadnje, tudi če bi bila, še vedno lahko skeniranje izklopiš, pa delaš z ročno na 41. kanalu, z mobilno v avtu pa na 15. kanalu.
Izkušnje so najboljša šola, samo šolnina je včasih zelo draga - Sartre
Ja Darko, to se da pri nekaterih mobilnih postajah zelo elegantno narediti, žal pa jih vidim v gasilstvu po Sloveniji bolj malo. Dobre postaje, ne vem zakaj so jih tako hitro umakknili iz prodaje. Ročne so malce drugačne, tudi glede pogojev za začetek ( čas v katerem naj postaja skenira,....) skeniranja. Po moje preveč komplicirana uporaba za navadnega smrtnika-gasilca, ki naj povrhu še vodi intervencijo, ker je potrebno postajo že zelo dobro poznat. Iz lastnih izkušenj vem koliko je to dela, zato vztrajam na vezistu, pa mu rečite kakor hočete.
Odg: Skeniranje kanalov
Zasledil sem sicer že dokaj staro temo o skeniranju postaj, pa me zanima en podatek, če ga mogoče kdo ve. Ročna rad. potaja Motorola GP 380 ima po originalnih navodilih možnost skeniranja kanalov, vendar mora biti postaja tako programirana. Ali kdo ve, koliko različnih kanalov je možno na tej postaji skenirati?. Po nekih podtakih, ki sem jih dobil, je možno skenirati samo 16 vnaprej določenih kanalov, kar pa se meni iz praktičnih izkušenj zdi premalo. Ali kdo ve kaj več o tem?
Pozdrav!
Pozdrav!
Skeniranje več kot 4 kanalov na ročni radijski postaji je nepraktično.
Zelo praktično se je izkazalo, da pri programiranju postaje na sistem ZARE na koncu spiska kanalov še enkrat dodate najbolj pogosto uporabljane kanale. Pri nas smo na koncu ponovili 15., 41., in 42. kanal.
Zelo praktično se je izkazalo, da pri programiranju postaje na sistem ZARE na koncu spiska kanalov še enkrat dodate najbolj pogosto uporabljane kanale. Pri nas smo na koncu ponovili 15., 41., in 42. kanal.
Žani, če misliš praktične izkušnje spremljanja radiskega prometa, potem ..
.. Če si bil kdaj vodja ene malo večje intervencije in si b.p. poleg aktivnega vodenja uspel spremljati še dva kanala hkrati, potem si super....
.. Skeniranje in s tem spremljanje prometa nej bi bilo delo t.i. vezista , da lahko tudi ukrepa v primeru smetenja. Skeniranje je po mojem uporabno, ko imamoo le eno radijsko postajo na razpolago. Je pa treba ločiti gasilsko spremljanje od radiomaterskega. Če pa imamo radiske postaje tako sprogramirane da to delajo, je potem treba sprogramirati tudi morebitne uporabnike, ker drugače nimamo nič uporabnega. Promet na duplesku, je po mojem mnenju namenjem izključno vodjem, simpleks pa gasilcem. Pa menda je tudi jasno, da se morajo kdaj vodje kaj dogovoriti, kar ni treba da vsi slišijo. Tisti, ki skenira promet, da čim več sliši je potem firbec in ne gasilec.
Pa še to: glde na zelo razširjen nabor postaj, ki jih gasilci uporabljamo, je navadnemu zemljanu ali pa gasilcu, ki tega vsak dan ne uporablja, kar težko dopovedati še kaj druzga, kot kje mora stisniti taster in kje je gumb on/off.
Pa še to: glde na zelo razširjen nabor postaj, ki jih gasilci uporabljamo, je navadnemu zemljanu ali pa gasilcu, ki tega vsak dan ne uporablja, kar težko dopovedati še kaj druzga, kot kje mora stisniti taster in kje je gumb on/off.
Da se razumemo, moje vprašanje je bilo povsem tehnične narave. Drugače se s Tadejem popolnoma strinjam, kar se tiče uporabe v praksi. Postaje s skeniranjem gasilci napadalci v bistvu sploh ne potrebujejo, ampak po mojem mnenju le poveljujoči kader. Mene je samo zanimalo, ali se ta postaja sploh da sprogramirati za vse kanale. Zakaj za vse? Zato, ker ti včasih na RE-CO dodeli prost kanal, ki ga pa potem nimaš možnost skenirat, potem so še tu intervncije izven svoje občine ali celo regije, kjer pa uporabljajo druge delovne kanale. Še enkrat, mene zanimajo samo tehnične zmožnosti .
Pozdrav!
Pozdrav!