Nalepka na čeladah
Moderator: Janez Tratnik
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Nalepka na čeladah
Kolikor vem je na čeladah priporočljivo imeti (vsaj višji čini) nalepke, ki označujejo ''čin'' nosilca čelade (povelnik, podpovelnik).
Ali je dovoljeno na čelado nalepiti kakšne dodatne odsevne trakove, seveda ne takšnih kot se uporabljajo za označevanje činov, ki povečujejo vidnost čelade ob obsvetlitvi. Kolikor sem po izkušnjah videl, se te luminous čelade svetijo v temi, vendar, če jih obsvetiš z lučjo, se ne vidi najbolje. Kar pa se spremeni z odsevnimi trakovi (podobni trakovi kot na oblekah).
hvala za odgovore
lp
Ali je dovoljeno na čelado nalepiti kakšne dodatne odsevne trakove, seveda ne takšnih kot se uporabljajo za označevanje činov, ki povečujejo vidnost čelade ob obsvetlitvi. Kolikor sem po izkušnjah videl, se te luminous čelade svetijo v temi, vendar, če jih obsvetiš z lučjo, se ne vidi najbolje. Kar pa se spremeni z odsevnimi trakovi (podobni trakovi kot na oblekah).
hvala za odgovore
lp
Ashes to ashes, dust to dust.
Kot Feniks se dvignil iz pepela, vstal sem, stresel s sebe blato poplav.
No najbrš, si pod čine mislil položaj, to ni nič novega, poklicni gasilci imajo to z pravilniki urejeno (vsak položaj svoja barva čelade)
Pri prostovoljcih pa tega predpisa nisem opazil, čeprav je že dolgo praksa da poveljniki in podpoveljniki nosijo rdečo čelado. Pri nas imajo to pravico samo poveljnik in podpoveljnika GZ.
Bi bilo pa zanimivo slišat kako imate to drugje urejeno?
Pri prostovoljcih pa tega predpisa nisem opazil, čeprav je že dolgo praksa da poveljniki in podpoveljniki nosijo rdečo čelado. Pri nas imajo to pravico samo poveljnik in podpoveljnika GZ.
Bi bilo pa zanimivo slišat kako imate to drugje urejeno?
- Uroš Lenarčič
- Kraj: PGD Slape-Polje
V mojem društvu imamo vsako čelado označeno s številko in na tak način razpoznamo kdo je kdo- poleg tega pa poveljnik oz. podpoveljnik(a) nosita opozorilni brezrokavnik z ustrezno oznako (funkcija, društvo, napis GASILCI). Ponekod sem pa opazil, da se poslužujejo (rdečih) črtnih oznak na čeladah:
-tri črte=poveljnik
-dve črti=podpoveljnik
-ena črta=desetar oz. vodja oddelka
-tri črte=poveljnik
-dve črti=podpoveljnik
Cogito, ergo sum.

Ma ja sej ta varjanta z črtami ni tok zgrešena, sam na neki večji razdalji pa hudiča, da ne bom vidu ali ima 2-1 ali 3 črteUroš Lenarčič napisal/-a:V mojem društvu imamo vsako čelado označeno s številko in na tak način razpoznamo kdo je kdo- poleg tega pa poveljnik oz. podpoveljnik(a) nosita opozorilni brezrokavnik z ustrezno oznako (funkcija, društvo, napis GASILCI). Ponekod sem pa opazil, da se poslužujejo (rdečih) črtnih oznak na čeladah:
-tri črte=poveljnik
-dve črti=podpoveljnik
Ni nujno, da so rdeče.Uroš Lenarčič napisal/-a:Ponekod sem pa opazil, da se poslužujejo (rdečih) črtnih oznak na čeladah:
-tri črte=poveljnik
-dve črti=podpoveljnik
Pri nas so na nivoju PGD modre.
(Poveljnik 3, podpoveljniki 2)
Na nivoju GZ pa zelene (člani poveljstva) oziroma rdeče (poveljnik).
LP iz Celja
Tomaž K.
Pot do znanja je dolga, življenje pa kratko. (Hipokrat)

Pot do znanja je dolga, življenje pa kratko. (Hipokrat)

-
sasolovrenc
Samo malo, da vas popravim. Jst ne sprašujem o tem kakšne so označbe za povelnike, podpovelnike,...
Mene zanima če je dovoljeno nalepiti odsevne nalepke, ki niso podobne tem za označevanje funkcij.
hvala
Mene zanima če je dovoljeno nalepiti odsevne nalepke, ki niso podobne tem za označevanje funkcij.
hvala
Ashes to ashes, dust to dust.
Kdo bi pa prepovedoval lepljenje odsevnih nalepk na čelado? Mislim, da ne obstaja noben paragraf, ki bi to določal. Teoretično bi lahko v enoti imeli rdečo čelado, katero bi lahko polepili s črnimi pikami.Oden napisal/-a:Samo malo, da vas popravim. Jst ne sprašujem o tem kakšne so označbe za povelnike, podpovelnike,...
hvala
Če se ostala operativa strinja, kar veselo polepi čelade!
The only thing that I regret- I didn't take what I could get. (Motörhead)
LP Borut Volk
LP Borut Volk