moč motorja za GVC 16/25 ?

Gasilska vozila in zaščitna ter reševalna oprema

Moderator: Janez Tratnik

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Uporabniški avatar
romero
Kraj: GE Laško

moč motorja za GVC 16/25 ?

Odgovor Napisal/-a romero »

Prosim za predloge in predvsem iskušnje :!: Zaradi precej razgibanega terena se nabavlja vozilo MAN z 280 KM ali več KM :?:
Glavni voznik mi zatrjuje, da je 280 KM mnogo premalo ( najmanj 380 po njegovo ) za v hrib ter razgiban teren, ki ga pokriva naša gasilska enota - meni se pa ne zdi ravno malo teh 280 KM saj se sedaj vozimo z TAM 170, 190 ter Unimogom z 135 KM :idea:
Kaj pa vi predlagate preden se vozilo naroči - kasnejših reklamacij ne upoštevajo :!: :lol: :lol:
Uporabniški avatar
Franci
Kraj: Velike Lašče
Kontakt:

Re: moč motorja za GVC 16/25 ?

Odgovor Napisal/-a Franci »

Po tipizaciji je 280 KM dovolj za hribovit teren. Vozniki bi pa itak radi imeli čimveč KM pod ritjo. Tako da ... 8)
Stati inu obstati. /Trubar/
Uporabniški avatar
Sul
Kraj: Skofja Loka

Odgovor Napisal/-a Sul »

Za GVC 16/25 je 280 KM za moje pojme zgornja meja za tovrstno vozilo. V naši enoti ima 230 KM, kar je sicer spodnja meja vendar je vozilo zelo poskočno in mu do sedaj še nobeno ni "dihalo za ovratnik".
Mislim da se morate malce zamisliti tudi glede velikosti vozila kar pa ni zanemarljivo! MAN z 380 KM dobite samo v izvedenki TGA kar pa je malce preveliko vozilo za GVC 16/25 (višina 3450 brez modrih luči ).
Naš GVC 16/25 ima sicer samo 230 KM, toda je pa širina vozila le 2300 ter višina le 3050 kar pa predstavlja veliko prednost v starih mestnih jedrih, gozdovih,....
Moj predlog je da zberete ponudbe, naredite primerjalno tabelo z najbolj pomembnimi podatki ( moč motorja, velikosti, cena, ...) potem se boste lahko lažje odločili.

LP Jaka
Uporabniški avatar
Janez Tratnik
moderator
moderator
Kraj: Dobračeva - Žiri
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Janez Tratnik »

Proizvajalci nimajo možnosti naročila večje moči za podvozja do 14 ton.

Mi imamo v voznem parku vozilo z 280 KM in skupne teže 13 ton (podvozje je 14 tonsko). Imamo drugi najkrajši možni diferencial (vozilo je pri 100 km/h na uro na rdečem polju pri vrtljajih), saj ne rabimo hitrosti ampak moč.

V praksi je moči dovolj, v ovinkih še preveč, saj s takimim vozilom ne moreš počez čez ovinke, paziti moraš samo, da ne padejo vrtljali izven zelenega polja, saj turbina ne more takrat normalno dihat. Predlagam, da vzamete polovičke, saj lažje ujameš prave vrtljaje za določen klanec.

Če vaz zanima praktični preizkus našega vozila se lahko oglasite, če vam ni predaleč.

viewtopic.php?t=6390&postdays=0&postorder=asc&start=0

Pa še off topic. Vzemite automatic menjalnik, če le ni predrag.
Zadnjič spremenil Janez Tratnik, dne 27. December 2006, 12:32, skupaj popravljeno 1 krat.
Lep preostanek dneva vam želim.
Janez Tratnik, GSM: 041 587 444.
Uporabniški avatar
Jani
Kraj: Kranjska Gora
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Jani »

Teža, teža... Glejte na težo, pa bo 280KM popolnoma dovolj. Uporabite čim lažje materiale, pa ne vozite s sabo stvari, ki se jih potrebuje enkrat na 50 let in avto bo šel ko avion.

Pri MB nekateri kupijo Axorja, namesto Atega, pa je podvozje skoraj dve toni težje, pa večje, pa manj okretno, pa manj primerno za gasilsko vozilo, ima pa samo 50 konjev več. In narediš samo iz kruha drek, pravijo pri nas.

lp Jani
Uporabniški avatar
Janez Tratnik
moderator
moderator
Kontakt:

Jani napisal/-a:Pri MB nekateri kupijo Axorja, namesto Atega, pa je podvozje skoraj dve toni težje, pa večje, pa manj okretno, pa manj primerno za gasilsko vozilo, ima pa samo 50 konjev več. In narediš samo iz kruha drek, pravijo pri nas.

lp Jani
Pod tole se podpišem trikratno.

Samo je pa Axor večji kot sosedov Atego. To pa nekaj velja.

Aja in tu imamo še Actros in MAN TGA. Da crkneš.
Uporabniški avatar
Dušan
Kraj: Zgornja Bistrica (Tirgot)

Odgovor Napisal/-a Dušan »

Za GVC 16/25 je 280 KM popolnoma dovolj. Za moje pojme je za takšno vozilo dovolj med (250-280 KM) Res pa je treba tako kot je že zgoraj zapisano pazit na ustrezne vrtljaje in se posluževat menjalnika. Mi imamo MAN 14.284 z 8 prestavami pa gre v hrib zelo dobro včasih še prehitro! Še bolj pomebno je kako te konje brzdat v snegu, ledu in slabih podlagah, da vozilo doseže svoj cilj!
Tehnika nam lajša življenje!
tadejS
Kraj: Knežak

Odgovor Napisal/-a tadejS »

Ko smo pri nas izbirali podvozje za GVC 16/25 smo praktično preizkusili eno GVC 16/15 z 270 KM in GVC 16/25 z 280 KM. Razlika je bila očitna in to v prid 280 KM, kljub večji skupni teži. To podvozje smo potem soglasno tudi nabavili. Potrebno pa je tudi upoštevat, da različni proizvalci podajajo vrednosti moči merjene na različnih mestih in jih samo številčno ne smeš primerjati med seboj. Po moje je 280KM čisto dovolj če bo to MB, ostalo pa preizkusite v praksi, če je mogoče. Pa o menjalniku tudi kakšno recite.
LESCE2
Kraj: Lesce-Gorenjska

Odgovor Napisal/-a LESCE2 »

Pri nas imamo kot že najbrž znano Renault Midluma 270.14 z 270KS na 4x4 off road podvozju in se vozi ko šus! Osem stopenjski menjalnik in motor sta usklajena, da v vse klance, ki jih imamo kar letimo, če je treba. :) Glede na to, da so ga izprobali tudi gasilci iz Podnarta in naš forumaš Bine loh še njega vprašaš za mnenje. Meni se je zdel več kot navdušen nad poskočnostjo. :) 280KS je za moje pojme več kot dovolj.
rok č
Kraj: Tam kjer se Pohorje vidi

Odgovor Napisal/-a rok č »

mi mamo tudi taistega renaulta kot lesce(270 4x4, offroad)(ni novejše oblike kot od lesčanov) in moram povedat da gre kot šus.po mojem mnenju je 280 konjev čisto dovolj- eno društvo iz naše zveze ima mana 280 in so tudi ful zadovolnji z njim.
comendatore
Kraj: jesenice

Odgovor Napisal/-a comendatore »

jaz pa mislim da konjev ni nikoli preveč, tko da vzemte čm močnejši motor oziroma najboljše razmerje mes kw in kg
Uporabniški avatar
Janez Tratnik
moderator
moderator
Kontakt:

comendatore napisal/-a:jaz pa mislim da konjev ni nikoli preveč, tko da vzemte čm močnejši motor oziroma najboljše razmerje mes kw in kg
Če bi prebral celo temo bi videl, da si ga s to izjavo pihnil mimo. Tudi proizvajalci vozil imajo, hvala bogu, omejitve pri izbiri moči.
Uporabniški avatar
SAKI
Kraj: PGD ZAGORJE-mesto
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a SAKI »

Vprašanje je bilo na mestu, vendar nadaljevati debato nima smisla :!:

Razlog temu je ta kot je navedel že Janez, da podvozja katera ustrezajo tipizaciji GZS za vozila GVC-16/25 ne presegajo magičnih 280KS.

Vsa ostala podvozja katera nam ponujajo več KS so večjih dimenzij in močnejše zasnovanih podvozji kot tudi pogonskih sklopov, kar posledično temu prinese višjo težo samega podvozja kot takega za kar je že tudi Jani navedel ustrezno primerjavo!
In, če na takšno - večje podvozje namestimo še gasilsko nadgradnjo z vso predpisano opremo presegamo dovoljeno najvišjo težo za ta vozila po tipizaciji GZS.
Da ne bo pomote, ne presegamo teže vozila po predpisih proizvajalca, ampak presegamo težo po veljavni tipizaciji za gasilska vozila :!: :arrow: Kar pomeni, da ima lahko podvozje nosilnost tudi 18t, vendar nič ne rabi, če je v tipizaciji določena maksimalna teža 14t!

Takšno je dejstvo, čeprav je moje osebno mnenje, da od viška ne boli glava le voznik mora pri upravljanju z vozilom uporabljati poleg nog in rok tudi in predvsem glavo :!:

Dobro si oglejte, primerjajte in se informirajte glede menjalnika, kajti ta in edino ta vam lahko prispeva k moči in hitrosti. Kajti hitrost na ravnini bo dosegelo vsako vozilo pa naj ima 230 ali pa 300 KS, pomembno je to, da vozilo ne izgubiva moči in hitrosti v klancu. Tu pa so zelo pomebni prenosi, in moje mnenje je, če je le mogoče obvezno polovičke :!:

Z Janezom se skoraj vedno strinjava, le v malenkostih sva si včasih rahlo navzkriž kot je to tudi v tem primeru, da sem jaz pristaš ročnih menjalnikov in avtomatiko iz gasilskih vozil takšno ali drugačno najraje brišem. O tem mislim, da sem že enkrat navajal razloge, pa tudi gasilska vozila kupujemo za ca. 25 let, pa nisem čisto prepričan, da bodo takšne zadeve takrat še delovale BP :roll:
Janez z vsem spoštovanjem in brez zamere, le osebno mnenje :wink:
IZKORISTI, A NIKDAR NE IZKORIŠČAJ!

Lp

Borut Satler
Uporabniški avatar
cheeby
Kraj: Lj Ježica - GBL

Odgovor Napisal/-a cheeby »

Glede na to, da ima danes skoraj vsak dizelski motor svoj turbo oziroma kompresor za polnenje zraka obstaja tudi možnost tako imenovanega chiptuninga pri katerem se poveča tako moč motorja kot navor.
Samo ne vem če se to sploh sme delat pri intervencijskih vozilih :roll:
Skupaj spreminjajmo svet na bolje!
Rafter
moderator
moderator
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Rafter »

cheeby napisal/-a:Samo ne vem če se to sploh sme delat pri intervencijskih vozilih :roll:
Uradno se lahko pri vseh, le da je potem vprašanje ponovne homologacije. :roll:
Odgovori