DIMOVLEK oz. prezračevalnik
Moderator: Janez Tratnik
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
- man 14.284
- Kraj: Zgornja Bistrica
DIMOVLEK oz. prezračevalnik
Lep pozdrav fantje!
Sem novi zato naj se predstavim:Sem matjaž iz Slov.Bistrice član PGD.
Gasilstvo me zelo veseli predvsem zaradi adrenalina in tehnike! Zelo sem vesel da obstaja takšen forum saj je zelo koristen za vse gasilce in tudi druge!
Zanima me pa kakšno je vašo mnenje glede nabave DIMOVLEKA oz. RAZPIHOVALIKA!! In kakšna je učinkovitost takšnih naprav!
hvala!
Sem novi zato naj se predstavim:Sem matjaž iz Slov.Bistrice član PGD.
Gasilstvo me zelo veseli predvsem zaradi adrenalina in tehnike! Zelo sem vesel da obstaja takšen forum saj je zelo koristen za vse gasilce in tudi druge!
Zanima me pa kakšno je vašo mnenje glede nabave DIMOVLEKA oz. RAZPIHOVALIKA!! In kakšna je učinkovitost takšnih naprav!
hvala!
No tudi mi smo kupili prezračevalnik in kljub dejstvu da smo prostovoljci menim da je dobro da ga imamo v enoti. Imam velik Rosenbaurejev katalog in notri je nekaj navodil za njegovo (prezračevalnik na motor na notranje izgorevanje) uporabo, bi bil pa vesel če mi lahko kdo še kaj več napiše ali pa če ima kakšne praktične nasvete ali slike.
Se priporočam!!!!!!!!!!!!
Se priporočam!!!!!!!!!!!!
- Milan Dubravac
- Gasilci.org

- Kraj: smokuč
Ja to soboto smo na Igu izvajali testiranje nadtlačnega, podtlačnega in hidravličnega prezračevanja. Testi so pokazali ''ujemanje'' s teorijo. Bili so kljub temu zelo zanimivi in poučni za vse nas. Tudi sam imam po tem dnevu manj neznank na tem področju. Področje pa je kar kompleksno, če se ga natančno lotiš. Manjkale so nam še konkretne meritve nadtlaka v prostoru pa bi bili rezultati že precej verodostojni.
Ni ne bližnjice ne široke ceste do znanja (evklid)
- Mitja Gregorič
- Naj forumovec 2003

- Kraj: Volčja Draga
- Kontakt:
- man 14.284
- Kraj: Zgornja Bistrica
DIMOVELK oz. prezračevalnik
HELO!
HAHAHAHA! SKOR SN UMRL OD SEMEHA-PREPIHMEJKER!
Icko dobra fora!!
lp Matjaž
HAHAHAHA! SKOR SN UMRL OD SEMEHA-PREPIHMEJKER!
Icko dobra fora!!
lp Matjaž
- Milan Dubravac
- Gasilci.org

- Kraj: smokuč
- Marko Zibelnik
- Kraj: Dvor pri Polhovem Gradcu
- Kontakt:
Tempest
Glede na to, da se postopek odstranjevanja plinov in dima iz objekta imenuje prezračevanje, menim da bi bilo najbolje uporabljati naziv: prezračevalnik. Potem pa je samo odvisno od tega, katerega uporabljamo: podtlačni ali nadtlačni prezračevalnik prostorov. Tudi dimovlek po moje ni najbolj primeren izraz, saj z njim iz prostorov vlečemo tudi pline in ne smo dim.
Pri hidravličnem prezračevanju pa ta izraz ne pride v poštev, saj omenjeno prezračevanje izvajamo z ročnikom, ki omogoča razpršen curek vode.
Pri hidravličnem prezračevanju pa ta izraz ne pride v poštev, saj omenjeno prezračevanje izvajamo z ročnikom, ki omogoča razpršen curek vode.
Izkušnje so najboljša šola, samo šolnina je včasih zelo draga - Sartre
-
Gost
Mal pozen pa le.
Če pozorno pogledamo po katalogih je proizvajalcev nadtlačnih prezračevalnikov (ventilatorjev) obilo in le en je tempest. To je trgovsko ime proizvajalca. Menim, da če samo opustimo tempest bo velik korak. Osebno pa bi ga imenoval preprosto ventilator za prezračevanje. Marko strinjam se s teboj, pol je pa sam vprašanje a za vlek al za vpih.
LP
Če pozorno pogledamo po katalogih je proizvajalcev nadtlačnih prezračevalnikov (ventilatorjev) obilo in le en je tempest. To je trgovsko ime proizvajalca. Menim, da če samo opustimo tempest bo velik korak. Osebno pa bi ga imenoval preprosto ventilator za prezračevanje. Marko strinjam se s teboj, pol je pa sam vprašanje a za vlek al za vpih.
LP
- Alex74
- GE: PGD Ravne na Kor.
- Kraj: Prevalje
- Kontakt:
Juh...
Mislim, da je "prepihmejker" ta best izraz za to zadevo...
Sem bil pa presenečen, ko sem ugotovil, da sta tu dve napravi. V našem društvo imamo eno zadevo, ki ji vsi pravijo dimovlek. Vendar sem začel dvomiti o vrsti naprave, ko sem prebiral to temo.
Prosil bi za kratek opis naprav kot so "dimovlek" in "prezračevalnik" in tudi za praktičen primer uporabe, kdaj in v kakšnih pogojih se uporabja ena, kdaj pa druga naprava.
TNX
Alex
Mislim, da je "prepihmejker" ta best izraz za to zadevo...
Sem bil pa presenečen, ko sem ugotovil, da sta tu dve napravi. V našem društvo imamo eno zadevo, ki ji vsi pravijo dimovlek. Vendar sem začel dvomiti o vrsti naprave, ko sem prebiral to temo.
Prosil bi za kratek opis naprav kot so "dimovlek" in "prezračevalnik" in tudi za praktičen primer uporabe, kdaj in v kakšnih pogojih se uporabja ena, kdaj pa druga naprava.
TNX
Alex
- Mitja Gregorič
- Naj forumovec 2003

- Kraj: Volčja Draga
- Kontakt:
Alex74,
že samo ime dimovlek pove da z njim dim "vlečeš" iz prostora(z cevjo-kot sesalec) npr. iz kletnih prostorov kjer z prezračevalnikom bi šlo težje oz. bi dim potisnil npr po celem stopnišču (blok,stolpnica,itd...) Uporaben je tudi kot generator lahke pene

http://www.supervac.com/elecfan.htm
Rapihovalnik (npr.Tempest) pa uporabljaš za razpihovanje dima in obenem toplote,pare prostorov (zniževanje akumulirane temparature,odvod dima,srtupenih plinov,boljšo vidljivost v prostoru
)
http://www.tempest-edge.com/ppv/index.htm
[imghttp://www.tempestedge.com/images/blower_images/home_image.jpg[/img]
LP Mitja
p.s.
Uporabne zadevice !!!!
že samo ime dimovlek pove da z njim dim "vlečeš" iz prostora(z cevjo-kot sesalec) npr. iz kletnih prostorov kjer z prezračevalnikom bi šlo težje oz. bi dim potisnil npr po celem stopnišču (blok,stolpnica,itd...) Uporaben je tudi kot generator lahke pene

http://www.supervac.com/elecfan.htm
Rapihovalnik (npr.Tempest) pa uporabljaš za razpihovanje dima in obenem toplote,pare prostorov (zniževanje akumulirane temparature,odvod dima,srtupenih plinov,boljšo vidljivost v prostoru
http://www.tempest-edge.com/ppv/index.htm
[imghttp://www.tempestedge.com/images/blower_images/home_image.jpg[/img]
LP Mitja
p.s.
Uporabne zadevice !!!!
Takole glede prezračevalnika: namenjen je nadtlačnem prezračevanju, s tem se v določenih fazah napada ali gašenja notranjosti objketov doseže boljše pogoje dela za gasilce znotrej objekta. Večja vidljivost, hiter izpodriv nevarnih dimov in plinov ter nižanje temperature. Vendar tak način prezračevanja ne prinaša samo koristi. Dotok zraka lahko omogoči širjenje požara. Zato se uporaba takšnega prezračevanja ne priporoča v prvi fazi nastopa enot, razen če so enote dobro usposobljene za usklajeno in pravilno delovanje. Vodja mora poznati razmere ali jih znati oceniti znotraj objekta, mora vedeti kje je žarišče, v kateri fazi je požar, tlačne razmere in podobno. torej kompleksne stvari V ZDA ta pristop pogosto uporabljajo, v Evropi malo manj. Pri nas lahko delujemo z temi ventilatorji po tem, ko lociraMO ŽARIŠČE IN GA ŽE GASIMO. Za kaj druga jaz ne bi bil prepričan da bi šlo. Sevda je pogoj za nadtlačno prezračevanje oprema in odprtina, ki nam omogoča vstop zraka in izstop vročih plinov in eksplozivnih mešanic.
Torej če gre za kakšno klet, bi šlo malo težje. Tam pač uporabimo dimovlek. Podtlačno prezračevanje. Vlečemo dim in druge pline ven na tisti točki, kjer je naprava.
Tretji način prezračevanja, hidravlični pa lahko izvajajamo z gasilko cevjo preprosto in učinkovito. skozi okno z razpršenim curkom šricamo ven, in tlaki ki se ustvarjajo okrog curka vlečejo dim ven.
No nekaj o tem Za popravke in dopolnila ste dobrodošli.
Torej če gre za kakšno klet, bi šlo malo težje. Tam pač uporabimo dimovlek. Podtlačno prezračevanje. Vlečemo dim in druge pline ven na tisti točki, kjer je naprava.
Tretji način prezračevanja, hidravlični pa lahko izvajajamo z gasilko cevjo preprosto in učinkovito. skozi okno z razpršenim curkom šricamo ven, in tlaki ki se ustvarjajo okrog curka vlečejo dim ven.
No nekaj o tem Za popravke in dopolnila ste dobrodošli.