Prenosna brizgalna
Moderator: Janez Tratnik
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Prenosna brizgalna
Naše društvo planira nakup MB. Nameščena naj bi bila v vozilu GV-V1. Ima kdo kakšen pameten predlog, kakšno MB kupiti.
V naši vasi imamo ozko vaško jedro ter veliko lesenih gospodarskih poslopij, nova MB pa mora biti zanesljiva, lahka (relativno) ter zagotavljati primerno količino vode.
V naši vasi imamo ozko vaško jedro ter veliko lesenih gospodarskih poslopij, nova MB pa mora biti zanesljiva, lahka (relativno) ter zagotavljati primerno količino vode.
LP!
Meni še najbolj zanesljivo deluje rosenbauer FOX II.
Ima štiritakltni BMW-jev boxer motor (podobno kot policijski motorji).
Izkušenj z njo razen enega primerjalnega prikaza (Rosenbauer vs. Ziegler)nimam.
V društvu imamo staro Rosenbauerjevo z VW motorjem, ki pa jo bolj poredko uporabljamo (poplave in gozdni požari).
Meni še najbolj zanesljivo deluje rosenbauer FOX II.
Ima štiritakltni BMW-jev boxer motor (podobno kot policijski motorji).
Izkušenj z njo razen enega primerjalnega prikaza (Rosenbauer vs. Ziegler)nimam.
V društvu imamo staro Rosenbauerjevo z VW motorjem, ki pa jo bolj poredko uporabljamo (poplave in gozdni požari).
- Peter
- Upravnik

- GE: Zabreznica
- Kraj: Breznica
- Kontakt:
Jaka, če jo boste uporabljali za hitre mokre vaje, bo verjetno izbira samo ena - Ziegler. Če rečem še kakšno o teži, je spet na tapeti Ziglerjev model Ultra-Light.
Fox II ima za članice precej težak zagon, vendar je pa to treba upoštevati samo pri tekmovanjih. Na sejmu sem videl tudi Magirusovo MB, pa me je prav prijetno presenetila, predvsem z relativno tihim delovanjem.
Največ novih MB se po moje kupuje prav zaradi tekmovanj. Če je vi ne kupujete zaradi tega, pa oprosti.
Fox II ima za članice precej težak zagon, vendar je pa to treba upoštevati samo pri tekmovanjih. Na sejmu sem videl tudi Magirusovo MB, pa me je prav prijetno presenetila, predvsem z relativno tihim delovanjem.
Največ novih MB se po moje kupuje prav zaradi tekmovanj. Če je vi ne kupujete zaradi tega, pa oprosti.
Mi MB ne kupujemo zaradi tekmovanj. V vasi imamo sicer dobro urejeno hidrantno omrežje, tudi požarni bazen je v funkciji. Vemo pa, da je včasih z vodo iz vodovodnega omrežja problem, v bližini pa je reka. Glede na število lesenih gospodarskih poslopij smo mnenja, da rabimo zanesljivo MB.
Sedaj imamo starejšo Rosenbauerjevo MB 8/8 z vW motorjem. Črpalka je sicer še vedno v dobrem stanju, vendar so včasih problemi z vžigom motorja. Zaradi tega bo počasi potrebno misliti o zamenjavi.
Sedaj imamo starejšo Rosenbauerjevo MB 8/8 z vW motorjem. Črpalka je sicer še vedno v dobrem stanju, vendar so včasih problemi z vžigom motorja. Zaradi tega bo počasi potrebno misliti o zamenjavi.
- Peter
- Upravnik

- GE: Zabreznica
- Kraj: Breznica
- Kontakt:
Pri nas imamo za "rezervo" tudi še staro Rosenbauerjevo črpalko letnik 1967. Glede vžiga lahko samo to povem, da če smo jo zagnali vsaj enkrat na teden ni bilo problema. En obrat je bil dovolj. Če pa smo jo pustili stati en mesec, pa sploh nismo več šteli obratov, ki so bili potrebni za njeno oživitev.
Živjo!
Mi smo dve leti nazaj kupovali (in tudi kupili ) brizgalno. Tudi mi je nismo kupovali za tekmovanja. Po tehtnem premisleku smo se odločili za Ziegler Ultra Power. Ima vodno hlajen štiritaktni motor, znamke VW. Popolnoma enak motor vgrajujejo v Polo-te. Brizgalna je mnogo tišja od Fox-a, čeprav na intervenciji to niti ni pomembno. Ker večino dela opravimo z GVC-ji, smo jo uporabili samo na dveh intervencijah in obakrat se je izvrstno izkazala. Teža je približno enaka, razlika v ceni pa je bila nekaj čez pol milijona, v korist Zieglerja.
V glavnem, če kupiš Foxa ali Ultra Powerco ne boš nič zgrešil, če se mislite iti pa tekmovalno gasilstvo, pa sigurno Ultra Light (dvotaktni motor).
lp Jani
Mi smo dve leti nazaj kupovali (in tudi kupili ) brizgalno. Tudi mi je nismo kupovali za tekmovanja. Po tehtnem premisleku smo se odločili za Ziegler Ultra Power. Ima vodno hlajen štiritaktni motor, znamke VW. Popolnoma enak motor vgrajujejo v Polo-te. Brizgalna je mnogo tišja od Fox-a, čeprav na intervenciji to niti ni pomembno. Ker večino dela opravimo z GVC-ji, smo jo uporabili samo na dveh intervencijah in obakrat se je izvrstno izkazala. Teža je približno enaka, razlika v ceni pa je bila nekaj čez pol milijona, v korist Zieglerja.
V glavnem, če kupiš Foxa ali Ultra Powerco ne boš nič zgrešil, če se mislite iti pa tekmovalno gasilstvo, pa sigurno Ultra Light (dvotaktni motor).
lp Jani
Pozdrav!Jaka napisal/-a:Mi MB ne kupujemo zaradi tekmovanj. V vasi imamo sicer dobro urejeno hidrantno omrežje, tudi požarni bazen je v funkciji. Vemo pa, da je včasih z vodo iz vodovodnega omrežja problem, v bližini pa je reka. Glede na število lesenih gospodarskih poslopij smo mnenja, da rabimo zanesljivo MB.
Pri nas smo pred kratkim kupilo novo črpaloko Rosenbauer! Mašnica in pol! Nevem sicer karakterističnih podatkov! Vem da jo pogaja WW motor(polo)!Poleg tega pa povem da smo jo sedaj pognalai na polno na sektorski vaji razadala 2km višinska ocena okoli 5 -6 metrov! tlak....previsok tako da nam je udtrgalo zob na cevi:(( Ostalo vžig preko akumulatorja na gumb! Elektrosni števec obratov in časa(delovne ure) plin nazorovan z potencijometrom (vrtljiv gumb) poleg pa je tudi ročni vžig preko poteznega jermena(Vrvi)! Ostale lasnosti pa ti lahko potem posredujem ....nimam prospektov pa to.... Cena 2,9 mio sit!
LP Marolt
- Janez Koncilija
- Naj forumovec 2006
- Kraj: Topole
- Kontakt:
Na kateri cevi je odtrgalo zob in do kod je prišla voda, ter s kakšnim pritiskom na ročniku.Marolt napisal/-a:
Poleg tega pa povem da smo jo sedaj pognalai na polno na sektorski vaji razadala 2km višinska ocena okoli 5 -6 metrov! tlak....previsok tako da nam je udtrgalo zob na cevi.
LP Marolt
LP
Janez
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Ne vem, če je črpalka še vedno osrednji del opreme, vsaj na področju kjer je vodovodno omrežje ne.Če imate na območju ki ga pokrivate v vodovodu vsaj 5 barov tlaka in pretok okoli 800 l/min, jaz nebi kupoval črpalke(razen za tekmovanja), sredstva pa bi raje vnovčil drugače. Ali imate na vašem vozilu visok tlak? Pa tudi oprema, ki jo v vozilo ne morete spraviti in ostane v orodišču vam ne bo prav nič koristila. Drugače pa vam mi prodamo ta staro rosenbauerco za 200 jurjov. Lahko tudi dve. Zadnjih 10 let pri intervencijah ne pridejo vec v postev. Mogoce gre za specifiko, saj se gasilska drustva na nasem področju dopolnjujemo, in ne izvozimo vsi z črpalkami in sesalnimi cevmi, ampak samo eno društvo, ostali pa gredo z drugimi vozili. In črpalka največkrat ostane kar v vozilu.
Z znanjem raste dvom!
-
Matjaž Zupan
No,pa tudi stare Rosenbauerjeve brizgalne na ročni zagon niso ravno za v staro šaro. Tudi mi jo imamo,pa moraš le pravilno naravnati gas, ročico za hladni zagon in za čas zagona izklopiti sklopko,pa ni večjih težav. Sam sem našel dokaj dobre nastavitve (ročica za hladni zagon do konca,gas pa nekajkrat gor in dol,nato pa ga zapreš),čeprav smo se včasih tudi po trije ubadali z zagonom.
Ja Janez na B cevi je prišlo do tega! Sicer pa je bil tlak na črpalki okoli 8-9 barov! Več nismo hoteli zaradi varnostih razmer... Na ročniku pa nismo merili tlaka! Je pa bil izliv tko po moji oceni okoli 4 bare ozioma drugače povedano curek v višini približno 10 m! Je bila pa dejanska višinjska razlika kar še malo višja kod 6 m!Janez Koncilija napisal/-a:Na kateri cevi je odtrgalo zob in do kod je prišla voda, ter s kakšnim pritiskom na ročniku.Marolt napisal/-a:
Poleg tega pa povem da smo jo sedaj pognalai na polno na sektorski vaji razadala 2km višinska ocena okoli 5 -6 metrov! tlak....previsok tako da nam je udtrgalo zob na cevi.
LP Marolt
LP
Janez
Lp Marolt
Skavt se povsem strinjam s teboj samo pri nas imajo samo 5 vasi vodovod ostalo da je brez! Tako da mislim da je bil naš nakup kar upavičen! Sicer pa je res tudi to da je visoki tlak kam boljši od črpalke....Skavt napisal/-a:Ne vem, če je črpalka še vedno osrednji del opreme, vsaj na področju kjer je vodovodno omrežje ne.Če imate na območju ki ga pokrivate v vodovodu vsaj 5 barov tlaka in pretok okoli 800 l/min, jaz nebi kupoval črpalke(razen za tekmovanja), sredstva pa bi raje vnovčil drugače. Ali imate na vašem vozilu visok tlak? Pa tudi oprema, ki jo v vozilo ne morete spraviti in ostane v orodišču vam ne bo prav nič koristila. Drugače pa vam mi prodamo ta staro rosenbauerco za 200 jurjov. Lahko tudi dve. Zadnjih 10 let pri intervencijah ne pridejo vec v postev. Mogoce gre za specifiko, saj se gasilska drustva na nasem področju dopolnjujemo, in ne izvozimo vsi z črpalkami in sesalnimi cevmi, ampak samo eno društvo, ostali pa gredo z drugimi vozili. In črpalka največkrat ostane kar v vozilu.
LP Marolt