komentar vaje ob 130 letnici PGD Gornja Radgona - by Oskar

Vse gasilske teme, ki ne spadajajo v ostale podforume.

Moderator: Vrsho

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Odgovori
Uporabniški avatar
mundat
GE: Gornja Radgona
Kraj: PGD Gor. Radgona

komentar vaje ob 130 letnici PGD Gornja Radgona - by Oskar

Odgovor Napisal/-a mundat »

Hej,

Oskar mi je včeraj poslal komentar naše vaje, ki smo jo lani izvedli ob 130 letnici društva....upam, da Oskar nebo hud, ampak jaz bom njegovo pisanje pripopal tu spodaj:

VEČ KOT GASILSKA VAJA

Le dobro načrtovanje vaje reševanja in gašenja nam prinese uspeh in zadovoljstvo

PGD Gornja Radgona letos praznuje 130 let delovanja. Tako se nekako spodobi, da kot osrednja enota v občini in kot enota širšega pomena pripravi večjo gasilsko vajo. To so tudi storili in nanjo povabili vse ostale enote v občini in še gasilsko enoto iz sosednje Avstrijske Radgone. Pred sestavljavci vaje je bil velik izziv saj je bilo potrebno v vajo vključit poleg 11 gasilskih enot še ekipe nujne medicinske pomoči iz obeh mest. Kako jim je uspelo pa preberite v nadaljevanju.

Naj takoj zapišem, da sem na vaji sodeloval kot nekak nevtralen zunanji opazovalec vaje. Zakamufliran sem bil v civilno obleko, ter beležko in fotoaparatom kot da pripravljam prispevek za kak časopis. Bil je lep dan v petek 5. 9. 2012. Načrtovalca vaje, domača podpoveljnik in poveljnik Cvetkovič in Lipič sta mi razkrila načrt vaje in postal sem malo skeptičen, če bo vse uspelo kot sta si zamislila. Predpostavka in scenarij vaje je vseboval kar nekaj posebnosti, ki pa so se pozneje izkazale kot zadetek v črno.

Reševanje

Pa pojdimo po vrsti. Kraj dogajanje je bilo središče mesta kjer je po predpostavki za vajo, vlak zadel osebni avto na samo z znakom zavarovanem prehodu. Posledice so bile strašne. V razbitem vozilu ukleščeni ljudje, požar na bližnjem skladišču, ujeti ljudje v dimu itd.. Na kraju dogodka, torej te gasilske vaje, se je zbralo nenavadno veliko gledalcev. Po oceni okrog 500, kar je dokaj nevsakdanje, po drugi strani pa priznanje za gasilce v občini. Postavljeno je bilo močno ozvočenje in komentator je sproti seznanjal gledalce kaj se dogaja.

Na ta segment vaje velikokrat pozabljamo in ob brnenju motorjev in dolgih curkih speljemo vajo, gremo na klobaso in rečemo kako nam je vse lepo uspelo. Kaj pa ljudje, smo dosegli naš namen prikazne vaje ? Nismo. Kako pri vragu naj ljudje vedo, zakaj nek gasilec z nekim velikim ventilatorjem vpihuje v skladišče zrak, ko že itak preveč gori ?

Najprej je na kraj prispelo poveljniško vozilo in tehnično vozilo ter vozilo NMP Zdravstvenega doma iz Gornje Radgone. Ekipa je pričela vse potrebne postopke za zavarovanje, reševanje itd.. Lepo je bilo pogledat reševalce na čelo z zdravnikom v zaščitnih oblekah in čeladah. Videlo se je, da tudi sicer sodelujejo na pravih nesrečah. Vodja vaje je poklical na pomoč še NMP iz avstrijske Radgone, ker so bile tri osebe huje poškodovane in iz skladišča se je že vil dim in obstajala je velika verjetnost še več poškodovanih. Zahteval je dodatne gasilske enote.

Še vedno svetleče čelade

Sledi presenečenje. Pripeljeta se dve gasilski vozili - veterana. V terenskem vozilu UAZ in kombiniranem vozilu TAM 4500 iz leta 1965 je bila posadka 12 gasilskih veteranov, ki so imeli skupaj skoraj 600 let gasilske službe za sabo. Organizator jih je vključil v vajo, da pokaže ohranjeno tehniko, »ohranjene« gasilske veterane, ki so kar žareli od sreče, ko so skoraj brezhibno izvedli napad s tremi C linijami. Za to priložnost so si celo dali polirat svoje aluminijaste čelade. Imeli so kak dan prej predpriprave, pa o tem raje ne bi. Imeli so svojega komentatorja in na koncu še prikaz uporabe reševalne vrvi spletene v znamenito kito.

Ta del vaje s starejšimi gasilci in starimi vozili se je nekomu zdel morda neskladen z moderno tehniko in mladimi fanti, ki so pridrveli v nadaljevanju, ampak moje mnenje je drugačno. Na kakšni drugi vaji mi je kar mučno opazovat starejše gasilce, ki jim nadenejo nek sijoči brezrokavnik in v roko porinejo zastavico ter jih postavijo na neko točko kot da bi jih dali v izložbo na ogled. Mar si po vseh letih dela zaslužijo delo nekega redarja, ki ga itak ne »šmirgla« nihče ? Mislim da ne. Potrebno je malo domišljije in tudi za starejše se najde na vajah delo njim primerno in predvsem njim v veliko veselje in zadovoljstvo. Pa še na koncu ob malici ne bo časa za kritiko »ta mladih« ampak se bodo ubadali sami s seboj in modrovali kaj bi lahko naredili v bodoče še bolje.

Gašenje

Sledilo je zaresno reševanje in gašenje na dokaj velikem skladišču v katerem je veliko lesa in kartonske embalaže. Hidrantov v objektu ni in tudi bližnji hidrant v ulici po izkušnjah vodje vaje ne bo zadoščal. Postopno so bile aktivirane poleg domače enote 4. kategorije še: PGD Negova 2. kategorija in PGD Črešnjevci, Mele, Spodnja Ščavnica, Zbigovci, Orehovci, Stavešinci, Ivanjševci ob Ščavnici in Spodnji Ivanjci kot 1. kategorija. Kot dobri sosednje preko meje so prispeli tudi gasilci iz enote FF Bad Radkeersburg. Za vajo je bilo predvideno 125 vseh sodelujočih.

Ker je vodja vaje imel na razpolago kar šest vozil GV 1 ali GVV1 se je odločil za odvzem vode iz 350 metrov oddaljene reke Mure. Moram priznati, da me je ta del vaje najbolj zanimal. Predvsem zaradi tega, ker sem se pred nekaj leti sam lotil izvedbe verige s šestimi motornimi brizgalnami in odvzemom vode iz reke Drave.

Da bo šlo vse kot po maslu ni pričakovati, saj je dobava požarne vode preko verige zahtevna naloga tudi za izkušene strojnike in ostale gasilce. Tega so se zavedali tudi v Radgoni in kak dan prej organizirali generalko za vse sodelujoče v verigi. Vedeti je treba da je tudi ta vodna veriga močna kot je močan njen najšibkejši člen. Ta člen pa je lahko: strojnik, gasilec, spojka, cev, črpalka itd… Skratka, že malo pozabljena gasilska veščina pridobiva na veljavi. Tako je tudi prav, saj ne kupujemo 12 tisočakov ali več vrednih MB samo za znamenitega trodelca, kjer lahko imamo v torbici namesto cevnih obvez kak sendvič in pivo pa bo vaja kljub temu uspela.

Veriga

V dobavo vode iz reke Mure so bile vključene štiri MB, kar je sicer na tej razdalji in mali višinski razliki preveč, ampak ker gre za prikazno vajo in ker je bil organizator omejen z prostorom je to opravičeno. Vedeti pa je treba da se zahtevnost vaje s tem povečuje. Vozila z MB so prihajala v kratkih časovnih intervalih Gasilcev je bilo dovolj in kaj hitro so bile položene B cevi in na bregu Mure je zabrnela prva »Rozika«. Vsi vodji ekip so imeli prenosne UKV postaje in so komunicirali z gasilcem ki je bil vodja verige. Vidljivost odlična in človek si bi mislil, da ne more skoraj nič zatajiti. Ko sem tako hodil ob cevni liniji in opazoval, si nisem mogel kaj da nisem mlade in manj mlade gasilce opozarjal naj imajo pri roki kako rezervno B cev in torbico z cevnimi obvezami. Voda je lepo stekla do gorečega objekta in časa za slavje ni bilo, saj se delo šele sedaj začne. Potreben je nenehen nadzor vstopnih in izstopnih tlakov . Za ta namen ima strojnik na sesalnem delu tako imenovan manu-vakumeter na tlačnem delu pa manometer. V nekem trenutku je prišlo verjetno do manjše porabe vode na koncu verige in ena B cev ni zdržala nastalega tlaka. (mislim da je popustila pri 10 barih). Cev je bila hitro zamenjana in črpalke so spet zapele svojo pesem. Nekaj gasilcev se je sprehodilo do svojih gasilskih vozil in poiskalo to »vražjo torbico«, ki je bila še včeraj tukaj sedaj pa je več ni !

Nasvet strojnikom v takšnih situacijah je ta, da naj opazujejo svojo črpalko, instrumente in naj ničesar ne počnejo hitro in sunkovito. Če bodo poslušali radijsko postajo in čakali na povelje kaj storiti je lahko že prepozno. Pa še nasvet za vodjo ekipe v verigi. Na končni trojak dajte izkušenega gasilca, ki bo znal spremljat porabo vode in ustrezno reagirat in po potrebi razbremenit previsok tlak v sistemu.

Na gorečem objektu so štiri notranje napadalne skupine poiskale vse v dimu ujete ljudi in jih predale reševalcem in pripadnikom ekipe prve pomoči. Vsi notranji napadi so bili pokriti z rezervnimi pari gasilcev z IDA. Curek iz nove pridobitve PGD Radgona, avtolestve, je visoko brizgnil preko objekta in simbolično nakazal, da gre vaja k koncu.
Ljudje niso več zdržali za varnostnimi trakovi in so se spontano približali gasilcem, se z njim rokovali in pogovarjali. Otroci so opazovali svetla očiščena vozila in bili neizmerno veseli, da so se lahko fotografirali v čeladi z vezirjem ki je bil še ves orosen od izdihane sape gasilca.

Vožnja skozi mesto in predaja dveh vozil

Oprema in tehnika je bila pospravljena. Vodstvo vaje si je vidno oddahnilo. Vsa sodelujoča vozila, ki jih je bilo kar 25 so se postavila v kolono in zapeljali so se skozi mesto do gasilskega doma. Lep pogled in prava promocija gasilstva. Na dvorišču pred gasilskim domom so hitro pripravili vse potrebno za prevzem dveh vozil. Videl sem gasilce iz Hrvaške , Srbije in Avstrije. Župan občine Anton Kampuš je predal ključe avtomehanične lestve in novega poveljniškega vozila. Zanimiv je bil njegov govor v katerem je omenil, da je občina Gornja Radgona gasilcem prijazna občina. Po vsem videnem ima popolnoma prav. Nova vozila v gasilskih društvih, mladi gasilci, izobraževanje in še marsikaj to samo potrjuje. Sledila je zaslužena gasilska malica in če mislite da je bil to konec dogajanja se motite.

Ana in Liza

Vodja vaje me je kot nevtralnega zunanjega opazovalca povabil, da pred polno dvorano gasilcev povem nekaj o mojih zapažanjih na vaji. Sprva sem bil malo presenečen a sem se hitro zbral in začuda so me vsi pozorno poslušali. In kot se spodobi sem najprej malo pohvalil in na koncu tudi opozoril na napake. Tako razen ene kratke replike nisem bil deležen kritike, kar me neizmerno veseli. Časi, ko smo po vsaki vaji rekli, da je izredno dobro uspela, so dokončno za nami. Zaključil sem z anekdoto o gasilski cisterni, ki so jo gasilci napolnili z muljno črpalko preko pokrova na vrhu cisterne, da ne bi umazali črpalke v vozilu. Med gasilci in gasilkami je nato trajala debata še dolgo v noč.

Glede na poznavanje razmer v drugih delih države sem imel občutek tudi tu v Gornji Radgoni, da bo pa potrebo še kar nekaj postoriti na medsebojnem sodelovanju in spoštovanju med enotami nižje kategorije in osrednjo enoto širšega pomena. Sprejeti je potrebno dejstvo, da ne moremo imeti vsi vsega in da se moramo dopolnjevati v tehniki, ljudeh in znanju. Kdor želi, bo to razumel. Pogoj pa je, da se tega zavedajo tako v osrednji kot v najmanjši enoti v občini.

Anekdota za konec

Ker izkoristim vsako priliko za promocijo revije 112 in mojih dveh knjig sem tudi tokrat stopil med gasilce in jim ponudil dve knjigi v akciji za 8 eur. Pridem do skupine osmih gasilcev, ki ravno namakajo zadnje kose klobase v gorčico. Nekam čudno me gledajo in jaz na hitro nekaj povem o knjigi O gasilcih malo drugače in o pirotehničnih dogodivščinah, ko se oglasi gasilec zraven njih: » veš Oskar, žal te niso nič razumeli, to so kolegi iz Avstrije«
Rekel sem jim samo še »Prost !« in odšel.

Oskar Neuvirt!
PGD Gornja Radgona IV. kategorija
Gasilska enota širšega pomena
predsednik društva
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

Odg: komentar vaje ob 130 letnici PGD Gornja Radgona - by Os

Odgovor Napisal/-a Oskar »

škljoc by on
Priponke
vaja radgona 1.jpg
vaja radgona 2.jpg
vaja radgona 3.jpg
vaja radgona 4.jpg
vaja radgona 5.jpg
vaja radgona 6.jpg
vaja radgona 7.jpg
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Odgovori