Stabilizirani osmernik
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Stabilizirani osmernik
Mogoče ima kdo stabilizirani osmernik 12 v, 3-5 amperov. Rabim ga za priklop UKW postaje.
ponudbe pišite na ZS.
lp
Dušan H.
ponudbe pišite na ZS.
lp
Dušan H.
Vedno pričakuj nepričakovano!
Re: Stabilizirani osmernik
Napiše se usmernik oz napajalnik
http://www.bolha.com/iskanje.php?ckat=&search=usmernik
še bolj smiselno pa je da pogledaš pri kakem lokalnem šromarju oz dijaku študentu elektrotehnike ...
http://www.bolha.com/iskanje.php?ckat=&search=usmernik
še bolj smiselno pa je da pogledaš pri kakem lokalnem šromarju oz dijaku študentu elektrotehnike ...
- Alex74
- GE: PGD Ravne na Kor.
- Kraj: Prevalje
- Kontakt:
Odg: Stabilizirani osmernik
Kolko watno postajo imaš?
Se bojim, da ti bo 3-5A hitro prešvoh...
Se bojim, da ti bo 3-5A hitro prešvoh...
- Mitja Gregorič
- Naj forumovec 2003

- Kraj: Volčja Draga
- Kontakt:
Mojga ta starga (in še celovrsto drugih reči med drugim stacionarno postajo Kenwood TS690s)
pa še ene 2 polnilca za Maxon CA 1225 namizni drop inn
prodajam ker izvajam spomladansko čiščenje radio sobe...
po novem bo igralnica za tamalo tko da rabim plac
http://www.gasilci.org/modules/catads/a ... ads_id=954

pa še ene 2 polnilca za Maxon CA 1225 namizni drop inn
prodajam ker izvajam spomladansko čiščenje radio sobe...
po novem bo igralnica za tamalo tko da rabim plac
http://www.gasilci.org/modules/catads/a ... ads_id=954
Nekateri morajo prodati motorje, nekateri padala, ti pa se moraš pač delno odpovedati HAMu... Me je že kar strah, kaj bom moral jaz?Mitja Gregorič napisal/-a: prodajam ker izvajam spomladansko čiščenje radio sobe...
po novem bo igralnica za tamalo tko da rabim plac![]()
- Mitja Gregorič
- Naj forumovec 2003

- Kraj: Volčja Draga
- Kontakt:
....padala glih nimam ....ma so tle maske,plavuti,jeklene,neopren,puške,,,,pa motor je tud še v kleti ......no ja... 
- Alex74
- Kontakt:
Rafter, šele štartu si, pa že razmišljaš o prodaji?!
Da te ni sram...
Men že več kot tri leta sameva oprema na starem QTHju na mizi, pa mi niti na misel ne pride, da bi se ji odrekel...
73
Men že več kot tri leta sameva oprema na starem QTHju na mizi, pa mi niti na misel ne pride, da bi se ji odrekel...
73
Stari, nič jaz ne prodajam...Alex74 napisal/-a:Rafter, šele štartu si, pa že razmišljaš o prodaji?! Da te ni sram...
73
Aja, razen tega:
http://www.bolha.com/ostale-vstopnice/a ... 1273563953
Vzemi računalniški napajalnik. Katerikoli bo dober. Rabljene dobiš (skoraj) zastonj. Rumene žice so +12V, črne pa -.
- Alex74
- Kontakt:
Tako enostavno spet ne gre...
Res je, da če imaš ta stari AT usmernik, rabiš v bistvu samo dodatno breme na 5V izhodu, da se zadeva stabilizira. Če pa imaš ATX, je pa mau drugače, ker moraš zagotoviti poleg bremena še POWER-ON stikalo, katerega imaš po navadi na ohišju računalnika in štarta usmernik preko osnovne plošče.
En link kako se lotiti zadeve. Je pa tega dovolj na netu za pobrskat:
http://www.wikihow.com/Convert-a-Comput ... wer-Supply
Pa GL!
Res je, da če imaš ta stari AT usmernik, rabiš v bistvu samo dodatno breme na 5V izhodu, da se zadeva stabilizira. Če pa imaš ATX, je pa mau drugače, ker moraš zagotoviti poleg bremena še POWER-ON stikalo, katerega imaš po navadi na ohišju računalnika in štarta usmernik preko osnovne plošče.
En link kako se lotiti zadeve. Je pa tega dovolj na netu za pobrskat:
http://www.wikihow.com/Convert-a-Comput ... wer-Supply
Pa GL!
tale tvoja ideja je samo za priklop postaje in poslušanje kaj dogaja na frekvencah.za delo z postajo-torej tudi oddajanje in s tem uporaba oddajne moči- pa je ta igračka preslaba in se poseda.Gorazd napisal/-a:Vzemi računalniški napajalnik. Katerikoli bo dober. Rabljene dobiš (skoraj) zastonj. Rumene žice so +12V, črne pa -.
di-du-di-du
- Alex74
- Kontakt:
Takšno rešitev uspešno uporabljam že precej časa...
Imaš na 12V do 16A že pri 300W usmerniku. Kar je pa za 25W mobilne postaje več kot dovolj.
Če pa nisi upošteval obremenitve na 5V izhodu (upor cca. 10 Ohm/10W), se pa usmernik na 12V lahko seseda.
Imaš na 12V do 16A že pri 300W usmerniku. Kar je pa za 25W mobilne postaje več kot dovolj.
Če pa nisi upošteval obremenitve na 5V izhodu (upor cca. 10 Ohm/10W), se pa usmernik na 12V lahko seseda.
Odg: Re: Stabilizirani osmernik
ta predelava pa špila.Alex74 napisal/-a:Takšno rešitev uspešno uporabljam že precej časa...
di-du-di-du
V detajle se nisem spuščal pri mojem predlogu.
Lahko improviziraš, če nimaš komponent doma. Stikala za vklop napajalnika ne rabiš. Kratkostičiš zeleno in črno žico za samo delovanje napajalnika. Za fizičen vklop in izklop pa ti itak služi stikalo na zadnji strani ohišja napajalnika. Namesto keramičnega upora, ki služi kot breme pa na 5V linijo (rdeče žice) priklopi žarnico. Meni je delalo z navadno avtomobilsko. Res pa se ne spomnim, ali je bila 5W (npr.: zadnja pozicijska) ali 20W (npr.: zadnja stop luč). Kar poskusi, saj narobe nimaš kaj naredit. Napajalnik ima zaščite pred kratkim stikom in preobremenitvijo. Se pač začasno izklopi in deluje po izklopu/vklopu omrežne napetosti naprej. Seveda, ko sem napisal, da se nima kaj nevarnega zgodit, sem mislil na izhodnih linijah napajalnika in ne na vhodu, kjer je omrežna napetost, ki pa je zelo nevarna
Glede sesedanja. Koliko električne moči se pa porablja na postaji, da rabite take tokove?
Lahko improviziraš, če nimaš komponent doma. Stikala za vklop napajalnika ne rabiš. Kratkostičiš zeleno in črno žico za samo delovanje napajalnika. Za fizičen vklop in izklop pa ti itak služi stikalo na zadnji strani ohišja napajalnika. Namesto keramičnega upora, ki služi kot breme pa na 5V linijo (rdeče žice) priklopi žarnico. Meni je delalo z navadno avtomobilsko. Res pa se ne spomnim, ali je bila 5W (npr.: zadnja pozicijska) ali 20W (npr.: zadnja stop luč). Kar poskusi, saj narobe nimaš kaj naredit. Napajalnik ima zaščite pred kratkim stikom in preobremenitvijo. Se pač začasno izklopi in deluje po izklopu/vklopu omrežne napetosti naprej. Seveda, ko sem napisal, da se nima kaj nevarnega zgodit, sem mislil na izhodnih linijah napajalnika in ne na vhodu, kjer je omrežna napetost, ki pa je zelo nevarna
Glede sesedanja. Koliko električne moči se pa porablja na postaji, da rabite take tokove?