Zamenjava peči

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Odgovori
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

Zamenjava peči

Odgovor Napisal/-a Oskar »

Zamenjal sem staro plinsko peč z novo. Po osmih letih delovanja mi je odpovedala. Vzrok odpovedi je bil neservisiranje peči. :( :oops:
Slišal sem , da bi to spremebo moral sporočiti pooblaščenemu dimnikarskemu podjetju , ki mi napravo vsako leto pregleda in lepo kasira.

Ali je to res in kje to piše ?
Prosim za informacije!
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Uporabniški avatar
MentorS
Kraj: GABRSKO-TRBOVLJE

Odg: Zamenjava peči

Odgovor Napisal/-a MentorS »

Lep pozdrav Oskar!

Na spodnji povezavi si poglej pod 33.člen (1.točka), kjer ti vse lepo piše. Če rabiš še kakšno informacijo pa lahko vprašaš, bom poskušal odgovoriti.
Glede na to, da si zaveden gasilec bi lahko malo spoštoval dimnikarsko službo ne, glede na to da imajo gasilci in dimnikarji istega svetnika:).
Redno lahko beremo po časopisih, da ljudje umirajo zaradi zasstrupitve z CO-jem, koliko ljudi pa smo dejansko "rešili" dimnikarji z rednimi pregledi in seveda meritvami pa najbrž ne bomo vedeli nikoli...
Je pa pač malo žalostno poslušati v vsaki gostilni in po časopisih pritožbe, kako drage so storitve dimnikarske službe, a kaj, ko nismo mi nič krivi za to:(
Tako da ti kar redno daj pregledovati plinsko trošilo, mislim da se pa ja imaš toliko rad in svojo družino, da ti 33 E 1X letni ni problem dati!?

Pa brez zamare ne?:)

LP, SANDI
Prihodnost gasilskega društva je odvisna od števila mladih v njem!!!!
Uporabniški avatar
MentorS

Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kontakt:

Sandi, najprej mi malo pomagaj iskati člen , ki govori o zamenjavi kurilne naprave. Jaz nisem našel. :oops:
Pa kje piše , da moram o tem obvestiti koncesionarja?

Glede spoštovanja do vaše službe pa le toliko, da jo spoštujem. redno dam pregledat mojo plinsko peč. Tudi prej sem redno čistil dimnik ko sem kuril na trdo gorivo. Imam pa neprijetno izkušnjo. Prišel je mlad dimnikar, povedal da bo čistil in izvedel pregled.
Ko se je vrnil iz podstrešja mu skuham kavo. Vprašam , če je vse vredu. On potrdi, vse je OK.
Jes ku... vse OK , ko pa se notranja vratca sploh ne da odpreti, mu zabrusim. Fantu je bilo nerodno in se je opravičil.
Potem sva ob kavi udarila debato o dimniških požarih. Moje izkušnje pri tem je fant kar požiral in si jih beležil.
Potem sem mu plačal in povedal, da prehajam na plin in dimnika ne bom več uporabljal, tak da naj bodo vratca kar zapikana ! :D
prijateljsko sva se razšla.

Sandi , pa še to, Moj zavetnik je SV. Barbara !! :D

Hvala za pomoč !
Uporabniški avatar
MentorS

Mogoče ti bo še tole kaj pomagalo:

1) Uporabnik storitev dimnikarske službe mora zagotoviti, da je mala kurilna naprava, ki jo uporablja, vpisana v evidenco kurilnih naprav.
(2) Mala kurilna naprava se ne sme uporabljati, če ni vpisana v evidenco kurilnih naprav.
(3) Evidenco kurilnih naprav vodi ministrstvo.
(4) V evidenci kurilnih naprav se vodijo naslednji podatki o mali kurilni napravi:
– vrsta kurilne naprave ter proizvajalec ali tip kurilne naprave,
– nazivna toplotna moč, vrsta goriva, ki ga uporablja, in leto proizvodnje kurilne naprave,
– identifikacijski podatki iz katastra stavb o stavb, v kateri je kurilna naprava,
– površina stanovanjskih ali poslovnih prostorov, ki jih mala kurilna naprava ogreva, in
– opis zračnikov, dimnih vodov in pomožnih naprav, ki se uporabljajo v zvezi z obratovanjem male kurilne naprave.
(5) Zahteve za vpis, izbris ali spremembe podatkov v evidenci kurilnih naprav se posredujejo ministrstvu v elektronski obliki na način, določen s predpisom, ki ureja oskrbo malih kurilnih naprav, dimnih vodov in zračnikov pri opravljanju dimnikarske službe.

Evo, pod prvo točko ti jasno piše, da mora biti tvoja kurilna naprava vpisana v evidenco itd.... Če pa boš ti menjal kurilno napravo, oz. prešel na drugo vrsto kurjave (olje-drva, olje-plin...), pa mora biti vsakomur jasno da bo o tej nameri obvestil pristojno dimnikarsko podjetje, tudi pod peto točko ti piše nekaj o tem.
ŠE ENA ZANIMIVOST KAR SE TEGA TIČE:

V večstanovanjskih objektih stranke plačujejo dimnikarske storitve preko položnic (dimnikarsko podjetje-upravnik-stranka). In prav zanimivo je, da stranke skoraj nikoli ne pokličejo, da so zamenjali kurilno napravo, oz. prešli na drugo vrsto kurjave. Ker dimnikar enostavno ne more vohati, kje je kdo kaj zamenjal, seveda itak pošlje položnico za opravljeno storitev. In potem naslednji dan, ko so položnice poslane prav veselo kličejo in se razburjajo v smislu: KAJ TI MEN POŠILJAŠ POLOŽNICE, ČE MAM SEDAJ NA ELEKTRIKO.
Pa še ena stvar kar se tiče večstanovanjskih objektov:
Ker imamo zdaj probleme z upravnikom, uporabniki za dimnikarske storitve v večstanovanjskih objektih ne dobivajo položnic (že kakšno leto in pol), se pravi da praktično zastonj delamo v teh objektih. IN JE PRAV ZANIMIV JE PODATEK, DA SE V TEM OBDOBJU PRAV NIHČE ŠE NI PRITOŽEVAL, DA NJEGOV DIMNIK NI BIL OČIŠČEN, OZ. DA JE BIL SLABO OČIŠČEN ITD... ZANIMIVO PA JE TUDI TO, DA NOBEDEN NE VPRAŠA, ČE JE SLUČAJNO KAJ DOLŽAN KO PAČ NE DOBI NOBENE POLOŽNICE.

POMOJE BI LAHKO NAPISAL KAR KNJIGO O DIMNIKARJIH MALO DRUGAČE, DA BI BLA PODOBNA TVOJI OSKAR:) PA BI VERJETNO NASTALO ZA VELIKO STRANI ŠTORIJ, KAJ VSE SREČAMO NA TERENU:):)

Pa pustimo zdaj to, upam da si zadovoljen z odgovorom (Oskar)?

LP, SANDI
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kontakt:

Seveda sem zadovoljen z odgovorom. No, nisi komentiral mojega mladega "preglednika dimnika" :D

Načela pa sva zanimivo temo, ki je gasilci preslabo poznamo. Ti pa kar zapiši še kakšno dimnikarsko zgodbo !
Uporabniški avatar
jack1
Kraj: G.Radgona
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jack1 »

Veš če maš posel z dimnikarjem, ki se piše Brenčič iz MS, pa ne moreš nikak imeti dobrega mnenja o dimnikarjih!

ne vzemi osebno, pa lep pozdrav.
In potem je bilo vse tiho!
Uporabniški avatar
MentorS

Jah saj veš kako je to... Nažalost nismo vsi enaki, je pa situacija trenutno taka, da je biti dimnikar naporen poklic predvsem zaradi pritiska strank na vse dimnikarje, pa če si kaj kriv ali pa ne....
Uporabniški avatar
gasilec dejan
Kraj: Pobrežje-Malečnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gasilec dejan »

Mene pa zanima sledeče ko smo ravno pri plinski peči. Kolko mi je znano dimnikar nima nič za počistit v dimniku na katerega je prikloplena plinska peč. Opravijo samo meritev emisij in potem grejo. Ko pride čas za pregled in servis plinske peči ti tako ali tako serviser pregleda peč zmeri emisije in opravi potrebne nastavitve. Je potem sploh potrebno met dimnikarja v hiši in ali ga lahko odslovimo ter če so kake sankcije v tem primeru? Upam da je vprašanje razumljivo kateri se spoznate na te stvari boste tako odgovorili. Oskarju se pa opravičujem ker postavljam vprašanje, ki ni točno v povezavi z njegovim.

Lep pozdrav Dejan
Lep pozdrav Dejan
Slika
Slika
Slika
Uporabniški avatar
MentorS

Evo, ti bom dal čisto točen odgovor s strani odgovornih oseb z ministrstva (MOP). Namreč, to vprašanje je eno izmed najbolj pogostih .

Seveda pri plinski peči dimnikar nima kaj čistiti. 1x letno se mora opraviti pregled in pač meritve dimnih emisij ne glede na to, če je bil prejšnji dan pri tebi serviser (zaenkrat je pač še tako...).
Kar se tiče omenjenih plinskih peči: v naši občini jih (hvala bogu) ni veliko, pa še pri tistih s katerimi se srečujemo, naletimo na veliko napak.
Najpogostejše napake ugotovljene s strani dimnikarskih služb:
-peči na UNP so v kletnih prostorih
-ni zadostnega zajema zraka iz prostora (trošila vrste b)
-presežene mejne vrednosti (kljub servisiranju)
-"prežrti" oz. dotrajani dimovodi
-dimnik speljan pod okno
-zamrznjen koaksilani dimnik (za trošlila, ki dovajajo zrak iz zunanjosti), zato ni kisika
itd...

Pa še povezava glede tvojega vprašanja:

Serviser z merilnimi instrumenti opravlja meritve zaradi postopka nastavitev parametrov zgorevanja.

Naloga javne dimnikarske službe pa je, da preveri ali kurilna naprava presega mejne vrednosti emisij z dimnimi plini. Gre v bistvu za kontrolo vzdrževanja naprav s strani nevtralne osebe, ki nima ekonomskih interesov pri servisiranju in nastavitvah naprav.

LP, SANDI
Odgovori