Druga antena za boljši sprejem

Včasih življensko pomemben del gasilske opreme.
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Uporabniški avatar
GoGo
Kraj: GE Ptuj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a GoGo »

No vidim da si strokovnjak v vseh področjih pa me zanima katere specialnosti imaš ti???
Slika
To kar se Janezek nauči, to Janezek zna.
Rafter
moderator
moderator
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Rafter »

GoGo napisal/-a:No vidim da si strokovnjak v vseh področjih pa me zanima katere specialnosti imaš ti???
Nisem gasilec. :P
Poznam pa sistem Zaščite in reševanja bolje kot marsikateri.
Uporabniški avatar
sabirman
Kraj: LJ-BRDO(antiforumaši)

Odgovor Napisal/-a sabirman »

Dobro rafter na kateri frekvenci se prožijo pagerji ker si tako vseveden? Kako se imenuje protokol za pagerje?
Te kej mot? Povej men in ne jambri poveljniku!
polo98

Odgovor Napisal/-a polo98 »

Rafter napisal/-a:
GoGo napisal/-a:Rafter glede na tvoje izjave nebi komentiral.... :roll:
Ti kar komentiraj. Spadam med tiste, ki tudi kritiko dobro prenesejo. :lol:

Stvar je takšna, da:
a) lahko postaje ZaRe uporabljajo samo in izključno enote, vključene v sistem zaščite in reševanja, in to na ustreznih lokacijah (ne pa doma)
b) lahko radiomaterske postaje uporabljajo izključno radioamaterji z opravljeno (in veljavno) licenco

Zdaj pa mi povej, v katero skupino spadaš. Da specialnosti niti ne omenjam. :lol:

P.S.: mi je pa všeč, da si zagnan in da želiš biti o vsem pravočasno inofrmiran (saj verjetno je to pravi razlog, a ne?).
Se pravi,a lahko radioamater uporablja radioamatersko postajo,ki deluje tudi na oddaji in seveda sprejemu ZARE?
franci1
GE: PGD Šentjernej
Kraj: Šentjernej

Odgovor Napisal/-a franci1 »

Radioamaterji že dobro vedo, da lahko uporabljajo samo njim namenjene frekvence in ne morejo kar uporabljati nekih, na katere slučajno lahko dostopajo.
No, v nujnem primeru se jaz upam to tudi kršiti.
Kaj pa je neka kazen, naj bo 1000€ ali več, če nekomu rešiš življenje??
Bi rad videl prekrškovni organ, ki bo odločil, da se nekoga , recimo občana, kaznuje, ker je uporabil policijsko frekvenco, da je opozoril na ali morda preprečil nesrečo večjih razsežnosti ali smrt nekoga ali podobno.
Problem nastane pri identifikaciji.
Z radioamaterskim znakom te ne bo nihče prepoznal, kaj boš pa drugega uporabil??
Uporabniški avatar
GoGo
Kontakt:

Rafter napisal/-a:
GoGo napisal/-a:No vidim da si strokovnjak v vseh področjih pa me zanima katere specialnosti imaš ti???
Nisem gasilec. :P
Poznam pa sistem Zaščite in reševanja bolje kot marsikateri.
No pol pa sploh nebi komentiro nič z tabo :!: :!: :!:
Slika
Uporabniški avatar
Mitja Gregorič
Naj forumovec 2003
Naj forumovec 2003
Kraj: Volčja Draga
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mitja Gregorič »

Ustavite konje!!!

In pamet u roke.
Dovolj ste stari in pametni da bi mogli vedet kaj je prav in kaj ne.

P.s.
Še zmeraj pa preko svojih GSM in telefonov ki jih skorajda že vsak ima (UKV nima vsak!!!) na 112 in 113 javite tko da ne si belit glave preveč.
franci1 napisal/-a:Radioamaterji že dobro vedo, da lahko uporabljajo samo njim namenjene frekvence in ne morejo kar uporabljati nekih, na katere slučajno lahko dostopajo.
No, v nujnem primeru se jaz upam to tudi kršiti.
Kaj pa je neka kazen, naj bo 1000€ ali več, če nekomu rešiš življenje??
Bi rad videl prekrškovni organ, ki bo odločil, da se nekoga , recimo občana, kaznuje, ker je uporabil policijsko frekvenco, da je opozoril na ali morda preprečil nesrečo večjih razsežnosti ali smrt nekoga ali podobno.
Problem nastane pri identifikaciji.
Z radioamaterskim znakom te ne bo nihče prepoznal, kaj boš pa drugega uporabil??
z zgornjim je pa tko ...če si že od "foha" boš poklical na ferekvenci RCO (112) :idea: ali pa sprožil na kakem HAM kanalu ali repetitorju ARON :idea: Ane?
Operativci - Bratje v ognju,dimu in pepelu

Slika
Slovenski gasilci >KLIKNI< !!!
Uporabniški avatar
Peprič

Odgovor Napisal/-a Peprič »

Sem obupal Gogo, pa brez zamere, res pa svetujem kakšen priročnik, boš dobil odgovor na veliko več stvari kot si misliš.
Uporabniški avatar
GoGo
Kontakt:

Peprič napisal/-a:Sem obupal Gogo, pa brez zamere, res pa svetujem kakšen priročnik, boš dobil odgovor na veliko več stvari kot si misliš.
Verjamem priznam da nisem strokovnjak zato sprašujem če bi mi kdo lahko pomagal, ampak vsaki pa mi tudi nebodo pameti solili :evil: pardon tak je :shock:
Slika
franci1
GE: PGD Šentjernej
Kraj: Šentjernej

Odgovor Napisal/-a franci1 »

Mitja Gregorič napisal/-a:.......

z zgornjim je pa tko ...če si že od "foha" boš poklical na ferekvenci RCO (112) :idea: ali pa sprožil na kakem HAM kanalu ali repetitorju ARON :idea: Ane?
Seveda bom naredil tako, saj nas je polno radioamaterjev med gasilci in obratno, ki vemo, kako se to dela :lol: :lol:
Uporabniški avatar
Mitja Gregorič
Naj forumovec 2003
Naj forumovec 2003
Kontakt:

Za radioamaterje to sploh ne dvomim ker vem kako oz kakšen način bodo-bomo to naredili v kolikor bo to treba ...se ve zagnali bodo ARON (klikni)
S kodeksom ARON se določajo pravila vedenja in delovanja radioamaterjev - članov Zveze radioamaterjev Slovenije (ZRS) ob nesrečah in nevarnostih, kot so: elementarne nesreče (poplave, požari, viharji, plazovi, potresi), večje ekološke nesreče ali nevarnosti (onesnaževanje ali ogrožanje okolja), prometne ali druge nesreče in nevarnosti večjih razsežnosti
...... no vsaj za vvveellllkkkkooo večino si upam trditi da bo to tako stroila ...bolj sem v dilemi za ostale ... :roll: :? ki to niso in za katere ne vem kaj vejo oz. kolko in kje in kako imajo pa v posesti raznorazne UKV "strojčke"...in se z njimi "piratsko igrajo" vsepovprek ...

73!

... ..... ..... --.

Slika

Frekvence ARON
145.500 MHz, 433.500 MHz, repetitorji ZRS in 3700 kHz. [/list]

Slika
polo98

Odgovor Napisal/-a polo98 »

@Mitja,moje tazadnje vprašanje v tej temi je bilo namerno tako zastavljeno,ker sem pričakoval,kako bodo eni "pametnjakoviči" reagerali na moje vprašanje :!: No kot sam opaziš so tukaj nekateri zelo pametni in veselo pišejo raznorazne čenče glede telekomunikacij,ki pa so zavajajoče in neresnične...
(nažalost)

No tudi jast sem radioamater in vem kaj,kako in kdaj,drugače pa se srečujem z ukv postajami že dobrih 13 let
:shock:
Aja naj še spomnim,da sem pred slabega pol leta sodeloval v akciji gašenja na enem požaru,kjer sem po ukv postaji pripeljal gasilce točno na kraj dogodka.Na RCO NM pa so se mi najlepše zahvalili za sodelovanje :)
L.p Aleš,pa brez zamere.
Uporabniški avatar
GoGo
Kontakt:

polo98 napisal/-a:@Mitja,moje tazadnje vprašanje v tej temi je bilo namerno tako zastavljeno,ker sem pričakoval,kako bodo eni "pametnjakoviči" reagerali na moje vprašanje :!: No kot sam opaziš so tukaj nekateri zelo pametni in veselo pišejo raznorazne čenče glede telekomunikacij,ki pa so zavajajoče in neresnične...
(nažalost)

No tudi jast sem radioamater in vem kaj,kako in kdaj,drugače pa se srečujem z ukv postajami že dobrih 13 let
:shock:
Aja naj še spomnim,da sem pred slabega pol leta sodeloval v akciji gašenja na enem požaru,kjer sem po ukv postaji pripeljal gasilce točno na kraj dogodka.Na RCO NM pa so se mi najlepše zahvalili za sodelovanje :)
L.p Aleš,pa brez zamere.
Lepo napisano :wink:
Slika
Uporabniški avatar
Podmornik

Odgovor Napisal/-a Podmornik »

Tema se je iz tehnike prelevila v teorijo in kodekse ravnanja gasilcev in radioamaterjev.
Sam bi pa rekel, da ne smemo tako očitno razmejevat radioamaterje in gasilce, ker lahko tudi radioamaterji delujemo na gasilskih frekvencah in takrat se moramo zavedati, da smo se prelevili v gasilce, ki imajo drugačne klicne znake in postopke klicanja. Seveda vsak radioamater ni gasilec in obratno česar se moar vsak zavedati. Če gasilec uporablja radioamaterske frekvence mora imeti licenco, klicni znak, dovoljenje za uporabo, ... skratka takrat postane radioamater.
Skratka zavedati se moramo kdaj lahko uporabljamo radioamaterske in ZA-RE frekvence.
Kar pa se tiče postaj pa je zgodba zase. Radiamaterske postaje lahko uporabljamo v ZA-RE sistemu z ustreznimi subtoni, ki odpirajo sprejeme repetitorjev(duplex) ali pa drugih postaj(simplex).Pri tem se moramo še zavedati, da radioamaterske postaje nimajo ID, ki ga lahko vidi ReCO, kar pomeni, da so nekako neregistrirane v ZA-RE sistemu.

Postaje namenjene ZA-RE sistemu pa tako ali tako ne moremo uporabljati za druge namene,razen če jih nismo preprogramirali, da uporabljajo tudi druge frekvence. Toda takoj ko nastopi uporaba drugih frekvenc se moramo zavedati, da so tukaj zopet omejitve, dovoljenja, klicni načini, pogovori....

Če pa postaje uporabljamo zgolj za poslušanje pa je to dovoljeno na vseh frekvencah ampak samo za poslušanje.

Kar se pa tiče specialnosti, ki ste jih omenjali, pa je moje mnenje, da so veliko bolj pomembna dejanja kot pa generalske značke. Resda pomeni, da več imaš več veljaš toda, če tega nisi sposoben prenesti v prakso je to le lep okrasek in takrat pridejo bolj v poštev tisti, ki zadeve resnično obvladajo, pa slučajno ne nosijo značke specialnosti. Vsako društvo zase najbolj ve kaj kdo obvlada. Specialnost po mojem mnenju nosi tudi obveznosti.
Uporabniški avatar
Mitja Gregorič
Naj forumovec 2003
Naj forumovec 2003
Kontakt:

Lepo si napisal to o uporabi...in zajel velik del bistva...vsak naj dela tam kjer sme ...

LP

Slika
Zaklenjeno