Še enkrat vas opozarjam , pišite preverjene podatke povezane z požarom , vaše domneve in razmišljanja pa naj počakajo , kajti stvar postaja neberljiva in nepregledna !
Pa kdo gre , pa katera društva, pa zakaj ne nas in podobno , uporabite raje ZS.
Drugače bom moral brisat !
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
IZ zvočnika vna UKVjuPravkar hiter umik enot s požarišča nad železnimi vrati zaradi nenadnega obrata ognja....
Enote se hitro umikajo na varno ...
ZAre 07 in 28 bosta pregorela
Več kasneje....
Grem pod tuš in na dolžnost...ob 6 pa naprej na Kras
Sedaj sem se vrnil z ogleda situacije s sosednjega hriba (Vrh)
Zopet potrjujem besede Mitje, stanje ni oz. SPLOH ni dobro
Na požarišču je več žarišč, v dolžini nekje 2km ali več
Jutranje stanje bo naverjetneje podobno današnjemu, zopet bo potreba po avijaciji
Gori po pobočju hribov, za katerimi je cca. 500 mtrska dolina, požar se najbolj širi proti zahodu (Železnim vratom)
Na požarišču piha
Požara v Vipavski dolini ukročena
Deluje mi še hujše kot leta 2003
Kje je tistih 40.000 je pa že druga štorja...
Priponke
LP, Robert Kopatin
Ko gredo drugi ven ,gremo mi noter!
Fantje, dans sm bil v Komnu iz zasebnih namenov, saj imam tam staro mamo ter veliko stricov ter bratrancev, ki se že veliko noči mučijo pogasiti velik požar med Branikom ter Komnom ter Škrbino. Kot sem jas gledal, vam je uspelo ustraviti požar, tako da ni šel na trstelj. Svaka vam čast, ozoroma svakla čast kanaderju, ki je ustavil požar. Tudi naši helikopterji so pomagali, a kaj, ko imajo sam malo vode... upam, da naša občinska zveza radovljica ne bo obupala, in bo poslala na Kras nove gasilce. S spoštovanjem do preteklega dela,
lp, Marko Strnad
Ne žagaj veje, na kateri stojiš!!
Marko Strnad - PGD Srednja Dobrava - GZOR
PS, upam da se veter obrne, in da boste obvarvali hrib Trstelj ker za Katarino ni bilo več pomoči... Še posebej. ko se je popoldne vžgala njena severna stran.,.. Tako da upam, da bose obvarovali železna vrata ter posledično tudi Trstelj... MOLIMO za pravi veter...
Danes je gorenjski konvoj odpotoval proti Komnu - natančneje vas Škrbina. Malo pred osmo uro zjutraj smo se podali v hrib za vasjo. Dim, ki se je v tem času že močno vil iz območja, nam je dal vedeti, da nam ne bo lahko. Samo vodenje ni bilo kot smo si želeli, a v situaciji kot je je že hudičevo težko ubrati pravo taktiko. Iz mojega vidika gledano je aktiviranje dodatnih sil krepko zamudilo in sedaj se res gasilci tam spopadajo s celim hudičem (zadeva je namreč v taki meri razširjena, da moštva nikakor ni dovolj, voda je spet druga stvar, ki jo v teh božjih hribih ni. In lahko imaš še tako tehniko, pa kaj ko ne moreš do ognja.). No tako smo se razporedili najprej vsi proti vrhu hriba, nakar so vodje ugotovili, da bi bilo smiselno ogenj čuvati tudi na vznožju in tako so nas preusmerili na spodnji del hriba. Nekako do 10 oz. 11 ure smo uspevali ogenj zadrževati, nakar nas je zopet zaj... vreme, ki je postreglo z vetrom. Vnela so se stara žarišča, ki smo jih gasili tudi po petkrat. Kar naenkrat je nastalo toliko novih žarišč, da ne tehnike in ne moštva ni bilo dovolj. Tako so nas stalno pošiljali naprej in nazaj...in to toliko časa, da smo na koncu dokončno izgubili boj in nam je preostal le še umik. Naj omenim, da sva preko 150m dolgo ognjeno črto varovala dva člana s 50l vode v naprtnjačah. Vsi ostali so se prelocirali na nižji del, kjer je prav tako prišlo do večjega požara. Nekje okoli 13 ure smo se umaknili. Že takrat je bila prisotna kar velika izčrpanost moštva, pa vendar smo zbrali moči in se nato odpeljali še proti Lipi, kjer nam je nekako zadevo uspelo zadržati. Ne vem kako je sedaj, mi smo se od tam odpravili, ko je kazalo na nevihto in je zadeva izgledala stabilna. So pa nekoliko višje bili vidni plameni a žal so tam ukrepale druge ekipe in ne vem ali jim je uspelo ali ne.
Drugače pa res ne vem zakaj heliji niso letali že od zjutraj, saj so dokaj učinkoviti. Vseeno svaka čast vsem pilotom, tako našim kot italijanskim, ki s svojimi helikopterji in letali pomagajo gasiti. Danes so opravili res veliko naletov, čeprav so helikopterji pred nevihto izginili, letala pa so vztrajala še tudi po našem odhodu, ki je bil nekaj čez 20 uro.
Glede hrane in pijače....Če nebi imeli svoje pijače bi nagagali. Nad hrano je bilo slišati kar nekaj pritožb, saj naj bi jo bilo premalo. Dejansko je res težko zdržati 14 ur pokonci ob zajemalki golaža in polente. Pa še jesti ni bil prav velik užitek, saj so nas že tako vse skurjene posedli za mize, ki so se kopale v poletnem soncu.
No boljši golaž nam je obljubil na srečanju foruma naš kuhar Andy s katerim sva izmenjala nekaj besed. Prav tako sem srečal dol našega forumaša Cevarja in seveda Stendlerja, ki pa si je "moral" nekaj narediti...Nesrečnik si je zvil gleženj. Imeli smo še eno lažjo zastrupitev z monoksidom in sicer nam je za trenutek počakal član Radovljice, ki se je po nadihanem zraku obogatenem s kisikom vrnil na bojno črto kot prerojen. Kakšnih večjih poškodb pa mislim, da nismo beležili.
Skratka na kratko: dol je živ pekel in res vsa čast gasilcem, letalcem in vsem, ki se trudijo zajeziti požar.
Prav tako vsa čast gasilce z občine Radovljica... edino kar sm videl, je bilo poveljinško vozilo ( ja, naš dobri kangoo), ki se je odpeljalo mimo mene.. ki je šlo naravnot proti železnim vratom tako da svaka čast fantom... ki so gasi na zelo zaj**** terenu... in so hkrati branili še eno vas... tako da.. fantje kapo dol...
lp. Strnad
Kot je že Matej (Lesce 32) omenil, bo ta požar pogasil samo dž.. že tako dobro je kazalo, .., pa vendar nič...veliko grmenja, en par strel, vendar na koncu ; nič... tako da fantje, ne dajte se.. čeprav je dž napovedan šele kopnec tednna... gasilci se ne damo... upejmo, da nam uspe obvarovati Trstelj...
Ps, zanima me, če se bo šlo tudi z Radovljice jutri šeenkat na Kras... vem, da so fantje dali 110 % od sebe...
tako da lohko noč vsem gasilcem, pa če rabte pomoč, me pokličte....
LP; Strnad, 041/848-654
Nekaj fotk ...iz Škrbine...nastale so tik po fajtu z plameni ki so "drveli " nad vas..."napad" smo uspešno z združenimi silami takrat uspešno odbili...
Ob 7.50 je bil zbor na Brezovici (ljubljanska regija)konvoj večih vozil predvsem cistern z vodo se je odpeljal proti Krasu !!
Češtitke fantom ki so svoje delo že opravili in ki ga še bodo opravili!!!
Lp, Gregc
Gasilci smo edina živa bitja,ki ne bežimo od ognja pač pa gremo vanj in se spopademo z njim.