Druga antena za boljši sprejem

Včasih življensko pomemben del gasilske opreme.
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Uporabniški avatar
M-Coki
Kraj: Malečnik

Odgovor Napisal/-a M-Coki »

GoGo napisal/-a:Zdaj pa še me samo zanima kje bi se dalo to dobit ker sem gledal že malo po netu na USCOM pa še na eni pa nisem zasledil vsaj jaz ne :wink:
Jaz sem našel tole:
Tukaj imaš samo koaksialni adapter SMA M / BNC F http://www.uscom.si/?s=30111

ADAPTER F M/BNC Ž FC-023 pa dobiš tukaj - http://b2c.hte.si/article.asp?ArticleID=6449
FIREFIGHTERS we are reversing new side!
Slika
Slika Slika
Uporabniški avatar
GoGo
Kraj: GE Ptuj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a GoGo »

Najlepše hvala sem že klical na USCOM in imajo anteno takšno kot potrebujem in je že naročena :wink: Vam povem spremembe ko jo dobim :wink:

LP!
Slika
To kar se Janezek nauči, to Janezek zna.
Uporabniški avatar
Peprič

Odgovor Napisal/-a Peprič »

Če dobiš anteno z SMA konektorjem potem OK, samo ne dajati vmes SMA-BNC prehoda, ker ga boš zlomil na prvi intervenciji, garantirano.
Uporabniški avatar
Podmornik

Odgovor Napisal/-a Podmornik »

No pa se je zadeva rešila.

Mogoče še en praktični preizkus za HEC-a, ki trdi, da antena ni vse.
Vzemi eno postajo, ki se ji da zamenjati anteno, nastavi npr. na neko določeno frekvenco (npr. 173MHz), ter najprej montiraj nanjo anteno, ki je uglašena na 173 MHz-namenska za to področje. Preizkusi narediti povezavo z drugo postajo(slišnost, moč signala, ..). Preikus naj bo na večji oddaljenosti, ne v istem prostoru!
Nato zamenjaj anteno z npr. anteno na 70 cm področju (430 MHz) in z isto postavitvijo(mikrolokacija) poskusi narediti enako povezavo kot prej na isti frekvenci.
Razlika bo več kot očitna!

Ta tematika je zelo dobra za vse, saj imamo ponavadi na vozilih originalno kupljene antene, na katerih pa nismo zmerili SWR-ja. Zgolj postavitev originalne antene na vozilo ni dovolj!! V slabih primerih bo postaja le slabše delovala, v najslabših pa bo celo pregorela končna stopnja, saj ob oddajanju dobimo večino energije nazaj v postajo!!
Zatorej priporočam, da si zmerite vaše antene in jih prilagodite ZA-RE frekvenčnem območju. Tako boste imeli vedno maksimalni izkoristek.
Uporabniški avatar
GoGo
Kontakt:

Eto kot sem rekel da se bom oglasil ko dobim antenco. Antenca je doma z tem pa sem zraven dobil tudi konektor iz SMS na SMA ker imam namreč na postaji ter antenci ženski del..Deluje pa vsekakor bolše kot je prejšna. Tako da vsem najlepše hvala za te odgovore :wink:
Slika
Uporabniški avatar
GoGo
Kontakt:

Pozdravljeni!

Imam še eno vprašanje in to je če je to možno da bi z drugo anteno policijo slišal boljše gasilcov pa sploh nebi slišal??? :?
Slika
franci1
GE: PGD Šentjernej
Kraj: Šentjernej

Odgovor Napisal/-a franci1 »

Na našem koncu boš težko kaj slišal sedaj ko niso več na 162xxx MHz oziroma uporabljajo tisti menda Tetra sistem ali kako se mu že reče.
Prej pa ....ma z dobro antenco se je dalo vse skoraj enako sprejemat.
:lol: :lol:
Uporabniški avatar
Peprič

Če bi imel postajo sprogramirano na policijski frekvenci, bi jih sprejemal enako dobro kot gasilce, saj so antene narejene za širok frekvenčni pas npr. 146-174 Mhz. Kot pa je napisal Franci1 so se preselili na TETRA sistem (drug frekvenčni pas, drugačne radijske postaje...), ki ti ne omogoča poslušanja policije z našimi ZARE postajami.
Uporabniški avatar
GoGo
Kontakt:

Zadeva je takšna..imam postajo pa tako kot sem že pisal sem nabavil novo anteno ker imam bolši sprejem kot prej ampak z prejšno antenco je šlo poslušat vse vsaj kolkor gre mojemu kolegu ki ima isto postajo ter staro antenco oz to ki je bila polek..jaz pa imam sedaj novo anteno vndar mi na policiji deluje fenomenalno danes ko pa je bilo takšno deževje pa to pa smo tudi mi imeli nekaj akcij in sem probal poslušat ko sem se peljal v gasilski dom ampak ni se ničesar slišalo prav tako ne sprejemam mariborčanov ter slovenske bistrice ko so danes veliko delali..Staro antenco imam na frekvenčnem pasu od 146-174 to tanovo pa od 146-430..Bi bilo kaj bolše če bi jo dal odkodirat na zare sistem al če je kakšna druga možnost???

LP!
Slika
Uporabniški avatar
Peprič

GoGo napisal/-a:Zadeva je takšna..imam postajo pa tako kot sem že pisal sem nabavil novo anteno ker imam bolši sprejem kot prej ampak z prejšno antenco je šlo poslušat vse vsaj kolkor gre mojemu kolegu ki ima isto postajo ter staro antenco oz to ki je bila polek..jaz pa imam sedaj novo anteno vndar mi na policiji deluje fenomenalno danes ko pa je bilo takšno deževje pa to pa smo tudi mi imeli nekaj akcij in sem probal poslušat ko sem se peljal v gasilski dom ampak ni se ničesar slišalo prav tako ne sprejemam mariborčanov ter slovenske bistrice ko so danes veliko delali..Staro antenco imam na frekvenčnem pasu od 146-174 to tanovo pa od 146-430..Bi bilo kaj bolše če bi jo dal odkodirat na zare sistem al če je kakšna druga možnost???

LP!
Ne razumem najbolj tvoje teorije. Kaj bi dal ti odkodirat (Kaj je sploh zakodirano :shock: ), radijsko postajo ali anteno :shock: .

Kar pa se tiče sprejema je pač tako, enkrat je slabši drugič je boljši, veliko pomeni tudi mikrolokacija in vsekakor tudi vremenske razmere. Vsekakor pa kabina vozila ni najboljše mesto za radijsko komunikacijo z ročno postajo.
Še nekaj pa mi je posebno čudno. Antena, ki je uglašena na širše območje, ti deluje bolje kot antena ki je za ožje frekvenčno območje :?: . Tuki neki ne štima. Po eni strani govoriš, da imaš sedaj boljši sprejem, po drugi strani pa ne sprejemaš MB in Sl. Bistrice. Kako si sploh preveril, ali res bolje sprejemaš :?: .
Še nekaj, če si prej sprejemal z anteno 146-174, potem moraš z enteno 146-430 še več. Logično!Vse to je res pod pogojem, da je radijska postaja sprogramirana na kanale, ki jih želiš uporabljati oziroma poslušati.
Uporabniški avatar
GoGo
Kontakt:

Vidim da ne razumeš..še bom 1x razložil..Prvo kot prvo ne uporabljam postaje nikjer v kabini in v dobenem vozilu imam jo za za lastno uporabo (se pravi jo uporabljam doma)..No kot sem napisal sem kupil bolšo antenco in imam veliko man šumenja prisotnega pri sprejemanju policije ko se pogovarjajo, kot pri stari anteni..Glede gasilcov pa je takole da z staro anteno sprejemam pogovore z novo pa ne deluje koda ni prava frekvenca. Sprobal pa sem jo včeraj ko je bilo toliko intervencij po štajerski..upam da se kaj bolše sedaj razume..

LP!
Slika
Uporabniški avatar
Podmornik

Odgovor Napisal/-a Podmornik »

Kar se tiče sprejema s staro anteno in pa novo je čisto logično saj ima stara antena ožji frekvenčni spekter in tudi ti mora bolje delovati na gasilskih frekvencah kot pa nova, ki je dual band (70cm področje in 2 m področje). Če bi dobil anteno, ki je umerjena zgolj za gasilsko frekvenčno področje(ZA-RE) bi ti še bolje delovalo. Večji kot je frekvenčni spekter teh "približkov" anten slabše ti bo delovalo. Bolj kot ožaš frekvenčni spekter antene želejni frekvenci boljše je. Najbolja antena za za npr. frekvenco 173MHz(gasilske) bi bila lambda/4, kar pomeni, da bi bila njena dolžina 43 cm.
Skratka vse tiste gumijaste antence so zgolj slabi približki pravih anten, saj vidiš, da bi bila prava antena za gasilce dolga 43 cm. Toda, če bi nosil tak "stolp" s sabo verjetno nebi bil ravno okreten in učinkovit, bi pa imel dober sprejem! :lol: :lol:
Seveda je pa sprejem odvisen tudi od vrste zunanjih dejavnikov(mikrolokacija, vreme, dnevni čas, ..), ki so jih našteli že kolegi pred mano.
Kar pa se tiče odkodiranja postaje pa ne razumem. Z novo anteno si zgolj povečal možnost "boljšega" sprejema na frekvencah 430MHz, če te frekvence-kanale tvoja postaja sploh ima. Drugače pa nimaš kaj odkodirati?! :?
Rafter
moderator
moderator
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Rafter »

Podmornik napisal/-a:Skratka vse tiste gumijaste antence so zgolj slabi približki pravih anten, saj vidiš, da bi bila prava antena za gasilce dolga 43 cm. Toda, če bi nosil tak "stolp" s sabo verjetno nebi bil ravno okreten in učinkovit, bi pa imel dober sprejem! :lol: :lol:
Podmornik ima popolnoma prav. Vsekakor bi Gogotu koristilo, če bi imel vsaj malo radioamaterskega znanja. BTW, GoGo, ali imaš opravljeno že katero specialnost? Če ja, katero?
GoGo napisal/-a:Vidim da ne razumeš..še bom 1x razložil..Prvo kot prvo ne uporabljam postaje nikjer v kabini in v dobenem vozilu imam jo za za lastno uporabo (se pravi jo uporabljam doma). LP!
Ni problem v nas, da ne razumemo. Ti ne znaš povedati. Sicer ti polagam na dušo, da te postaje doma nikakor in nikoli ne smeš uporabljati. Samo opozorilo. :wink:

Ti pa lahko potrdim, da je bil včeraj na ReCO Maribor izjemno velik promet, tako na Ch20 (Maribor) kot na Ch21 (Sl. Bistrica). Zoran (operativec na ReCO) je včeraj res najebal.
Uporabniški avatar
GoGo
Kontakt:

Rafter glede na tvoje izjave nebi komentiral.... :roll: Bom kar počakal če slučajno kdo ve kaj bolšega napisat.. :!:

LP!
Slika
Rafter
moderator
moderator
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Rafter »

GoGo napisal/-a:Rafter glede na tvoje izjave nebi komentiral.... :roll:
Ti kar komentiraj. Spadam med tiste, ki tudi kritiko dobro prenesejo. :lol:

Stvar je takšna, da:
a) lahko postaje ZaRe uporabljajo samo in izključno enote, vključene v sistem zaščite in reševanja, in to na ustreznih lokacijah (ne pa doma)
b) lahko radiomaterske postaje uporabljajo izključno radioamaterji z opravljeno (in veljavno) licenco

Zdaj pa mi povej, v katero skupino spadaš. Da specialnosti niti ne omenjam. :lol:

P.S.: mi je pa všeč, da si zagnan in da želiš biti o vsem pravočasno inofrmiran (saj verjetno je to pravi razlog, a ne?).
Zaklenjeno