Ob požaru poškodovano 5 oseb
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Osrednja GE
Razpravljati o intervenciji je malo nehvaležno, saj če nisi prisoten, ne moreš objektivno oceniti posredovanja.
Bi pa tudi sam izpostavil vaš alarmni načrt...
Ne zdi se mi sprejemljivo, da je na takšno "veselico" aktivirano samo društvo I. kategorije. Izkušnje našega GPO so pokazale, da se zelo dobro obnese, če je ob prvi stopnji alarmiranja proženo teritorialna in osrednja enota.
Nikakor ne dvomim o vaši strokovnosti, ampak dejstvo je, da je pri vsakemu reševanju, gašenju, ... najbolj pomembna varnost moštva. In odkrito povem, da si sam v takšni situaciji ne bi upal v notranju napad poslati napadalcev, če bi vedel, da jima ob morebitni potrebi ne more nihče pomagati. Ob hkratnem proženju osrednje enote (ki prispe na kraj le nekaj minut za teritorialci) na kraj prispe večje število nosilev IDA.
Še enkrat poudarjam, ne kritiziram. Pri nas se takšen način proženja obnese in menim, da bi morali razmisliti v tej smeri.
Bi pa tudi sam izpostavil vaš alarmni načrt...
Ne zdi se mi sprejemljivo, da je na takšno "veselico" aktivirano samo društvo I. kategorije. Izkušnje našega GPO so pokazale, da se zelo dobro obnese, če je ob prvi stopnji alarmiranja proženo teritorialna in osrednja enota.
Nikakor ne dvomim o vaši strokovnosti, ampak dejstvo je, da je pri vsakemu reševanju, gašenju, ... najbolj pomembna varnost moštva. In odkrito povem, da si sam v takšni situaciji ne bi upal v notranju napad poslati napadalcev, če bi vedel, da jima ob morebitni potrebi ne more nihče pomagati. Ob hkratnem proženju osrednje enote (ki prispe na kraj le nekaj minut za teritorialci) na kraj prispe večje število nosilev IDA.
Še enkrat poudarjam, ne kritiziram. Pri nas se takšen način proženja obnese in menim, da bi morali razmisliti v tej smeri.
Rok Ušen, GČ I. st.
Tudi jaz imam podobno mnenje da bi zraven enote ki je izvažala še morali poslat osrednjo enoto ampak to je bila stvar tistega ki je takrat dela na ReCO. PGD Kicar je bil aktiviran takrat kot so napisali kolegi Ptujčane pa so zahtevali PGD Kicar takrat ko so si ogledali situacijo in videli kakšno je stanje na pogorišču.Marko Novak napisal/-a:Taktičnega postopanja že skoraj ne bi mogli bolje izpeljati, s to tehniko in glede na število ljudi ki jih imate. Torej do tu vse O.K. glede na napisano.
Ampak načrt alarmiranja v občini je pa malo sumljiv. Pri nas se poleg najbližje GE obvezno proži tudi "backup" enota. ( beri osrednja GE).Pa ni važno kako skopo informacijo dobi ReCO.
Torej ste s tem ko ste klicali pomoč sami izgubili 18 minut časa, ki je ob razvitem notranjem požaru za napadalca lahko usoden. Saj kot pravite imate na voljo le dva IDA torej jima ne bi mogel nihče v pomoč. Za premislek.
Da ne bo pomote ,kritiziram načrt alarmiranja.
Lep pozdrav Marko
LP ter mirno noč

To kar se Janezek nauči, to Janezek zna.
Vse se je začelo že pri sporočanju domačih na RECO, saj so zaradi panike govorili vse povprek. Približno takole je bilo javljeno nam iz RECO: Ja naj bi bla neka jeklenka, možno je da gori itd... Ni pa blo rečeno da je prostor v ognju in da je v njem še odprta plinska jeklenka. Ko smo prispeli na lico mesta in smo situacijo videli smo poskusili čimveč rešiti in ko smo opazili da ogenj ni tako nedolžen smo takoj zahtevali pomoč GE iz Ptuja...
Tako, da se je tu vse skupaj začelo pri javljanju domačih, RECO pa je nam poslal podatke ki jih je pač uspel razumeti.
NA POMOČ
Denis
Tako, da se je tu vse skupaj začelo pri javljanju domačih, RECO pa je nam poslal podatke ki jih je pač uspel razumeti.
NA POMOČ
Denis
V slogi je moč - V službi ljudstva NA POMOČ!!
No in točno zaradi tega ko se takoj ne pokliče pomoči smo že kar nekaj krat v požarih videli različne stvari ki se nebi zgodile če bi bila pomoč druge enote pravočasno obveščena.PGD112 napisal/-a:Ko smo prispeli na lico mesta in smo situacijo videli smo poskusili čimveč rešiti in ko smo opazili da ogenj ni tako nedolžen smo takoj zahtevali pomoč GE iz Ptuja...
NA POMOČ
Denis

Se opravičujem za to napako. Prvo pomoč se pravi Ptujčane je PGD Kicar zahteval šele 24 minut po njihovem pozivu. Ptujčanom so pozivniki prvič piskali ob 19.36.GoGo napisal/-a:Ptujčani pa so bili obveščeni 18 minut po pozivu PGD Kicarja.
LP! in lepo nedeljsko popoldan
Lep dan še naprej klub dežju

- Oskar
- Naj forumovec 2004

- Kraj: Malečnik
- Kontakt:
No, pa smo spet tam , kjer si ne želimo. Potem ni čudno, da nobenega požara na tem našem forumu ne obdelamo v pravi smeri !
Prosim vas ko Boga, pustite sedaj minute in pozivnike in kdo kdaj , zakaj itd....To smo že zdavnaj ugotovili , da pač na Ptuju imajo tako urjen plan aktiviranja in da trmasto vstrajajo pri njem. Pa verjetno niso edini v Sloveniji , ki pošljejo na požar na stanovanjskem objektu enoto 1 kategorije.
Naš fotum je tu , da se nekaj naučimo in skupaj preučimo , kaj je bilo dobro , kaj slabo , kaj bi naslednjič naredilo bolje itd...
Pa kaj je to tako težko razumeti ??
Če se vrnem k posredovanju. Res je problem ob prihodu , ko imaš več opečenih ljudi, kaj storiti, ali nudit prvo pomoč ali iti v gašenje ? Tokrat na srečo so bili reševalci pred vami.
Kako je že s to prvo pomočjo pri opeklinah, kaj še ohlajamo z vodo, ali je že kaj novega ??
Prosim vas ko Boga, pustite sedaj minute in pozivnike in kdo kdaj , zakaj itd....To smo že zdavnaj ugotovili , da pač na Ptuju imajo tako urjen plan aktiviranja in da trmasto vstrajajo pri njem. Pa verjetno niso edini v Sloveniji , ki pošljejo na požar na stanovanjskem objektu enoto 1 kategorije.
Naš fotum je tu , da se nekaj naučimo in skupaj preučimo , kaj je bilo dobro , kaj slabo , kaj bi naslednjič naredilo bolje itd...
Pa kaj je to tako težko razumeti ??
Če se vrnem k posredovanju. Res je problem ob prihodu , ko imaš več opečenih ljudi, kaj storiti, ali nudit prvo pomoč ali iti v gašenje ? Tokrat na srečo so bili reševalci pred vami.
Kako je že s to prvo pomočjo pri opeklinah, kaj še ohlajamo z vodo, ali je že kaj novega ??
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Sploh ni problem v alarmiranju samo pač nekoga zanima pa sem napisal
upam da ni zamere
? Drugače pa se povsem strinjam z tabo Oskar. Glede prve pomoči pri opeklinah pa kolko jaz vem iz bolničarja je nekakšna folija ki je na eni strani zlata na drugi pa srebrna. Tako da to zlato stran uporabljamo pri omrzlinah ker zadržuje toploto, srebrno pa pri opeklinah ker hladi. To mislim da je ta postopek kolko jaz vem če pa še ve kdo kak drugi način pa naj napiše 

Glede nudenja prve pomoči je še vedno isto, da je treba opeklino hladiti z mrzlo vodo, ki seveda mora biti čista, če je možno pa je treba rano čimprej pokriti vendar z sterilnim materjalom, ki se ne sprijemle z prizadeto kožo. Pri hujših opeklinah je zelo nevarno, da pride do infekcije.
Glede po žara pa tole! Tudi sam sem bil na kraju in moram rečt, da so se gasilci iz Kicara kar izkazali glede na to, da so društvo prve katregorije. Sistem alarmiranja v Ptujski občini pa je tak kot je najprej se alarmira društvo iz rejona kjer je požar, če rabijo pomoč pa jo zahtevajo preko Centra kateremu moraju točno povedati katero društvo naj jim aktivira in to ni mus da je PGD Ptuj!
Glede po žara pa tole! Tudi sam sem bil na kraju in moram rečt, da so se gasilci iz Kicara kar izkazali glede na to, da so društvo prve katregorije. Sistem alarmiranja v Ptujski občini pa je tak kot je najprej se alarmira društvo iz rejona kjer je požar, če rabijo pomoč pa jo zahtevajo preko Centra kateremu moraju točno povedati katero društvo naj jim aktivira in to ni mus da je PGD Ptuj!
Glede aktiviranja enot in načrtu aktiviranja lahko povem tako. Aktivira se lokalno in osrednjo PGD, kar se je v preteklosti dostikrat pokazalo. Zakaj se to ni izvajalo v tem primeru sam ne bi mogel rečti, glede na situacijo pa naj povem, da smo poziv dobili in se nanj odzvali, po prihodu na kraj smo preverili ponesrečene in ali je kdo še v objektu. Takoj po pregledu zgradbe smo zahtevali pomoč, nato pa smo začeli z gašenjem, mi prej nismo morali zahtevati pomoči, ker niti nismo vedeli ali je osrednja GE bila aktivirana ali ne, nismo pa vedeli tudi za kakšne vrste intervencijo sploh gre, saj kot pravim nam iz 112 sploh niso morali posredovati nekih oprijemljivih informacij kaj se sploh na kraju samem odvija.
Glede na nastalo situacijo je bilo treba gašenjem začeti takoj, saj kot pravim bi bilo vprašljivo kaj se bi v naslednjih trenutkih odvijalo. Spreletel me je mrzel občutek, ko sem v prostoru čepel za svojim kolegom iz društva ter slišal kako iz jeklenke uhaja plin. Če bi mi čakali na osrednjo enoto v tej situaciji, ki se je odvila je vprašanje, kaj bi se zgodilo z jeklenko in kakšne razsežnosti požara bi lahko pričakovali čez 5 ali 10 min, zato se nismo obotavljali.
Po končani akciji smo debatirali z mnogimi in izmenjali veliko besed, prav tako sem sam razmišljal o dogodku. Je pa vsaka situacija edinstvena in tako tudi pristop.
Glede na nastalo situacijo je bilo treba gašenjem začeti takoj, saj kot pravim bi bilo vprašljivo kaj se bi v naslednjih trenutkih odvijalo. Spreletel me je mrzel občutek, ko sem v prostoru čepel za svojim kolegom iz društva ter slišal kako iz jeklenke uhaja plin. Če bi mi čakali na osrednjo enoto v tej situaciji, ki se je odvila je vprašanje, kaj bi se zgodilo z jeklenko in kakšne razsežnosti požara bi lahko pričakovali čez 5 ali 10 min, zato se nismo obotavljali.
Po končani akciji smo debatirali z mnogimi in izmenjali veliko besed, prav tako sem sam razmišljal o dogodku. Je pa vsaka situacija edinstvena in tako tudi pristop.
Meni to malo smrdi po:daj pošlimo te pogledat kaj je ,če pa je kaj hujšega pa bodo tak aktivirali še druge,...Menim da je bila tokrat napaka pri RECO operaterju (možno , da se je tudi zaradi pomanklivih informacij tako odločil) ,da je aktiviral samo eno enoto.Kot drugo pa je tudi pri GE Ptuj na pozivnikih pisalo -takoj v gasilski dom-kar pa ni v navadi.V običajnem primeru bi pisalo -požar-.Takoj po pregledu zgradbe smo zahtevali pomoč, nato pa smo začeli z gašenjem, mi prej nismo morali zahtevati pomoči, ker niti nismo vedeli ali je osrednja GE bila aktivirana ali ne, nismo pa vedeli tudi za kakšne vrste intervencijo sploh gre, saj kot pravim nam iz 112 sploh niso morali posredovati nekih oprijemljivih informacij kaj se sploh na kraju samem odvija.
Pohvalno pa je , da se je na koncu vse dobro izšlo.
L.P
Na pomoč!
Glede pozivnika in kaj nam piše ob pozivu se večkrat zgodi da napiše kaj drugega kot bi moral. Drugače pa ne vem samo to kako je sploh PGD Kicar brez kakršne koli pomoči ki bi v sili lahko pomagala napadalcema. Glavno pa je da se je vse dobro končalo ter čestitke PGD Kicarju za dobro opravljeno nalogo 

Žal se pač moram malce oglasiti. ne da bi kritiziral ali pametnjakovičil, ampak malce sta me zbodli dve stvari.GoGo napisal/-a:Tudi jaz imam podobno mnenje da bi zraven enote ki je izvažala še morali poslat osrednjo enoto ampak to je bila stvar tistega ki je takrat dela na ReCO. PGD Kicar je bil aktiviran takrat kot so napisali kolegi Ptujčane pa so zahtevali PGD Kicar takrat ko so si ogledali situacijo in videli kakšno je stanje na pogorišču.Marko Novak napisal/-a:Taktičnega postopanja že skoraj ne bi mogli bolje izpeljati, s to tehniko in glede na število ljudi ki jih imate. Torej do tu vse O.K. glede na napisano.
Ampak načrt alarmiranja v občini je pa malo sumljiv. Pri nas se poleg najbližje GE obvezno proži tudi "backup" enota. ( beri osrednja GE).Pa ni važno kako skopo informacijo dobi ReCO.
Torej ste s tem ko ste klicali pomoč sami izgubili 18 minut časa, ki je ob razvitem notranjem požaru za napadalca lahko usoden. Saj kot pravite imate na voljo le dva IDA torej jima ne bi mogel nihče v pomoč. Za premislek.
Da ne bo pomote ,kritiziram načrt alarmiranja.
Lep pozdrav Marko
LP ter mirno noč
.....ampak to je bila stvar tistega ki je takrat dela na ReCO..... V kolikor je načrt tako napisan, da se pri požaru v stanovanjski zgradbi proži teritorialno enoto (pri nas lahko rečem da vedno najmanj teritorialna in osrednja, ponekod pa tudi vse sosednje enote), to ni stvar operativca, ki takrat dela v ReCO, ampak je stvar tistega, ki je napisal načrt alarmiranja in župana, ki ga je podpisal. Torej iz prakse, ko sem poslali na svojo odgovornost več enot, kot je bilo v načrtu (pač glede na paniko klicočih, se je predvidevalo, da je velik požar), na kraju požara pa ni bilo tako hudo, sem potem poslušal pridigo da ne delam po načrtu, ki so nam ga poslali, ker je prišlo "preveč" enot izven načrta.
Druga stvar, ki jo lahko iz zapisa sam razumem narobe, upam, da je tako. Kljub požaru in ponesrečenim, katerim se je nudila prva pomoč, ste klicali PGD Ptuj (tako je iz zapisa razbrati). Ali ne bi bilo boljše, ko že javite v ReCO, da ste prispeli na kraj, da mu istočasno poveste, katere enote naj še aktivirajo? Pri nas je to v večini PGD praksa. Kajti tukaj se spet izgublja čas. Gasilec, ki ima obilico dela, telefonira sosednji enoti in s tem obvesti enega gasilca. Nato drugi druge. Iz ReCO gre preko pozivnikov vsem nosilcem pozivnikov istočasen poziv in tako je tudi odziv veliko hitrejši.
Teorija je že pol intervencije, praksa pa poskrbi za vse ostalo in še teorijo !!
Tako imenovane "astro folije" jaz ne bi uporabljal pri opeklinah, ker se po mojem kar dobro sprime z opečeno kožo.GoGo napisal/-a:Glede prve pomoči pri opeklinah pa kolko jaz vem iz bolničarja je nekakšna folija ki je na eni strani zlata na drugi pa srebrna. Tako da to zlato stran uporabljamo pri omrzlinah ker zadržuje toploto, srebrno pa pri opeklinah ker hladi.
OK. Vsi se strinjamo, da je treba opeklino najprej ohladiti. Če ni drugega pa s čisto vodo iz vodovoda ali cisterne. Če iz cisterne, je treba paziti na "pipico", da medtem ko ekipa gasi ne bi še opečenca "olupili" s previsokim tlakom vodnega curka.
Za "povijanje" je seveda najbolje počakati medicince in upati, da imajo posebne povoje za opekline. Tudi gasilci lahko kupimo gele za opekline, ki jih na debelo nanesemo na opečeno mesto, preden začnemo povijati.
Če bi imel na razpolago samo navadne povoje, pa bi opečna mesta rajši pustil nepovita, če le ne bi bile obstajala nevarnost prehude krvavitve iz ran.
Če je opečenec ves umazan in sajast je rana že itak inficirana. Po umivanju se ji kaj hujšega ne more več zgoditi. Razen da jo dobro povijemo s suhimi povoji, ki se bodo prilepili na rano in jo še poglobili, ko jih bodo v bolnici odstranjevali.
Lahko pa se seveda tudi motim...
Na pomoč,
Jože
zmanjšamo posledice in strašne poškodbe.Vsako opeklino čim prej začnemo hladiti z vodo-če so to manjši deli jih enostavno potopimo v vodo.Pri večjih in obsežnih opeklinah pa delamo hladne obhladke iz čistih brisač ali rjuh.Opeklino hladimo največ do pol ure -oblek iz opečenega NE trgamo ampak čim hitreje hladimo.Če pa gre za oparnine pa obleko slečemo ker obleka zadržuje toploto.V vsakem primeru pa opečeni spadajo v bolničnico in zato posledično vedno kličemo reševalce.Razen če niso na dosegu potem rano po pol ure hlajenja sterilno pokrijemo ne glede na to če je kaj na rani obveza mora bit STERILNA.Vendar to še ni vse -posledično lahko pride tudi do šoka-za kar pa je dobro da imaš malo več znanja in je bolje da imaš reševalce pri roki ali vsaj na poti.
Glede samega požara pa toliko-nisem bil tam je pa bolje da g.Vojsk vrne ta čin in se udeleži izobraževanj za gasilca, ker po podatkih ki jih imam je delal osnovne napake ki si jih kot odgovoren za izobraževanje v gz ptuj ne more privoščit .
Hlajenje opeklin lahko odpade v primeru ko ima enota na razpolago sredstva za pokrivanje opeklin (Brulstop, Water jel, inp,).
V vsakem primeru pa je potrebno takojšnje obveščanje NMP ki bo lahko prevzela poškodovane osebe.
V vsakem primeru pa je potrebno takojšnje obveščanje NMP ki bo lahko prevzela poškodovane osebe.
Polovično znanje je nevarnejše od neznanja (bolivijski)
V vsem imenitno bi uspeli, če dvakrat bi lahko začeli (Johann W. Goethe)
V vsem imenitno bi uspeli, če dvakrat bi lahko začeli (Johann W. Goethe)