Gasilska terminologija

Vse gasilske teme, ki ne spadajajo v ostale podforume.

Moderator: Vrsho

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Uporabniški avatar
JozeR
Kraj: Zagorje ob Savi

Odgovor Napisal/-a JozeR »

Se opravičujem, ker sem čiste tehnične izobrazbe in ne slovenist, ampak ta z ROČNIKOM in BRIZGALKO me je pa razkurila... :evil:

Ročnik je znan vsem slovenskim gasilcem, sedaj pa pravimo, da je brizgalka "lepi slovenski izraz za ročnik". Že i je preveč, to pa ni bila le pika na i, temveč kaplja čez rob...
A bomo imeli tudi "zračne otepače" namesto helikopterjev - po vzoru naših južnih sosedov!?

In če zadnja izdaja SSKJ ni popravljena ravno na tem mestu, v moji, iz leta 1994 piše:

brizgalka
1. priprava za vbrizgavanje snovi v telo: ...
2. priprava za nanašanje tekočin z brizganjem: razpršiti lak z brizgalko
3. zastarelo brizgalna: gasilska brizgalka
nikjer nič podobnega ročniku, razen če z njim nanašamo vodo na ogenj

seveda je v SSKJ tudi:

ročnik
...
tehnika okrogel kovinski nastavek na koncu gasilne cevi, s katerim se uravnava iztok gasilnih sredstev

In če mislite začeti nadomeščati ročnike z brizgalkami, potem rajše uporabim kakšno tujko več. :cry:

Na pomoč,
Jože

P. S.
Da ne bo kakšne dileme, če mogoče komu ni domač - SSKJ je Slovar slovenskega knjižnega jezika
Uporabniški avatar
Mateja
HazMat Team
Kraj: Topole in Gornji Logatec
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mateja »

JozeR napisal/-a:Se opravičujem, ker sem čiste tehnične izobrazbe in ne slovenist, ampak ta z ROČNIKOM in BRIZGALKO me je pa razkurila... :evil:
/.../
In če mislite začeti nadomeščati ročnike z brizgalkami, potem rajše uporabim kakšno tujko več. :cry:

Na pomoč,
Jože
Jože, :lol: , :lol: saj si se čisto razburil :lol: . Da je slovenski jezik terminološko dejaven že od nekdaj, je dokaz več o sposobnosti naše materinščine. Verjetno pa ne bomo menjavali vsega na povprek. To bi bilo nekako tako, kot bi si morali jutri vsi spremeniti svoja imena v nekaj, o čemer so naši starši samo razmišljali ali celo nekaj časa na tiho uporabljali. :wink:

Pove se pa zato še vseeno lahko. :twisted:

Nikar ne trošite energije za izumljanje tople vode! :roll:

Lp, Mateja :wink:
Znanost se ni začela z nami.
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Oskar »

Oskar napisal/-a:Matjaž , tudi to je lahko, je pa tudi lepi slovenski izraz za ROČNIK. :shock:
Jože, Jože le kaj te je tako razkurilo. Še enkrat sem prilepil moj stavek in podčrtal to kar je bistvo povedanega. Da je pač to še en lepi slovenski izraz za ročnik in nikjer ni govora , da bomo začeli zamenjavet neke že ustaljene in udomačene izraze.
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Odgovori