Tečaj za delo z vlomilskim orodjem??
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
- Oskar
- Naj forumovec 2004

- Kraj: Malečnik
- Kontakt:
Takšno orodje je tudi v moji enoti. Tečaj ni potreben ker je to navaden vzvod ki se koristi za lomljenje vrat pri ključavnici. Prednost je le ta da zlomiš le tisti del pri ključavici in ne celih vrat, oziroma dvig vrat iz tečajev kjer je to mogoče.
Orodje za odpiranje ključavnic pa je nekaj povsem drugega.
Orodje za odpiranje ključavnic pa je nekaj povsem drugega.
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Orodje, bolje komplet orodja, o katerem teče beseda je tipiziran in sicer DIN 14901 BRECHWERKZEUG (lomilno orodje). Namenjeno je predvsem nasilnemu odpiranju vrat.
Po podatkih s katerimi razpolagam je norma iz leta 1966, torej precej stara.
Sestavni deli tega kompleta omogočajo odpiranje ključavnic s ključi z brado, z malo spretnosti tudi ključavnic za ključe z brado in zarezami (Wertheim). Cilindričnih vložkov s tem orodjem ne moremo odpreti (razen z lomljenjem).
Nekdo je v debati omenil, da se odpira vrata brez poškodb. To ne drži. Orodje je grobo in pusti kar opazne poškodbe, se jih pa da kasneje popraviti, tako, da ni potrebno zavreči vrat in popdbojev.
Orodje je shranjeno v usnjenem toku. Tok je izdelan tako, da se ga lahko zaplombira. Praviloma bi moralo biti tako orodje prijavljeno na lokalni policijski postaji, v gasilskem vozilu zaplobirano in o uporabi bi morali voditi dnevnik uporabe. "To mutch" za gasilce.
Posebnega usposabljanja za delo s tem orodjem nisem zasledil. V razgovoru v eni od gasilskih šol v Nemčiji so mi jasno povedali, da je delo s takim orodjem le za "izbrance". Bojijo se namreč zlorab.
O Oskarjevem ZNEBILI pa ne bom izgubljal besed. Že Rimljani so imeli rek "Nehvaležnost je plačilo tega sveta".
Lep vlomilski popzdrav
Janez
Po podatkih s katerimi razpolagam je norma iz leta 1966, torej precej stara.
Sestavni deli tega kompleta omogočajo odpiranje ključavnic s ključi z brado, z malo spretnosti tudi ključavnic za ključe z brado in zarezami (Wertheim). Cilindričnih vložkov s tem orodjem ne moremo odpreti (razen z lomljenjem).
Nekdo je v debati omenil, da se odpira vrata brez poškodb. To ne drži. Orodje je grobo in pusti kar opazne poškodbe, se jih pa da kasneje popraviti, tako, da ni potrebno zavreči vrat in popdbojev.
Orodje je shranjeno v usnjenem toku. Tok je izdelan tako, da se ga lahko zaplombira. Praviloma bi moralo biti tako orodje prijavljeno na lokalni policijski postaji, v gasilskem vozilu zaplobirano in o uporabi bi morali voditi dnevnik uporabe. "To mutch" za gasilce.
Posebnega usposabljanja za delo s tem orodjem nisem zasledil. V razgovoru v eni od gasilskih šol v Nemčiji so mi jasno povedali, da je delo s takim orodjem le za "izbrance". Bojijo se namreč zlorab.
O Oskarjevem ZNEBILI pa ne bom izgubljal besed. Že Rimljani so imeli rek "Nehvaležnost je plačilo tega sveta".
Lep vlomilski popzdrav
Janez
- man 14.284
- Kraj: Zgornja Bistrica
Še vedno me zanima kdo pa lahko odredi "vlom" v stanovanje?
Jasno mi je v primeru da če je ogroženo življenje nebomo preveč tuhtali ampak storili kaj je pač potrebno zanima pa me predvsem za tiste cvetke ki naprimer izgubijo ključe oz. si jih zaklenjeo v stanovanje in veselo pokličejo 112 gasilci so(smo) seveda poslani na kraj potem pa...vlomiti(s škodo) se posvetovati s policijo in njihovo dovoljenje, podpisati kakšno pogodbo z lastnikom da gre na njegove stroške škoda oz. sploh ne posredovati v takih primerih??

Jasno mi je v primeru da če je ogroženo življenje nebomo preveč tuhtali ampak storili kaj je pač potrebno zanima pa me predvsem za tiste cvetke ki naprimer izgubijo ključe oz. si jih zaklenjeo v stanovanje in veselo pokličejo 112 gasilci so(smo) seveda poslani na kraj potem pa...vlomiti(s škodo) se posvetovati s policijo in njihovo dovoljenje, podpisati kakšno pogodbo z lastnikom da gre na njegove stroške škoda oz. sploh ne posredovati v takih primerih??
No, to je pa nekaj čemur lahko rečemo "razvita Evropa". Po mojem nek red mora biti. Verjetno bo tudi pri nas sledilo kaj podobnega.janez napisal/-a:...Orodje je shranjeno v usnjenem toku. Tok je izdelan tako, da se ga lahko zaplombira. Praviloma bi moralo biti tako orodje prijavljeno na lokalni policijski postaji, v gasilskem vozilu zaplobirano in o uporabi bi morali voditi dnevnik uporabe...
...jasno povedali, da je delo s takim orodjem le za "izbrance". Bojijo se namreč zlorab...
LP iz Celja
Tomaž K.
Pot do znanja je dolga, življenje pa kratko. (Hipokrat)

Pot do znanja je dolga, življenje pa kratko. (Hipokrat)

No odpiranje vrat v prisotnosti policije in lastnika nekak že gre sam kaj pa če lastnika ni doma?? Mel smo že intervencijo k je začeu pralni stroj puščat lastnik je bil na dopustu policaji so pa rekl da oni nimajo pristojnosti za odpiranje vrat. Ampak to je blo u bloku tko da smo zaprl glavni ventil za ceu blok. Na 112 so rekl poličte poklicnga vlomilca un pa baje računa še pa še.
LP
LP
Nasilno odpiranje vrat je zelo delikatna zadeva. Kako je to zakonsko urejeno sicer ne vem čisto natančno, čeprav Zakon o gasilstvu daje vodji intervencije velika pooblastila.
Razni "izgubljeni ključi", nato pa "lepo prosim pomagajte" so lari fari. Gospod (gospa) ti kaže osebno izkaznico - in naslov je pravi; na vartih je tablica z istim priimkom...vse lepo in prav. Ne veš pa, da sta se pred nekaj dnevi ločila....in napačnemu odpreš.
Za nasilno odpiranje vrat naj ukaže policist. Samo če je v prostoru nedvoumno prepoznavna nevarnost vlomi na svojo (gasilsko) roko. Pogosto pa policija pokliče na pomoč za nasilno odpiranje gasilce. Imamo orodja in znanje.
Čevelj z jekleno kapico - najboljše orodje za nasilno odpiranje. Ni kaj. Samo niso vsa vrata iz lepenke. Razna varnostna vrata (zlasti vhodna v stanovanje); so vse bolj pogosta; zahtevajo precej znanja in orodja za vlamljanje. Pri vlomu takih vrat z jekleno kapico v čevlju, je rezultat običajno (najmanj) črn noht na palcu in nepoškodovana vrata.
Sicer je pa moje mnenje: pustimo vlome vlomilcem (spoštujmo "stroko"), mi se pa držimo gašenja in tehničnega reševanja - poštena delitev dela.
Lep pozdrav
Janez
Razni "izgubljeni ključi", nato pa "lepo prosim pomagajte" so lari fari. Gospod (gospa) ti kaže osebno izkaznico - in naslov je pravi; na vartih je tablica z istim priimkom...vse lepo in prav. Ne veš pa, da sta se pred nekaj dnevi ločila....in napačnemu odpreš.
Za nasilno odpiranje vrat naj ukaže policist. Samo če je v prostoru nedvoumno prepoznavna nevarnost vlomi na svojo (gasilsko) roko. Pogosto pa policija pokliče na pomoč za nasilno odpiranje gasilce. Imamo orodja in znanje.
Čevelj z jekleno kapico - najboljše orodje za nasilno odpiranje. Ni kaj. Samo niso vsa vrata iz lepenke. Razna varnostna vrata (zlasti vhodna v stanovanje); so vse bolj pogosta; zahtevajo precej znanja in orodja za vlamljanje. Pri vlomu takih vrat z jekleno kapico v čevlju, je rezultat običajno (najmanj) črn noht na palcu in nepoškodovana vrata.
Sicer je pa moje mnenje: pustimo vlome vlomilcem (spoštujmo "stroko"), mi se pa držimo gašenja in tehničnega reševanja - poštena delitev dela.
Lep pozdrav
Janez
- Oskar
- Naj forumovec 2004

- Kraj: Malečnik
- Kontakt:
Janez , naj izpraznijo skladišča v Rojah , pa po raznih regijskih skladiščih in opremo dajo gasilskim enotam , pa jim bomo hvaležni iz dna duše do konca svojih dni !janez napisal/-a:
Janez
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Moje mnenje je da je škoda vsakršnega denarja za takšno orodje, je predrago.
Čej e v nevarnosti življenje biš že našel način da se vratanasilno odpro (noga, lomolni drog, motorka,...)
Če ni nevarnosti za življenje pa je za to pristojen uradni ključavničar (zapriseženi vlomilec), ki ima potrebno znanje in orodje.
Čej e v nevarnosti življenje biš že našel način da se vratanasilno odpro (noga, lomolni drog, motorka,...)
Če ni nevarnosti za življenje pa je za to pristojen uradni ključavničar (zapriseženi vlomilec), ki ima potrebno znanje in orodje.
Polovično znanje je nevarnejše od neznanja (bolivijski)
V vsem imenitno bi uspeli, če dvakrat bi lahko začeli (Johann W. Goethe)
V vsem imenitno bi uspeli, če dvakrat bi lahko začeli (Johann W. Goethe)
- Mitja Gregorič
- Naj forumovec 2003

- Kraj: Volčja Draga
- Kontakt: