Požar skladišča v Mostah pri Komendi

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kraj: Topole
Kontakt:

Odg: Požar skladišča v Mostah pri Komendi

Odgovor Napisal/-a Janez Koncilija »

Dave D napisal/-a:citat janeza: "vsekakor evidentirati vse podobno "moderno" grajene objekte v domači občini, pridobiti požarne načrte in si v soglasju z lastniki objekte tudi ogledati".

Če se ne motim je to že uzakonjeno, vprašanje je le dosledno izvajanje.
Pa lep pozdrav!
David, PGD Loka pri Mengšu

Jah, ti bom kar iz prve roke povedal, v celotni občini sta po meni dostopnih podatkih požarne načrte posredovali samo dve podjetji, Petrol in Vulkanizerstvo Gregorc. Vse ostalo je megleno, da ne govorim zelo oblačno.

Glede internih analiz. Interna analiza je lahko društvena, kjer se opravi pregled dogajanj in vtisov posameznikov. Če bo tu prišlo do analize, ne more biti (ni smiselno) internega značaja, ampak jo je treba opraviti in objaviti z vsemi dobrimi in slabimi stranmi. Le to je prava pot, da zavežeš tudi kakšen jezik, če je treba. Sam sem jih iz takšnih razlogov že delal, res pa je, da sem pri tem prišel do ugotovitev, da bi morali analizo prebrati še kje drugje (so bile poslane) da bi kaj premaknili, pa se to ni zgodilo. In jih od mengeške Opekarne ne pišem več.

Pa naj to ne bo negativna spodbuda za Moste.

LP

Janez 8)
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kontakt:

Pa še povezava do naših slikc, dokumentacije pri tem požaru res ne manjka:

http://pgd-topole.si/intervencije/thumb ... p?album=58

LP

Janez 8)
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Oskar »

David , hvala za pojasnila. Pisanja pod spletnimi članki so pa res za kozlat in jih itak ne berem več. #-o Moje mnenje glede analiz intervencij, (pa ne samo večjih požarov) je , da je to stvar dogovora vseh akterjev. Včasih pa je bolje kaj obelodanit kot pa da prihaja popačeno in po ovinkih v javnost.
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Uporabniški avatar
Dave D
GE: Loka pri Mengšu
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Dave D »

Hja se deloma strinjam s tem. Po eni strani je to res morda edina metoda za spremembe na boljše. Vendar se bojim tega, da ob javnem pranju perila pade celotna slaba slika še na ostale gasilce, ki sploh niso ničesar krivi in delajo vse po pravilih ter dajo vse od sebe. Ljudje pa tako ali tako večinoma najprej opazijo samo slabe stvari, ne pa to, da smo se recimo mi iz tega kaj naučili. Neka zdrava mešanica je po moje dobra stvar. Res pa je to orjenje ledine, neko nehvaležno delo, ki ga nerad opravlja kdorkoli. A nekdo ga mora, če hočemo stopiti v korak s časom in se izboljševati. Gradiva za analizo je dovolj, javno je objavljenih preko 300 slik (PGD Moste, PGD Topole, PGD Loka, slikati sem videl tudi fotografa PGD Kamnik), jutri pa bosta na voljo tudi 2 video posnetka na naši spletni strani. Upam, da bo to, ob morebitni bodoči kakovostni in strokovni analizi, kaj pripomoglo k dejstvu, da bomo naslednjič bolje pripravljeni pri požarih takoimenovanih hitro postavljajočih zgradb, skladišč, trgovskih centrov itd. (ki v naši okolici rastejo kot gobe po dežju) in da se bo morda kaj spremenilo tudi glede gradbenih norm takih konstrukcij ter obveščanju domačih gasilcev s konkretnim izdelanim požarnim načrtom. Janez pravi, da se je po mengeški opekarni premaknilo bolj malo. Se bo zgodovina ponovila tudi tokrat? To bomo pa še videli.

LP David, PGD Loka
koko

Odgovor Napisal/-a koko »

Lep pozdrav!
Vse lepo in prav zanima me pa samo nekaj,glede na to da so Domžale blizu bi bilo smiselno aktivirati
PGE-CPV Domžale!!!Prej kot pa ostali dve poklicni enoti,ki sta bolj odročni kot pa ostali poklicni enoti.
tadejS
Kraj: Knežak

Odgovor Napisal/-a tadejS »

Ja po slikah sodeč bi lahko ta požar res kategorizila kot eden na 10 let. Prav gotovo so vse objavljene slike in ostali materiali, ostalim nesodelujočim na intervenciji kot nekakšen opomin, da naredimo analizo objektov v našem okolju. Prav gotovo lahko potegnemo tudi mi (bralci foruma) kakšen zaključek sami pri sebi.
Me pa zanima, ali ste pri gašenju uporabljali tudi peno? Na par slikah dva gasilca nosita ročke s penilnim sredstvom, pa tudi nekateri gasilci so malo penasti. Se mi zdi malo čudno ali pa ne, ker navajete, da naj bi največ gorela streha oz. izolacija okrog in da je bilo do požara brez višinske tehnike bolj teško priti. Seveda pa se je verjetno posledično temu v notranjoti tudi pri tleh kaj vžgalo. Na parih večjih požarih so bile neke ugotovitve oz. zaključki, da se je zaradi razvitega požara gašenje s peno slabše obnašalo kot klasično z vodo.
Uporabniški avatar
cheeby
Kraj: Lj Ježica - GBL

Odgovor Napisal/-a cheeby »

Še jaz imam eno vprašanje in sicer:
Glede na prebrano v tej temi se pogovarja večinoma o samem požaru, posredovanju, konstrukciji itd, nikjer pa nisem zasledil da bi kdo komentiral kako so funkcionirale zveze. Kot so mi povedali iz prve roke uslužbenci ReCo-ta in inšpektorica, ki je bila tudi na kraju samem, naj bi na področju zvez vladala prava zmešnjava, konec koncev če pogledamo da na taki intervenciji sodeluje celo več GZ hkrati se to še kako hitro zgodi. Vem tudi da je bilo predlagano iz strani Reco-ta, da se aktivira enoto EPV (na dosedanjih sektorskih vajah se je pokazala kot odlično pomagalo pri samem vodenju intervencije in tudi sami komunikaciji zlasti če na vaji ali intervenciji sodeluje že samo en sektor se pravi 4 društva) vendar pa s strani poveljujočih na intervenciji ni bila stvar odobrena...

Upam da bo kdo poznal odgovor, stvar je za razmislit...

Lep pozdrav!
Skupaj spreminjajmo svet na bolje!
MarkoN

Odgovor Napisal/-a MarkoN »

EPV? Ne deluje ta enota samo v MOL?
darko

Odgovor Napisal/-a darko »

Koliko sektorjev je bilo in koliko radijskih kanalov se je uporabljalo na int.
Konkretno vprašanje....
Darko
Uporabniški avatar
Bobby

Odgovor Napisal/-a Bobby »

V zvezi z gašenjem je bil tudi v današnjem časniku Delo zanimiv članek o požaru skladišča ...

Glej priponko...naslov članka: Preveč izgub v bitki z ognjem?

lp :wink:
Priponke
showpdfpage1.pdf
(182.39 KiB) Prenešeno 303 krat
......dream until your dream come true......

Bobby
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kontakt:

DELO: Res je, da ne gre kar tako povprek ali na pamet ocenjevati vsega poteka oziroma posameznih ukrepov med razmeroma zapleteno in dolgotrajno gasilsko intervencijo, navsezadnje se lahko takšna akcija presodi le s pomočjo temeljite strokovne analize, ampak vseeno se po vsem tem samo vsiljuje vprašanje – ali je bilo v bitko z ognjem pravi čas poklicanih dovolj pravih mož s pravim »orožjem
Bi rekel, da je prvi del stavka zadnejga odstavka edino pametna ocena. Bi pa pripomnil, da bi bili mogoče tudi novinarji poklicani, da bi enkrat na pravo stran spravili članek, kdo dovoljuje postavlajti takšne zgradbe, ki jih je s požarnovarsnostnega vidika možno obravnavati samo kot enovite požarne sektorje. Pa še polnilnico akulatorjev v istem sklopu. Tu naj se sprašuje inšpektirica, ne pa, kako so delovale radijske zveze.

Ampak, še dobro, da smo na svetu gasilci, da je na koncu lahko nekdo kriv. Zaenkrat.

LP

Janez 8)
sodelujoči

Odgovor Napisal/-a sodelujoči »

počakajmo na analizo.....

do takrat pa ......širjenje požara po strehi se je preprečilo s specialnimi ročniki, katere niso imeli ne GBL in na GRS Kranj, ampak so bili na kraju že pred njihovim prihodom. Poklicni kolegi so imeli prav take težave z opremo in dano situacijo kot njihovi prostovoljni kolegi, pri taki količini gasilcev na intervenciji se pa konec koncev tistih 5-10 ljudi ni veliko poznalo. OK, dodatni dve avtolestvi sta malo olajšali zadevo, ampak kaj več kot polivat strehe se ni dalo narediti. Glede CPV: bo zanimivo preveriti, kdo je aktiviral GBL in GRC Kranj, in zakaj?Ne vem, če so fantje prišli brezplačno? IN pa še z moje strani pohvala fantom in PGD MOste, PGD Topole in PGD Kamnik za opravljeno delo. Delo po UKW? hm, če se ne znaš pogovarjati po UKW, ti tudi 5 kanalov ne pomaga, drugače se mi pa zdi, da je bila komunikacija na zadovoljivi ravni (med vodji enot 99%)
Uporabniški avatar
Dave D
Kontakt:

Članek poln napak že v samem gasilskem izrazoslovju, kaj šele v točnosti podanih podatkov števil ljudi in vozil. Očitno se vidi, da pisec nima dosti skupnega z gasilstvom, prav tako pa je izgleda sodoben trend v novinarstvu, da se objavlja podatke, brez predhodnega preverjanja, takorekoč - malo na pamet. Da malo namignem vsaj eno.. po slikah preštejte število vozil GBL. Verodostojnost članka = 0. Se je že pričelo modrovanje ljudi, ki v življenju še dimniškega požara niso pogasili. Je pa, kot je rekel Janez, pametno napisal vsaj pol stavka. =D>
Uporabniški avatar
Dave D
Kontakt:

Če koga zanima s čim smo se soočili ob prihodu na kraj ter nekaj ostalih del na S strani objekta, si lahko pogleda VIDEO na naši internetni strani (in kasnejše dodatne povezave filmčkov PGD Topole iz J strani objekta):

http://www.pgd-loka.si/index.php?id=3,313,0,0,1,0

LP David
kmhslo

Odgovor Napisal/-a kmhslo »

Bobby napisal/-a:V zvezi z gašenjem je bil tudi v današnjem časniku Delo zanimiv članek o požaru skladišča ...

Glej priponko...naslov članka: Preveč izgub v bitki z ognjem?

lp :wink:
Meni se pa vsiljuje vprašanje, koliko je strokoven avtor tega članka glede gasilstva in novinarstva :roll: in zanima me še uporaba/neuporaba vodnih topov
Odgovori