Tečaj specialnosti bolničar

Tečaji, vaje, šola ...
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Odgovori
Uporabniški avatar
Šumadinac
Kraj: Logatec

Odgovor Napisal/-a Šumadinac »

Janez Koncilija napisal/-a: Seveda nekaterim kvazi bolničarjem bolj odgovarja tvoja značka na sliki, saj se je na zaščitni obleki ne nosi, torej tudi ni potrebno ukrepati, ko je potrebno.
:evil:
Ne vem zakaj bi kdo pričakoval PP le od gasilcev bolničarjev, ker smo tudi ostali operativci dali tečaj PPja skoz in kaj če ni bolničarja??Ne bo pomagal nihče do prihoda reševalcev??

Janez tvoja ideja o znaku, da si bolničar, na čeladi, kjerkoli na vidnem mestu, sploh ni slaba, ampak po večini društev, zaščitne obleke niso dodeljene nobenemu, uzame jo pač tisti, ki pride!
Sicer pri nas se je stanje nekoliko izboljšalo, vsaj približno vsak ve katero cifro naj vzame, ampak nihče pa nima svoje! Pa upam, da jih bomo kdaj imeli dovolj, da si bomo to lahko "špogali"!
Šumadinac
Ogenj in slama, naj bosta sama!(ljudski pregovor)
Uporabniški avatar
Carleone

Odgovor Napisal/-a Carleone »

10. urni tečaj za razliko od 80. urnega... Predvsem je važno da če zadeve ne poznaš ali ne veš kako in kaj raje ne tikaj ponesrečenca. Ker če mu kaj narediš narobe te bo stalo... To se moramo zavedati vsi. Ne pa tako kakor nekateri, postavijo avto nazaj, ker se je prevrnil, nekdo pade iz višine in ga premikajo, motorist leži nezavesten ob cesti in ga gledajo, namesto da ga dajo v položaj nezavestnega,... To se dogaja in dokler ni posledic, je vse ok.
Vsekakor, če ni drugega je vsak dobrodošel! Vendar potrebna je previdnost. Dan danes ko imamo NMP zmerom hitreje na kraju, delajmo samo najnujnejše postopke. Drugo je če NMP ne more hitro na kraj.
No brain - No tumour
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kraj: Topole
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Janez Koncilija »

Šumadinac napisal/-a:
Janez tvoja ideja o znaku, da si bolničar, na čeladi, kjerkoli na vidnem mestu, sploh ni slaba, ampak po večini društev, zaščitne obleke niso dodeljene nobenemu, uzame jo pač tisti, ki pride!
!
Razumem zadevo,me je malo zaneslo. Pri nas ima vsak, ki ima opravljeno specialnost bolničar in IDA svojo zaščitno obleko, zato bi bolo to možno, vendar bi bilo prav, če bi bilo enotno.

Glede tečaja pa, govorimo o tečaju 70 ur in ne tsitega, ki ga opravljajo gasilci na tečaju v okviru izobraževanja za posamezni čin.

LP

Janez 8)
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Uporabniški avatar
Jure Čokl
Piranja
GE: Lukovica
Kraj: Trnjava
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Jure Čokl »

Jaz grem drugo leto na specialnost za bolničarja. Pri nas v enoti ga še nimamo, zato greva drugo leto na to izobraževanje kar dva. Če je že kdo bil, bi me zelo zanimalo, kaj vse (predmeti) bomo imeli na tečaju. Predvsem zato, ker nekaj malega znanja že imam pa me zanima, kaj bomo slišali novega.
"Čoklu kot ponavadi goflja prehiteva pamet. P.S.: Puno priča, malo radi!" Anonimni gost, 30. oktober 2005
Uporabniški avatar
reševalec

Odgovor Napisal/-a reševalec »

Sicer, ni v tem kontekstu...

Opomba samo na sliko, na kateri je označba --> Paramedic Bolničar...

Paramedic je naziv, ki si ga pridobiš, ko končaš izobraževanje ki mislim da obsego po novem 4600 ur. Je večja izobrazba kot visoka zdr. šola... Izobražuješ pa se v ZDA.
V SLO je par ljudi, ki imajo končano to šolo...

lp 8)
Uporabniški avatar
binep
Kraj: Podnart
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a binep »

Pa še en znak in povezava

http://www.resevalno-drustvo-paramedic.si

lp

Bine
Priponke
Index_logo2.jpg
Uporabniški avatar
Carleone

reševalec napisal/-a:Sicer, ni v tem kontekstu...

Opomba samo na sliko, na kateri je označba --> Paramedic Bolničar...

Paramedic je naziv, ki si ga pridobiš, ko končaš izobraževanje ki mislim da obsego po novem 4600 ur. Je večja izobrazba kot visoka zdr. šola... Izobražuješ pa se v ZDA.
V SLO je par ljudi, ki imajo končano to šolo...

lp 8)
Ma kako pa imajo bolničarji v SV potem te oznake - našitke???
No brain - No tumour
Uporabniški avatar
Carleone

Jure Čokl napisal/-a:Jaz grem drugo leto na specialnost za bolničarja. Pri nas v enoti ga še nimamo, zato greva drugo leto na to izobraževanje kar dva. Če je že kdo bil, bi me zelo zanimalo, kaj vse (predmeti) bomo imeli na tečaju. Predvsem zato, ker nekaj malega znanja že imam pa me zanima, kaj bomo slišali novega.
Mi smo predihali knjigo Mirka Drganca - Osnove prve pomoči za vsakogar, potem pa še dodatno "Higiena bivanja zunaj naseljenega kraja", triaža in PP pri poškodbah z jedrskim, kemičnim in biološkim orožjem. Če te zanima še bolj podrobno ti napišem naslove tem.
No brain - No tumour
Uporabniški avatar
Jure Čokl
Piranja
Kontakt:

Ja, prosim. Lahko tudi po ZS. Hvala! :wink:
"Čoklu kot ponavadi goflja prehiteva pamet. P.S.: Puno priča, malo radi!" Anonimni gost, 30. oktober 2005
Uporabniški avatar
Carleone

Ti bom kar tule napisal, saj spada v ta sklop. V bistvu sem ti kar naslove iz omenjene knjige prepisal, ker smo itak šli in predelali vse po vrsti.

Pomen in naloga PP
Ustroj in delovanje človekovega telesa
Kako delujejo najpomembnejši organi
Osnovne življenske funkcije
splošni napotki za PP
Smrt
Oživljanje
Zadušitve
Krvavitve
Šok
Poškodbe
Mehanične poškodbe
Ugriznine in Piki
Obveze in obvezovanje
Infekcije in okužbe ran
Zlomi
Izpahi in zvini
Poškodbe glave in hrbtenice
Tope, zaprte poškodbe trupa in udov
Tujki
Opekline
Poškodbe zaradi mraza
Električne poškodbe
Nagle zastrupitve
Nenadna nagla obolenja
Triaža
Prenos, prevoz poškodovanca
Sodobna orožja
Oprema za PP
Množične naravne in druge nesreče
Razdelitev nevarnih snovi
Shema prednosti pri zdravstveni pomoči
Glavni izvajalci radiološke, kemične in biološke zaščite
Pregled sil za zaščito in reševanje v občini
Organizacija sistema zaščite in reševanje mestne in druge velike občine
Merila za organiziranje in opremljanje enot za PP

PP pri poškodbah z jedrskim, kemičnim in biološkim orožjem
Higiena bivanja zunaj naseljenega kraja
Praktične vaje (to je bilo še najbolje, ker smo povijali in ... naše kolegice bolničarke :lol: :lol: :lol:)
No brain - No tumour
Uporabniški avatar
Carleone

Sem ti pozabil povedat, da so to samo glavna poglavja. So še podpoglavja.. :lol:
No brain - No tumour
Uporabniški avatar
Šumadinac
Kraj: Logatec

Odgovor Napisal/-a Šumadinac »

Janez Koncilija napisal/-a: Glede tečaja pa, govorimo o tečaju 70 ur in ne tsitega, ki ga opravljajo gasilci na tečaju v okviru izobraževanja za posamezni čin.
Že že, ampak napisal sem, kaj če ni bolničarjev??Bi pustil poškodovanca tam, do prihoda reševalcev ali kaj?!
Dobro je že malo daleč tisto na kar se nanaša tale objava!

LP
Šumadinac
Ogenj in slama, naj bosta sama!(ljudski pregovor)
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kontakt:

Šumadinac napisal/-a: Že že, ampak napisal sem, kaj če ni bolničarjev??Bi pustil poškodovanca tam, do prihoda reševalcev ali kaj?!

LP
Ne seveda nisem tako mislil. Če si je gasilec pridobil ustrezno znanje (morali bi si ga tudi vsi vozniki :roll: ) potem ne moreš pustiti poškodovanca, ampak mu moraš v skladu s svojim znanjem in zmožnostjo pomagati.

Seveda pa se tu lomijo mišljenja, kaj pa, če storim narobe, bolje da pustim.

Zase odgovor vem, ne morem pa tega svetovati drugim.

LP

Janez 8)
Uporabniški avatar
Jure Čokl
Piranja
Kontakt:

Carleone, hvala! :wink: Upam da je na koncu tudi dober (beri: zahteven) preizkus praktičnega in teoretičnega znanja! :P
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kontakt:

Jure Čokl napisal/-a:Carleone, hvala! :wink: Upam da je na koncu tudi dober (beri: zahteven) preizkus praktičnega in teoretičnega znanja! :P
He, he Jure, ne skrbi, se boš kar malo oznojil, ampak, kar korajžno. To je znanje, ki se ga splača pridobiti.

LP

Janez 8)
Odgovori