Odzivni časi oziroma čas prihoda na mesto nesreče

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Odgovori
krivina

Odzivni časi oziroma čas prihoda na mesto nesreče

Odgovor Napisal/-a krivina »

Ne vem ali spada pod rubriko gašenje ali bolj v rubriko preventiva, ker je večinoma govora o požarih in gašenju, bom "prilimal" kar tule. Ameriški časnik Boston Globe je malce pregledal odzivne čase ameriških gasilcev med leti 1986 in 2002. Izsledke so objavili v seriji člankov, ki si jih lahko ogledate na spodnjem linku.

http://www.boston.com/news/specials/fires/

Članki podrobneje obravnavajo stanje v zvezni državi Massachusetts, vendar si lahko "pretočite" doseganje priporočenih odzivnih časov, zbranih v excelovi datoteki za celo državo.

Branje je kar obsežno, vendar veščim angleščine ne bi smelo delati preglavic. Lahko boste opazili celo kakšno podobnost z našimi kraji, čeprav gre za povsem različna sistema. Zanimivi pa so tudi podatki o povezavi med odzivnimi časi in poškodbami gasilcev. Branje, ki ga priporočam vsem gasilcem, škodilo pa ne bi tudi kakšnemu županu in ostalim občinskim velmožem.
darko

Odgovor Napisal/-a darko »

o odzivnih časih se je začelo govoriti tudi pri nas. na posvetu v soboto je bilo povedano, da se bo v prihodnje posvečalo precej odzivnim časom enot.
pokaži kaj znaš
darko
Uporabniški avatar
Ico
Kraj: PGD Zagorje-mesto
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Ico »

Pri nas se že kar nekaj časa ukvarja Marko Novak. Od časa do časa nam malo poroča o časih izvoza in obdobjih intercencij.
Sami smo zadovoljni s časi, dogaja pa se nam, da se domača društva, na katerem področju je intervencija, sploh ne odzovejo.

LP Ico
prostovoljni gasilec

Odgovor Napisal/-a prostovoljni gasilec »

Že kar nekaj let beležim odzivne oz. izvozne čase in udeležbo operativcev na intervencijah, in jih v poročilu na občnem zboru tudi preberem. Kar pa ni všeč nekaterim odgovornejšim tovarišem iz moje GZ. meddrugim tudi mojemu poveljniku GZ. Češ, da je bz, da to itak nihče ne dela itd,itd... . Meni so pa ti podatki eni od ključnih pokazateljev t.i. kondicije društva.

Očitno jim ni preveč pomembno kdaj, z kom in koliko jih prispe na kraj dogodka. Imajo pa lep gasilski dom, nobel voz pa pokale v vitrini.

Pa še opreme in oblek ni treba čistiti.
Uporabniški avatar
Dušan
Kraj: Zgornja Bistrica (Tirgot)

Odgovor Napisal/-a Dušan »

Kolko sem prebral v Pravilih gasilske službe so odzivni časi določeni in naj bi bili za osrednje enote(koncesija) 5 min, za poklicne 2 min in za ostale enote 15 min. No upam da sem prebral najnovejšo verzijo, če je kaj drugačnega v veljavi naj me kdo popravi!
Tehnika nam lajša življenje!
Uporabniški avatar
Šumadinac
Kraj: Logatec

Odgovor Napisal/-a Šumadinac »

prostovoljni gasilec napisal/-a:meddrugim tudi mojemu poveljniku GZ. Češ, da je bz, da to itak nihče ne dela itd,itd... .
To zato, ker verjetno ni iz vašega društva in vsi dobro poznamo slovenski nacionalni šport; FOVŠIJA po domače!!

No jaz sicer upam, da so to zelo stari podatki(ki jih je objavil Dušan), ker se mi zdi pretirano vse skupaj, sicer pa vsi vemo da je pri nas vse možno!

Naše društvo sicer na občnih zborih in podobnih predstavitvah dela ne poudarja teh časev, vemo pa da se naš izvozni čas giblje tam od 2-4 minut,....

LP pa srečno!
Šumadinac
Ogenj in slama, naj bosta sama!(ljudski pregovor)
MaV
Kraj: Izola

Odgovor Napisal/-a MaV »

Odzivni časi v slovenskem gasilstvu - poklicnem in prostovoljnem se statistično gibljejo med 2 in 35 minutami.
Uporabniški avatar
binep
Kraj: Podnart
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a binep »

Poklicni gasilci tu notri sigurno niso vključeni :!: :!: :!: Verjamem, da imajo vse oziroma večina poklicnih enot izvoze krepko pod dvema minutama.

lp

Bine
Uporabniški avatar
nejč
Kraj: Dvorjane
Kontakt:

ČASI IZVOZA

Odgovor Napisal/-a nejč »

V poklicni enoti v Mariboru imamo, izvoz med 30 do 60 sekund sem pa tudi član, PGD Dvorjane tam izvozimo od 3-5 minut hvala bogu da še je tako kajti, vemo kako je to v dopoldanskem času.
MaV

Odgovor Napisal/-a MaV »

binep napisal/-a:Poklicni gasilci tu notri sigurno niso vključeni :!: :!: :!: Verjamem, da imajo vse oziroma večina poklicnih enot izvoze krepko pod dvema minutama.

lp

Bine
No, nič ne mijavkajmo, nihče ne pravi, da to ni tako, govorimo o povprečnih časih, statistika pa je tako...

Poznam pa tudi primere, ko poklicni sestavi izvozijo šele po 3-5 minutah...

Kaj bo šele, če določimo, da je minimalni sestav izvoza 5 gasilcev, koliko bodo šele potem časi!!!
Uporabniški avatar
Grega
Kraj: Bled-Aerodrom Ljubljana
Kontakt:

statistika

Odgovor Napisal/-a Grega »

MaV kje pa si dobil to statistiko :?: :alright:
Grega ( 040 738 525 )
Uporabniški avatar
binep
Kraj: Podnart
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a binep »

MaV ne rečem, da je kje kakšna izjema da poklicni izvažajo tudi po 5 minut, vendar me boš v to zelo težko prepričal, boš verjetno moral malo bolj argumentirati.
Še zmer pa rečem kot sem napisal v prejšnji objavi, da imajo vse OZIROMA VEČINA poklicnih enot izvoze krepko pod dvema minutama. Bi se pa strinjal z izjavo, kot jo je napisal Nejč iz Maribora.

Sicer pa tudi mene zanima od kje ta statistika, bi si jo z veseljem ogledal.

lp

Bine
MaV

Odgovor Napisal/-a MaV »

Najprej bo treba verjetno razčistiti, ali govorite o odzivnih ali izvoznih časih. Nalov teme je : Odzivni časi oziroma čas prihoda na mesto nesreče :oops: No, zdaj pa naprej... pa mogoče še komentar o minimalni sestavi izvoza, kajti zame izvoz s tremi gasilci in tremi vozili ni izvoz - ampak ...
Uporabniški avatar
Šumadinac
Kraj: Logatec

Odgovor Napisal/-a Šumadinac »

Jah pomojem Mavova izjava temelji na dejstvu, da se govori oz. je veliko ljudi takih, ki misli, da poklicni gasilec ima ta poklic in da se mu dobesedno j... za to koliko in kaj gori in gori,... Jaz tem časom sploh ne verjamem in zdaj lahko rečem samo še "DOKLER NE VIDIM, NE VERJAMEM..." In še to povprečen čas enostavno ne mora imeti razpona med 2-35 minutami!!!
Šumadinac
Ogenj in slama, naj bosta sama!(ljudski pregovor)
Uporabniški avatar
Grega
Kraj: Bled-Aerodrom Ljubljana
Kontakt:

odzivni čas

Odgovor Napisal/-a Grega »

MaV jaz nevem a si bebec a se sam delaš da si ker beseda odzivni čas pomeni čas od prejema poziva do izvoza iz garaže.

Pa dej mi prosim razloži besedo odzivni časi in izvozni časi.

kakšna je razlika?????????
Grega ( 040 738 525 )
Odgovori