Posredovanje ob letalskih nesrečah

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Uporabniški avatar
Dušan
Kraj: Zgornja Bistrica (Tirgot)

Odgovor Napisal/-a Dušan »

Rafter nevem kaj te skrbi , če si 800 km vstran??? :D :D
Tehnika nam lajša življenje!
Uporabniški avatar
ANDY
Kraj: RAČE pri Mariboru

Odgovor Napisal/-a ANDY »

Rafter napisal/-a:
Janez Koncilija napisal/-a:
Oskar napisal/-a:Kdo pravi , da nismo pripravljeni ?

http://www.sos112.si/slo/page.php?src=na15.htm
Malo sutra :? Mi smo pod vzletnopristajalnim koridorjem, 10 km od letališča, pa odgovorne nič ne zanima, kako je kaj s pripravljenostjo, opremljenostjo, odzivnostjo...
Hm... No, jaz pa živim 800 m od konca pristajalne steze - hvala bogu je frekvenca letov malo manjša kot na Brniku. Bom pa na naslednjem Občinskem svetu povprašal, kako je s tem pri nas - glede na to, da Aerodrom Maribor leži na naši zemlji. :P
Blagor tebi RAFTER saj tvoja hiša stoji vsaj vzporedno z pisto- kaj pa naj jaz porečem, ko se mi avijoni dvigujejo in spuščajo dobesedno preko hiše saj sem oddaljen na drugem koncu piste-mogoče kak meter MANJ kot ti.
Pred 2 letoma ma je obiskal agent zavarovalnica G------i in mi ponudil zavarovanje za primer padca aviona na hišo....
Zadnjič spremenil ANDY, dne 31. Avgust 2006, 10:01, skupaj popravljeno 1 krat.
"Prehitevajte brez skrbi, saj vas bom izrezal iz pločevine. Vaš gasilec."

(\__/)
(='.'=)
(")_(")
ANDY
070 342 571
Rafter
moderator
moderator
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Rafter »

Dušan napisal/-a:Rafter nevem kaj te skrbi , če si 800 km vstran??? :D :D
Urejeno. Mea culpa. :oops:
Rolf
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Rolf »

Saj ZPGS organizira v Cekrljah za izbrane enote (44 enot širšega pomena) izobraževanje na podobno tematiko, pa se lahko ostali forumovci nadejamo kakšne informacije s tem v zvezi.

LP
Life is a lesson, you learn it when you're through! (by Limp Bizkit)
Uporabniški avatar
MICKA
Kraj: Slovenski Javornik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a MICKA »

Bom poročal ko se vrnem z izobraževanja.
Polovično znanje je nevarnejše od neznanja (bolivijski)

V vsem imenitno bi uspeli, če dvakrat bi lahko začeli (Johann W. Goethe)
zgonc
Kraj: Notranjska-Cerknica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a zgonc »

Danes je bilo v Cerkljah ob Krki izobraževanje na temo reševanja in posredovanja ob letalskih nesrečah. Vabljeni so bili gasilci iz poklicnih enot ter enote širšega pomena. Razdelili smo se v 2 skupini, prva je odšla v predavalnico kjer nam je pripadnik slovenske vojske lepo razložil kako ukrepati v primerih ko smo poklicani na kraj dogodka in kaj moramo postoriti in kaj NE :!:
Druga skupina pa je odšla v hangar spoznavat vojaška letala, najbolj značilnega za slovenski zračni prostor ki ga uporablja slovenska vojska Pilatuc PC-9. Tukaj smo spoznali delovanje,bojno opremo,karakteristike in nevarnosti ki nam kot reševalcem pretijo.

Veliko poudarka so nam namenili s poznavanjem katapultnih sedežev saj vsebuje 3,5 kg eksplozivnega :!: :!: sredstva kateri omogoča izsrelitev ,zato smo bili o reševanju pilotov s teh sedežev še posebej opozorjeni kako pristopiti k taki nastali situaciji če bi do tega seveda prišlo.
Smo pa vseskozi postavljali vprašanja predavateljem da smo izvedeli še kakšno zanimivost iz sveta letal.
LP Tomaž
Uporabniški avatar
Mitja Gregorič
Naj forumovec 2003
Naj forumovec 2003
Kraj: Volčja Draga
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mitja Gregorič »

aHA POTEM, so povedali tudi kako pristopiti k avionu (ker se ne ve če je turbina še vdelovanju ane?
Operativci - Bratje v ognju,dimu in pepelu

Slika
Slovenski gasilci >KLIKNI< !!!
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Oskar »

Prebral sem skripto , ki ste jo prejeli.
Zanimvo, da če bi padlo oziroma zasilno pristalo letalo Pilatus, gasilci ne smemo reševat polota če je le ta še v sedežu. Niti takrat če je še živ. Ne smemo tehnično posegat v letalo.
Torej lahko iz razdalje le gasimo in zavarujemo kraj do prihoda njihove enote. To pa lahko naredi že skoraj enota 1 kategorije ! :shock:
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
zgonc
Kraj: Notranjska-Cerknica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a zgonc »

Tako je kot je že Oskar omenil lahko le zavarujemo kraj in pristopimo k gašenju, reševanje pilota pa opravi posebna ekipa slovenske vojske-tehniki za deaktiviranje katapultnih sedežev,saj če bi se tega lotili gasilci bi lahko ubili sebe in pilota kar pa si tega nikakor ne želimo in si ne smemo privoščit. :!:
LP Tomaž
Uporabniški avatar
dollar
Kraj: Ptuj

Odgovor Napisal/-a dollar »

Od kod pa priletijo ti njhovi strokovnjaki, kakšna je kazen če pilota slučajno rešiš?
Uporabniški avatar
GEP 33
Kraj: GE Ptuj

Odgovor Napisal/-a GEP 33 »

Ne vprašanje je v kolkem času pridejo?Če za svojega vojaka kaj prej pridejo na kraj dogajanja?

Pa koliko mu zaračunajo ker so ga prišli reševat?

LP
Slika

NA POMOČ!!!
Uporabniški avatar
MICKA
Kontakt:

Odgovor strokovnjaka je bil sledeč:
- V kolikor bo pilot letala zaradi kakršnega koli razloga morl zasilno pristati, bo poskusil prileteti čim bližje letališču, kjer mu bo nudena strokovna pomoč - to velja za primere ko bi na letalu odpovedali sistmi ki bi dopuščali nadaljnje letenje z zasilnim pristankom.

- Če na letali odpovejo sistemi letenja ali pride do smti pilota, pa letalo ne more zasilno pristati brez posledic. V takem primeru bi bile že same poškodbe letala takšne da bi bilo reševanje brezpredmetno (ne bi bilo preživelih)

- Obstaja še tretja skupina nesreč pri kateri pride do okvar na plovilu ki zahtevajo prisilni pristanek, vendar se pilot izstreli s katapultnim sedežem. Pilot se reši s pomočjo padala, sedež prosto pade na tla in ne predstavlja nobene nevarnosti, letalo je uničano.
Nevarnost obstaja samo v primeru ko se pilot ne loči od sedeža, kar pomeni da je z njim nekaj narobe, sedež pa ni izvedel vseh sekvenc proženja pirotehničnih zmesi ( tu pa je potem problem podobno kot pri zračnih blazinah ki se niso sprožile v vozilih)

Povsem drugače pa je reševaje iz helikopterjev, kar pa je že druga tema.

Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kontakt:

MICKA napisal/-a:
sedež prosto pade na tla in ne predstavlja nobene nevarnosti, l
Se ne bi strinjal, "ker sem nesretan od malena" , se lahko zgodi da sedež pade na mene ali mojo taščo ! :D :D

Micka, se strinjaš , da je lahko žal tistim enotam , ki niso poslali predstavnika na ta semninarček. Malo po malo pa se nekaj naučimo.
Uporabniški avatar
MICKA
Kontakt:

OKI

...sedež pade prosto na tla - predstavlja veliko nevarnost za vse ki bi se v določenem času nahajali na tem mesti (mesto pristanka sedeža) ne glede na to čigava tašča se tam nahaja :D :lol:

...ne predstavlja nobene nevarnosti - mišljeno na sedež kot predmet ki je v sami osnovi poln pirotehničnih zmesi (eksploziva cca3 kg kot je povedal predavatelj)

Vsak seminar je za širitev splošnega znanja dobrodošel, vsakokrat dodaš delček znanja v celoten mozaik.

Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kontakt:

Ja Micka saj sem razumel in poznam nekoliko zadevo. Konec koncev smo imeli v naši enoti edini primer padca Pilatusa.

Škoda , da ni bil seminar daljši in bi vključili še helikopterje. Sicer pa vsa pohvala Andrjeju , ki se je več kot leto trudil , da je do seminarja sploh prišlo !
Odgovori