Gasilski dom

Vse gasilske teme, ki ne spadajajo v ostale podforume.

Moderator: Vrsho

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Uporabniški avatar
gapi
GE: Lukovica
Kraj: Lukovica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gapi »

BAČO napisal/-a:
gapi napisal/-a:od kot ti pa ideja, da imava midva z Metodom kej več časa kot Janez :D :D
Ja upokojenci nikoli nimajo časa, Gapi :wink: .

LP BAČO :twisted:
A v tem grmu zajec tiči :D :D , no da se ne bomo preveč od teme oddaljil

Lep pozdrav!

Gašper Mav
http://www.gasilci-lukovica.si
Uporabniški avatar
gapi
Kontakt:

Oskar napisal/-a:Za Metoda in Gapija vem, da bosta zmogla, ampak Janez , Janez ne vem , če bo imel kaj časa ! :D :D :D
evo jaz sem svoj del ža malo zmogu, to kar prilagam je tko na hitro narisan tloris, še enkrat podarjam zeras na hitro (cca. pol ure)
Priponke
gasilski dom.pdf
(38.36 KiB) Prenešeno 194 krat

Lep pozdrav!

Gašper Mav
Bobo

Tloris

Odgovor Napisal/-a Bobo »

Pogledal sem vaš tloris in moram malo pokomentirat. Zasnova dokaj preprosta, kar je popolnoma pravilno, saj morajo biti gasilski domovi funkcionalni, ne pa neki arhitektonski fenomeni.

Glede arhitekture bi dodal v sam objekt še kakšno garderobo, povečal skladišče s priročno delavnico in v samem skladišču odstranil ena vrata.

Ker imaš v sami garaži velika razpona okoli 10 metrov bi predlagal da se v sami izgradnji vgradi tudi kakšen steber, saj lahko zaradi velikega razpona dobimo veliko statično višino same plošče (nosilcev). Kar vodi v veliko maso in večje deformacije (povese).

Upam, da boš zrisal še prvo nadstropje.

Lep pozdrav
Uporabniški avatar
Janez Tratnik
moderator
moderator
Kraj: Dobračeva - Žiri
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Janez Tratnik »

Gapi ene par stvari bi pokomentiral:
- predvidite komandno sobo (min 2x3m), ki bo imela okno v garažo in tudi vhod iz garaže. Če je možno dajte še večjo kvadraturo. Tam imate lahko lahko še hladilnik, mini štedilnik, TV, komunikacijko opremo. Idealno je, če lahko gre notri vsaj 10-15 ljudi in imate lahko obenem še mini učilnico oz. prostor, kjer ekipa dežura. S tem ne svinjate po celem GD.
- obvezno naredite prostor pri garažnih vratih na vsaki strani vsaj po 1 m ali malo več drugače ne more šofer vstopat v vozilo oz. se drenate ob vstopanju v garderobo
- idealno je, če boste naredili na zadnji steni za vozili omarice za interevencijke obleke in recimo cevi in drobno opremo na vožičku. Prostora zadaj naj bo dovolj pa še ljudje se ne drenjajo ko je nuja.
- vsekakor imejte za priročno skladišče vhod iz garaže. Tu je ponavadi tudi oprema, ki je umazana in bi po hodniku samo svinjali. Ločite poti (hodnike) kjer bi eventuelno hodili z umazanimi čevlji od poti, ki so bolj čiste. Komandna soba, priročno skladišče, garderoba. Ti prostori so 'umazani' ali eventuelno mokri. Naj se dajo enostavno čistit. Tudi sanitarije bolj kod ne sodijo v umazani del gasilskega doma.
- v delavnici ali celo v garaži predvidite prostor za delovno mizo z primežem in osnovnim orodjem. To pride vedno prav. Predvidite tudi bolj čisti prostor za servisiranje dihalnih aparatov.

Mogoče še kaj.
Lep preostanek dneva vam želim.
Janez Tratnik, GSM: 041 587 444.
Uporabniški avatar
gapi
Kontakt:

Re: Tloris

Bobo napisal/-a: Upam, da boš zrisal še prvo nadstropje.

Lep pozdrav
Že pritličje sem zrisal tko bl iz dobre volje (da se vidi, da to ni nobena umetsnot), če kdo res potrebuje moje usluge, naj stopi z menoj v kontakt preko ZS!

Kar se pa tič pripomb, sem podaril, da sem to zrisal res na hitro, kot sem že napisal v eni svojih prejšnih objav, vse je odvisno kaj kdo hoče!

Lep pozdrav!

Gašper Mav
Uporabniški avatar
gapi
Kontakt:

pišuka napisal/-a:Gapi ene par stvari bi pokomentiral:
- predvidite komandno
Janez, da se ne bova narobe razumela, to ni tloris za naš gasilski dom, to je samo koncept tlorisa glede na želje, ki jih je izrazil MarkoR!

Vse tvoje pribombe so vmesne, dodal bi edino le še kakšen prostor za dezinfekcijo mask in pa prostor za kompresorje (za polnenje IDA), vendar to pride v poštev za večje gasilske domove!

Ko se bomo pri nas upogumili in začeli z gradnjo, verjemi mi, da imam vse premišljeno do potankosti :wink: , sam še na papir je treba spravt, sam kva k ni cajta :D

Lep pozdrav!

Gašper Mav
Uporabniški avatar
Janez Tratnik
moderator
moderator
Kraj: Dobračeva - Žiri
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Janez Tratnik »

Gašper vem. Jaz sem samo posredoval dobre lastnosti in pomanjklivosti našega oz. kake so naše izkušnje ob dejanski uporabi. Vse v dobrobit kvalitetnejši zadevi.

Ko se bo pa pri vas delal dom pa pridem ziher v mešalec metat. Če boste le hotl. Popijem malo pojem pa več. :wink:
Lep preostanek dneva vam želim.
Janez Tratnik, GSM: 041 587 444.
Uporabniški avatar
janez
dolgoprogaš
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a janez »

Fantje, ustavite konje!!!!

Društvo je prve kategorije; če bo šlo naprej po sedanjem trendu se bo v kratkem imenovalo "Društvo ljubiteljev gasilstva", imelo pa bo omaro (veliko omaro) najrazličnejših modelov gasilskih vozil. In nič več.

Vzdrževanje mask: koliko mask pa imajo; vse se lahko opravi v malo večji čajni kuhinji.

Komandna soba: vse je lahko v pisarni društva.

Torej bodimo skromni. Jutri bo treba vse to vzdrževati - kako; kdo bo kril stroške???

Osebno sem navdušen, da imamo čim več prostora, v resničnosti pa to lahko kasneje predstavlja velike probleme. Tudi apetiti drugih so hitro lahko veliki in nevarni.

Torej s pametjo.

LP

Janez
fredi

Odgovor Napisal/-a fredi »

Janez to se mi dopade
Uporabniški avatar
gapi
Kontakt:

janez napisal/-a: Torej bodimo skromni
Ja Janez je že res, da je skromnost lepa čednost, vendar treba je met v vidu, da se tak dom dela za par desetletij, zatorej tudi ne bi smel ne vem kako šparat, kdo ve kakšne domovo bomo potrebovali takrat.

Je pa tudi res, da je odvisno kako se taka gradnja financira, če ima lokalna skupnost posluh, pol ni problem, če se pa tazga podviga loti društvo samo, pa vejamem, da je potem terba gledat na vsak tolar! :wink:

Lep pozdrav!

Gašper Mav
Uporabniški avatar
gapi
Kontakt:

Vsi skupi smo pa pozabil tud na enno ZELO pomembno zadevo, in sicer nekje je potrebno predvidit prostor za namestitev dizel agregata za primer izpada električne energije.

Po moje je najbolje da je to v objektu, samo potem je potrebno zagotoviti dovod in odvod zraka, ter odvod izpušnih plinov.
Po moje v nekem gasilskem domu ni tako velikih uporabnikov, tako da bi bili lahko v primeru izpada na agregat priklopljeni vsi porabniki!

Od ostalih strojnih inštalacij, bi blo pa dobro če bi bil razvod komprimeranega zraka (suhega), velja samo za domove, ki imajo avtomobile na zračne zavore, ter pa inštalacija oz. ventilacija za odvod izpušnih plinov ob zagunu avtomobila.

Sej se bom verjetno še kej spomnu :wink: :D

Lep pozdrav!

Gašper Mav
joo

Odgovor Napisal/-a joo »

inštalacija oz. ventilacija za odvod izpušnih plinov ob zagunu avtomobila.

totalna bedarija, za parkrat ko se vžge avto na leto, pa glede na to da so velika vrata se hitro prezrači.
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kraj: Topole
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Janez Koncilija »

joo napisal/-a: totalna bedarija, za parkrat ko se vžge avto na leto
Se strinjam s tabo, bedarija, zakaj bi pa sploh imeli avto, da bi ga parkrat na leto vžgali se pa res ne splača :roll: :shock: :?

LP

Janez 8)
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Uporabniški avatar
gapi
Kontakt:

joo napisal/-a:inštalacija oz. ventilacija za odvod izpušnih plinov ob zagunu avtomobila totalna bedarija.
Ti priporočam, da enkrat probaš v živo, odpri velika vrata, zalavfi avto za samo 5 min, vendar ga ne zapelji ven, boš vidu efekt :wink: :roll:

Lep pozdrav!

Gašper Mav
Uporabniški avatar
janez
dolgoprogaš
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a janez »

Ko prebiram "želje", kaj bi vse imeli v gasilskem domu, mi žilica ne da miru da bi molčal:

Odvajanje izpušnih plinov:
"original" instalacija je draga, dela napoto, običajno ne funkcionira kot bi želeli. Izjema so inštalacije "zgoraj" to pa zahteva predelavo izpušnih cevi vseh gasilskih vozil. Zadevo lahko rešimo z ustreznim ventilatorjem in navzkrižnim zračenjem; pomembno pa je, da je ostali del gasilskega doma ločen od garaže (ustrezna vrata).

Prostor za električni agregat:
ali je res potreben stabilen električni agregat? Zadevo lahko uredimo z električno priključno omarico na fasadi. Po potrebi postavimo tja električni agregat iz redne opreme, ročno preklopimo električni priklop (elektročno stikalo 1-0-2) in zadeva je urejena. Kakih 5 kW zadošča za nujne potrebe gasilskega doma. To pa je zmogljivost gasilskega agregata. Seveda je treba zamisel upoštevati že pri načrtovanju električne instalacije. Tako imamo en agregat, brez posenbnega prostora. Prostor za stabilni električni agregat je kar zahteven ( prezračevanje, dnevna zaloga goriva, ločenost od ostalih prostorov...)

Komandna soba:
pomembna zadeva, vendar je lahko primerno urejena v pisarni društva. Redko se zgodi, da bi imeli hkrati intervencijo in bi še uradovali v gasilski pisarni.

Torej nisem za revščino (pretirano skromnost) sem zagovornik skrajno racionalnega načrtovanja. Na koncu se obnese.

LP

Janez
Odgovori