NevSnov

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Uporabniški avatar
Milan Dubravac
Gasilci.org
Gasilci.org
Kraj: smokuč

NevSnov

Odgovor Napisal/-a Milan Dubravac »

Vsi tisti, ki imate in uporabljate bazo nevarnih snovi NevSnov!! Kakršenkoli komentar, pripombo, nasvet nam bo v veliko pomoč pri ažuriranju in popravljanju. Hvala vnaprej :?: :?: :?:
Ni ne bližnjice ne široke ceste do znanja (evklid)
dusanH

Odgovor Napisal/-a dusanH »

Vsem iporabnikom tega foruma, lep pozdrav iz Ljutomera. Tukaj sem prvič, in sem zlo vesel, da se vsaj nekaj lahko dogaja na določene teme, ki nas zanimajo. Komentiral bi, aplikacijo nevsnov, ki smo jih prejeli od URSZR, moram pohvalit, da se vsaj neki premlaknilo v to smer, da nam gasilcem ta aplikacija zelo pomaga.
No, pa k bistvu:
Imam samo eno pripombo :? :!: , ker je zelo dobro pripravljena,samo, moti me to, da je toliko klikanja po teh znakih, po vsem tem...
to je ves problem, ki me moti.

lep pozdrav iz Ljutomera
Uporabniški avatar
Matej B.
GE: Ptuj / Tržec
Kraj: Ptuj - Tržec
Kontakt:

Oprema za posredovanje v intervencijah z nevarno snovjo

Odgovor Napisal/-a Matej B. »

Ja mene zanima kakšno opremo za interveniranje ob nesrečah z nevarno snovjo naj bi imelo PGD III. kategorije. Lahka in težka pena ter nekaj ročnikov vsekakor ni dovolj. ZAnima me kaj vi mislite oz. kje je to posebej pravno urejeno.

Matej B.
Uporabniški avatar
metodg
GE: PGD Brezje na Gor.
Kraj: Brezje na Gorenjskem
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a metodg »

A mi kdo zna povedat, kje se dobi baza NevSnov???

Metod G. :oops:
Uporabniški avatar
Milan Dubravac
Gasilci.org
Gasilci.org

Za posredovanje ob nesrečah z nevarno snovjo so zadožene enote širšega pomena. Te je določila URSZR. Glede višje kategoriziranih enot pa je odvisno koliko so oddaljene od najbližje enote širšega pomena. Prav gotovo pa je za take enote pomembno, da imajo usposobljene ljudi. Oprema vam brez znanja prav nič ne pomaga. Velikokrat smo pripravljeni vložiti velike denarje v opremo, kaj pa v znanje?? Če bi v društvu najprej določili enega operativca, ki bi pokrival to področje in ga ustrezno izobrazili bi prav gotovo znal presoditi kakšna oprema je za dotično enoto potrebna. Konec koncev bi ta znanja vsaj v določeni meri pridobil na usposabljanju. Po moje je treba razmišljati na tak način pa bo posamezna enota sčasoma operativno pripravljena za cel spekter dejavnosti, ki jih moramo pokrivati. PRIMER: Eni nogometni ekipi lahko zgradimo nov stadion, jim kupimo najboljšo opremo, poskrbimo za njihovo eksistenco... Ali bodo državni prvaki? Kaj Manjka?
Uporabniški avatar
Milan Dubravac
Gasilci.org
Gasilci.org

Baza NevSnov je v prvi vrsti namenjena enotam širšega pomena. Na URSZR so mi zagotovili, da bo na voljo tudi drugim gasilskim enotam. Mislim, da se je treba uradno pismeno obrniti na upravo s prošnjo. Potem po moje ne bi smel biti problem. Če bo mi to sporočite, da jaz osebno preverim.
Uporabniški avatar
Matej B.
Kontakt:

Ko smo že pri temi Nevarne Snovi me zanima nekaj v zvezi s tečajem specialnosti nevarne snovi. Malo sem se pozanimal pri mojih kolegih v društvu in eden mi je povedal da je pogoj za udeležbo opravljen tečaj za nosilca IDA. Ne vem če je to res ali ne. Na straneh GZS nisem zasledil te informacije ko sem brskal po RAZPISU IZOBRAŽEVANJ za leto 2002. Prosil bi za odgovor..
Uporabniški avatar
metodg
GE: PGD Brezje na Gor.
Kraj: Brezje na Gorenjskem
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a metodg »

Matej, tvoj kolega je imel prav. Za tečaj Nevarne snovi moraš imeti opravljen tečaj za IDA. Lahko si prebereš v novem Gasilcu v članku, kjer opisujejo jesenske tečajel.

Metod G. :D
Uporabniški avatar
Milan Dubravac
Gasilci.org
Gasilci.org

Upam, da je vsakemu gasilcu jasno zakaj se za tečaj nevarne snovi zahteva tečaj za nosilca IDA. Delo v nevarnostni coni s popolno kemično zaščito je fizično in psihično najzahtevnejše posredovanje, ki lahko doleti gasilca.
Uporabniški avatar
Matej B.
Kontakt:

Če imaš na svojem požarnem oklišu mednarodno tranzitno cesto ( v mislih imam magistralko MB-ZG), ki je kategorizirana za prevoz nevarnih snovi in sosednje društvo na svojem terenu ima parkirišča za vozila ki prevažajo nevarne snovi, a potem moraš tudi ti imeti kakšno posebno opremo za posredovanje ob takšnih intervencijah. Ali drugače povedano a moraš zaradi magistralke imeti v vozilih kakšno posebno opremo za posredovanje ob nesrečah z nevarno snovjo???
Kje je to posebej pravno urejeno??
MI smo sicer enota III. kategorije, vendar za takšne intervencije (kolikor je meni znano) nismo pristojni, saj ima PGD Ptuj ustrezne koncesije in določeno opremo. A bi mi tudi morali imeti kakšno opremo in katero???
Prosim za konkreten odgovor!!
Uporabniški avatar
Milan Dubravac
Gasilci.org
Gasilci.org

Še enkrat ponavljam, najpomembnejše je znanje. Če vodeči v vaši enoti imajo potrebna taktična znanja za to področje bodo lahko pomagali pooblaščeni enoti na intervenciji. Tudi, če prvi pridete na kraj dogodka je pri nesreči z nevarno snovjo v prvi fazi veliko opravil(določitev cone nevarnosti, postavitev cone, evakuacija...) za katero ni potrebno nobene drage opreme ampak ustrezno znanje. :!: :!: :!: :!:
Uporabniški avatar
Matej B.
Kontakt:

Milan a lahko malce podrobneje opišeš tečaj specialnosti NEVARNE SNOVI ter njegovo vsebino!?! To bi meni in vsem drugim pomagalo pri odločitvi za ta tečaj.

Matej B.
Uporabniški avatar
Milan Dubravac
Gasilci.org
Gasilci.org

Tečaj vsebuje prvo pomoč, taktiko, opremo, informatiko,opis nevarnih snovi, izdelavo seminarske naloge po skupinah in praktično delo. Traja pa četrtek, petek in soboto.
Uporabniški avatar
Drago
Naj forumovec 2002
Naj forumovec 2002
Kraj: Lukavci
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Drago »

Prikazna vaja: "Ukrepanje ob nesreči z nevarno snovjo", ki bo v soboto, 12. oktobra ob 11. uri, na parkirišču "Viator", Dolenjska 244, Ljubljana. Vajo bodo izvedli inštruktorji praktičnega pouka.

Prava stvar, pravi akterji :)

LP
Uporabniški avatar
Jaka
Kraj: Podhom

Vaja

Odgovor Napisal/-a Jaka »

Drago: Zanima me še kakšna podrobnost vaje (predpostavka, sodelujoči, ali je možen ogled). Ali je mogoče kje najti podrobnosti o vaji (elaborat).
Odgovori